Een verslag over een condoleance bezoek

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Thailand algemeen
Tags: , , ,
24 oktober 2017

Mensen, die de overleden koning een laatste eer wilden brengen, konden dit doen tot 5 oktober. Een bekende van mij met zijn Thaise vrouw kwamen ’s morgens vroeg 2.00 uur aan en konden zich aansluiten aan de rij op de Thanon Charoen Krung.

Langzaam en met veel pauzes ging het vooruit, hoe lang de rij was, is moeilijk te zeggen. Door schoonmaakbezigheden stond de rij nog eens een uur stil. Om 10 uur ’s morgens konden zij eindelijk slechts voor enkele minuten voor de koninklijke urn knielen, de kist stond achter de urn opgesteld.

Meer dan 12 miljoen mensen hebben op deze wijze afscheid genomen van en hun respect getoond aan deze geliefde koning.

De beste kunstenaars en vakmensen hebben van de mooiste materialen een crematorium gebouwd wat zijn weerga niet kent. Het overtreft zelfs in grootte en schoonheid, die van koning Rama V (Chulalongkorn, wat afgelopen maandag een feestdag in Thailand was).

Hoe ziet het afscheid nemen van de koning er komende dagen uit:

  •  Woensdag, 25 oktober laatste nachtwake bij de overledene.
  • Donderdag, 26 oktober het wegvoeren van de urn van het koninklijk paleis naar de Sanam Luang crematorium plaats. 9 uur processie met de urn van het grote paleis naar het crematorium. 16.45 uur afscheidsrituelen. 17.30 uur het ontsteken van het vuur; saluutschoten van meerdere militaire eenheden. 22.00 uur theater en ballet voorstellingen.
  • Vrijdag, 27 oktober 7.00 uur het verzamelen van de koninklijke as. 10 uur processie van de koninklijke as van het crematorium naar het koninklijk paleis.
  • Zaterdag, 28 oktober 17.30 uur rituelen bij de koninklijk as.
  • Zondag, 29 oktober officieel afscheid van het jaar van rouw in het Grote Paleis en bijzetting in de Wat Rachabophit.

Tot zover het programma, wat tot nu toe bekend is en waar vele internationale prominenten aanwezig zullen zijn, waaronder koningin Maxima. Vermoedelijk zal alleen het programma op donderdag door hen bezocht worden.

1 reactie op “Een verslag over een condoleance bezoek”

  1. Christina zegt op

    Dit is iets wat je maar een keer mee maakt. Jaren gelden de koning zijn moeder lag opgebaard in het het Grand Palace en de rijen van mensen in het zwart maakte op ons een diepe indruk. We hebben er nog video van helaas mochten buitenlanders niet aansluiten. Vandaag in de Telegraaf buitenlanders snappen niet wat er nu aan de hand is. Vreemd je zo je toch een beetje verdiepen in het land. Koning Bhumibol heeft veel betekent voor zijn land en dat dit 77 miljoen euro kost is wel veel maar omgerekend maar een miljoen ruim per jaar dat hij heeft geregeerd. Zelf bewaar ik prachtige memory’s aan de koning en zijn zoon in de vorm van twee bedank brieven. Ter gelegenheid van hun 50 jarig huwelijk en de geboorte van een zoon van de huidige koning vinden het jammer dat we er niet zijn. We wensen de nieuwe koning veel geluk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website