Beste redactie/Rob V.,

Ik heb een vriendin in Thailand, en ze wil voor 3 maanden op vakantie naar Nederland komen. Deze week regel ik de uitgebreide Schengenverzekering en de vliegticket. De garantstelling heb ik al binnen. Als ik alles geregeld heb, stuur ik alles naar haar toe via de fax… de vliegticket en de garantstelling, en de Schengenverzekering.

Moet ze met deze papieren naar de ambassade in Bangkok gaan? En alles wordt dan verder geregeld? Moet ze nog betalen voor dingen om haar visum te krijgen?

Ik hoop dat iemand mij kan helpen.

Groet,

Ruud


Beste Ruud,

Officieel zul je haar de garantstelling (het formulier garant en/of logiesverstrekking) moeten toesturen. In de praktijk neemt men ook wel genoegen met een goed leesbare kopie. Ik adviseer om de papieren aan jou kant in te scannen en te e-mailen. Vervolgens stuur je de originele stukken op per post. Komen ze op tijd aan dan gebruikt je vriendin bij de aanvraag de originele papieren, en als backup kan ze de scans uitprinten.

Verder zul je inderdaad de medische-reisverzekering moeten regelen, tegenwoordig krijg je de polis veelal per e-mail dus die kun je zo doorsturen.

De vlucht zelf kun je maar beter niet boeken totdat het visum binnen is, anders zit je straks met een onbruikbare ticket indien het visum afgewezen wordt. Daarom vraagt men ook om een optie/reservering van een vlucht en niet een ticket. Zie ook deze eerdere lezersvraag:
https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/schengenvisum-vraag-moet-ik-vliegtickets-kopen-voor-een-visumaanvraag/

Nadat jij en je vriendin de papieren in orde hebben gebracht moet ze de aanvraag indien bij ofwel de ambassade ofwel via de optionele dienstverlener VFS. Via de ambassade bespaar je de servicekosten die VFS in rekening zal brengen. Voor beiden moet je een afspraak maken via de website. Zie daarvoor the NetherlandsAndYou website: www.netherlandsandyou.nl/

Hoe al deze procedures precies werken kun je terug vinden het het Schengendossier. Kijk daarvoor in het menu aan de linkerkant hier op Thailandblog, kies voor ‘Schengendossier’ en download de PDF: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Het visum zelf kost voor volwassenen 60 euro, te betalen in THB. De ambassades actualiseren met enige regelmaat de koers. De overige kosten zijn hierboven al genoemd maar kun je dus ook in het Schengendossier terugvinden. Ik raad je aan dit te lezen daar het een goed overzicht geeft van wat jullie allemaal kunnen verwachten.

Mocht je toch nog vragen hebben, laat het mij weten.

Succes,

Groet

Rob V.

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website