Goed nieuws voor de in Thailand gespecialiseerde touroperators. Bij de keuze voor een reisorganisatie laat de consument zich vooral leiden door zijn merkbeleving. Er bestaat tevens een voorkeur voor gespecialiseerde touroperators.

Dit blijkt uit intern onderzoek van Zoover aangaande het klikgedrag van consumenten op de vakantiebeoordelingssite.

Voor touroperators is er werk aan de winkel, zij moeten ervoor zorgen dat de consument hun merk voor een specifieke bestemming tussen de oren krijgt. De consument let op een drietal aspecten bij de keuze:

 • Sterke merk
 • Prijsvechter
 • Specialisme

Vooral specialisten op een bestemming worden door de consument eerder gekozen. Reisorganisaties met een algemene propositie krijgen het steeds zwaarder.

Volgens Zoover, moeten algemene reisorganisatie meer aan marketing doen om een bepaalde bestemming of land te promoten. Er blijkt soms een behoorlijk gat te zitten tussen de perceptie van de touroperator en die van de consument. Je kunt je namelijk zelf wel zien als specialist, maar als de consument het anders ervaart, dient een reisorganisatie te investeren in branding campagnes op landniveau.

10 reacties op “Merk, prijs en specialisme bepalen de keuze voor een touroperator”

 1. Henk zegt op

  Ik dacht dat zoover voor de die-hard zelfredzame toerist was.
  Die dus enkelt een ticket boekt en verder alles zelf regelt ter plaatse.
  Weer een illusie armer!

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  De eerste reis naar Thailand blijken de meeste bezoekers te kiezen voor een georganiseerde rondreis. Dat is te begrijpen: zo kun je onder begeleiding snel een goede indruk krijgen. Probleem is echter dat de klanten dan naar tempels worden gesleept en over markten. Aantrekkelijk, want goedkoop voor de touroperator. Specialisten kunnen meer unieke zaken laten zien en krijgen daardoor eerder klanten die de tweede keer Thailand bezoeken. Het is overigens de belangrijkste Aziatische bestemming op de Nederlandse markt en zou daardoor meer aandacht verdienen in de media.
  Thailand is een bestemming die gemakkelijk buiten het Thaise hoogseizoen (nov-maart) op eigen houtje en zonder al te veel reserveringen te bereizen valt. Specifieke ‘bouwstenen’ kun je dan via een incoming agent boeken.

 3. hans zegt op

  Ben zelf absoluut geen fan van georganiseerde rondreizen. Toch is het voor velen ideaal,
  vooral als men de talen niet machtig is en er een goede reisleider bij is.

  Iedereen die in thailand geweest is weet dat het in de mindere toeristische plaatsen de taal een crime is, ook al spreek je engels.

  Ok je komt dan niet verder dan de geijkte banen, mar velen hebben daar ook geen behoefte aan, of gaan later op eigen gelegenheid.

  Als ik dan soms de aanbiedingen zie van sommigge touroperatours, denk ik wel is, dat is goedkoper dan ik het zelf zou kunnen uitvogelen.

  • Joseph Jongen zegt op

   Hans, jouw opmerking “dat is goedkoper dan ik het zelf zou kunnen uitvogelen” is mij uit het hart gegrepen, want ook ik denk dat wel eens. Als je echter de aanbiedingen verder goed analyseert en de bijkomende kosten erbij betrekt kom je veelal toch tot een heel ander kostenplaatje. En … wat is heerlijker dan je eigen route en tempo te kunnen bepalen. Ga maar even voorbij aan de vele andere voordelen die het reizen op eigen gelegenheid te bieden heeft. Moet altijd even glimlachen als ik een horde toeristen weer de bus zie injagen omdat het programma niet meer tijd toelaat. Iedereen is anders en laten we dat gelukkig maar ook zo houden. Jij en ik doen het op ons eigen houtje. Veel plezier!

   • @ ik voel me al opgejaagd als ik een dagexcursie doe. Helemaal niets voor mij een rondreis, maar voor de nieuwkomers in Thailand geen slechte optie. In de praktijk gaan ze de tweede keer altijd op eigen gelegenheid.

   • Henk zegt op

    Als vrienden mij het vragen dan vraag ik waar gaat je voorkeur naar uit:
    Uitgaan, strand, natuur, cultuur. Ik stuur ze dan naar de toeristische plekken als Krabi, Chiang Mai, Kanchanaburi en Pattaya. Raad daar een hotel aan dat mij bevallen is en niet duur was en raad aan ter plaatse bij een reisbureau een tour te boeken.

 4. ruud zegt op

  Mijn eerste belevenissen in Thailand waren ook middels twee rondreizen. Daarna heb ik zelf mijn reis en mijn Hotel geboekt en ben ik op onderzoek gegaan. Voor mij was dat wel het beste. Ik vind rondreizen ook niet zo geweldig, maar als je NOOIT in Thailand bent geweest is het voor veel mensen erg spannend. Waar kom ik terecht, wat zijn de gebruiken. hoe moet ik me gedragen, Is het veilig, hoe praten ze daar. Nou ja zo kan ik wel even doorgaan. Als je dan door een Hollandse en een Thaise gids, de eerste drie weken wordt begeleid en wordt voorgelicht over gebruiken en gewoontes en ze slepen je ook nog langs tempels en boedas van allerlei grootte, dan heb je daar toch een goed gevoel van. Een eerste keer Thailand kom je dan op plaatsen waar je zelf niet naartoe zou gaan of komen een eerste keer. Ik heb toch genoten en veel gezien en geleerd.
  Ik raad zelf mensen die er nog nooit gewest zijn, en door mij enthousiast worden, aan, om eerst een rondreis te maken.
  Wat ik lees Ik zou zelf dir en ik zou zelf dat. Ja Snap ik maar zoals bij alles “de eerste keer is altijd spannend” Zeker voor oudere mensen of een gezin met kindertjes is het wel aan te raden naar mijn mening..En ja, het is wat opgejaaig om iedere morgen vroeg je kribbeteuit te komen en de bus in te duiken, maar ik heb er geen spijt van gehad, ondanks mijn tegenzini tegen rondreizen.

  • Henk zegt op

   Ik hoor toch vaak van mensen dat zo’n rondreis is tegen gevallen.
   Het gezelschap beviel niet, geen tijd voor dit of dat.
   Alles vlug-vlug.

   Dat wil ik ze niet aan doen door ze op zo’n toer te sturen.

   • ruud zegt op

    Ja Henk dat is wel zo. Bij ons waren de groepen ook totaal verschillend. 1 x leuk andere keer minder. Alles Vlug Vlug, ligt er weer aan met wie maak je de reis en met hoeveel personen. Vlug vlug was destijds bij ons niet het geval. Maar is inmiddels 13 jaar geleden. Maar dat je in een groep wel eens wat strubbelingen kan hebben is waar4, maar dat weet je van te voren dat zoiets kan moet je incalculeren.

 5. ruud zegt op

  Opgejaagd kribbetje en tegenzin bedoel ik natuurlijk. Sorry


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website