Thailand visum vraag & antwoord: Verlengen van jaarvisa

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
24 maart 2015

Geachte redactie,

Ik heb een vraag over verlengen van jaarvisa.

Als ik via de Thaise Ambassade in Nederland een non o a visum krijg dan is deze voor 2 maanden heb ik begrepen.

Moet je bij aankomst in Thailand je dan toch direct melden bij de immigratie dienst of pas na 90 dagen?

Moet je dan een inkomstenverklaring overleggen of is dit pas bij verlenging van 1 jaar?

Als laatste moet je ieder jaar een getekende inkomstenverklaring door de Nederlandse ambassade overleggen aan de immigratie dienst ?

Dank voor de beantwoording.

John


 

Beste John,

Bij aankomst op de luchthaven moet u alvast langs immigratie, zoals iedereen die Thailand binnenkomt, maar daar zal men geen bewijs van inkomsten vragen (ze mogen natuurlijk altijd vragen of u over voldoende middelen beschikt, maar ik heb het nog nooit geweten).

Je inkomstenverklaring (Income Statement) zal je pas moeten tonen bij de aanvraag van je verlenging.

Ik denk ook dat u enkele visums door elkaar haalt en daarom probeer ik ze eerst even te verduidelijken. U moet dan maar even kijken welk visum u juist heeft want het is mij niet geheel duidelijk.

Non-Immigrant “O” Single entry. (60 Euro)
Heeft een geldigheidsperiode van 3 maand (U heeft drie maanden de tijd om Thailand eenmalig binnen te komen). Bij binnenkomst ontvangt u een verblijfsperiode van 90 dagen.
Dit visum kan u verlengen voor de duur van maximum een jaar. Dit kan u nadien jaarlijks herhalen. De aanvraag daarvoor kan u indienen bij het immigratiekantoor van uw verblijfplaats. Dit kan u starten 30 dagen voor het einde van uw verblijfsperiode, dwz na 60 dagen verblijf kan u uw aanvraag indienen (sommige immigratiekantoren aanvaarden het wel eens vroeger – 45 dagen voor einddatum – maar dat moet u lokaal dan even navragen).

In ieder geval, u moet de aanvraag van uw verlenging starten voor het einde van de verblijfsperiode van 90 dagen. Het heeft geen zin om de aanvraag uit te stellen tot de laatste week of zelfs laatste dag, want een verlenging is altijd aansluitend op de laatste verblijfsperiode/verlenging. U verliest geen dagen door het eerder aan te vragen.
Welke formulieren u nodig heeft kan u terugvinden in het Dossier Visum op dit blog. De daar genoemde formulieren en bewijsstukken zal u dan elk jaar opnieuw moeten voorleggen om een verlenging te bekomen, dwz ook uw inkomstenverklaring (Income Statement) indien u dit gebruikt als bewijs van voldoende middelen.

https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/TB-2014-12-27-Dossier-Visum-Thailand-volledige-versie.pdf (pagina 22)

Non-Immigrant “O” Multiple entry (140 Euro)
Het heeft een geldigheidsperiode van 1 jaar. Bij binnenkomst krijgt u een verblijfsperiode van maximum 90 dagen.
U zal dan voor het einde van die 90 dagen een “visarun” (borderrun) moeten maken om een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen te bekomen.
Geen probleem want het visum heeft een Multiple entry . U kan hiermee zonder problemen, binnen de geldigheidsperiode van dit visum, Thailand binnen en buiten zoveel u wil. Bij elke binnenkomst zal u opnieuw 90 dagen verblijf bekomen. Indien u het dan een beetje uitrekent kan u met dit visum bijna 15 maand in Thailand verblijven. Laatste “visarun” (of borderrun) maken net voor het einde van de geldigheidsperiode van een jaar om die laatste 90 dagen te bekomen. Ook dit visum kan u vervolgens gaan verlengen voor de duur van maximum een jaar en ook dit kan u dan weer elk jaar herhalen.

Om een verlenging op basis van dit visum te bekomen zal u echter eerst de geldigheidsduur van uw visum “O” volledig moeten opgebruiken, dat wil dan zeggen dat u de verlenging pas kan aanvragen na minimum een jaar. U kan natuurlijk altijd proberen vroeger te gaan maar vermoedelijk zal men u dan terugsturen.
Het indienen van de aanvraag kan dan starten 30 dagen (of eventueel 45 dagen) voor het einde van de laatste verblijfsperiode. De aanvraagprocedure voor verlenging is hetzelfde en kan u vinden in het Dossier visum.

Non-Immigrant “O-A” (140 Euro)
Dit visum heeft een Multiple-entry en een geldigheidsduur van 1 jaar. Bij binnenkomst krijgt u een verblijfsperiode van 1 jaar.  Dat u dan meteen een jaar krijgt, ipv 90 dagen zoals met een “O”, komt door de toevoeging van de letter “A” in “O-A”.

De “A” betekent “Approved”, en wil voor immigratie zeggen dat bij binnenkomst een verblijf van 1 jaar kan worden toegestaan omdat de nodige bewijzen voor een jaarverblijf werden afgeleverd bij de ambassade, en u met alles in orde bent. Natuurlijk blijft immigratie aan de grens altijd de eindbeslissing behouden.

Vermits dit visum automatisch ook een Multiple entry heeft kan u, binnen de geldigheidsperiode van het visum, Thailand binnen en buiten zoveel u wil. Bij elke binnenkomst zal u een verblijfsperiode van een jaar ontvangen. Indien u het een beetje uitrekent kan u met dit visum bijna 2 jaar in Thailand verblijven. Net zoals met het vorige visum nog snel een “visarun” (of borderrun zo u wil) maken voor het einde van de geldigheidsperiode van het visum om hierdoor opnieuw een verblijfsperiode van een jaar te bekomen.
Let op – wanneer u Thailand verlaat en terug binnen wil na de geldigheidsperiode moet u voorafgaandelijk een re-entry aanvragen indien u de laatst bekomen einddatum van uw verblijfsperiode wil behouden.

Ook dit visum kan u verlengen maar net zoals met een “O” Multiple entry zal u ook hier eerst uw visum “O-A” volledig moeten opgebruiken. Dat wil dan zeggen dat u de verlenging pas kan aanvragen na minimum een jaar.

Het indienen van de aanvraag kan je ook hier pas starten 30 dagen (of eventueel 45 dagen) voor het einde van de laatste verblijfsperiode.
Net zoals bij de andere is de aanvraagprocedure voor verlenging hetzelfde en kan u het vinden in het Dossier visum.

Welk visum u ook heeft, best is tijdig eens langs te gaan bij immigratie en hun te vragen wanneer je de aanvraag van verlenging kan starten.
Meestal zal dit 30 (of 45) dagen voor het einde van de laatste verblijfsperiode/verlenging zijn.
U kan daar ook een lijst krijgen met de benodigde documenten en bewijzen dat u moet voorleggen. Vraag die lijst bij uw bezoek want sommige immigratiekantoren willen wel eens extra bewijzen of handtekeningen zien.

U moet nu maar even kijken welk soort visum u hebt. U kan dit vinden op de visasticker onder “Category”, en of het dan een Single of Multiple entry is kan u vinden onder “No of Entry”.

Nog even dit – Wanneer u van plan bent langer dan 90 dagen onafgebroken in Thailand te verblijven moet u zich melden bij immigratie. Dit zal u dan ook elke daaropvolgende 90 dagen van ononderbroken verblijf moeten doen. In het Dossier Visum kan u vinden wanneer en hoe u dit moet doen (pagina 28).

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website