De namen van KLM-vliegtuigen

Door Gringo
Geplaatst in Vliegtickets
Tags: , ,
21 september 2019

KLM 747 (JEERAPAN JANKAEW / Shutterstock.com)

Onlangs besteedden we aandacht aan een KLM 747, die uit dienst werd genomen en inmiddels in de tuin van een hotel is geparkeerd. Die KLM Jumbo had naast de normale registratie PH-BFB ook een naam, namelijk “The City of Bangkok”.

In enkele reacties op die postings vertelde bloglezers, dat zij ooit in dit specifieke vliegtuig hadden gereisd.

Reizen in een KLM Jumbo

Nu heb ik zelf vaak gereisd in een KLM Jumbo naar Bangkok, maar ook naar andere steden en dus waarschijnlijk ook wel eens in die City of Bangkok heb gezeten. Alleen, ik heb het nooit genoteerd, terwijl ik van al mijn vluchten wel andere gegevens opschreef in mijn agenda’s. Datum, maatschappij, stoelnummer en eventuele tussenlandingen hield ik bij, maar niet de namen van de vliegtuigen. Nu vind ik dat jammer, want het had best een bonte opsomming van al die namen opgeleverd.

De namen van KLM-vliegtuigen

Opver de namen van KLM-vliegtuigen en dan in het bijzonder over de geschiedenis daarvan, schreef Frido Ogier onlangs een verhaal op het KLM-reisblog. Hij begint de namen van het eerste uur te vermelden, de Uiver, de Snip en de Pelikaan.

Maar die naamgeving was vóór de Tweede Wereldoorlog ongestructureerd. Daar kwam met DC-4 Skymaster verandering in, toen de vliegtuigen de naam kregen van een stad of provincie in Nederland of in een overzees gebied. De eerste was de Breda in 1946, Paramaribo, Curaçao, Utrecht, Friesland en Schiedam volgden.

Later werden vliegtuigen vernoemd naar schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt, Paulus Potter, Jan Steen, enz. Ook wereldsteden, oceanen, historische personen, mannen kwamen daarna aan de beurt.

Zie het hele verhaal van Frido Ogier in het Engels met foto’s, dat ik zelf met veel genoegen heb gelezen, op deze link: blog.klm.com/every-plane-needs-a-name


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website