Chinezen blijven Thailand overspoelen

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Toerisme
Tags:
23 maart 2016

Volgens het Bloomberg instituut was Thailand voor Chinezen in 2015 een topbestemming. Daarmee is zelfs Zuid Korea als belangrijkste bestemming voor Chinezen gepasseerd.

Eigenlijk was het jaar 2015 voor reizende Chinezen minder gunstig. Twee oorzaken zijn daarvoor aan te wijzen. De uitbraak van het MERS-virus en de aanslag op het door de Chinezen zo geliefde Erawan monument in Bangkok zouden eerder een minder groot aantal Chinezen doen vermoeden. Maar daarentegen kwamen ruim 7,9 miljoen Chinese bezoekers naar Thailand.

Ook lieten de Chinezen zich niet afschrikken door kritiek op hun slechte gedrag. Zo werd een bezoek aan de witte tempel in Chang Rai tijdelijk niet toegestaan.

Echter niets heeft deze tsunami aan Chinezen kunnen tegenhouden om Thailand te bezoeken. In tegendeel in 2014 stond de teller op 4,8 Chinese bezoekers en in 2015 steeg deze explosief naar 7,9 miljoen Chinezen. Ook Japan heeft twee keer zoveel Chinese toeristen verwelkomt.

Door de sterke terugloop van Europese en Russische toeristen hebben een aantal hotels in Thailand wurgcontracten van Chinezen getekend om daardoor niet failliet te gaan.

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Chinezen blijven Thailand overspoelen”

 1. R.van Ingen. zegt op

  Morgen vliegen wij terug van Bangkok naar Schiphol, na een verblijf van 2 maanden in Thailand.
  De laatste 3 weaken Hebben wij in Pattaya doorgebracht. in pattaya is de invasie van Chinezen overweldigend. Op Beachroad worden elke minuut busladingen Chinezen gedropt of opgehaald.
  In groepen gaan zij masaal even met de speedboat naar Koh Larn en weer terug. Wanneer ze van de boot komen duiken zij massaal af, op de bordjes met genomen foto’s die op de boulevard al klaar liggen.
  Daarna als schapen achter de leider ( met vlaggetje ) aan de bus in, op naar de volgende bezienswaardigheid of naar het hotel.
  Meerdere keren per dag en vooral s’avonds staat het op Nord pattaya road richting rotonde compleet vast met bussen vol Chinezen. Zelfs met de Motorbike was er vaak geen doorkomen aan.
  Vanaf de rotonde richting Naklua is inmiddels een verschrikking. Werkelijk honderden bussen met Chinezen overspoelen Naklua. Het rijd af en aan. De walmen uitlaatgassen van al die bussen is erger dan zonder masker in de kolenmijnen te moeten werken.
  Als wij s’avonds in het hotel aankwamen was het telkens een verrassing hoeveel bussen er op het parkeerterrein van het hotel stonden. Overdag waren wij soms de enige gasten, maar elke dag kwamen ze weer en dan was het gedaan met de rust.
  Werkelijk ongehoord hoe die gasten schreeuwen. Ze blèren door de gangen en slaan met de deuren alsof ze alleen op de wereld zijn. Elke ochtend hetzelfde ritueel. Rond 6 uur wakker worden door gesmijt met deuren en geschreeuw van die gasten.
  Heb je een hotel geboekt waar Chinezen verblijven dan heb je dikke pech.
  Desondanks een fijne 2 maanden doorgebracht in het mooie, warme Thailand, maar Chinezen zijn inderdaad inmiddels een ware plaag.

  • leocasino zegt op

   Op beachroad beginnende bij soi 5 liggen elke ochtend vroeg zo.n 65 grote speedboaten naast elkaar , klaar om de enorme hoeveelheid chinezen naar de eilanden te brengen, het is echt een machtig gezicht om die hoeveelheid boten naast elkaar te zien liggen. naar schatting 1500 tot 2000 chinezen staan dan te wachten op de boulevard tezamen met hun gids en omringd door thaise verkopers met allerhande etenswaar en prullaria, ik heb het bij toeval 1 keer gezien omdat ik altijd lang uitslaap, De moeite waard om een keer te gaan kijken!!!!

   • Hans zegt op

    Mijn vriendin heeft een speedbotenbedrijf in Pattaya en is maar wat blij met de chinezen. Geen enkel probleem zoals men doorgaans wel met de gemiddelde farang heeft.

    Ik rij bijna elke dag met haar naar beachroad en natuurlijk heb je last van de busladingen vol toeristen maar waar ik me veel meer over verbaas is het roekeloze gedrag van de meeste farang op motorbikes. Ongelooflijk hoe stupide die rondrijden.

  • Jan zegt op

   Het is me wat met die Chinezen… Maar neem dan die voorbeeldige ‘Westerse’ toeristen. Snap je nou dat de Thai, achter hun glimlach, op hen ook de nodige aanmerkingen hebben? Over hun botweg geuite betweterigheid, over hun onverhulde sexconsumptie, over hun staat van ontkleding in het openbare leven, over hun oneerbiedige hantering van boeddhistische beelden en symbolen. Ook een plaag? Welnee. Als je de lusten van hun portemonnee wilt hebben, dan ook de lasten van hun wangedrag. Vinden die Farang op hun beurt nu die Chinezen, die onze toeristenindustrie oppeppen, maar lastig? Ach Farang hè, dat blijft een zelfvoldaan volkje. Gelukkig besteedt de gemiddelde Chinees 20% méér per dag dan de Farang. Zo kunnen wij in ieder geval gewoon blijven glimlachen.

   • Nicole zegt op

    Sorry, maar de chinees besteedt helemaal niks in thailand. Alles word geboekt via chinese reisburo’s. Er zijn zelfs al duikclubs die geen chinezen meer willen. Zijn onbeschoft, spreken geen engels, dus je kan ze ook niks uitleggen en ze kunnen nog geen fooitje missen.

 2. HansNL zegt op

  Verbaast U zich over het gedrag van Chinezen, in generaliserende wijze dan?
  De boeken van bijvoorbeeld James Clavell, gesitueerd in China en vooral Hongkong, geven een prima inzicht in de roerselen en houding van Chinezen.
  Een aanrader van de eerste orde.

  • R.van Ingen zegt op

   Als ik het boek van James Clavell had willen lezen, had ik dat wel in mijn koffer meegenomen.
   Bovendien hoef ik geen inzicht in de roerselen en houding van Chinezen.
   Ik zie wat ik zie en hoor wat ik hoor. Voor de gewone toerist in Thailand zijn de Chinezen een ware plaag met hun onbeschofte gedrag en hun luidruchtigheid.
   Wie het ook is, gedraag je fatsoenlijk in elk land waar je je tijd doorbrengt.

   • HansNL zegt op

    Dat ik de boeken van James Clavell aanbeveel is niet bedoeld als reclame voor leesvoer.
    Het is bedoeld om wellicht enig idee te geven waarom Chinezen zo optreden.
    In het kort, in de Chinese volksaard is deze wijze van optreden volstrekt normaal.
    Ze kunnen ook zich niet voorstellen dat de niet Chinezen, in hun ogen barbaren, er anders over denken.
    Het MKS, het Middle Kingdom Syndrom, het zich verheven voelen boven anderen speelt China nog altijd heel erg parten.
    Trouwens, een kennis van me, nota bene van Chinese afkomst is van mening dat het MKS ook heel erg aanwezig is in Thailand bij een bepaalde bevolkingsgroep.
    De mening van de inwoners van Hongkong en Taiwan over de mainlandbewoners liegt er ook niet om.
    Vandaar mijn aanbeveling.
    De toeristen uit China vinden hun doen en laten normaal.
    Vandaar de cursussen in China: hoe gedraag ik me buiten China.

 3. Gerrit van den Hurk zegt op

  Wij waren gedurende een maand in Jomtien.
  Wij bezochten het prachtige park, en de show van Sucawadee..
  Er werd een geweldig mooi buffet geserveerd met allerlei Thaise gerechten.
  Een plaatje om te zien.
  Totdat er enkele honderden chinezen er binnen kwamen.
  Ze bestormden het buffet met enkel dienbladen. En schepten zoveel ze konden het eten rechtstreeks op hun dienblad.
  Ik heb nog nooit zo’n onbeschofte varkens bezig gezien. Daar zijn de russen nog besheiden bij!! Bah Bah!

 4. janbeute zegt op

  De Chinezen zijn top toeristen daar verdient Thailand nu bergen geld aan .
  Was dat echter maar waar .
  Ze boeken in China , en vliegen dan naar Thailand meestal voor een rondreis van enkele dagen .
  Waar de Chineze touroperator gelinkt aan in Chinees eigendom , hotels bus bedrijven en eigen gidsen de rest verzorgt .
  Het geld blijft in China .
  Kijk maar in een plaats als Chiangmai .
  Denk je dat een motorbike of auto verhuur bedrijfje een cent of satang verdient aan Chineze toeristen .
  Ik zie alleen westerse toeristen solo of met vriend(in) rond rijden .
  Of de MaeHongson loop doen , en het bekende stadje Pai bezoeken .
  Zelfs hier in Lamphun als ik toeristen zie of spreek zijn zij altijd van westerse personages , zelfstandig aan het rond touren op een gehuurd brommertje in Chiangmai . De Chinezen zijn net als de Japaners een kudde van ( olifanten ) toeristen geleid door ook nog meestal een reisleider uit eigen land met of zonder werk vergunning .

  Jan Beute .

 5. T zegt op

  De vele Chinezen zullen er langzaam maar zeker voor zorgen dat steeds meer Nederlandse en westerse toeristen uit Thailand weg blijven. Reden Thailand word te druk te toeristisch voor ons westerlingen te veel verkeerde mede vakantie gangers uit de BRIC landen. Cambodja,Laos,Vietnam en later meer ook Myanmar lachen alvast in hun vuistje let maar op.

 6. peter zegt op

  Ik begrijp niet goed hoe je het kunt verdedigen dat de chinezen zich zo grof gedragen. Dat hun gedrag in china heel normaal is zegt al genoeg. Opvoeding hebben ze blijkbaar niet gehad en als wij ons storen aan hun gedrag heeft dat niets te maken met het zogenaamde MKS syndroom , wat een onzin! Als er zich in Europa iemand misdraagt komt hem dat ook op kritiek te staan. Hoe kun je nog genieten van je eten als men zich om je heen massaal als varkens gedraagt. Ik kan in zo’n geval absoluut geen hap meer door mijn keel krijgen.
  Het is me in een restaurant een paar keer gebeurd dat ik ben opgestaan en ergens anders naar toe ben gegaan.
  Ik heb veel Thaise vrienden die geen goed woord over hebben voor het gedrag van de chinezen. Je hoeft je echt niet verheven te voelen maar om er samen mee aan tafel te schuiven of in hetzelfde hotel te logeren is een andere zaak . Ze hebben het waarschijnlijk nooit geleerd dus je kunt het ze misschien niet kwalijk nemen maar mijden kun je wel.

 7. Jack zegt op

  Elk land heeft zijn eigen gebruiken en wij zijn allemaal verschillend. Niemand is beter dan de ander, maar wij proberen de Chinezen altijd te mijden. In mijn ogen hebben ze een steekje los ;-). Ze vertonen het meest gekke gedrag. Een keer gezien dat ze met een boottocht gewoon in zee sprongen, terwijl ze niet konden zwemmen!! Ze kunnen zich niet aanpassen. Naast een Chinees eten, pffff…dan heb je geen honger meer. Onbeschoft naar binnen schuiven, bang dat ze tekort komen en bunkeren alsof elk moment de hongerwinter kan uitbreken. Ze leven alleen op de wereld, dringen voor en zijn luidruchtig. Ze laten, waar ze ook komen, een puinhoop aan etensresten op de tafel, grond en stoelen achter. Ik heb soms te doen met de serveersters, die de puinhoop maar moeten opruimen. In een hotel zijn ze luidruchtig, gooien met deuren en houden met niemand rekening. Chinezen kun je op vakantie missen als kiespijn. En helaas, je komt ze steeds meer tegen in allerlei werelddelen.

 8. ruud zegt op

  Ik denk dat veel van die busladingen Chinese toeristen pas sinds kort geld te besteden hebben en waarschijnlijk nauwelijks een opleiding hebben gehad.
  Zo’n tafel vol met eten waarvan je mag pakken wat je hebben wilt hebben ze waarschijnlijk nooit meegemaakt.
  Dan is het net een kleuterklas, die je loslaat in een snoepwinkel.

 9. Soi zegt op

  Volgens de VN lopen er zo’n 7 miljard mensen op onze aardkloot rond, waarvan 1,3 miljard Chinezen, tegen “slechts” 0,5 miljard Europeanen. Omgekeerd: op 1 EU-onderdaan zijn er bijna 3 Chinezen. Al die mensen in China zijn van plan dezelfde soort geneugten te genieten als zij in de EU. Daar horen dus ook vakanties bij. Wie kent niet die goeie oude tijd van vroeger toen in NL in de jaren zestig de eerste bussen vol vakantievierders richting Costa del Sol vertrokken. Horden mensen gingen naar de Spaanse kusten, en nog meer voor een “reisje langs de Rijn”. https://www.youtube.com/watch?v=-6PyHrWl6Mk
  Kortom: wen er maar aan. Je kunt mensen op de wereld niet verbieden datgene te doen wat wij al sinds jaar en dag doen. En hóe zij het doen? Welnu: andere mensen, andere zeden, andere gewoonten!

 10. Nicole zegt op

  Toen wij de aller eerste keer in Thialand kwamen, (1997) zei onze gids, ik wil 2 groepen van mensen niet meer begeleiden. Dat zijn chinezen en Nederlanders.

  Chinezen omdat ze vuil en smerig en onbeschoft zijn.
  Nederlanders omdat ze brutaal en gierig zijn.

  Sorry, dit zijn niet mijn woorden, Maar die van onze toenmalige reisgids Tan.

 11. Jacques zegt op

  Een paar weken geleden had ik mijn jongste zoon en zijn vriendin over en ben ik o.a., met ze geweest naar Bangkok om o.a., What Prakeuw te laten zien. We kwamen er niet eens binnen zoveel Chinezen waren daar aanwezig. Ziekelijk dat gedrang en het hutje mutje lopen. Mijn zoon wilde daar niet meer zijn en vond het een gekkenhuis. In Pattaya is het rijden met de auto welhaast onmogelijk geworden door de drukte met het verkeer. De vele bussen vol met Chinezen zijn hier zeker debet aan. Alle wegen vol. Voorheen reed ik naar het strand bij Na Jomtien in 25 minuten en nu doe ik er meer dan anderhalf uur over. De wegen zijn hier niet bestemd en ingericht voor zoveel voertuigen.
  Een voordeel is gelukkig wel dat de benzine zo goedkoop is en ik al met pensioen ben en dat de tijd minder essentieel is voor mij, maar leuk is anders.

 12. Philip zegt op

  was dit jaar in siem reap, hier is men ook overspoeld met chinezen , een rustige zons opgang bij angor wat kan je wel vergeten. ze lopen overal schreeuwen constant. ze zijn ook daar niet geliefd, maar hun geld maakt veel goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website