Thailand visum: Eerste maal aanvraag jaar verlenging

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
18 november 2015

Beste redactie,

Ik woon al jaren in Thailand en heb tot nu toe altijd mijn jaarvisum in Den Haag gehaald omdat ik toch jaarlijks een keertje naar Holland ga. Dit jaar liggen de zaken anders en heb ik me gefocust op de verlengingsmogelijkheid. Uw visum dossier doorgelezen en de meeste zaken zijn mij wel duidelijk heb alleen nog wat aanvullende vraagjes als het mag:

 1. Consul van Oostenrijk is fijne oplossing maar al mijn documentatie is in het Nederlands, bankafschriften,pensioenverklaringen,AOW verklaringen etc. is mondelinge toelichting voldoende of alles eerst in het Duits of Engels vertalen?
 2. Bij eerste verlenging 90 dagen formulier TM47 invullen etc etc…dan weer eerst nummertje ergens halen of direct bij bepaald loket melden?
 3. Bij aanvraag jaar verlenging kan niet direct multiple re-entry worden gevraagd ?? Eerst paspoort ontvangen en dan weer ergens nummertje halen Geen formulier meer invullen?
 4. Als ik weer even naar het buitenland ga (met multiple re-entry) dan vervalt daarmee de verplichting tot melding bij immigratie en bij terugkomst krijg ik weer 90 dagen en kan me dan weer via form TM47 bij immigratie officier melden?

Alvast bij voorbaat dank.

Piet


Beste Piet,

Gezien je vraag over de Oostenrijkse Consul veronderstel ik dat je de verlenging in Pattaya gaat aanvragen? Elk immigratiekantoor heeft zo zijn eigen spelregels. Bij de eerder kleinere immigratiekantoren kan je dat meestal allemaal wel samen aanvragen(verlenging, 90 dagen rapport, re-entry) zonder telkens een nieuw nummer te moeten halen. Pattaya is echter een druk immigratiekantoor, en ik vrees dat je daarom voor elke aanvraag/melding (verlenging aanvragen, 90 dagen rapport, re-entry aanvragen) opnieuw een nummertje zal moeten halen.

Zeg aan de ontvangstbalie telkens voor wat u komt, want normaal gebruiken ze voor elk soort aanvraag een afzonderlijke nummering. Voor het terug ophalen van uw paspoort zal je bij vertrek al een een nummer meekrijgen.

Wat je vragen betreft:

 1. Voor de Oostenrijkse Consul zijn de bewijzen in het Nederlands voldoende. Hij vult alles zelf in (of zijn assistente tenminste).
 2. Voor een 90 dagen melding heb je het formulier TM 47 (Form for alien tot notify of staying longer than 90 days) nodig, maar meestal zal je bij de eerste verlenging deze 90 dagen melding automatisch meekrijgen. Indien niet, zal je de melding afzonderlijk moeten maken met een ingevuld formulier TM47. Je zal dan opnieuw een nummertje moeten halen voor die 90 dagen melding.
 3. Voor een “Multiple Re-entry” moet je het formulier TM 8 invullen (Re-entry permit into the Kingdom Application Form). Je kan die “Multiple Re-entry” maar aanvragen nadat uw verlenging werd goedgekeurd dus ja, ik vrees dat het weer opnieuw een nummertje halen wordt.
 4. Een 90 dagen melding moet u enkel maken bij een ononderbroken verblijf van 90 dagen in Thailand (en de daaropvolgende perioden van 90 dagen). Wanneer je Thailand verlaat vervalt de telling. Ze begint opnieuw te tellen vanaf dag 1 op de dag dat u Thailand opnieuw binnenkomt. 90 dagen na de laatste binnenkomst moet u zich dan opnieuw melden met het formulier TM 47. (er is een ruimte van 15 dagen voor tot 7 dagen na de 90 dagen periode om u te melden).

Het is al enige jaren geleden dat ik nog in het immigratiekantoor van Pattaya(Jomtien) ben geweest, en het kan ondertussen anders zijn. Ik heb daarom ook eens wat informatie gevraagd aan personen die er meer mee in contact komen. Momenteel heb ik er nog geen info over ontvangen, maar indien ik die ontvang, en die informatie wijkt af van wat ik u geantwoord heb, dan laat ik het je zeker weten.

Laat alvast je ervaringen aan ons eens weten. Je kan met je informatie andere personen in de toekomst verder helpen.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Thailand visum: Eerste maal aanvraag jaar verlenging”

 1. David H. zegt op

  Laatste keer in September werd adres bewijs gevraagd (anders dan jaar voordien) , mijn Thai drivers licence werd aanvaard , mocht ook copie van huurcontract of house book zijn ….. , anders dan vorig jaar was ook passport volgende dag afhalen . Re entry mits het formulier dus enkel volgende dag.

  Wat betreft de Ambassade documenten (affidavit pensioen inkomsten ) ik gebruik in Jomtien / Pattaya de Austr. Consul niet daar ik heel vlot per emai en aangetekend zending alles met mijn Belgische Ambassade regel, niet nodig een reis naar Bangkok te doen
  kost 900 baht + 40 voor verzending aan mij .( bij verzendingA/Amb. aan uzelf geadresserde envelppe insluiten met geld )
  Dit uiteraard voor de Belgen ,

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Een bewijs van adres wordt toch altijd gevraagd bij een jaarverlenging.
   Zie Dossier visum pagina 31. Required to extend visa for senior citizens in case of over 50 years old (document komt van Pattaya immigratie zelf en is al jaren hetzelfde)
   5. A document showing your local Thai address – an official rent book or a letter-headed receipt of rent paid, company papers or proof of ownership of a condominium or residence.

   Wat er blijkbaar nu ook op veel plaatsen gevraagd wordt bij een verlenging, is het TM30 formulier – Notification from house master, owner or the possessor of the residence.
   Dit formulier moet normaal gebruikt worden om te melden dat er een buitenlander in uw huis verblijft, samen met een copy van de ID kaart en de Tambien Baan.
   Of het in Pattaya nu ook gevraagd wordt weet ik niet.

   Ik dacht trouwens dat het altijd zo geweest was dat wanneer je in de vroege voormiddag een verlenging ging vragen, je dan het paspoort in de namiddag al kon ophalen.
   Kom je tegen de middag of in de namiddag dan was het pas de volgende dag.
   Misschien is het nu standaard de volgende dag.

   Verklaring van inkomsten kunnen Nederlanders ook eenvoudig via de post verkrijgen maar Piet verkiest blijkbaar de Oostenrijkse consul.
   http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/consulaire-verklaringen#anchor-InkomensverklaringvoordeThaiseImmigratie

   Inkomensverklaring voor de Thaise Immigratie
   De Thaise Immigratie autoriteiten verlangen een zogenaamde Income statement van buitenlanders die een (jaar) visum voor Thailand willen aanvragen. In feite is dit een formulier waarop uw handtekening wordt gelegaliseerd. Het is geen inkomstenverklaring zoals dat in Nederland wordt afgegeven. Deze verklaring ofwel dus legalisatie kan schriftelijk worden aangevraagd. Te overleggen documenten:

   1.Een ingevuld aanvraagformulier , zie ook rechterkolom
   2.Kopie van uw paspoort.
   3.Leges € 26,25 (1300 Baht, u krijgt wisselgeld)
   4.Voorgefrankeerd envelop met daarop uw adres
   U hoeft geen inkomensgegevens mee te sturen, deze vult u zelf in op de verklaring.
   Vergeet niet uw contactgegevens op de verklaring te vermelden

   • David H. zegt op

    Ik had het nog special enige dagen vooraf gaan vragen vorig jaar ivm. een adres certificate dat ik vroeg aan betreffende dienst ervoor, en mij zelfs vergezelden naar die desk wegens niet nodig …. , en dame van de ret. ext desk zegde mij …niet nodig .., enige dagen later bij zelfde dame mijn eerste verlening 1 jaar basis ret. verkregen , maar nu wel nodig blijkbaar , maar drvers licence voldoende …., blijk eens temeer dat er wel regels zijn , maar dat de officers ze toepassen naar Eigen goeddenken .
    Niets nieuws daarin ….

    ps ;dit is een ontkenning van uw dossier , enkel persoonlijke ervaring , je hebt het al zo dikwijls vermeld “…neem voor alle zekerheid even contact met immigratie “……..

    De wind kan anders staan die dag (lol)

    • RonnyLatPhrao zegt op

     Begrijp “dit is een ontkenning van uw dossier” niet echt.

     Het Dossier is en blijft natuurlijk in de eerste plaats een leidraad om je voor te bereiden.
     Bij twijfel of wil je bevestiging dan best altijd immigratie, of in voorkomend geval ambassade/consulaat contacteren.
     Hoe het uiteindelijk afloopt hangt inderdaad dikwijls af hoe de wind staat die dag….

     • David H. zegt op

      Moest zijn dit is GEEN ontkenning van uw dossier g was blijkbaar niet doorgekomen ….. sorry daarvoor . Dossier is ok volledig correct hoor !

   • hansk zegt op

    In Hua hin moest ik voor 2 maand terug ook een huurovereenkomst laten zien van de eigenaar met een copy van zijn ID kaart, form T 30 had ik niet.

 2. martin zegt op

  Net in Pattaya verlenging gekregen. Oostenrijkse consul werkt prima. Hij neemt gegeven over van je briefje waarop je inkomen staat. Geen vertalingen nodig. Kost 1500 bht als ik het goed onthouden heb.
  Paspoort inderdaad volgende dag ophalen (hoeft niet te wachten op je beurt). Re-entry nadat je je paspoort weer hebt.
  Pattaya immigration is opnieuw ingericht. Je hebt inderdaad steeds een nummertje nodig, maar het werkt vrij snel. Aanvraag verlenging 30 minuten. Paspoort ophalen 5 minuten. Re-entry 30 minuten. Tijden inclusief op de beurt wachten er van uitgaande dat je de juiste formulieren en kopieen bij je hebt.
  Ik had brief huisbaas voor woongegevens. Was prima.
  Absoluut tevreden over Pattaya immigration.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website