Voor een vliegreis van Amsterdam of Düsseldorf naar Bangkok kan je rustig tussen de 10 en 12 uur uittrekken. Dat is een behoorlijke tijd in de lucht en je wilt dan wel wat comfort hebben.

Dat valt niet mee want de beenruimte is per definitie te krap en niet iedereen heeft voldoende budget om businessclass te vliegen. Niets is vervelender dan gebroken in Thailand aan te komen. Je vakantie moet nog beginnen en je bent al moe van de reis.

Tijdens de vlucht blijken veel mensen zich te irriteren aan andere reizigers. Lijkt me ook niet goed want je gaat immers op vakantie naar het ‘Land van de glimlach’. Het zakenmagazine ‘zibb’ bracht de grootste irritaties in het vliegtuig in kaart.

1. Schoppen tegen je stoel
De grootste bron van irritatie is tijdens de vliegreis het schoppen tegen je stoel. Vooral kinderen hebben hier een handje van. Ook mensen die tijdens het opstaan even flink aan de stoel voor zich gaan hangen is niet prettig. Vooral wanneer je net lekker ligt te slapen.

2. Huilende kinderen
Vrolijk spelende kinderen zijn leuk om naar te kijken, maar zodra de ouders ze niet meer onder controle hebben gaat het mis. Ook voortdurend huilende baby’s zorgen voor veel irritaties.

3. Raampjes
Open, dicht, open dicht. Tijdens lange vluchten is er een constant conflict over het schermpje bij het raam. Probeer elkaars slaaptijden te respecteren, dit scheelt al een hoop ergernis.

4. Ruimtegebrek
De maaltijd staat net voor je neus als de persoon voor je besluit om zijn stoel in ligstand te zetten. Zonder even achterom te kijken natuurlijk. De koffie valt om in je schoot en je moet nu eten met je benen in je nek.

5. Toilet
Toiletten in vliegtuigen blijven niet altijd even schoon. En alsof dat niet vervelend genoeg is, zijn er altijd van die figuren die het toilet een half uur bezet houden om zich even lekker op te frissen.

6. Geurtjes
Vieze luchtjes zijn nooit prettig, maar tijdens een intercontinentale vlucht zit je er wel even aan vast. Er zijn altijd wel mensen die hun deodorant blijkbaar niet konden vinden, of juist veel te veel parfum dragen. Daar zit jij dan 12 uur in.

7. Verplicht praten
Op nummer zeven in dit rijtje staat de medepassagier die ongevraagd zijn of haar hele levensverhaal begint te vertellen. En jij maar beleeft ‘ja’ knikken terwijl je wilt slapen.

8. Maatje meer
Voor mensen met een (behoorlijk) maatje meer is vliegen allerminst een pretje. De stoeltjes zijn eigenlijk veel te klein waardoor zij hun medepassagiers constant in de weg zitten. Als zo iemand naar het toilet moet is een genante klimpartij vaak het gevolg.

9. Films
Dat er films worden afgespeeld tijdens de vlucht naar Bangkok of terug is natuurlijk alleen maar leuk. Wel jammer is het dat de schermpjes altijd óf te ver weg, óf te dichtbij hangen. Geen ondertiteling en slechte kwaliteit is ook zoiets. Vermoeide ogen of een pijnlijke nek zijn het gevolg.

10. In de rij
Je kent het wel: het vliegtuig is net geland en moet nog vijf minuten taxiën, maar iedereen staat al in de startblokken om maar als eerste buiten te zijn. Zinloos natuurlijk, want uiteindelijk staat iedereen in het gangpad in de rij.

Je hebt veel geld voor een vliegticket betaalt en je wilt zonder gezeur naar Thailand vliegen. Laten we om te beginnen een beetje rekening met elkaar houden.

33 reacties op “Irritaties tijdens je vliegreis”

 1. Harold zegt op

  Inderdaad, het is dat je moet vliegen, anders was ik er nooit vrijwillig gaan zitten. Eén keer naar BKK een ontzettend vervelend (Nederlands) kind meegemaakt. Continu rondjes aan het rennen. Door de gangpaden, tussen de stoelen door en ouders die er niets van zeiden. Toen het kind weer langskwam kon ik het niet laten mijn voet uit te steken waardoor het kind een rij verder op z’n smoel ging, gepaard met een jankpartij natuurlijk. Daarna was het wel afgelopen…

  • Robert zegt op

   Had ook anders af kunnen lopen 😉

   http://krant.telegraaf.nl/krant/ditjaar/hetjaar2000/teksten/jaar00.andrehazes.html

   • kap khun zegt op

    Mijn kinderen zijn al volwassen dus die kunnen nu wel voor zichzelf opkomen maar als wie dan ook aan mijn kinderen zou komen wanneer die nog klein waren zou een rechtse hoek mijn reactie ook zijn. Ouders beschermen hun kroost nou eenmaal.

  • Harold zegt op

   Perfect is anders, maar dit is net als politieke maatregelen nemen: eerst het zuur, dan het zoet

   • ThailandGanger zegt op

    Heb jij zoet gehad bij die zuurpruim van het CDA ? Die had toch alleen maar een gestrekt been uitstaan.

  • ruud zegt op

   Oh…. was jij dat

  • Malee zegt op

   Helemaal herkenbaar, mijn man heeft het ook een keer gedaan, dat kind werd in het wagentje van de stewardes gelanceerd…….bleren…….en nooit meer gezien.
   Kunnen die ouders niet wat beter op die kinderen letten, en wat moet je toch met zo’n kind in zo’n ver land blijf wat dichter bij huis en wacht tot ze wat groter zijn.

 2. Robert zegt op

  Ik heb ook nooit begrepen waarom ze adviseren 2-3 uur van tevoren op het vliegveld te zijn. Ik vlieg bijna iedere week, check in zo’n uur voor de vlucht en heb nog nooit een vlucht gemist. Ik vermoed dat de duty free shops het op een akkoordje met de airlines hebben gegooid.

  Daarnaast hebben ze met charter/vakantie vluchten wel altijd gelazer natuurlijk. Paspoort verlopen, medicijnen vergeten, opa zoek, veel te veel baggage, etc. Misschien dat ze daarom op safe spelen qua tijd.

  • jim zegt op

   je zal het wel gaan begrijpen als iedereen pas 1 uur voor vertrek komt aankakken 😉
   dan gaat er echt geen enkele vlucht meer op tijd.

 3. Steve zegt op

  Laatst voor een WC staan wachten, duurde zeker 15 minuten. Er kwam een Japanner uit. Ik vraag me af wat iemand een kwartier in zo,n kleine hokje doet.

  Die stoelleuningen zomaar naar achteren klappen is ook zoiets. Ik vraag het altijd even netjes of ze er geen last van hebben.

  • Frans zegt op

   Ik ben net weer terug..evergreen class gezeten…zelfs daar presteer men om aan je rugleuning te trekken…of men hun zweetpoten tussen twee stoelen te komen…vlak voor opstijgen of landen nog even wat uit de bagage pakken, en zo kan men nog wel even doorgaan. Plezier om te vliegen, niet meer.

 4. Marcus zegt op

  En dan niet te vergeten de huilers. Waarom toch als maar heel kleine kinderen pesten door ze mee te nemen op zo’n lange reis. En de ouders doen dan vaak of ze er helemaal geen last van hebben en het juist leuk is voor de medepassagiers.

  KLM comfort seats zijn een uitkomst. Voor weinig en soms niets kan je ze boeken en dat geeft 10 cm meer beenruimte.

  • Frans zegt op

   Dat komt, omdat ouders alleen aan zich zelf denken en niet aan de kinderen, anders laat je het wel om naar zulke landen te gaan.

 5. Christiaan Hammer zegt op

  Heel herkenbaar verhaal. Absoluut de irritaties duidelijk gesignaleerd.

  Ik erger mij vooral aan het asociale gedrag van velen. Ronduit lomp.

  Vorig jaar zat ik in het vliegtuig tussen een grote groep Chinezen (Taiwanezen) en moet eerlijk zeggen, dat ik daar weinig op aan te merken had. Hooguit een paar mensen, die kennelijk voor de eerste keer vlogen en niet wisten, hoe de gang van zaken was

  • Nok zegt op

   Ik moet altijd enorm lachen om groepen chinezen. Het is net een kleuterklas die er aan komt joelen. Van manieren heeft nog nooit iemand gehoord en ze proberen allemaal de leukste te zijn in de groep. Ik heb de stewardess nog nooit zo zien stressen om de boel bijmekaar te houden als laatst met die chinezen.

   Het zijn chinezen van de middelklasse die voor het eerst (zo lijkt het) China uitgaan op naar een ander aziatisch land. Hoe wij in het Westen met elkaar omgaan in het openbaar hebben zij geen boodschap aan, ze zijn Chinees en dan ook nog een betere Chinees die wat geld heeft om te spenderen aan vakantie.

   Toen ik om een extra maaltijd vroeg en kreeg zat er 20 man te kijken uit die groep. Ze bleven maar naar me kijken tot ik het op gegeten had.

   Kom je ze in een hotel tegen dan is de lift gelijk overgenomen, de receptie is ook voor hun en ze gaan overal in de lobby zitten kakelen zodat je als gast van dat hotel even raar staat te kijken. Ze zijn erg ongemanierd maar toch weer niet echt asociaal. Spugen op de grond in de bus is voor hun normaal, net als voordringen. Ik geef deze mensen altijd het voordeel van de twijfel en moet er maar om lachen.

   • Robert zegt op

    Wat altijd mooi is met die groepen Chinezen in het vliegtuig is dat ze nooit willen zitten als dat moet. Personeel wordt er helemaal gek van. Bij de landing, zodra de wielen de grond raken en geen seconde later, staan de Chinezen op en openen ze de baggage bakken. En personeel maar schreeuwen ‘sit down, sit down’! Mooi om te zien hoe, met Chinezen aan boord, het personeel al helemaal anticipeert en zich schrap zet net voor touch down.

 6. chantal zegt op

  Ik erger me ook verschrikkelijk aan te dikke mensen. dan moet je maar 2 stoelen boeken. ik ben klein tenger en dun en als iemand mijn halve stoel wil misbruiken/inbeslag nemen met vet, Prima maar dan betaald ie wel de helft van mijn vliegticket mee.

  Jankende en vervelende kinderen zijn ook verschrikkelijk. spreek je ouders erop aan, doen ze er niks mee. De beste oplossing is dan rechtstreeks naar het kind toe drijgen. van nog een schop tegen me stoel en jij hebt er een in je smoel!
  Dan opeens kunnnen ouders hun kinderen wel in toom houden.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Dat is helaas het gevolg van het democratiseren van het vliegen. Een kwestie van top-down. Kijk naar het voetbal. Was in het begin een sport voor heren, nu voor hooligans. Vliegen was tot 40 jaar geleden alleen voor de rijken weggelegd, nu kun je voor een grijpstuiver naar Isla Margarita, Gambia of Tunesië. Ik herinner me een klacht die ooit bij de directie van Martinair werd ingediend als zou de maatschappij naar Isla Margarita (Bij Venezuela) te langzame vliegtuigen zou hebben ingezet. Vorig jaar waren we veel sneller op Teneriffe…, luidde de klacht.

  • Malee zegt op

   Dat sommige mensen wat zwaarder zijn kunnen ze niet altijd wat aan doen, ik ken iemand die erg ziek is en daardoor erg zwaar is geworden maar nog wel kan genieten van vakantie.Oordeel niet zo gauw, het is voor sommige mensen ook niet altijd leuk om zo’n draadnagel te zijn, is ook niet altijd even mooi.

 7. Frank zegt op

  Ik wil geen enkele Maarschappij voortrekken maar Eva Air staat voor mij toch nr. 1

  Ze vliegen nu met de 777. Veel beenruimte , prima eten en….de toiletten zijn altijd schoon. Zie elk half uur een stewardess het toilet schoonmaken.
  Veel speelfilms en muziek uit je eigen TV in de rugleuning.
  In de armleuning de bediening die tevens telefoon is.
  Als het eten komt laten de stewardessen iedereen z’n stoel rechtzetten zodat je prakkie niet op het hoofd van je voor-passagier valt..
  Mooie tijden ook: 13:00 overdag vertrek naar A’dam.
  En…een paar oordoppen doen ook wonderen…en altijd alles van de vrolijke kant proberen te benaderen,helpt echt !

  Frank

  • Peter holland zegt op

   Dat van die oordoppen is 100% waar, maar 1300 uur een mooie tijd noemen ??
   misschien voor de vroege vogels onder ons, ik vind de terugvlucht een mooie tijd hebben.

   Beam me up, Scotty, als dat zou kunnen !!

   • Peter holland zegt op

    Ik bedoel dus s’nachts vliegen.

   • hans zegt op

    Op zich best mooie tijd hoor, je komt tegen 19.00 aan in AMS kun je nog fatsoenlijk met openbaar vervoer danwel auto in nederland terug naar huis.

    Word je afgehaald hoeven je bekenden geen vrije middag/morgen op te nemen, erg prettig is de open return die ze hebben. De middenklasse is perfect, goede stoelen beenruimte etc, vriendelijke personeel.

    Alleen hun seat selection deugt van geen ene meter.

  • Miek37 zegt op

   Wij hebben net vorige tickets geboekt bij Eva air, is voor ons de 1e keer met deze maatschappij maar ik had er veel goeie recensies over gelezen en ze waren ook nog eens de goedkoopstee, ideale vertrektijd 21:40 vanaf A’dam, dan slaapt het merendeel vd passagiers toch tenminste een groot deel vd vlucht en dat scheelt een boel ergernissen. 😉

 8. Peter holland zegt op

  Huilende babys, dikke mensen, mensen die gelijk na opstijgen het voor mekaar krijgen om in slaap te vallen, waardoor ze boos worden als je met iemand aan het praten bent, en uiteraard de veel te krappe beenruimte en te smalle stoelen. !!
  Tip nummer 1, neem oordoppen mee, al is het maar om het kabaal wat het vliegtuig zelf maakt te reduceren.
  Grappig eigenlijk in films zie je altijd fluisterstille vliegtuigen en mensen met een dikke smile, in zo riante stoelen zitten die ik nog niet eens in mijn huis heb.
  Vliegen is een ware nachtmerrie !!

  VERSCHRIKKELIJK !!

 9. Christiaan Hammer zegt op

  Leuk al die reakties op irritaties tijdens je vliegreis.

  Mijn beste ervaringen waren de vluchten met EVA Air in de Evergreenclass. Helaas werd ik in de laatste jaren bij EVA Air nogal eens geconfronteerd met vluchtannuleringen. Nu moet ik binnenkort van en reis naar Nederland eerder terugkomen, omdat er weer eens een vlucht in mei is geannuleerd.
  En de sinds enige tijd gewijzigde vertrektijden naar Nederland lijken leuk, maar kunnen in de praktijk lastig uitpakken. Als het vliegtuig vertraging heeft, dan is het niet mogelijk om het reisdoel in Nederland die dag van aankomst nog te bereiken.

  • Frans zegt op

   Vier dagen voor vertrek mijn retour vlucht geannuleerd…alles al geregeld…Bedankt Eva Air

 10. Robert zegt op

  Sinds de introductie van de iPad is vliegen een stuk aangenamer geworden. Films, tijdschriften, games, alles onder handbereik.

  Ik vlieg veel, en meestal economy class. Ik herken de irritaties wel, maar ik vind het altijd toch redelijk ontspannend, telefoon uit, geen collega’s, geen werk, geen problemen die een urgente oplossing vereisen. Even tijd voor mezelf.

  Wel wil ik degenen die menen mijn rugleuning te moeten gebruiken om hun lichaam overeind te hijsen adviseren misschien wat af te vallen. Als je eigen benen je gewicht niet meer kunnen dragen wordt het toch tijd lijkt me 😉

 11. Miek37 zegt op

  Ik mis er nog een in het rijtje : mensen die te diep in het glaasje hebben gekeken.

  Heb zelf al een paar x meegemaakt dat een aantal mensen al lallend het vliegtuig instapten en daarna nog de nodige drankjes aan boord gingen bestellen, luidruchtig en vervelend, het voordeel is dat ze snel in slaap vallen, dat dan weer wel. 😉

 12. hans zegt op

  Dan kom je bij air berlin het vliegtuig niet in, 2 keer meegemaakt dat ze bij de incheck al weigerden. Ook keer meegemaakt dat een reiziger zat te tieren dat er varkensvlees werd geserveerd, toen hij later een pilsje wou werd hem dat geweigerd, vind allah niet goed zei ze

  • Johanna zegt op

   Wel een goeie reactie van de stewardess. Heel gevat.

   • hans zegt op

    Dat vonden meerdere passagiers, waaronder ik ook, inderdaad echt niet verkeerd,
    Ben niet echt fan van AB, de stoelen te krap, maar service en vriendelijkheid en eten hoor je van mij geen kwaad woord over hen.

    • hans zegt op

     en ze zijn vaak de goedkoopste als je nonstop wilt


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website