Beste redactie,

Mijn Thaise vriendin heeft een Schengenvisum voor Zweden. Ze zou graag op bezoek komen in België gedurende de geldigheidsperiode van dit visum.

Nu is mijn vraag: Kan zij een rechtstreekse retourvlucht boeken vanuit Thailand naar België of is het verplicht eerst naar Zweden te vliegen en daarna een vlucht naar België te nemen?

Dank U

Groeten,

Pascal


Beste Pascal,

Jouw vriendin kan vanuit Thailand direct naar België vliegen mits Zweden maar het hoofddoel van de reis blijft en zij dit aan de grens kenbaar kan maken als ze vragen krijgt. Dit staat nader uitgelegd op pagina 15 van het PDF visum dossier (zie de link “dossier schengenvisum” links op de hoofdpagina).

Een Schengenvisum geeft normaal gesproken toegang tot het hele Schengengebied. Dit betekent dat je het Schengengebied mag binnentreden, rondreizen en vertrekken vanuit elk van de lidstaten. Uiteraard moet het visum wel aangevraagd worden bij de ambassade van het land dat het hoofdverblijf is. Komt iemand dus primair naar Zweden dan zal deze op het door Zweden afgegeven visum moeten inreizen. Je hoeft niet persé via Zweden aan te komen, mits je maar aannemelijk kunt maken dat Zweden nog steeds het primaire doel van de reis is. Je bent dan vrij om bijvoorbeeld via België de buitengrens te passeren, eventueel nog wat rond te toeren door Europa, daarna de meeste tijd door te brengen in hoofdverblijfsland Zweden en te vertrekken via Denemarken of België.

Mogelijk kijkt de grenswacht wel vreemd op gezien een Belgische retourvlucht op Zweeds visum. Zorg dat je aannemelijk kunt maken dat ze naar Zweden doorreist: transport naar daar, hotel boekingen etc. Net als de Zweedse ambassade wil de grenswacht zien dat Zweden het hoofddoel is alwaar ze de meeste tijd zal gaan doorbrengen. Uiteraard kan tijdens de vakantie iemands plan wijzigen maar met voorbedachte rade een visum bij een andere lidstaat aanvragen mag dus niet!

Zorg er dus voor dat ze een kopie van alle bewijsstukken die ze heeft gebruikt voor de visumaanvraag bij zich heeft zodat men kan controleren of ze aan alle eisen voldoet. Een visum geeft immers geen recht op toegang, je kunt geweigerd worden! Zorg er ook voor dat ze een bankpasje en wat cashgeld (bahtjes) op zak heeft want leg maar eens aan de grenswachter uit wat je zonder geld komt doen in Europa en haar contacten mogelijk niet direct bereikbaar zijn, dan zal ze toch echt zelf enige (onvoorziene) kosten moeten kunnen betalen. Uiteraard wacht jij haar op én hebben jullie elkaars mobiele nummer bij de hand.

Veel plezier toegewenst in Europa!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website