Vraagsteller: Steven

Ik ben in het bezit van een Non-Immigrant O e-visa ( Multiple Entry), afgeleverd op 21 september 2023 met geldigheidsduur tot 20 september 2024. Gearriveerd in Thailand de dag nadien op 22 september 2023.

De stempel bij aankomst van Immigratie vermeld op mijn paspoort een verblijfsduur van 90 dagen, dus tot 20 December 2023. Ik ben sinds vorig jaar gepensioneerd en wil in Thailand overwinteren. De bedoeling is om mijn visa met 90 dagen te verlengen vóór 20 December. Tot zover mijn info. Graag uw antwoorden op mijn twee volgende vragen.

Ik weet dat de verlenging kan gebeuren via een border run. Ik heb daar geen ervaring mee. Maar zou dat graag op deze manier willen doen. Mijn Thaise vriendin en ikzelf zijn in het bezit van een wagen. We verblijven in Nonthaburi en zouden kiezen om dit te doen met een rit naar Poipet ( info over deze locatie aan de grens met Cambodja vernomen via jullie goede website die ik wekelijks aandachtig lees en opvolg).

Mijn eerste vraag is tweeledig. Kan deze borderrun gebeuren met in – en terug uitgaan op dezelfde dag en wat zijn de openingsuren/ dagen? Vervolgens lees ik op jullie website dat zo’n border run ook georganiseerd wordt door visa agentschappen. Daar heb ik ook geen info over of ervaring mee. We zouden het toch graag met ons beiden allemaal zelf doen, als gezellige rit door een ander gedeelte van Thailand. Maar wat zijn precies de voor en/of nadelen van een georganiseerde border run ten opzichte van het persoonlijk te doen?

Mijn tweede vraag is voor mij de allerbelangrijkste. We weten dat inzake verlengen van visa in Thailand nogal wat willekeur bestaat qua documenten voorleggen om deze verlenging vlot gedaan te krijgen. Met willekeur bedoel ik dat ieder Immigratiekantoor eerder zijn eigen regels stelt dan de algemeen geldende regels over verlengingen strikt te volgen. Ook actualiseert in Thailand alles nogal vaak (en soms vlug). Dus mijn vraag is, om zeker niet voor verrassingen komen te staan, welke documenten voor mijn verlenging zullen worden vereist. Kunt u mij hierover die ‘actuele ‘ informatie doorgeven a.u.b.?

Tenslotte ook nog een slotvraagje over de algemene twijfel (en onzekerheid) die ik via lezers te horen krijg i.v.m.. het TM 30 formulier ( Notification for house master, owner or the possessor of the residence where alien has stayed). Dit formulier heb ik reeds na mijn aankomst geproduceerd op het Immigratiekantoor van Nonthaburi, maar men kon noch mij, noch mijn Thaise vriendin een duidelijk antwoord geven wat dient te gebeuren na mijn verlenging. We verblijven op een condo sinds maart 2022 met jaarcontract. Aangezien mijn vriendin werkt op zelfstandige basis voor een franchiseketen gaan we ook niet zo vaak op vakantie voor langere periodes. Heeft u enige duidelijk over wat mij staat te gebeuren? We zijn tenslotte buiten de Nonthaburi provincie gereisd.


Reactie RonnyLatYa

1. Borderrun:  De Thaise zijde is Aranyaprathet en de Cambodjaanse zijde is Poipet. Het is een grensovergang die nu niet precies gekend is als de meest borderrun vriendelijke. Normaal zou het met een Non-immigrant O Mulitpple entry visum geen probleem mogen zijn om je borderrun op een en dezelfde dag te maken, maar die garantie kan ik je ook niet geven. Ik hoor daar ook maar de meest tegenstrijdige berichten over. Als ik me niet vergis, is de grensovergang open tussen 0800 en 2000. Maar als je toch er een uitstapje van maakt met je vriendin kan je ook een andere grenspost kiezen natuurlijk.

Voor en nadelen tegenover een visakantoor? Je kan zo een borderrun gemakkelijk zelf doen. Je gaat dan waar je wil en doet er zo lang over als je wil. Aan de grens kan je gewoon zelf de borderrun maken en je vriendin kan op je wachten aan de Thaise zijde. Er is daar trouwens een grote markt. Als je niet vertrouwd bent met een borderrun, ben je natuurlijk een gemakkelijk prooi voor zij die denken aan jou wat geld te kunnen verdienen. Vooral aan die grenspost.

Ga je daarentegen met een visakantoor is alles voor je georganiseerd van reis tot de borderrun ter plaatsen en heb je eigenlijk naar niets te kijken. Je bent dan wel afhankelijk van het programma van het viskantoor natuurlijk. Maar waarom niet meteen voor die jaarverlenging gaan i.p.v. eerst die borderrun? Ik begrijp dat je die Multiple entry wil gebruiken omdat je die toch hebt, maar die borderrun is ook niet gratis en je zal evengoed een visum moeten aanschaffen voor Cambodja in dit geval. Wat is je winst dan nog?

2. Documenten verlenging:  Als je dat precies wil weten dan moet je even bij immigratie langslopen. Die hebben daar altijd een lijst liggen met wat lokaal van toepassing is. Ik kan je de standaard formulieren meegeven die je daarvoor nodig hebt en meestal volstaat dit ook wel. Zo ingewikkeld is het allemaal niet.

 • TM7
 • 1900 Baht
 • Paspoort
 • Pasfoto
 • Kopie Id pagina
 • Kopie visum
 • Kopie arrival stamp
 • Kopie TM30
 • Bewijs adres, zoals kopie huurcontract als je vriendin geen Tabien Baan heeft. Als het contract ook op je vriendin staat kan men ook een kopie van haar ID vragen.
 • Soms vraag men ook een tekening van een gekend punt naar je adres. Dikwijls volstaat een afdruk van o.a. Google maps ook.
 • Financiele bewijzen voor die jaarverlenging.

Dat is het meestal wel en best voorzie je alles in 2 ex

3.TM30: Je hebt een TM30. Normaal hoef je dan niet opnieuw te melden als je terugkeert naar hetzelfde adres.

“…op het Immigratie kantoor van Nonthaburi, maar men kon noch mij , noch mijn Thaïse vriendin een duidelijk antwoord geven wat dient te gebeuren na mijn verlenging.”

Misschien begrepen ze ook niet echt wat je eigenlijk wilde, want heeft ook niks met je verlenging te maken. De TM30 staat daar los van.

Lezers die ervaring hebben me de grensovergang Aranyaprathet, of gezien hun ervaring daarmee beter een andere grenspost aanraden vanuit Bangkok (wat ik persoonlijk ook zou doen), verlenging bij immigratie Nonthaburi en hun TM30 beleid daar kunnen dit steeds aanvullen met recente info.

****

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie Visa vraag”. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

10 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 230/23: Non-immigrant O – Borderrun, verlengen en TM30”

 1. Kees 2 zegt op

  Je loopt het risico dat je niet dezelfde dag terug mag, als je alleen gaat.
  Via een visakantoor word dit afgekocht voor iets van 500 baht.
  Aldus een chauffeur van een busje van zo’n kantoor.

  • RonnyLatYa zegt op

   Het is onduidelijk en je leest steeds wat anders. Vooral dan over Aranyaprathet/Poipet grensovergang.

   – Visa exemption mag je niet terugkeren dezelfde dag.
   – Met een visum (Tourist, Non-immigrant, re-entry) zou het dan weer geen probleem zijn.

   Maar er is inderdaad geen enkele garantie dat je diezelfde dag kan terugkeren.
   Met wat sponsering valt dat op te lossen en dat is wat die visakantoren inderdaad ook doen.

 2. Henk zegt op

  Hier in chiang khong kan ik mijn 90 dagen melding online invullen. Soms heb ik de bevestiging binnen 1 uur terug en soms de volgende dag. Even een account aanmaken en klaar.
  Werkt perfect.

  • RonnyLatYa zegt op

   Gaat dit dan over de 90 dagen melding?

 3. PEER zegt op

  Eind september ben ik Thailand binnengekomen en meteen ‘n 30 dgn-verlenging genomen.
  Nu is overmorgen de laatste dag dat ik in Th Ubon Ratchathani mag vertoeven.
  Welnu, Chaantje en ik gaan met ‘n busje naar Siem Reap ‘n weekje vakantie vieren.
  Dan weer terug en mag ik weer 60 dgn in Thailand blijven.
  En zo doe ik dat al jaaaren.

  • RonnyLatYa zegt op

   En wat heeft hij nu aan die informatie?

   Maar wat jouw situatie dan betreft.
   Als je een korte periode in Thailand verblijft is dat een oplossing die er wel meer toepassen.
   Maar voor langere tijd mag ik er niet aan denken elke 30 dagen bij immigratie te staan of om elke 60 dagen een borderrun te maken. En via een grenspost over land is het dan nog beperkt tot 2 keer per jaar.
   Doe je dat trouwens veel dan zal je zeker ook bij binnenkomst op de luchthaven het een en ander mogen verklaren over wat je eigenlijk komt doen in Thailand.

   Laat staan dat borderruns dan ook niet gratis zijn natuurlijk.

   Neen, mij niet gezien maar ieder doet maar natuurlijk wat hij denkt te moeten doen.

   • PEER zegt op

    Nou Ronny,
    Ik kom ‘s-winters telkens ‘n halfjaar op vakantie naar Azië, dan is Udon Ratchathani m’n basis en vind het ook wel leuk om af en toe (dus om de 60 dagen) even ‘n weekje (of twee) weg te zijn. Of dat Cambodia, Laos of Maleisië is.

    • RonnyLatYa zegt op

     Zoals ik al zei voor korte termijn.

     Niet voor mensen die hier lang verblijven en zo iemand is de vraagsteller.
     Die is niks met naar immigratie te lopen voor elke keer een luttele 30 dagen verlenging en elke 60 dagen Thailand te moeten verlaten.
     Trouwens je weet toch dat je in jouw geval ook nog eens 60 dagen verlenging kan vragen.

     • Peer zegt op

      Nou Ronny,
      Dát is nieuw voor mij.
      Ik wist wel dat je tijdens de coronaperiode 45 dgn als tourist kreeg, en 30 dgn verlenging.
      Maar dat ik nu na touristenstempel v 30 dgn, ook nog kan verlengen met 60 dagen is voor mij hélemaal nieuw!

      • RonnyLatYa zegt op

       Bestaat al jaren en heeft niets te maken met de toen toegestane 45 dagen wegens Corona.

       Als je gehuwd bent met een Thaise kan dat.
       Normaal zelfs eerst 30 dagen (1900 Baht) als toerist verlengen en dan nog eens 60 dagen (1900 Baht) om onderstaande reden.
       Samen met je 30 dagen van binnenkomst maakt dat iets van een 4 maand zonder dat je die borderrun moet maken.

       Officieel is die reden ” bezoek aan Thaise vrouw of kinderen”.

       In the case of visiting a spouse or children who are of Thai nationality

       Application form TM. 7 (application must be made in person)
       Copy of applicant’s passport
       Documents of relationship
       3.1 Copy of household registration certificate
       3.2 Copy of national ID card of the person having Thai nationality
       3.3 Copy of a marriage certificate or copy of a birth certificate
       https://bangkok.immigration.go.th/en/visa-extension/#1610936742883-44647eb6-6e03

       Ga maar eens informeren bij je immigratiekantoor en doe er je voordeel mee.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website