Thailand visum vraag & antwoord: Visa run of overstay betalen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags: , ,
11 april 2015

Beste redactie,

Ik ben sinds 22 maart 2015 in Thailand aangekomen. Ik heb een jaarvisum met multiple entry verkregen omdat ik dit jaar nogmaals voor langere tijd naar Thailand reis.

Bij het afhalen van mijn visum kreeg ik te horen dat ik wel om de drie maanden Thailand uit moet. Gewoon buiten en dezelfde dag terug binnen was voldoende wist men op het consulaat. Ik heb toen een reis geboekt met aankomst Thailand 22/03 tot 21/06. Bij aankomst in Thailand merkte ik dat er in mijn paspoort 19/06 staat als einddatum (nu weet ik dat het 90 dagen is en geen drie maanden). Dus mijn terugvlucht is twee dagen te laat.

Mijn vraag is: wat doe ik het beste, twee dagen overstay betalen met mogelijk een aantekening in mijn paspoort en risico dat mijn jaarvisum misschien ongeldig zou worden of ergens een visarun boeken?

Alvast dank voor de reactie,

Marc


Beste Marc,

Met een overstay overtreedt u de immigratiewet. Ik zal dan ook nooit iemand adviseren om in overstay te gaan, of zal een overstay ook niet minimaliseren.
Uw vraag – “Visarun of overstay betalen” kan ik dan ook niet voor u beantwoorden. Dat moet u zelf beslissen.

Iemand die met een overstay bij immigratie komt zal een boete krijgen. Per dag overstay wordt 500 Baht aangerekend met een maximum van 20 000 Baht. Voor 1 dag overstay wordt normaal niets aangerekend.  Er zal dan een stempel in je paspoort komen waarin staat dat je x-dagen overstay hebt. Voor 2 dagen zal die boete 1000 Baht bedragen. Hoe klein het bedrag ook, zorg wel dat u dat onmiddellijk kan betalen of men zal u daar houden tot u dat wel kan. Voor je visum heeft dit normaal geen verdere gevolgen. Die zal gewoon doorlopen.

Anders wort het natuurlijk als je net tijdens die 2 dagen overstay ergens een controle tegen het lijf loopt, of betrokken raakt bij een ongeval. Dan kunnen de gevolgen zwaarder zijn maar dat is dan weer afhankelijk van de situatie. Je kan ook voordien naar de plaatselijke immigratie gaan en daar je situatie uitleggen.
Misschien geven ze je wel extra dagen omdat je visum een jaar geldig is.

Je kan tijdens je verblijf ook een “visarun” (borderrun) uitvoeren en daar hoef je natuurlijk niet voor te wachten tot de laatste dag. Combineer het eventueel met een uitstapje naar Laos, Cambodja of zo… Zie ook www.thailandblog.nl/Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf – blz 29

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website