Tanongsak Sangthong / Shutterstock.com

Je hoort nog wel eens van Thailandbezoekers dat ze het echte Thailand willen zien en niet willen gaan waar de toeristen zich verdringen. Mogelijkheden genoeg, maar nog steeds kiezen maar weinig mensen voor de provincie Nakhon Si Thammarat en dat is op zijn minst gezegd jammer.

Toerisme

Het toerisme is hier nog maar weinig ontwikkeld en dat betekent bijvoorbeeld, dat de traditionele resorts en bungalows erg goedkoop worden aangeboden. Er is een groot nationaal park met talloze prachtige watervallen en de provincie beschikt over bijzondere stranden. Stranden, waarvan je wel eens droomt, met schuin gegroeide palmbomen, die sierlijk tegen de heldere blauwe hemel afsteken, de turquoise zee, die over je voeten kabbelt en helemaal voor jou alleen. Geen mens te zien, er is ook geen boulevard volgepropt met hotels, restaurants, enz.

Niet voor iedereen

Alleen al voor de prachtige naam van de provincie zou je er een kijkje willen nemen, maar ja, het is aan de andere kant ook weer niet geschikt voor iedereen. De lokale bevolking is echt vriendelijk en gastvrij, maar misschien zal dat je een zorg zijn evenals het meer dan uitstekende eten dat vooral uit vis en zeevruchten bestaat. Als je dan bovendien niet buiten de met aardige dames gevulde bierbars kunt of hele nachten wilt feesten in disco’s, dan is het waarschijnlijk niet de goede plek voor je. Maar als je iets meer wilt dan dat, dan zou Nakhon Si Thammarat wel eens een ideale provincie voor een (korte) vakantie kunnen zijn.

De provincie

Als je een Thai vraagt wat hij weet van Nakhon Si Thammarat zal hij waarschijnlijk de alom gerespecteerde pagode Phra Borommathat noemen of anders wel de beroemde Sat Duen Sip ceremonie waarbij de bevolking eer betoont aan hun overleden familieleden of de Nang Luang schaduwpoppen of de Manorah voorstellingen of de ……. ga zo maar door.

Anderen zullen denken aan het zangerig geluid van het zuidelijke dialect, dat men hier spreekt of de eetlust wordt geprikkeld door te denken aan Khanom Jee, de rijstnoedels gegarneerd met een verscheidenheid aan zuidelijk-getinte sauzen en inheemse groenten.

Maar met meer dan 225 kilometer kustlijn aan de Golf van Thailand heeft Nakhon Si Thammarat veel meer om trots op te zijn dan alleen het eerdergenoemde historische en culturele erfgoed.

Pak Phanang

Neem nu dit charmante stadje aan de kust, waardoor de gelijknamige rivier Pak Phanang stroomt. Het ligt slecht enkele tientallen kilometers vanaf de provinciehoofdstad en heeft historisch al vele ups en downs gekend. Toen Nakhon Si Thammarat nog een vazalstaat van Ayutthaya was en later tijdens het vroege bewind van de Chakri dynastie in Bangkok was Pak Phanang een bruisende havenstad. Er was een levendige maritieme handel met vreemde landen als China en Europa, waarbij veel rijst werd geëxporteerd, dat in het stroomgebied van de rivier verbouwd werd.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Bangkok het centrum voor de rijstexport. Bovendien had Phak Phanang te lijden van de ontbossing, die zijn tol eiste. Het zeewater drong tot diep in het binnenland en verpestte de bodem voor een goede rijstteelt. De bevolking zocht zijn toevlucht tot de commerciële visserij. Aanvankelijk ging dat goed, maar door de oliecrisis van 1973 werd men gedwongen met de visserij te stoppen. Dan maar over naar garnalenkwekerijen, die in groten getale opkwamen, die voor sommigen succesvol waren, maar voor anderen niets meer dan grote schulden opleverden.

Toen de chemisch-intensieve landbouw enorme hoeveelheden vervuild afvalwater produceerde en het stroomgebied danig aantastte, leek de toekomst voor de bevolking van Pak Phanang gedoemd. Inmiddels, via overheidsbemoeienis, waarbij ook Z.M. de Koning zijn invloed deed gelden, werd de watervervuiling gestopt en zit de stad weer in de economische lift, vooral door toedoen van de productie en handel in vogelnestjes.

wasanajai / Shutterstock.com

Vogelnestjes

Een gierzwaluw maakt zijn nest om eieren te leggen en uit te broeden uitsluitend van eigen speeksel. De vogel kwam nogal veel voor in en rondom Pak Phanang en er was al wel wat handel in vogelnestjes totdat men ontdekte, dat de vogels vooral in hoge gebouwen huisden. Men bouwde zogenaamde “vogelcondo’s”, hoge gebouwen zonder vensters waarin de vogels naar hartenlust hun nesten konden bouwen. In het stadje zie je tientallen van deze gebouwen. De handel in deze vogelnestjes is zeer lucratief, vooral de Chinezen betalen er grof geld voor, meer dan voor zilver om maar eens wat te vergelijken.

Khanom

Het district Khanom ligt aan de noordkant van de provincie, niet al te ver van waar de boot naar Koh Samui vertrekt. Veel toeristen gaan naar dit overigens prachtige eiland, maar als zij iets verder naar het zuiden zouden rijden, treffen zij prachtige, witte stranden aan, onaangetast door het massatoerisme. De zee is niet alleen rustig en prachtig om te zien, maar onderwater bevindt zich een gezond ecosysteem met een verscheidenheid aan vissen en andere zeedieren. De sterren van de zee hier zijn echter de zogenaamde “roze dolfijnen”. Zij danken die naam “loma si chomphu” aan de verkleuring van hun huid van grijs naar roze/wit als ze ouder worden. Een boottochtje op zee met een ervaren schipper levert prachtige plaatjes op van schattige zeezoogdieren.

Ten slotte

Je hebt nu een idee van de mogelijkheden in deze mooie provincie, op Internet is nog veel meer informatie te vinden over hoe er te komen, waar te verblijven en zo voort. Als de informatie je prikkelt tot een bezoek, ga er heen en ervaar de schitterende eenzaamheid op het strand, het lekkere eten in de dorpjes en de wat grotere steden en bezoek het nationale park voor de natuur met zijn indrukwekkende watervallen.

Goede reis alvast en veel plezier!

32 reacties op “Nakhon Si Thammarat? Ja, waarom niet!”

 1. Miek37 zegt op

  Wat een aanbeveler, hier zit ik op te wachten, daar heb je toch geen weet van, hartelijk dank voor dit mooie artikel!

  • Hans zegt op

   Inderdaad….de eerste foto met het strand, jammer dat je de resorts niet ziet, ben ik in December geweest…..prachtig. Ja….een aanrader

   • Gust zegt op

    Heb je een tip voor een goed resort ?

    • Dave zegt op

     Niet direct aan het strand, maar wel erg leuke en zeer goed betaalbare resorts zijn Leeloo Paradise en Hallo Villa.
     Wil je direct aan het strand en wat luxer verblijven, dan eventueel het Aava Resort of het ernaast gelegen Yotaka@Khanom.

 2. Peter zegt op

  Khanom heeft het mooiste strand dat ik ooit in thailand gezien heb. Hotels in overvloed, restaurants genoeg, voor mij een heerlijke plek om te verblijven.

 3. Peter zegt op

  Miek, je zal er geen spijt van krijgen als je Khanom beach aandoet. Lange stranden (zonder toeristen) , mooie watervallen enz enz en natuurlijk geweldig vers sea food. http://goo.gl/FlW6U

 4. Monique zegt op

  Ik kan het beamen ik woon al jaren in Khanom en het is er prachtig elke dag weer…

  • fransien zegt op

   Wij zijn een paar jaar geleden wat verder zuidwaarts dan Khanom geweest.
   Graag willen we nog eens terugkomen. Hebt u suggesties voor een verblijf in Khanom?
   Toen hadden wij een auto gehuurd en was het geen probleem om van de luchthaven daar te geraken. Zijn er ook minibusjes die vanop de luchthaven Khanom aandoen?
   Het liefst rijden wij met de brommer ter plaatse om de omgeving te verkennen.

   Fransien

   • Marjo zegt op

    Wij hebben in het Khanom Hill Resort gezeten. Een klein familie-hotel aan het strand. Je kunt bij
    hun ook een pick-up regelen..Vraag indien mogelijk naar appartement 4 of 5 [ een balkon over zee, waar iedere dag de dolfijnen voorbij zwemmen..] Brommertjes zijn er ook te huur .
    Geniet ervan !!

   • KrungThep1977 zegt op

    Suggesties voor een verblijf: Hallo Villa (topper!), Leeloo Paradise, Aava Resort.

    Via Air Asia kan je evt. vliegticket inclusief vervoer naar Khanom boeken, of op de luchthaven kan je makkelijk zelf een (prive-)transfer regelen in de aankomsthal.

 5. Willem zegt op

  Leuk verhaal. Hier kom ik even voor uit mijn schuilplaats Ampur Phipun, Nakhon Si Thammarat. Bijna mijn hele schoonfamilie woont hier en we hebben hier ons huis ook paar jaar geleden nieuw gebouwd (is evt. te huur voor lang of kort ).
  Het is hier inderdaad niet toeristisch, maar de natuur met bijv de hoogste berg van Zuid-Thailand, de Khao Luang, is wel weldadig. Je hebt hier op het platteland veel rubberplantages en er wordt flnk geld verdiend met stierenvechten (stier tegen stier), arena in Phipun. Inderdaad veel prachtige watervallen, stille stranden en het beste seafood in Tha Sala. Als witkop ben je hier, ook in een stad als Nakhon si Thammarat, nog een bezienswaardigheid, maar als je niet een al te vreemd loopje over je hebt blijven ze niet staren.

  • Willem zegt op

   Hallo Miek,
   Op de stieren wordt goed gepast hoor. SMorgens en s avonds wandelen ze ermee over straat.. Als je zegt hoe, zal ik je fotoos sturen. Op http://www.bannsongthai.com kun je bij type 4 precies zien hoe het eruit ziet.

 6. Roswita zegt op

  Dank je voor deze geweldige tip, ik hoop alleen niet dat het nu erg druk gaat worden met Nederlandse toeristen. Ik ga er de volgende keer in ieder geval heen. Als er nog meer tips over gebieden waar niet zoveel toeristen komen en die ook echt de moeite waard zijn om te verblijven, zijn houd ik me aanbevolen.

 7. janin zegt op

  heel interessant,hoe je dit aanprijst en ik geloof ook dat er nog ontelbare onbekende hoekjes zijn in dit mooie land.Wij nemen overigens in 2013 de tijd om zoveel mogelijk te overlopen waar naartoe in Thailand,omdat we in 2014 daar willen gaan wonen.We dachten eerst aan Cha am nadien aan Rayong of omstreken.Zijn niet zo bekend in die regio’s en het belangrijkste is het overstromingsgevaar voor ons.Kan iemand ons iets meer vertellen daarover. Overigens proficiat met jullie gevarieerde en boeiende artikels.

 8. henk v smaalen zegt op

  Zie er geweldig uit Gaat er zeker volgend jaar een paar dagen heen
  Bedankt voor de tip

 9. KrungThep1977 zegt op

  O.a. vanwege dit artikel, dat ik een tijd geleden al gelezen heb, heb ik vorig jaar tickets met NokAir naar Nakhon si Thammarat geboekt en ben ik afgelopen maart naar Nakhon si Thammarat gevlogen. Vanaf daar met minivan verder gereisd naar Khanom.
  Geen spijt van gehad, een heerlijke bestemming om een aantal dagen te verblijven en weer even op adem te komen na de dagelijkse drukte van Bangkok. Weinig buitenlanders, en prachtige, rustige kilometerslange stranden. Is zo goed bevallen dat ik eraan zit te denken om maart 2015 weer voor een aantal dagen naar Khanom te gaan.

 10. Leo Th. zegt op

  De foto met het mooie zwembad bij het artikel behoort bij het Rachakiri Resort in Khanom. Heb hier een paar maal gelogeerd, kamers boven de zee met fantastisch uitzicht. Omdat soms bedrijven of een universiteit dit resort voor een gedeelte afhuren voor een bedrijfsuitje, waar karaoke natuurlijk een onderdeel van is, kan de rust er wel eens verstoord worden. Het resort ligt tamelijk afgelegen en eigen vervoer is in feite noodzakelijk. Dat geldt trouwens ook voor de rest van de omgeving van Nakhon si Thammarrat, bv. de mooie stranden van Sichon. Openbaar vervoer is er nauwelijks en de stranden zijn toch gauw 20 á 30 km. verwijderd van de stad zelf. Ook het weer kan roet in het eten strooien. In de namiddag heb ik met regelmaat meegemaakt dat de lucht pikzwart werd en er een onvoorstelbare hoeveelheid neerslag naar beneden kwam. Misschien heb ik steeds het verkeerde seizoen getroffen? Nakhon si Thammarat zelf is een aardig en rustig stadje, veel valt er niet te beleven en inderdaad, je wordt als buitenlander soms nog steeds nagestaard. Naar deze streek ga je dus niet voor het uitgaansleven maar voor de natuur en stranden.

  • Leo Th. zegt op

   Tja, de foto’s zijn vernieuwd, ook prachtig maar het zwembad van het Rachakiri Resort staat er niet meer op. Lees nu ook dat Lung addie in juli 2016 beaamt dat er veel regen valt in deze regio. Overigens geen reden om er niet heen te gaan, een fikse bui kan ook zijn bekoring hebben en zoals we allemaal weten komt na de regen de zonneschijn, al moet je daar dan wel soms een nacht op wachten.

 11. gonny zegt op

  Khanom stond al in ons reisprogramma voor onze reis in januari, en heb vorige week op Thailand blog al goede adviezen gekregen.
  Ik heb echter een specifieke vraag aan Monique,wij zoeken nog voor een week een rustig resort bij voorkeur dicht bij het strand.Je zou zeggen kijk bij tripadviser/agoda etc.Echter willen wij het liefst logeren bij verborgen pareltjes.
  Heb jij ideeën voor ons? alvast hartelijk dank.
  Groet,
  Gonny

 12. Paul Schiphol zegt op

  Gringo, goed artikel, we hebben Nakhon Si Thammarat gelijk boven aan ons “to do” lijstje gezet voor volgend jaar. Dit jaar waren we voor 8 dagen in Trang met een uitstap naar Koh Lanta, dit dus net aan de andere zijde, ook beduidend minder toeristisch dan de provincie Krabi, direct boven Trang.
  Gr. Paul Schiphol

 13. Marian zegt op

  Ik ben meerdere malen in Khanom geweest. Khanom heeft een prachtig, lang wit zandstrand van 9 km. lang waar nog maar zeer weinig toeristen komen. Behalve genieten van het strand zijn er in de buurt ook diverse mogelijkheden voor activiteiten, zoals bijvoorbeeld voor het maken van een pittige wandeling naar de watervallen. Ook zou je een boot kunnen huren om te gaan snorkelen en wie weet, als je geluk hebt kom je nog roze dolfijnen tegen….. In Khanom en omgeving is genoeg te beleven!
  Tip: Kijk eens op de website http://www.khanombeachmagazine.com .

  Groet,
  Marian

 14. Monique zegt op

  Hoi Gonny, een leuk verborgen resort vind ik Leeloo Paradise het heeft 5 schattige hutjes 10 minuutjes lopen van het strand zodra je het resortje uitloopt zie je de zee al liggen er zit een klein restaurantje bij, het is van een Frans koppel met twee jonge meisjes en ik geloof drie honden. David en Nathalie zijn leuke mensen en spreken Engels. De dochters spreken ook Thais dus ze kunnen jullie met alles wat je wilt ondernemen helpen. Ben benieuwd of jullie het iets vinden en hopelijk valt het niet tegen want ik ben altijd wel een beetje voorzichtig met aanbevelingen zoveel verschillende mensen zoveel verschillende meningen maar ik vind het er erg leuk vooral ook omdat ze alles in Thaise stijl hebben gehouden. Ze hebben ook Leeloo Cabana, dat ligt direct op het strand en ligt niet verborgen. Veel plezier, het is echt leuk in Khanom!

 15. Khun Jacques zegt op

  woont Llung Addie hier niet in de buurt? heeft hij al niet eens de mooie omgeving beschreven tijdens zijn motortochten?

 16. Lung addie zegt op

  Neen Khun Jacques, ik woon een stuk noordelijker dan NST. Ben er natuurlijk wel al gaan cruisen met de motorbike. Een prachtige streek is het er zeker, groen groen en nog eens groen. Jammer dat het er wel zoveel regent maar daar is niets aan te doen. Hoe meer zuidelijker je gaat hoe meer kans op regen.

  • Khun Jacques zegt op

   hoi Lung addie,

   dank voor je reactie. ik zit al een tijdje te overwegen een andere streek van Thailand met de overwintering te bezoeken vanwege de grote smoke overlast in februari tm april in het noorden. het was echt bizar, hele bergen “verdwenen” en expats gingen voor 3 maanden in China of India wonen…
   koh Chang/koh Tood lijken mij alternatieven maar ook deze kant onder Hua Hin. ben een fervent tourmotorrijder, vandaar mijn herinnering aan je beschreven tourtochten.
   kun je de jouw streek wat nader definiëren?

   dank en sawadee,

   Khun Jacques

   • lung addie zegt op

    Beste Khun Jaques,

    mijn excuses dat ik jouw vraag zo laat beantwoord, is me waarschijnlijk toenertijd ontsnapt.
    De streek waar ik woon is de Chumphon provincie. Een rustige streek waar het heerlijk cruisen met de motor is. Chumphon is wat je kan noemen de toegangspoort naar het Zuiden, hier begint het werkelijke Zuiden van Thailand. Het is een zeer rustige streek en ook verder naar het Zuiden is het niet vergeven door het massatoerisme, tenminste als je de twee populairste eilanden buiten beschouwing laat ( Koh Samui en Phuket ).
    NST kent niet de problemen die er zich voordoen in het diepere Zuiden. Dat zijn meer de provincies in het grensgebied met Malaisie.

 17. Henk Wag zegt op

  Naar aanleiding van dit mooie en smaakmakende artikel op Google Maps gezocht naar Khanom Beach in Naknon Si Thammarat. Zie ik tot mijn verwondering staan dat het “permanently closed” is !! Waarom ? Overwegingen m.b.t. natuurbescherming ?? Weet iemand dat ?

 18. Jan de Groot zegt op

  De mooiste provincie van Thailand
  Als je dan toch deze prachtige provincie wilt bezoeken en je zoekt rust en mooie stranden, bezoek dan zeker Sichon!
  http://www.sichon-bedandbreakfast-toco.com

 19. Gino zegt op

  Prachtig stuk van Thailand!!! Ga er eind januari weer van genieten in Khanom welverdiende rust,super gastvrije locals en plaatjes van stranden zonder het massa toerisme helemáál geweldig.

 20. Johanna zegt op

  Ben een paar jaar geleden in Khanom geweest.
  Echt fantastisch. Geen massatoerisme, prachtig strand. Aan te bevelen, wil graag terug.

 21. Henk zegt op

  Wij zijn er eind 2020 geweest. Inderdaad de moeite waard om te gaan bezoeken. Ook hebben we daar de roze dolfijnen gezien. Prachtig gewoon.

 22. KrungThep1977 zegt op

  Ik heb hier in 2014 al eens een reactie geplaatst dat ik er hetzelfde jaar voor het eerst geweest was, o.a. naar aanleiding van deze blogpost. Geen spijt van gehad en verliefd geworden op Khanom en de prachtige omgeving. Ben na die eerste keer in 2014 dan ook elk jaar weer teruggegaan en vlieg over 3 weken weer naar Nakhon Si Thammarat. Bedoeling was om wederom in Khanom te verblijven, maar zit nu ook te denken aan Phatthalung (Thale Noi) en Songkhla, dus mocht iemand daar toevallig nog goede tips voor hebben, dan houd ik me van harte aanbevolen!

  Overigens mijn aanrader voor accommodatie in Khanom is het Hallo Villa Resort, niet direct aan het strand, maar een erg fijn resort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website