Taxi scam op Suvarnabhumi Airport

Zowel toeristen als expats moeten op hun hoede zijn voor oplichting door taxichauffeurs, zoals het knoeien met de meter. Dat bleek maar weer uit een ingezonden brief in Bangkok Post.

Hieronder het verhaal van een Duitse expat die samen met zijn Thaise vrouw terugkwam van een bezoek aan Duitsland. Hij nam een taxi via de officiële taxistandplaats op Suvarnabhumi airport. Desondanks probeerde de chauffeur hen op te lichten.

Na te zijn aangekomen op de luchthaven in Bangkok liep hij en zijn vrouw naar de taxistandplaats. Er waren geen wachtrijen en na het opgeven van de bestemming Sathorn/Silom kregen ze de witte taxibon en een taxi. De man is altijd op zijn hoede en controleert of de meter wordt aangezet. Dat gebeurde. Na vijf minuten vroeg de taxichauffeur om hem de witte taxibon te geven. Dat wekte argwaan en de man hield vanaf dat moment de meter in de gaten. Hij merkte direct op dat de meter veel hoger was dan normaal gesproken. Na 15 minuten en nog voor de eerste tolpoort stond de meter al op 400 baht. De passagier bleef kalm en vroeg de witte bon van de taxichauffeur weer terug.

Tijdens de rit maakte de expat meer dan 20 foto’s van de meter. Toen hij aankwam bij zijn condo in Sathorn stond de meter op de 255 kilometer, een te betalen tarief van 2077 baht en nul wachttijd. De rit naar Sathorn kost normaal gesproken 270-300 baht plus de toeslag van 50 baht.

Eenmaal bij zijn appartement voelde hij zich veilig omdat securitymensen van zijn condo prima functioneren en hem zouden helpen als de taxichauffeur vervelend zou doen. De taxi stopte, ze namen de bagage uit de taxi en zette die in de hal van de receptie.

Zijn Thaise echtgenote gaf de taxichauffeur 300 baht. De man begon natuurlijk te klagen. Zij vertelde hem dat als hij het er niet mee eens was, hij de politie maar moest bellen. De taxichauffeur koos eieren voor zijn geld, droop af en reed weg.

De Duitser denkt dat toeristen gemakkelijker in dit soort praktijken zullen trappen. Daarom vond hij het nodig om anderen te waarschuwen voor deze vorm van oplichting.

Bron: Richardbarrow.com


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Taxi scam op Suvarnabhumi Airport”

 1. GerrieQ8 zegt op

  Heb een keer een scam (metje) meegemaakt en wel op de volgende manier. De chauffeur zette de meter gewoon aan en die begint op 35 baht. Weet niet waarom, maar ik bleef op de meter kijken en die sprong van 35 naar 85 baht. Hem dit gemeld en hij sloeg een paar keer op de meter en haalde zijn schouders op. Heb hem afgerekend volgens de meter, minus de 50 baht. Hij maakte geen problemen. Stteds opletten dus.

 2. jellegun zegt op

  Moderator: Bijdragen zonder hoofdletters en punten achter de zin worden niet geplaatst.

 3. Richard zegt op

  Je durft bijna geen taxi te nemen .
  Ik ben alleen ,spreek geen Thais , en zou bang zijn als ik de meter zie die niet juist is .

  Wat kun je doen ? in mijn geval niets . Ik wil geen mes in mijn lichaam .
  Ze schamen zich nergens voor om dat de doen .
  Zo als laatst iemand dood gestoken voor 50 Bath .
  Dan maar een bus proberen te krijgen .

  Leuk vind ik het niet ,dat je niet weet waar je instapt !

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Richard Dat 50-baht verhaal is hardnekkig. Lees ook de follow-up op dit bericht: https://www.thailandblog.nl/nieuws/taxichauffeur-vertelt-fabeltjes-ruzie-met-amerikaan/ De kans dat je word opgelicht door een taxichauffeur is m.i. gering. Laat je hoofd niet op hol brengen door dit soort verhalen.

  • martin zegt op

   Geen paniek Richard. Ik rij al jaren taxi en ik ben nog nooit opgelicht. Je mag gewoon de taxi meter in de gaten houden. Dan weet je waar je aan toe bent. Bevalt het je niet, geef je opdracht te stoppen en je betaald gewoon dat wat op de meter staat. Elke taxi chaufeur heeft zijn naam in de taxi zichtbaar voor iedereen staan.Buitendien noteer je het taxi-nummer. Dan kun je beklag doen. Resultaat:
   als je genept wordt, wordt je maar voor een deel genept, en je overleefd het. Het kan natuurlijk ook zijn, dat 50 Baht je meer waard is als je eigen leven. Ik ga voor ca. 1 Euro verlies-differenz geen gekke dingen doen in Bangkok=Thailand. Ik geef liever 50 Baht foot, Maar dat is ook eigelijk verkeerd.

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Richard,

   De taxichauffeurs kennen wel wat Engels. Een paar woorden Engels zul jij toch ook wel kennen als Thailandganger. Als jij de chauffeur op een nette manier attent maakt op het feit dat de meter niet aanstaat, zal hij zich verontschuldigen.
   Zet ie ‘m niet aan wees dan duidelijk en zeg hem dat je er niet mee eens bent en wilt stoppen/uit wilt stappen. Overigens heb ik enkel goede ervaringen met BKK taxi’s, alhoewel je wel eens een hardrijder kunt treffen. Maak hem ook dat duidelijk, als je dat niet wilt. Doe het op rustige beleefde toon, maar blijf stevig.

   De chauffeur is een Thai en gevoelig voor gezichtsuitdrukkingen die aangeven dat iemand zich niet sabaai voelt. Aangezien hij met jou van doen heeft, zal hij zich dat aantrekken. Je zult zien dat hij wat vaker in de achteruitkijkspiegel spiekt, om te zien hoe het met je gaat. Als je dat merkt, knik hem dan vriendelijk toe.
   Laat hem wel zijn gang in het Bangkokse verkeer, en ga hem niet vertellen hoe hij rijden moet. Je moet de ander wel vertrouwen.

   Angstig hoef je niet te zijn in het Thaise verkeer, ook niet in BKK. Zeer zeker niet in een taxi. En helemaal niet bij Thaise mensen zoals taxichauffeurs. Zijn ook maar mensen met een helse baan voor weinig loon onder droevige omstandigheden. Maar ik snap dat je een angstig gevoel kunt krijgen als je al die moorddadige verhalen te lezen krijgt. Heel vaak is het zo dat het niets over de Thai zelf zegt. Wel over degenen die al die verhalen zo opdiepen. Ga op je gevoel af. Is je gevoel goed, ontspan je. Heb je een ‘niet pluis gevoel’, doe letterlijk een stap terug, en zeg ‘kop-koen-krab’ of ‘thank you, sir’. Deze 3 woordjes doen sowieso veel goeds.

   Als je de Thaise taal niet spreekt, en van de Farang zijn dat er maar weinigen, let dan goed op gezichtsuitdrukking en lichaamstaal. Dat is al goed om te doen in alle, ook Nederlandse, omstandigheden. Je gevoel zegt je wel hoe iemands stemming is. Beweeg een beetje mee met de stemming die je aantreft. Is iemand narrig en dwars: laat ‘m met rust. (Geldt met name voor Nederlanders. Grapje!) Is iemand vrolijk, knik ‘m vriendelijk toe en glimlach. Is iemand geïrriteerd, opgewonden of bazig: blijf een beetje onder diens stemming hangen, probeer in houding en/of gebaar niet boven de ander uit te stijgen, maar laat hem in zijn waarde, of zoals ze vroeger bij ons in Brabant al zeiden: je moet de ander in zijn wezen laten. De ander bedaart dan wel.

   Ik vind Thai wel wat Brabants hebben. Ze bemoeien zich niet met anderen, zijn rustig, houden van gezelligheid, zijn behulpzaam. En houden van goed en lekker eten en van een borrel. Soms te veel. Nederlanders trouwens ook. Ze kunnen eigenlijk wel samen.

   Nou ik hoop maar dat je zonder angst gewoon het Thaise leven kunt binnen stappen. Het zou toch te gek zijn dat je bij de entree al schrik hebt bij het zien van een Thaise taxichauffeur. Idioten zijn er overal. Ik zal je de plaatsen maar niet noemen waar je ze tegen kunt komen. Misschien ga je er zelfs naar toe. Wees er maar op beducht, zoals met alles in het leven, maar ga er niet vanuit. En geef de chauffeur een fooi. Ik wens je een aangenaam verblijf in het fraaie verbazende Thailand.

   Groet, Rudolf

 4. klaas zegt op

  Ga niet naar de officiele taxiplaats op straat niveau als je van suv naar de stad wilt. Is gewoon maffia. Maar ga naar het vertrekniveau en roep een taxi aan die uit de stad komt. Check de meter en rij voor 350 baht naar de stad.

  • roswita zegt op

   @ Klaas, wat jij hier voorstelt mag eigenlijk niet, maar ik deed dat ook altijd. Maar als de politie dit ziet krijgt de taxi chauffeur een boete. Tegenwoordig pak ik voor +/- 35 bath de Airportlink die sluit aan op de Sukhumvit skytrain daar pak ik, of een taxi of de skytrain naar mijn hotel. Voordeel is dat je niet in de files op de Hi-way komt te staan en geen last hebt van deze scam.

  • Jan-Willem zegt op

   Dit gaat inmiddels niet meer. Er wordt flink op gecontroleerd en er worden resoluut boetes voor uitgedeeld. Ben afgelopen januari een aantal keren op SUV geweest en telkens het zelfde beeld.

   Je kunt beter de airport raillink nemen als je in Bangkok moet zijn. En met een andere bestemming vanuit de stad een taxi nemen. Je hoeft natuurlijk niet tot Makkasan of Phaya Thai te.reizen, maar kunt ook op een eerder station uitstappen.

 5. Gerard Keijzers zegt op

  hahaha, totaal niets nieuws. Gebeurt al tientallen jaren en dagelijks vele malen.
  Ik spreek altijd heel duidelijk van tevoren een prijs af en zorg dat ik gepast geld heb.
  De enige manier om die oplichters te pareren.
  Maar bedenk wel: zulke praktijken gebeuren in ALLE landen, ook in Nederland.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   En welke garantie biedt een prijsafspraak dan ? Alsof hij bij aankomst niet van gedacht kan veranderen. Als hij je wil oplichten zal een prijsafspraak hier niets aan veranderen.

   • Gerard Keijzers zegt op

    De chauffeur voelt wel of hij je nog kan oplichten. Ik heb het afgesproken bedrag cash in mijn handen en mocht hij zeuren om meer, dan maak ik hem kort en krachtig duidelijk dat dit de afspraak was en loop dan meteen weg.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Nog even dit voor het op chatten gaat lijken

     Prijsafspraken maken met de chauffeurs is meestal al een vorm van oplichting en meestal ben je dus al opgelicht voor je vertrekt.
     De chauffeurs weten perfect hoeveel een rit van A naar B kost en zal deze niet uitvoeren tenzij hij zeker weet dat hij er meer kan aan verdienen dan met de meter.
     Trouwens, kort en krachtig reageren en weglopen is ook niet iets dat ik direct zou aanraden als je met oplichters te maken heb. Dit zou wel eens een andere korte en krachtige reacties kunnen uitlokken. Denk wel, we hebben het hier over de oplichters onder de taxichauffeurs.. zo al geen watjes

     Je moet al goed bekend zijn in BKK om een juiste prijsafspraak te maken en er zullen hier zeker bloggers zijn die BKK goed kennen en daar in slagen.
     Voor de doorsnee toerist of zij die Bangkok maar af en toe bezoeken zal dat wel anders liggen denk ik, of je moet het traject al dikwijls uitgevoerd hebben of goed kennen.
     Over een voor jou onbekend traject een juiste prijsafspraak maken… wil het wel zien. Je kan wel op een plan kijken hoe ver het is, maar de kortste afstand is niet altijd de snelste of goedkoopste

     Ik werk ook soms met een prijsafspraak, maar dat is dan met een taxichauffeur uit onze vriendenkring en meestal voor langere trajecten, zoals wanneer we onze familie bezoeken vanuit BKK naar Ayutthaya. We nemen dan altijd wat spullen mee voor hun omdat ze het niet breed hebben en in een taxi kan je dat makkelijker vervoeren dan met de bus.

     Of taxi-scam nu zover gaat dat het op elke hoek gebeurt en het zover gaat dat je angst moet hebben om een taxi te nemen ?
     Ik ga hier niet beweren dat dit niet bestaat, want dat is zoals zeggen dat alle monniken volgens het boekje leven. Iedereen zal er vroeg of laat wel eens mee te maken krijgen of tenminste toch met pogingen
     Ikzelf neem, misschien niet dagdagelijks maar de frequentie zal niet ver uit de buurt liggen, de taxi in BKK en moet zeggen dat het allemaal wel best mee valt.
     Mijn ondervinding is dat het raar of zelden gebeurt dat ik te maken krijg met een taxichauffeur die zijn meter niet opzet, of die probeert me op te lichten. De meeste chauffeurs zijn eerlijke mensen die lange dagen draaien om een deftig loon bij elkaar te rijden.

     Het tijdstip (dag of ‘snachts), of de vertrekplaats (busstation, luchthaven, ergens in de stad of bepaalde buurten of toeristische attracties) lokken natuurlijk een bepaald soort taxichauffeurs. Een combinatie van die tijdstippen en plaatsen zal de risicofactor bepalen en of er meer of minder oplichters rondhangen.

     Persoonlijk zal ik de taxi niet laten en vind het een goed vervoermiddel net zoals de andere die ik regelmatig gebruik zoals bus, trein of boot.

     Tuk-Tuk en motortaxi laat ik aan mij voorbij gaan. De meeste Tuk-Tuk chauffeurs zijn pas de echte oplichters en op de motortaxi beleef ik telkens de schrik van mijn leven zodat ik dit alleen in geval van uiterste nood zal gebruiken.

 6. Robbie zegt op

  @Dick, ik stoor me mateloos aan jouw commentaar:
  Richard gaf aan BANG te zijn, omdat je in dit land voor 50 Baht doodgestoken kunt worden. Die angst is terecht! Ik zelf ben ook bang. Ook de weduwe van het slachtoffer zal nu voor eeuwig bang, c.q. getraumatiseerd zijn om nog ooit een voet in taxi te durven zetten!
  En nu zeg jij dat Richard zijn hoofd niet op hol moet laten brengen vanwege zoiets als “kansberekening”…. Denk je dat Richard en ik nu ineens niet meer bang zijn? Zijn wij nu gerustgesteld door jouw “Follow up”?
  Hoe denk je dat de weduwe van het slachtoffer zich zou voelen als jij tegen haar zou zeggen dat ze haar hoofd niet op hol moet laten brengen, omdat “De kans dat je door een taxichauffeur wordt opgelicht m.i. gering is”? De kans dat je VERMOORD wordt, Dick, is m.i. nog veel kleiner. Maar die Amerikaan is wél dood, Dick! Al was de kans nog zo klein!
  Je bedoeling om Richard gerust te stellen was ongetwijfeld goed, maar ik vind je opmerking grievend, schandelijk en niet getuigen van enige empathie. Ik wil jou niet beledigen, maar jouw techniek om iemand van zijn angst af te helpen door met kansberekening te komen, vind ik beneden peil.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Robbie Misschien mag ik er nogmaals op wijzen dat het verhaal van die 50 baht een fabeltje is, gebaseerd op de verklaring van de chauffeur, die alleen maar zal proberen zichzelf vrij te pleiten. Uw verwijt aan mijn adres dat ik geen empathie zou voelen vind ik dermate absurd dat ik er niet eens op inga. Verder een paar feiten: In 2012 zijn drie taxichauffeurs vermoord. Bangkok telt 75.000 taxi’s.

 7. martin zegt op

  Als je van de Bangkok luchthaven naar de stad wilt, waarom dan 300-400 Baht betalen en door de luchthaven Taxis Boys eventueel nog genept worden. Ga lekker met de Airport link tot midden in Bangkok voor minder als 100 Baht. Vandaar met een taxi- of tukl tuk voor een kort ritje naar je Hotel. Of laat je gewoon per Hotel suttle kosteloos afhalen. Dan ben je zeker van je zaak.
  Verschillende Hotels rond de luchthaven hebben deze kosteloze ophaal en weg breng service. Betere hotels in Bangkok doen dit ook (als je wilt per Rolls Royce), maar daar hangt een prijs kaartje aan vast. Deze extra service + kosten kun je van te voren op de Web-site van de Hotels te weten komen. Bij sommige type van kamers-suites is deze service zelfs inclusieve.

 8. Khun Peter zegt op

  Ik ben zelf een paar maanden terug ook opgelicht vanaf Suvarnabhumi Airport. Ook dom van mijzelf omdat ik dacht dat deze taxichauffeurs gecontroleerd werden, dmv de witte bon die wordt uitgeschreven.
  Wij moesten naar Moo Chit, een ritje wat normaal gesproken maar 300 baht kost. Hij griste de witte bon uit mijn handen en zei dat hij die wel zou betalen. Toen had ik al op mijn hoedde moeten zijn. Bij het instappen had hij een doekje boven de meter hangen die hij naar beneden klapte toen we gingen rijden. Ook toen had ik direct moeten uitstappen. Eenmaal op de snelweg liet hij weten 700 baht te willen hebben. Ik heb er mee ingestemd omdat ik geen zin had in gedoe. Heb wel een foto gemaakt van het taxinummer en een klacht doorgegeven aan het centrale meldnummer.

  Mijn advies, zorg dat je de witte bon bij je houdt, geef die niet af. Vraagt de taxichauffeur er naar of wil hij hem hebben dan is het foute boel. Blijf goed opletten en controleer of de meter aan staat. Is er iets verdachts stap niet in, taxi’s genoeg.

 9. H van Mourik zegt op

  Bij ons hier in Khon Kaen zijn de meeste taxi drivers geen haar beter.
  Ze staan in lange rijen geparkeerd bij Big-C.,Khon Kaen Airport etc.
  Als je een van deze vele taxi’s wil nemen, dan vragen ze het drie-dubbele cash,
  en zonder de meter aan te zetten.
  Lekker die lui om zo hun wergever te belazeren.
  Daarom is het in Khon Kaen aan te raden om nimmer een rijdende taxi aan te houden,
  of dan wel een geparkeerde taxi te benaderen.
  Gewoon eventjes de centrale bellen 043-465777 dan betaal je minstens driemaal goedkoper, en ze kunnen je niet meer belazeren.

 10. willem zegt op

  Taxi-scam:::???
  Reeds ruim 20 jaar neem ik de TAXI-METER naar Pattaya en nog steeds tot volle tevredenheid! Spreek bij instappen een bedrag af en vind je het te duur neem de volgende.
  En ga je voor de eerste keer/laat je informeren hoeveel het ongeveer moet kosten!
  Halverwege wil ik altijd m”n 1e chang biertje bij de 7-eleven halen en neem een energie drankje voor mn chauffeur mee,nogmaals nooit problemen gehad! No-worry…
  Gr;Willem Scheveningen…

 11. willem zegt op

  Taxi-Clann[scam]:
  Ik denk dat de chauffeur die de”farang”meeneemt zoveel mensenkennis in pacht heeft,precies weet welke”farang”in de maling genomen kan worden en welke niet!
  Ze maken zeer lange dagen/hebben alleen een kamer in Bangkok en moet zijn gezin in Isaan ook nog de nodige muntjes overmaken en zien elkaar weinig.
  Wat zou jij doen; wees nou eerlijk?
  Willem Scheveningen…

 12. T. van den Brink zegt op

  Allemaal leuk en aardig, een prijs voor de rit afspreken. Maar als je nu nooit in Thailand bent geweest en je moet een taxi nemen dan heb je geen flauw benul hoeveel Km. de afstand is tot het gewenste doel. Hoe kun je dan in vredesnaam een prijs afspreken! Als je instapt en de meter wordt aangezet heb je altijd een aan vang bedrag, maar hoe weet je nu hoe hoog dat bedrag van aan vang is in Thailand of welk land dan ook! Ik vindt de raadgevingen dan ook nogal vaag!

  • martin zegt op

   Je hebt gelijk T v d Brink. Als de eerste keer in een stad komt ben je nix komma nix belazerd. Dat is in Parijs-Londen-Amsterdam niet anders. Je hebt wel iets anders te doen denk ik als de gezichts uitdrukking en lichaamstaal v d Thaise taxi chauffeur voor je zelf te verklaren als je eerste keer van je leven een Thai ziet. Er werden al een paar goede tips hier gelanceerd. Ik blijf bij de trein (Airport-Link) vanaf de luchthaven naar Thai Pray= Bangkok Zentrum. Daar stap je over op de BTS. Boek van de te voren een Hotel dat niet ver van een halte van de BTS ligt. Het BTS plan met de stations vind je in het Internet. Buitendien zijn de BTS stations in Google Earth te zien, dus ook je Hotel. De meeste Hotels hebben een stadplan er bij waar je kunt zien waar het ligt. Als je laat land, kies dan een Hotel in de buurt v d luchthaven. De meeste Hotels hebben een gratis shuttle service. Even thuis van te voren het tel. nr noteren en via de Tourist Service Desk op de luchthaven het Hotel laten bellen. Dan ben je van het gehele taxi gezeur af. Laat je dan later eventueel een taxi bestellen van uit het Hotel (gratis). Omdat nu het tel nr. bekend is, hebben deze taxi drivers wel andere dingen in hun hoofd jouw op te lichten. Veel sucses.

  • KhunRudolf zegt op

   De hoogte van het starttarief van een taxi in BKK is te achterhalen door gebruik van voorhanden zijnde informatie welke wordt verstrekt o.a. door een blog als deze. Tenminste, ik neem aan dat iemand die (onderdelen van) dit blog leest en reageert op items dit doet om redenen die hem tot voordeel kunnen strekken. Kortom, als zo vaak al aangegeven wordt dat een taxirit start met 35 ThB, dan is het een eitje om dat bedrag in de gaten te houden. Verder kun je aan mimiek en houding van een chauffeur wel zien of hij andere zaken van plan is. Verder neem ik ook aan dat een Thailandreiziger geen domoor is en van wanten weet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website