De reisbranche in Nederland is boos. In dit geval moet de Nederlandse Ambassade in Bangkok het ontgelden. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken kan van de reizenverkopers de pot op. Ze zijn zelfs zo verontwaardigd dat de bevriende Reiskrant van de Telegraaf in stelling is gebracht. Het is namelijk een grote schande! Ja, maar wat dan Khun Peter?

Nou, het reisadvies voor Thailand. Dat is een grote schande! Ondanks het opheffen van de noodtoestand in Bangkok en de rest van ‘Amazing Thailand’, zijn de overijverige ambtenaren van BuZa van mening dat op dit moment de bommen en granaten boven je hoofd vliegen wanneer je rustig in Bangkok loopt te wandelen. Tanks rollen door de straten, mijnenvelden en prikkeldraad bepalen het straatbeeld. Overvolle schuilkelders. Hamsterende Bangkokianen. Bomauto´s, zelfmoordterroristen met bomgordels en verkeersvliegtuigen die zich in luxueuze 5-sterren hotels boren.

Dat is zo’n beetje het scenario van Buitenlandse Zaken wanneer je als argeloze toerist de reisadviezen voor Thailand bestudeerd op de website van het ministerie. Waarschijnlijk heeft een medewerker vlak voor het typen van dit aangescherpte reisadvies naar de videofilm “Rambo in Azië” gekeken en was nogal onder de indruk van al het bloedvergieten.

Nu het boekingsseizoen is begonnen zijn de touroperators niet blij met de horrorverhalen van BuZa, er moeten immers reisjes worden verkocht.

In een online column van Reisrevue (een vakblad voor de reisbranche) staat te lezen dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken doorslaat in haar reisadviezen over Thailand. De auteur heeft zelfs de fractie van zijn partij gevraagd om Kamervragen over deze heikele kwestie te stellen.

Om je de sfeer even te laten proeven een quote uit de column in Reisrevue: “Het ministerie van Buitenlandse Zaken slaat weer eens door met zijn Reisadviezen op zijn website. Het lijkt wel of onze ambassade in Bangkok de weg kwijt is door reizigers te adviseren niet naar dat land te gaan vanwege terroristische dreiging. Het is kwalijk dat een land zo ongenuanceerd schade wordt toegebracht.”

De auteur verwijst naar Duitsland die een veel gematigder reisadvies op de website heeft staan:
“Wie in vielen andere Ländern auch, kann in Thailand eine allgemeine Gefahr von terroristischen Anschlägen niemals ausgeschlossen werden. Diese Gefahr besteht noch am ehesten in der Hauptstadt, vor allem gegen zentrale Einrichtungen des Staates”.

“Kijk, dat willen wij ook”, roepen de reizenboeren in koor. Geen enge verhaaltjes voor het slapen gaan. De Nederlandse toerist is nu zijn vakantieplannen aan het maken.

Ik denk dat de reisjongens en reismeisjes gelijk hebben. Er is geen vuiltje aan de lucht in Bangkok. Oppassen in Chiang Mai? Waarvoor dan? De straatverkopers? Misschien wil de Ambassade in Bangkok liever geen Nederlandse toeristen in Thailand? Hebben zij ook een rustige zomer. Een ambassademedewerker wil immers ook wel eens naar het strand.

Ik heb het wel eens vaker geschreven. Er zijn twee zaken echt gevaarlijk in Thailand. Het verkeer en de zee. Daar vallen de meeste doden, ook onder toeristen.

Mocht je ‘Rambo in Thailand’ willen zien, dan moet je toch echt naar de videotheek.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Thaise terreurspoken jagen de Nederlandse reisbranche op de kast”

 1. ThailandGanger zegt op

  Sinds wanneer is Rambo een terrorist? Wat dat niet die ene die in Afghanistan zat/zit?

  Of er nu wel of geen vuiltje aan de lucht is ik denk dat je er goed aan doet om mensen erop te wijzen dat onze overheid dit advies geeft en heeft. Het zou in geval van ellende wel eens consequenties kunnen hebben. Met name verzekeringstechnisch. Want de verzekeringsmaatschappijen zullen meteen roepen dat BUZA bla bla bla. De rest kun je wel invullen.

  Gevoelsmatig heb ik ook geen slecht gevoel bij het op vakantie gaan naar Thailand, maar ik ben ook geen BuZa, geen verzekeringsmaatschappij of reisorganisatie. Maar slechts een ThailandGanger.

  • @ Thailandganger. Verzekeraars hebben niets te maken met de reisadviezen van BuZa. Zelfs bij de hoogste reiswaarschuwing mag je gewoon reizen en dekt de reisverzekeraar dat. Er bestaat overigens geen ‘negatief reisadvies’ net zoals er ook geen ‘positief reisadvies’ bestaat.
   Helaas kleeft aan dit onderwerp veel onwetendheid.

 2. Frank Franssen zegt op

  Nou echt rustig is het hier niet. In het gebied Pattaya schijnen ca. 70.000 buitenlanders te wonen die daar 3 maanden of langer of zelfs geheel wonen.

  Dat verklaart zeker het grote aantal toeleveranciers van voedsel en drinkwater wat hier
  dag en nacht rondraast.
  Enige eilanden hebben zelfs een drinkwater tekort en kunnen hun afval niet meer kwijt.

  Afgezien van de juiste handelswijze van Buza heb ik zoiets van: Aub niet nog meer
  toeristen.

  Frank/ Chonburi

  • Daar zullen de dames in Pattaya het niet mee eens zijn, haha

 3. Luckyluke zegt op

  ik kan het verhaal van Khun Peter beamen, ik wordt zo langzaamaan doodziek van die zogenaamde goede adviezen van het Buza in Bangkok en vraag mij wel eens af waar ze mee bezig zijn!! ook ik heb last van die spook verhalen. ook toen er echt wat aan de hand was was het beperkt tot bepaalde regio’s en in de rest van het land ging men gewoon door met het leven van alle dag.

  regelmatig vragen gasten aan mij is het wel verstandig om naar Thailand te komen? mijn antwoord is dan altijd is het vandaag de dag wel veilig in Nederland? ik zou graag een negatief reis advies willen geven voor nederland, als ik zo op het internet en tv zie moet daar binnen kort een keer de bom barsten.

  ik bedoel maar te zeggen dat de media de hoofdschuldige is die maakt van elke mug een olifant (en een olifant loopt hier bij ons door de straat)

  Luckyluke

  • Hansy zegt op

   Ik vind je reactie niet overlopen van realiteitszin.

   Toen er echt wat aan de hand was, beperkte dat zich tot een aantal regio’s. Allemaal waar. Maar zag jij dan het risico van een burgeroorlog niet?
   En dat des te meer als destijds “die ouwe” was gestorven?

   Dat is allemaal niet gebeurd, maar om dat in het rijtje van doemverhalen te plaatsen, mwah.

   En nog steeds is men bang wat er staat te gebeuren als “die ouwe” overlijdt.

   En als de pleuris uitbreekt, ga jij dan al die toeristen redden?

 4. Hansy zegt op

  Als ik het officiële stuk van BuZa lees, http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/T/Thailand, dan herken ik het geschetste beeld in bovenstaand stuk niet terug in het advies.

  En een ieder zal het er wel over eens zijn dat er iets broeit in Thailand. Of het alleen erger dan wel minder erg wordt, dat is afwachten.

 5. Hans 13 jaar in Thailand zegt op

  Een beetje overdreven verhaal.,aangezien ikzelf óók regelmatig de mailberichten van BuZa in mijn mailbox ontvangt, en ik er wer degelijk enige waarheid in ziet!
  De verhalen over mijnenvelden, prikkeldraad en legertanks heb ik na de onlusten van Mei 2010 nooit meer iets over gehoord.
  Dat het BuZa risico-plaatsen in zijn bericht aangeeft kan ik best begrijpen,
  en veelal kloppen deze plaatsen ook wel!
  Ikzelf ben woonachtig in “Khon Kaen” en óók deze stad en omgeving was volgens BuZa een groter risico dan andere steden elders in Thailand.
  Op zaterdag 8 Januari j.l. tijdens het Thaise “Childrenday” ongeveer 25 km van Khon Kaen vandaan.,in het district “Nam Pong”.,was overdag in de plaatselijke school een bom tot ontploffing gebracht…
  Op dat moment waren er gelukkig geen kinderen in de school aanwezig.
  Wat betreffende Bangkok, zal de plaatselijke politie (en misschien óók elders in het land) sneller zijn revolver gaan gebruiken (trekken) bij ongeregeldheden.,dit n.a.v. de schietpartij onlangs in Bangkok waarbij drie politie mensen om het leven kwamen.
  In het afgelopen jaar was dit trouwens regelmatig het geval, en gaat het hierbij veelal om drugszaken.
  Dat is ook de redenen dat men jongeren beneden de 18-jaar niet meer ná 10-uur ’s avonds over straat wil hebben.
  Dat het verkeer in Thailand het gevaarlijkst is o.k.,maar niet voor de touristen…die letten beter op aan gaan zelden een brommer of motor berijden.
  Ook wat betreffende de zee…de meeste Thaien kunnen niet of weinig zwemmen.
  Het zijn daarom ook zelden touristen die in het verkeer of in de zee omkomen.
  Tot slot zal ik het advies van de redactie vertrouwen zoals in dit boeiende spokenverhaal,
  en per lokale bus gaan afreizen met mijn familie naar het diepe zuiden in Thailand voor een korte vacantie aldaar en enkele tempels aldaar gaan bezoeken.

  • De meeste dodelijk ongelukken met toeristen zijn het verkeer en de zee. Ik heb het niet alleen over Nederlandse toeristen maar toeristen in het algemeen.

   BuZa waarschuwt er zelf ook voor: In Thailand vallen relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers. Het zelf besturen van motoren of het nemen van brommertaxi’s wordt ontraden.
   Vooral veel Russen en Engelsen huren een brommer/motor en gaan met de zatte kop rijden. Lees de lokale kranten maar, iedere week raak.

   Over de zee gesproken: net als in Nederland waar iedere zomer Duitse toeristen verdrinken, is dat in Thailand zeker het geval. De onderstroming wordt onderschat. Tientallen doden per jaar!

  • De voorbeelden die je noemt over bomaanslagen hebben weinig met toeristen te maken. Hoeveel toeristen zijn er gewond geraakt tijdens de massale onlusten in Bangkok? Naar mijn weten twee lichtgewonden, per toeval ook nog (journalisten reken ik niet mee, die zoeken het op). Hoeveel toeristen zijn er gewond geraakt bij de bomaanslagen daarna? Nul.
   Hoeveel toeristen zijn er gewond geraakt bij verdrinking of verkeersongevallen tientallen. Richting honderdtallen maar ik heb de exacte cijfers niet paraat. Zo zie je maar alles is relatief.

   In Nederland is er ook een terreurdreiging. Er kan hier ieder moment een aanslag plaatsvinden. Gaan we daarom niet meer naar het werk of met de trein of naar de Efteling? Nee, het leven gaat gewoon door. Je leven laten verpesten door bangmakerij dat is pas terreur!

   Wij leven in een maatschappij waar we onszelf alleen maar angst aanpraten. Vogelgriepje? Mexicaans griepje? Het hele volk moet ingeënt worden anders gaan we allemaal dood. Wat een onzin…

 6. De meeste dodelijk ongelukken met toeristen zijn het verkeer en de zee. Ik heb het niet over Nederlandse toeristen maar toeristen in het algemeen.

  BuZa waarschuwt er zelf ook voor: In Thailand vallen relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers. Het zelf besturen van motoren of het nemen van brommertaxi’s wordt ontraden.
  Vooral veel Russen en Engelsen huren een brommer/motor en gaan met de zatte kop rijden. Lees de lokale kranten maar, iedere week raak.

  Over de zee gesproken: net als in Nederland waar iedere zomer Duitse toeristen verdrinken, is dat in Thailand zeker het geval. De onderstroming wordt onderschat. Tientallen doden per jaar!

 7. Hans 13 jaar in Thailand zegt op

  FOREARMED:

  Dit geld voor ALLE foreigners hier in Thailand…

  …een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  Vandaar dat ik hier niet mee in m’n maag zit.,
  het is belangrijk om op de hoogte te blijven van BuZa en de Nederlandse Ambassade.
  Dat er iets aan het broeien is hier in Thailand…is wél over duidelijk als je dagelijks de
  Bangkokpost, Nation of de engelstalige Thaise tv nieuwszenders volgt.
  Dus om zo nu en dan een email van BuZa en/of een msn van de Nederlandse Ambassade te mogen ontvangen, is niets mis mee.
  Iedereen die plannen heeft om op vakantie naar Thailand te gaan.,
  zoekt toch veelal meer informatie via het internet.
  Tot slot…zie ik hier in Khon Kaen dagelijks meer roodhemden dan farangen.,
  zelf de hond van mijn thaise buurvrouw draagt een roodhemd met de koude nachten hier.

  • Er broeit al meer dan 10 jaar iets in Thailand met af en toe een uitslaande brand. Dat is de weg naar en de prijs voor democratie. Hetzelfde beeld als in veel andere landen zoals het voormalige Oostblok. Indien er iemand komt te overlijden die nu als bindmiddel geldt dan kan het tot een eruptie komen. Oplettendheid is goed, dat geldt ook voor het oversteken van de straat. Altijd blijven opletten!

 8. kick zegt op

  Zit hier heerlijk in hua-hin van enig gevaar of dreiging heb ik nog niks gemerk het had als ik thuis was gebleven een groter gevoel van onheil geven met de jaarlijksen belasting aanslagen verhogingen body scans op schiphol code oranje code geel code rood achter iederen paal een agent met een laser waarschuwingen voor crimenelen elemente in je buurt ik zal maar stoppen met al het negentieve anders ga ik niet meer terug naar nl. conclusie ga gerust op vakantie naar thailand en geloof niet in een doem cinnario groeten vanuit een zon overgoten hua-hin 34 graden


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website