De Nederlandse meester-kok Henk Savelberg heeft zijn vaderland verruild voor Bangkok. Met zijn nieuwe restaurant wil hij dit jaar een ster veroveren in de gloednieuwe Michelin Asia-gids: een symbool van de snelgroeiende luxe-sector in Azië.

Een lang gekoesterde wens van Henk Savelberg komt uit. Onlangs opende hij in het zaken district van Bangkok zijn restaurant Savelberg Thailand. Het pand is strategisch gelegen tussen de Nederlandse en de Amerikaanse ambassade en staat op het terrein van suitehotel Oriental Residence.

Ondernemende chef

“Azië is booming en ik wilde graag een keer een moderne zaak, speels en spannend. Het is heel leuk om iets nieuws te beginnen,” vertelt Savelberg in het gloednieuwe eigentijdse interieur. Het tekent het ondernemerschap van de 61-jarige topchef. 30 jaar geleden was hij de eerste Nederlandse kok die met aandeelhouders werkte. In Bangkok doet hij alles op eigen kracht.

“Eind september heb ik na 25 jaar afscheid genomen van mijn klassieke restaurant en hotel op landgoed Vreugd & Rust in Voorburg. Dat verkocht ik aan collega Ron Blaauw. In Thailand heeft een Thaise investeerder een minimaal belang, dat is een verplichting. Hier kan ik alles zelf bepalen.”

Kiezen voor de top

Onder druk van de crisis kon hij in Nederland steeds minder zijn eigen pad bewandelen. “Er is geen plaats voor 120 sterrenrestaurants. Door fenomenen als restaurantweken en Groupon-arrangementen is de markt in Nederland bedorven. Dat betekende dat we onze menu’s moesten aanpassen en niet meer konden kiezen voor de absolute top. Hier in Thailand kan dat wel.”

In Azië ziet hij legio kansen. “Overal waar je kijkt in Bangkok wordt gebouwd. De vraag naar luxe is groot: dure winkelcentra, nieuwe tophotels. Gek genoeg zijn er weinig Franse restaurants op het hoogste niveau. Daar spelen we nu op in. Ik geloof heilig dat we hier zullen slagen. Daar moeten we hard voor werken, maar het team is er klaar voor. En de eerste reacties zijn zeer positief; welgestelde Thai zijn dol op fine dining.”

Nadat Savelberg sterren ontving voor vier opeenvolgende restaurants in Nederland, wil hij niets liever dan ook erkenning voor zijn eerste buitenlandse zaak. “We kijken reikhalzend uit naar de komst van Michelin Asia, die hopelijk later dit jaar verschijnt.”

Bron: ingworld.ing.com/nl/2014-4Q/14-nederlands-chef-kok-op-jacht-naar-michelin-ster-in-bangkok


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nederlandse chef-kok op jacht naar Michelin-ster in Bangkok”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Vooraf langoustines (1550), als hoofdgerecht lobster (2200), en we sluiten af met een kaasplankje (900). Dat maakt 4650 Baht. Plus 17% is 5440 Baht. Honderdnegenenveertig euro en zestig cent.
  Dat is, voor drie à la carte gerechten, zelfs in gevestigde sterrenrestaurants in Europa behoorlijk aan de prijs.
  En wat nu als ik vier gerechten uit wil kiezen en mijn disgenote het viergangenmenu prefereert?
  Dat wordt lastig: Het menu is alleen per tafel te bestellen. Dan moeten we dus allebei apart aan een eigen tafeltje gaan zitten. Zal wel met de ‘classic European approach to service’ te maken hebben.
  Ik haak af.

 2. Monique zegt op

  Wat een top ondernemer en mooi dat deze gepassioneerde chef-kok iets moois in een ander land opzet, ik hoop dat deze onderneming slaagt, zoveel passie, lef en ondernemerschap verdient succes!

 3. Carl zegt op

  Arme meneer Savelberg , moet op z`n 61e nog een nieuwe tent opstarten In THAILAND….!!

  30 jaar ” ONDERNEMERSCHAP ” ? in NL. heeft door toren hoge kosten zoals , inventaris , personeel, inkoop, en ……luchtfietserij……, waarschijnlijk nooit een stuiver opgeleverd , en vermoedelijk z`n aandeelhouders ook niet…

  Ik verwacht niet dat het in Bangkok anders zal verlopen , maar ondanks alles , toi , toi, toi,…..

  Chok Dee,

  Carl.

 4. roeween zegt op

  Honderdvijftig euro Z0NDER drank a la carte is redelijk in een Nederlands 1 ster restaurant, en een 4gangen menu voor 3500 Bath is zelfs goedkoop te noemen En in veel sterren restaurants is het gebruikelijk dat een menu per tafel wordt geserveerd, niet p.p.
  Interessanter was het iets te lezen over het nogal klassieke menu, maar wacht wel op de kenners van de Michelin.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website