Beste redactie,

Ik probeer een dossier voor Visumaanvraag ‘kort verblijf ‘ samen te stellen voor mijn vriendin die op bezoek wil komen naar België. Hierover heb ik twee vragen in verband met het vliegtuigticket.

Bij buitenlandse zaken lees ik dat het bewijs van vervoer niet is vereist bij de indiening van de visumaanvraag om onnodige kosten te vermijden. Wel kan het bewijs van een boeking van een retourbiljet worden geëist.

Ik heb me bij een reisbureau geïnformeerd maar daar weet men niet wat een bewijs van boeking is. Ofwel koop je een ticket ofwel niet?
Weet er iemand wat zo’n bewijs van boeking is en hoe je dat kan verkrijgen zonder een ticket te kopen?

Een tweede vraag betreft de prijzen van de tickets. Als ik zoek naar een ticket vanuit Bangkok naar Brussel is dat bijna twee maal zo duur dan als je van Brussel naar Bangkok vertrekt. Is er een manier om dat te omzeilen?

Met vriendelijke groet,

Yves


Beste Yves,

Het is inderdaad niet verstandig van te voren al een vliegticket te kopen, een boeking of optie op een reis volstaat. Dit is het makkekelijst te realiseren door te bellen met de luchtvaartmaatschappij van jou keuze en aan te geven dat je wenst te reizen maar eerst nog een visumaanvraag moet afwachten. Ze geven dan een optie/reservering die automatisch komt te vervallen als je deze niet binnen een bepaalde periode (zeg een maand) omzet in een daadwerkelijke boeking (betaling). Zo hebben ik en mijn Thaise partner eerst online een datum gezocht die qua tijd en kosten het beste uitkwam. Vervolgens heeft zij naar het kantoor van luchtvaarmaatschappij (bij ons was dat China Airlines) in Bangkok gebeld, en deze reserveerde voor haar een stoel. Hiervan kreeg ze per e-mail een bewijs. Na toekenning van het visum hebben we toen de ticket daadwerkelijk betaald. Dit koste ons niks extra’s ten opzichte van gewoon online een ticket kopen en betalen.

Vliegtickets vanuit Thailand zijn inderdaad vaak een stuk duurder. Je zou kunnen zoeken op acties, deze worden ook op Thailandblog aangekondigd. Je kunt daarnaast ook kijken of je voordeliger kunt vliegen op een andere luchthaven. Je kunt op een Schengenvisum (op uitzonderlijke gevallen na) het hele Schengengebied inreizen, rondreizen en uit vertrekken. Zo kan je partner bijvoorbeeld via Amsterdam (Schiphol) inreizen, en zo ook weer vertrekken, of weer vertrekken vanuit Brussel (Zaventem). Vanuit Europa zijn “open jaw” tickets voordeliger dan directe retourtjes, zo is een ticket Amsterdam – Bangkok – Düsseldorf vaak voordeliger dan een vlucht van Amsterdam naar Bangkok en weer terug. Mogelijk vind je zo dus een goedkopere ticket.

Voorwaarde is wel dat aannemelijk blijft dat België het hoofsverblijf is en zal blijven, dus inreizen via Athene zal de nodige vragen oproepen (of het zou toevallig zo moeten uitkomen dat jullie samen eerst een weekje naar Griekenland gaan en daarna de meeste tijd in België zullen verblijven, uiteraard met doorreis tickets), maar binnenkomst via een luchthaven in de buurlanden is zeer aannemelijk. Binnen 1-2 uren rij je dan zo naar huis.

Aan de grens moet iemand desgevraagd nog wel kunnen aantonen dat deze persoon aan alle voorwaarden voldoet, laat uw partner dus een kopie van alle stukken meenemen die bij de aanvraag bij de ambassade zijn overlegt. Nog beter, haal haar zelf op. Mocht men aan de grens toch nog vragen hebben dan kan zij met papieren aantonen dat zij naar u komt, en als u daar zelf bent kunnen ze u eventueel nog oproepen.

Veel succes met de aanvraag.

Vriendelijke groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website