Sexy stewardess (Skycolors / Shutterstock.com)

Een baan als stewardess bij een luchtvaartmaatschappij is voor vele jonge meisjes een droom. Toegegeven, het heeft vele aantrekkelijkheden, waar ik het niet over zal hebben, maar het is niet alles goud wat er blinkt. Een stewardess is tijdens haar werk nogal eens het “slachtoffer” van seksuele intimidatie.

Zoek er naar op internet en u vindt talrijke artikelen over onderzoeken, die bevestigen, dat 50 tot 80 procent van de stewardessen wel eens tijdens een vlucht ongewenste aandacht krijgt of zelfs seksueel wordt lastig gevallen.

In de meeste gevallen gaat het om ongewenst lichamelijk contact zoals een tik, aanraken, kussen of knijpen. Verder werden sommigen ook lastig gevallen met seksueel getinte grappen, verzoeken om seksuele gunsten of met het tonen van obsceen of pornografisch materiaal.

Wereldwijd

De opvatting, dat een stewardess tijdens haar werk en daarna vogelvrij is, beperkt zich niet tot bepaalde landen, het komt over de hele wereld voor. Ik heb er geen ervaring mee, maar u kunt zelf wel bedenken wat voor soort mannen zich hiermee bezighouden. Reizigers, die vinden, dat zij met het kopen van een ticket zich alle “rechten” toe-eigenen in de bejegening van de stewardessen, maar vlak het mannelijk deel van het cabinepersoneel en de cockpitbemanning niet uit, die ook menen zich meer dan normaal contact te kunnen veroorloven.

Azië

Sommige regionale luchtvaartmaatschappijen in Azië, met name AirAsia en Vietjet Air uit Vietnam krijgen momenteel nogal wat kritiek over zich heen door hun stewardessen in strakke kleding te laten werken, waarmee hun lichamelijke vormen  duidelijk geaccentueerd worden. Bij VietJet gaat men zelfs nog een stapje verder door op bepaalde promotionele vluchten de stewardessen in bikini te laten werken.

Mijn ervaringen

Ik word tijdens een reis graag bediend door vakbekwaam en vriendelijk personeel, waarbij ik er natuurlijk niet afkerig van ben als het ook nog aantrekkelijk uitziende dames zijn. Toen ik mijn eerste reizen naar Thailand en andere landen in Azië werd ik als het ware betoverd door de prachtige jongedames van vooral Thai Airways en Singapore Airlines. Het is nooit in mij opgekomen om er maar een vinger naar uit te steken. Een gesprekje was vaak al onmogelijk, waarschijnlijk door een taalbarrière.

Op de duur deed het mij niet veel meer, op weg naar Nederland na een reis van een week drie door de regio, vond ik het prettig om in KLM toestel alvast een beetje thuis te komen. Goed van eten en drinken, een Nederlandse krant en vaak aardig personeel, waarmee ik regelmatig een praatje in mijn moerstaal maakte in de pantry als iedereen lag te slapen.

VietJet

Cairo

Toch is mij dat ook een keer op een aangename manier “uit de hand gelopen”. In de tijd, dat ik mij nog een aantrekkelijke jonge adonis voelde zo’n 35 jaar geleden, maakte ik een keer een lange reis door het Midden Oosten. Het begon met een KLM-vlucht naar Cairo en tijdens die reis maakte ik contact met een zeer aardig uitziende Nederlandse stewardess. In Cairo aangekomen bleek ik in hetzelfde hotel te logeren als de KLM-bemanning. Ik zette het contact met die dame, waarvan ik nu uiteraard niet meer de naam weet, voort in de bar van het hotel en daarna belandden we in mijn kamer. We hebben de volgende ochtend samen ontbeten en afscheid van elkaar genomen.

Tenslotte

Een stewardess wordt door mij niet als vogelvrij beschouwd. Strakke kleding of zelfs bikini is best aardig om te zien, maar ik zal nooit speciaal een vliegtuigmaatschappij om die redenen uitkiezen.

Hebt u ervaringen met stewardessen, laat het ons weten in een reactie


» Laat een reactie achter


Rating: 2.57/5. From 7 votes.
Please wait...

15 reacties op “Is een stewardess vogelvrij?”

 1. Rob V. zegt op

  En de stewards? Die zullen toch ook weleens lastig gevallen worden door zielige kerels? Sommige mannen kunnen zich echt niet in een ander verplaatsen of dat zelfs maar te proberen. Zodra het bloed naar het kleine koppie stroomt. Maar laat het dan bij wat kijken.

  Ik begrijp nog dat niet iedereen beseft dat dubbelzinnige grappen etc niet grappig zijn als je ze op elke vlucht hoort of uit de mond komen van een persoon die je niet wilt kennen.

  Heb verder weinig te melden, behandel zelf het personeel met respect. Probeer ze zo min mogelijk lastig te vallen of met moeilijke verzoeken te komen. Heb een paar jaar in de horeca gewerkt en weet dus hoe irritant het is als er allerlei verzoekjes komen of je tig keer moet lopen terwijl je het druk hebt. Tot praten komt het weinig, uiteraard een taalbarrière maar ook gewoon omdat de dames en heren druk aan het werk zijn.

  Ik ben eigenlijk meer benieuwd naar de ervaring van stewardessen en stewards zelf. Onder de lezers hier verwacht ik weinig getuigen (als passagier), en de enkele kwijlaard/geilaard die dit leest zal geen boekje open doen. Het aantal (ex)cabin crew lezers zal ook tegenvallen. Ken alleen onze Sjaak S.

  • Sjaak S zegt op

   Rob, mijn ervaringen zijn natuurlijk anders als die van mijn vroegere vrouwelijke collega’s. Ik kan vanuit mijn perspectief zeggen dat de meeste dames die ik tijdens mijn werk leerde kennen, vrij conservatief en kieskeurig waren. Degenen die zich op wilde feesten in lieten en zich geen kans ontnamen om seksuele avonturen te hebben, waren mijn homofiele collegae.
   Ook een groot aantal mannelijke hetero’s waren wel wat avontuurlijker, vooral wanneer ze nog single waren.
   Onder de dames waren er ook bij die er niet vies van waren. Maar net als in de normale wereld waren die al gauw bekend, hadden een slechte naam, terwijl de kerels ook al gauw als vies werden afgestempeld, als ze het te bont maakten.
   Een stewardess vogelvrij? Nee, kan ik niet beamen…

   • Paul Schiphol zegt op

    Het kan verkeren, vloog van 1980 tot even na 2000 met grote regelmaat met Aziatische luchtvaartmaatschappijen. De gay stewards aan boord lieten niets ongedaan om te laten weten na de vlucht nog wel even contact te willen onderhouden. Als vrije vent een heerlijke tijd.

 2. Maryse zegt op

  Stewardessen in bikini laten werken? Ik zou me schamen om hiermee te vliegen. Bedankt voor de tip, ik zal nooit met Vietjet vliegen.

  • Niek zegt op

   Op hun domestic flights in Thailand is van bikinis geen sprake, als dat al elders zou voorkomen, wat ik niet geloof.

 3. Carlo zegt op

  Ik vlieg steeds met Emirates naar Thailand en op die lange vluchten zie je ‘t een en ‘t ander’. Als het toestel halfvol zit hebben de stewards en stewardessen veel vrije tijd.
  Vorige vlucht zag je de stewardessen samenscholen rond die groep mooie, jonge passagiers met veel macho-alures. De bediening voor hen was ook een stuk enthousiaster dan voor die andere grijsaards. Ze kwamen niets te kort en moesten maar vragen indien wel.
  Tegenwoordig met die me-too toestanden? Een middle-age vrouw zei me onlangs dat ze zeer vereerd zou zijn moesten er nog eens mannen op straat fluiten als ze langskwam…

  • theoweert zegt op

   Ik vlieg ook altijd Emirates en heb daarbij ook regelmatig een leuk gesprek in de pantry in de nacht of in de bar als ik een upgrade heb gehad. Leeftijd zegt niet alles, want vorig jaar toen ik vloog vanuit Bangkok via Dubai naar Amsterdam en de volgende dag weer zou vliegen van Amsterdam naar Tokyo via Dubai.

   Vroeg een van de stewardessen mij na een leuke babbel, toen ze hoorde dat ik ook een nachtje overbleef in Nederland of ze met mee mee Amsterdam in mocht. Het was haar eerste maal in Amsterdam.

   Helaas had ik andere afspraken en was de nacht niet in Amsterdam, maar het streelde wel mijn ego als 69
   jarige 😉

   Het was dan ook wel leuk, dat toen ik de volgende dag op dezelfde stoel zat met dezelfde crew de reacties dat ik ook in het toestel zat.

   Maar met een ervaring van mij met een stewardess moet ik jullie helaas teleurstellen, maar het zijn natuurlijk gewoon ook mensen.

   Want ik had een tijdje daar voor ook een die vroeg of in Bangkok bleef, maar toen ik ontkennen reageerde. Zag ik later wel dat ze met een andere passagier samen met de koffers na de uitgang liepen. Dus het kan dus wel.

 4. l.lagemaat zegt op

  De afgebeelde foto’s staan bijna haaks op de bijbehorende tekst!

 5. Lung Heng zegt op

  Na een waarschuwing aan boord een foto nemen van desbetreffende passagier en deze op de zwarte lijst laten zetten door de luchtvaartmaatschappij. Hun gedrag is net zo verwerpelijk als geweld tegen hulpverleners zoals politie, brandweer en ambulancepersoneel.

 6. Sjaak S zegt op

  Jaren geleden, op een vlucht naar Manilla via Bangkok… ik werkte in de businessklasse, voren links, waar ook het purser panel is. Een collega kwam naar voren, helemaal opgewonden en sprak met de purser. Wat bleek, een Russische gast had haar in een bil geknepen.
  De kapitein werd verwittigd. We waren nog een uur vliegen van Bangkok af. In Bangkok werden de autoriteiten gewaarschuwd. Bij het uitstappen (ook degenen die door naar Manilla vlogen moesten er in Bangkok uit), werd de man door de politie aangehouden en in de boeien geslagen.
  Hij miste zijn vlucht naar Manilla en mocht een paar dagen nadenken in een Thaise cel.
  In 30 jaar tijd, is het echt maar weinig dat mijn vrouwelijke collega’s lastig gevallen werden door mannen die menen van alles te mogen doen. Wel gebeurde het vaker, dat een leuke collega (nou ja, ze zijn bijna allemaal leuk), wel eens een cadeau van een passagier kreeg. Ze mocht dan wat uitzoeken in de Duty free en hij betaalde… Dit is mij ook ooit één keer gebeurd, toen een dame uit de eerste klasse van mij “onder de indruk” was… mocht ik ook een parfum uitzoeken!! 😉
  In ieder geval hebben we met de meesten die zich helemaal ernaast gedragen hebben, korte metten gemaakt.
  Ikzelf heb het niet meegemaakt, maar ik weet wel dat al eens een van onze piloten ergens een tussenlanding maakte vanwege een gast die zich niet gedragen kon (wat hij deed weet ik niet meer) en hij en zijn bedrijf kunnen dan voor de kosten opkomen.
  Echter de meeste gevallen van zich misdragen is bij dronkenschap. Of dat sommige gasten uit landen waar de vrouwen als minder gezien worden, zich niet netjes tegenover mijn vrouwelijke collega’s gedroegen, in die zin, dat zij helemaal niet naar hun luisterden of met de grootste minachting benaderden.
  Maar gelukkig, zoals het geval van die Rus is in mijn werktijd een uitzondering geweest.

 7. theoS zegt op

  Je hebt mannetjes en je hebt vrouwtjes. De mannetjes jagen achter de vrouwtjes aan. Altijd zo geweest van dag 1. Adam joeg achter Eva aan. In het dierenrijk is het ook niet anders.Hier in Thailand kan men “bomvrije pendeks” kopen en mijn (toendertijd) teenage dochter droeg er altijd 1 als zij naar school ging. Iets voor die stewardessen?

  • chris zegt op

   beste Theo,
   Er zijn diersoorten waar de vrouwen achter de mannen jagen. Je bewering is dus onjuist.

   https://phys.org/news/2011-01-cool-female-butterflies-males-sex.html
   http://www.abc.net.au/science/articles/2011/09/28/3327677.htm
   en een paar websites meer….

 8. Franky R. zegt op

  Ik ben al blij als de crew vriendelijk en gastvrij is.

  En doorgaans ben ik tijdens vluchten te druk met werk of andere zaken, om de dames lastig te vallen?

  Kleine correctie mijnerzijds:

  Flight Attendant… Stewardess “mag” niet meer… 😉

 9. Theo zegt op

  Hoi,voor mijn werk heb ik meer dan 30 jaar iedere week gevlogen met veel my.
  Ik heb nog niets in die sfeer gemerkt.ik vloog altijd first en toen waren het nog
  2 stoelen naast elkaar.meerdere malen kwam een stewardes naast me zitten.
  Ik heb niets kunnen vaststellen van klachten of wangedrag.ik kan mij wel iets
  Voorstellen bij Cheap flights.dit is mijn ervaring in deze.het vak van stuwardes
  Is niet te benijden.dit was alles wat ik kwijt wilde
  Groet
  Theo

 10. raymond zegt op

  Vlucht Thailand-Nederland, een paar italianen vonden het grappig om een steward belachelijk te maken omdat hij gay was. 10 minuten later werden ze door de thaise airport police (piloot had ze ingelicht) het vliegtuig uitgezet. Toen waren ze niet meer aan het lachen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website