Beste redactie,

Ik woon zelf al zeer lang in Barcelona. Nu wil mijn Thaise vriendin op vakantie komen alhier en heeft maandag een afspraak met de ambassade in Bangkok, voor een Schengenvisum aanvraag.

Echter verbaas ik mij dat een vliegticket, rond de 1.000 euro kost! Van hieruit kan ik een ticket krijgen voor 28/07 -28/08 voor € 735,- met Turkish airlines.

Hoe gaat dat, kan ik deze van hieruit boeken voor haar?

Moet zij reeds ticket hebben bij de visumaanvraag, of is vermelding van te nemen vlucht voldoende?

Gaarne advies.

Met vriendelijke groet,

John


Beste John,

Het overleggen van een vluchtreservering is voldoende, je kunt dus een optie/reservering nemen op een ticket Thailand-Spanje-Thailand. Zo’n reservering kun je vaak wel regelen door met de luchtvaartmaatschappij contact op te nemen of anders via een reisbureau. Zo’n reservering vervalt dan na een aantal dagen of weken maar dat doet er niet toe zolang de reservering maar geldig is op het moment dat de ambassade de aanvraag ontvangt.

Uiteraard levert je vriendin ook de andere papieren waar Spanje om vraagt, bijvoorbeeld de een
garantstelling van jouw hand. Welke papieren dat exact zijn moet je uiteraard goed nalezen bij de instructies van de Spanjaarden maar deze zou nagenoeg gelijk moeten zijn aan wat Nederland en België vragen.

Ik adviseer je dan ook om naast drie dubbel de Spaanse instructies te checken ook de Schengenvisum handleiding hier op Thailandblog te lezen, dan weet je wat er allemaal bij zo’n visumaanvraag komt kijken.

Zie hier het dossier: www.thailandblog.nl/dossier/schengenvisum/dossier-schengenvisum/

Met het visum goed voorbereid komt vers 2: wat is de goedkoopste ticket optie? Een retourtje vanuit Thailand is vaak duurder (minder aanbiedingen) dan dezelfde retour vanuit Europa. Op het blog wordt daar dan ook vaak over geklaagd. Op een visum wordt het toch lastig dan niet onmogelijk een retourtje vanuit Europa te boeken. Ze moet dan toch tenminste eerst een ticket enkele reis naar Europa moeten kopen én een retourtje (of enkele reis) vanuit Spanje naar Thailand. Dan ben je niet alleen al snel duurder uit maar is er ook kans dat de luchtvaartmaatschappij bij het inchecken gaat miepen dat je partner geen retourtje Thailand heeft, zelfs als ze kan laten zien een retourtje Spanje-Thailand-Spanje te hebben naast de enkele reis Thailand-Spanje. Ook zou de grensbewaking moeilijk kunnen gaan doen omdat Spanje dan haar uitvalbasis lijkt te gaan worden en ze weleens vestigings-gevaarlijk (niet terugkeren, illegaal verblijf) zou kunnen zijn. Het lijkt mij dus een weinig realistische optie.

Zou je vriendin in Europa (gaan) wonen dan is het makkelijk: enkeltje Thailand-Spanje en daarna retourtjes Spanje-Thailand kopen.

Het beste lijkt mij dus gewoon maar een retourtje Thailand-Spanje-Thailand te boeken.

Hadden jullie getrouwd geweest dan hadden jullie onder EU recht gevallen: jij bent namelijk een EU burger samen met een niet-EU familielid in een ander EU land voor vakantie of migratie. Dan krijgt de Thaise partner kosteloos het visum, mits ze kan bewijzen familie te zijn (huwelijksakte, liefst gelegaliseerd door de Thaise autoriteiten), jij je als Nederlander identificeert (paspoort) en dat jullie elders in de EU verblijven (brief van jouw hand). Het meeste papierwerk (retour reservering, accommodatie, financiële middelen, verzekering etc.) mag dan niet naar gevraagd worden. Je partner zou dan op vakantie kunnen komen of immigreren naar Spanje onder deze relatief soepele regels. Die vlieger gaat voor jullie niet op, maar iets om te onthouden voor de toekomst indien er trouwplannen zijn.

Regel dus voor nu de retourvlucht: neem een reservering en zet die na de visumtoekenning om in een boeking. Wordt het visum geweigerd ben je de centen voor de ticket niet kwijt. En wees er zeker van dat de aanvraag verder compleet is, vergeet dus niet bewijs van accommodatie (logies bij jou?), financiële middelen (jouw garantstelling), reisverzekering etc. De Spanjaarden hebben niet echt de reputatie soepel te zijn… bereid je vriendin dus ook goed voor!

Succes!

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website