Als je een Amsterdammer vraagt wat hij mooi vindt van Rotterdam, zal hij ongetwijfeld als antwoord geven: “Het Centraal Station, want daar vandaan vertrekt er elk uur een sneltrein naar Amsterdam.” Misschien geldt het omgekeerde ook voor een Rotterdammer, maar dat weet ik niet.

Zo is het ook met Pattaya. Van de honderdduizenden toeristen, die deze stad trekt zijn er toch enkelen, die om allerlei redenen zo snel als mogelijk weer willen vertrekken. Zoals vele zaken in Pattaya goed geregeld zijn (en sommige minder goed) is ook voor deze mensen gezorgd. Er gaan vanuit Pattaya legio bussen naar vrijwel alle delen van Thailand. Natuurlijk geldt dat niet alleen voor de mensen, die “vluchten”, maar ook voor mensen, die hier in Pattaya werken en op familiebezoek gaan of voor toeristen, die op een relatief goedkope manier binnen Thailand willen reizen.

Probleempje vindt ik zelf, dat er – niet zoals in vele andere steden – een groot centraal busstation ontbreekt. Afhankelijk van de bestemming moet je kiezen uit wel 4 of 5 opstapplaatsen, die je – zeker als toerist – niet altijd gemakkelijk kunt vinden. Vandaar dus maar eens opsomming:

 1. Als eerste noem ik vanzelfsprekend de verbinding met Bangkok. In Pattaya Noord is een groot busstation waar talrijke First Class bussen zeer geregeld rechtstreeks over de snelweg naar Bangkok vertrekken. Je hebt de keuze uit 4 bestemmingen in Bangkok, namelijk Ekamai (direct aan de BTS lijn) voor de binnenstad, Moenchit voor verbinding (overstappen) met het Noorden en Oosten van Thailand, Sai Tai Mai (Zuidwest Bangkok) voor doorverbinding met het Westen en Zuiden van Thailand en tenslotte de directe busverbinding met het vliegveld van Bangkok. Vertrektijden noemen is zinloos, want overdag gaat er praktisch elke half uur een bus naar Bangkok. Op Internet staat een uitgebreide dienstregeling.
 2. De direct busverbinding met Savarnabhumi Airport begint in feite in Jomtien, waar het vertrekt vanaf het busstation aan de Tappraya Road aan het begin van Jomtien vlak voor Thepprasit Road.
 3. Ook vanuit Jomtien rijdt een bus naar Bangkok vanaf de Chaiya Phruek Road, die je kunt nemen over de gehele Pattaya lengte van Sukhumvit Road, maar die bus gaat wel via Laem Chabang, Sri Rachi en Chonburi. Een “boemelbus” (Second Class), die er ongeveer een uur langer over doet om in Bangkok te komen dan de snelbussen.
 4. Over die Sukhumvit Road rijden nog meer Second Class “boemeltjes”, beter gezegd zijn het streekbussen, van en naar Sri Rachi, Chonburi in het Noorden, naar Sattahip en Rayong in het Zuiden en Chantaburi, Ban Phe en Trat in het Oosten. Veel werkende mensen en scholieren op deze bussen, dus als je voor deze bus kiest, denk aan werk- en schooltijden. Er zijn enkele “officiële” halteplaatsen, maar in feite kun je overal in- en uitstappen langs Sukhumvit Road.
 5. Op 3rd Road tussen Pattaya Klang en Nua is het busstation naar Ubon Ratchissama, waar zowel VIP als Second Class bussen vele malen per dag vertrekken.
 6. Dan het wat grotere station op Sukhumvit (richting Zuid) vlakbij Pattaya Klang waar de bus vertrekt naar vele plaatsen in het Noorden: Chiang Mai, Mae Sai, Pitsanulok, Khon Kaen, Udon Thani, Nongkai.
 7. Dan weer terug naar het grote station in Noord, waar twee keer per dag een bus vertrekt naar Mukdahan. De bus gaat altijd naar Aryanprathet (aan de grens met Cambodja) en dan of via Buriram en Roi Et of via Surin en Yasaton naar Mukdaham.

 

Zo, ik denk, dat ik hiermee de meeste bussen vanuit Pattaya wel genoemd heb, de echte busliefhebber kan even vooruit met deze informatie. Kijk eventueel ook op http://wikitravel.org/en/Pattaya waar nog meer informatie over de bus- en treinverbindingen staat met tijden en (niet actuele) prijzen.

Aanvullingen en/of ervaringen van Pattaya-kenners worden natuurlijk erg op prijs gesteld.


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Vertrek met de bus uit Pattaya”

 1. Henk van't Slot zegt op

  Beste Gringo
  Hier moet ik als rasechte Rotterdammer even op reageren.
  Het is niet wat een Amsterdammer van Rotterdam vindt,maar wat een Rotterdammer van Mokum vindt.
  Oud liedje van Tom Manders “Dorus”

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Henk B zegt op

   ik dus een rasechte Amsterdammer ( Jordanees ) maar zolang je in de roterdamse kroegen nog amsterdamse levenslideren hoort ( en nog steeds Andre Hazes ) zal het allemaal wel mee vallen met het kine zinne.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Gringo zegt op

   Henk, je had wel gelijk, de eerste die het noemde was Dorus in 1966 met het liedje De laatste trein naar Rotterdam.
   Ik vond het wel een mooie uitdrukking om te gebruiken vanuit tegenovergestelde richting, want Amsterdam is ook voor mij altijd Nr 1 geweest voordat ik Pattaya kende. Voor een klein aantal mensen is de laatste bus vanuit Pattaya inderdaad het mooiste dat deze stad te bieden heeft.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Chang Noi zegt op

  Dat Pattaya inderdaad 1 van de grotere steden is zonder central bus-station geeft aan dat Pattaya geen stad is, maar een samenraapsel van dorpen die onder zeer commercieele leiding qua infrastructuur naar de klo&&^ wordt geholpen.

  Met de aanleg van de verlenging van route 7 was er een heel goed moment geweest voor een nieuw buiten de stad gelegen bus-station de maken . En alle andere bus-stops de stad uit te zetten.

  Volgens mij zijn er alleen al aan Sukhumvit 5 bus-stations en in de stad minimaal 3.

  Chang Noi

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. hans zegt op

  Mijn ervaring is dat als je langere afstanden aflegt er goed aan doet je beetje warm te kleden,die thai hebben de neiging om de airco voluit te zetten

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. lupardi zegt op

  Als rasechte Rotterdammer kan ik zeggen dat het mooiste van Amsterdam de laatste trein naar Rotterdam is(liedje Gerard Cox), mischien is dat ook wel zo voor de laatste bus naar Bangkok.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 5. Ruud zegt op

  Beankt Gringo
  Ik zal je “busdiensten – overzicht bewaren”
  Ik heb er na 13 jaar nog steeds moeite mee om uit te zoeken waar ik op kan stappen voor een bepaalde bestemming. Nu ben ik maar drie maanden ongeveer per jaar daar., maar toch dat je denkt had ie moeten weten. Ja misschien wel. Maar dan rijd ik nog niet iedere dag met de bus. Voor mij gaat het om zogenaamde uitspajes naar voor mij onbekend gebied. En dan is het zoeken naar busstations, bestemming en pstap plaatsen
  Ik ben er in ieder geval mee geholpen en ik denk met mij ook anderen.
  Bedankt
  Ruud

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Sam Loi zegt op

  Wat een Amsterdammer op dit moment zo mooi vindt van Rotterdam, zal toch wel Feyenoord zijn.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Niek zegt op

   Ik reisde een keer met de trein naar Rotterdam en zat tegenover twee Amsterdammers. Op een gegeven moment zei de een tegen de ander: “Niet naar buiten kijken” en de ander wendde zijn blik ook gehoorzaam af. Ik benieuwd waarom er niet naar buiten mocht gekeken worden. En jawel hoor, het was het Feyenoord stadion dat wij passeerden.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • rob zegt op

   Als Amsterdammer zijnde vind ik het toch jammer dat Feijenoord niet meedraait in de top van de eredivisie…geheel off topic, maar toch ,,,,

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 7. theo zegt op

  burgeroorlog op Thailandblog !!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website