Op reis gaan is voorbereiden. Zoals zorgen dat je paspoort geldig is, een reisverzekering afsluiten, eventueel een visum aanvragen en ook er voor zorgdragen dat je voldoende geld bij je hebt, anders kan je voor een onaangename verrassing komen te staan.

Wat sommige toeristen wellicht niet weten is dat de immigratie-ambtenaren op de luchthaven in Bangkok je kunnen vragen of jij kan aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt: minimaal 20.000 baht (ongeveer 500 euro) voor een persoon en voor een gezin is dit bedrag zelfs 40.000 baht. Dat mag natuurlijk ook in euro’s. Dit is overigens niet nieuw, deze regel in de immigratiewet bestaat al sinds 1979.

Zorg ook dat je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is en dat je kan aantonen over voldoende geld te beschikken. Overigens hanteert de EU (Schengenzone) hetzelfde beleid. Een buitenlandse toerist die naar Nederland reist moet ook kunnen aantonen dat hij/zij € 55,- per dag kan besteden.

Thaise immigratiebeambten kunnen willekeurige inspecties uitvoeren en checken of jij voldoet aan deze voorwaarden, zo niet dan kan de immigratieambtenaar weigeren om jou toe te laten tot het land.

Verder moet je er natuurlijk voor zorgen dat je over het juiste visum beschikt. Belgische en Nederlandse toeristen krijgen een visumvrije entree van 30 dagen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Bron: TAT

35 reacties op “Naar Thailand op vakantie? Zorg dat je 20.000 baht bij je hebt!”

 1. Jasper zegt op

  Ik wil er graag even iets aan verduidelijken: dat cash geld mag in elke gangbare munt zijn, dus ook gewoon 500 euro cash, of Maleisische ringits. Als het in totaal, per persoon, maar 20,000 baht equivalent is.

  Overigens ook handig als je geld wilt wisselen, je krijgt beslist meer voor cash geld en hoeft geen bank-opslag te betalen.
  In de praktijk is er mij op een luchthaven nog nooit naar gevraagd, overigens, deze vraag wordt meestal ingezet als mensen heel vaak heen en weer reizen in een jaar.

 2. Rori zegt op

  In ruim 10 jaar nog nooit naar gevraagd. Ik heb hooguit 50 euro op zak. Visa gold, Mastercard is ook goed. Als je maar geld op kunt nemen. Dat van cash geld nog nooit gehoord. Langer dan 30 dagen heen en terugvlucht kan een luchtvaartmaatschappij voor vertrek je al om een geldig visum voor thailand vragen ( Austrian is hier erg strike mee). Zelfs je weigeren. Achterbuurman gebeurt. 35 dagen ipv 30

 3. Nicky zegt op

  Ik neem aan dat dit niet geld als je in Thailand woont. Ik heb trouwens als toerist ook nooit zoveel cash bij. Wij nemen altijd creditcards mee. Is toch veel veiliger

  • Boonya zegt op

   Nicky, als je cash wisselt bij SuperRich Thailand in Bangkok krijg je de hoogste koers.
   Doen wij altijd , wij nemen per persoon altijd op 1 euro na 10.000 euro mee.
   Wij zijn nog nooit bestolen omdat mijn man een handig klein handtasje voor op zijn buik hangt met de papieren erin en het geld , deze handtas kun je ook niet zomaar opensnijden of proberen te stelen, dan moet je mijn man erbij stelen Hahahahahaha

 4. Gerard zegt op

  Ik ben de laatste 25 jaar al wel ca. 120 x het land uit en in geweest . .die vraag is me nooit gesteld . .
  Mocht die vraag gesteld worden, vraag of je even mag pinnen, direct achter de immigration passages, zijn wel een tiental ATM (pinpas) automaten . .zorg wel dat de pinpas een wereld dekking heeft . .standaard is alleen Europa (dit kun je “on line” aanpassen.
  Vaak kun je max. Tb 15.000 pinnen per keer . .je betaald in Thailand en NL samen ca. € 12.00 kosten voor iedere keer pinnen.
  Beste is contact mee te nemen en dit NIET op de airport te wisselen, maar ergens buiten de airport . .scheelt qua koers ca. 5% . .

  • Khun Peter zegt op

   Volgens mij onjuist. De immigratie-ambtenaar gaat echt niet met je mee naar een ATM. Je moet het ter plekke kunnen aantonen. Niet op de airport wisselen is ook niet juist. Op de onderste verdieping bij Airport Rail Links zit een balie van Superrich, die geven een uitstekende koers. https://youtu.be/JnDz7TYEzpw

   • Boonya zegt op

    In Bangkok zelf krijg je nog een hogere koers bij SuperRichThailand.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Rori en Gerard: Dat ze je het nog nooit gevraagd hebben ofmdat je er nog nooit van gehoord hebt, maakt niet uit.
  Als ze ernaar vragen en je hebt geen 20.000 baht of hetzelfde bedrag in andere gangbare valuta, kom je er gewoon niet in. Ook niet om even te pinnen.

  • chris zegt op

   Zoals wel vaker in Thailand gaat het niet bij elk immigratiekantoor hetzelfde. In mijn condo komt soms een man uit Malta, ongeveer 2 keer per jaar voor een paar maanden. In die periode gaat hij meestal Thailand uit voor een paar dagen en komt terug met een nieuw visum. Hij wordt de laatste 2 jaar regelmatig, maar niet altijd, naar die 20.000 baht gevraagd. Hij ziet er uit als een overjarige backpacker. Dat speelt ongetwijfeld mee.

 6. David H. zegt op

  Kort voor je aan immigratie komt aan airside heb ik ook al een bank balie gezien ….. dus geen nood om niet te kunnen pinnen …
  Toen ik nog regelmatig visa run moest doen (5 jaar terug ) met mijn multiple entry’s had ik dat bedrag steeds bij me ….. juist omdat ik die verplichting kende …. nooit gevraagd …, maar toch veilig om hun stok achterde deur systeem te anticiperen …

 7. Eric zegt op

  Wees maar gewaarschuwd. Het is ons overkomen in Januari 2017 met onze visa run.
  Vroeger altijd een O-visa multiple voor 1 jaar geen probleem.
  Dit jaar een toerist visa multiple voor 6 maanden ( omdat ze geen O-visa geven aan overwinteraars).
  Ons verhaal:
  Even met de auto naar Sadao (Zuid Thailand) onze auto geparkeerd en met de bromfietstaxi een visa run.
  Cashgeld meegenomen 5000 THB en onze kredietkaarten.
  Richting Malaysia geen probleem……..terug naar Thailand “BIG PROBLEM” geen 40 000 thb bij (2 personen, ik en mijn vrouw) om te tonen aan de ambtenaar.
  Wij zijn afgevoerd naar het bureel en hebben daar toch meer dan een uur moeten wachten voordat we aan de beurt waren (er stonden nog 2 Nederlanders voor ons). Na nog een uur en veel Bla Bla mochten we toch het land in.

  • john zegt op

   als ik me niet vergis is de verplichting om 20.000 thai baht of een equivalent in andere muntsoort per persoon bij je te hebben met name vereist bij toeistenvisa en mogelijk ook bij visa exempt (visa vrijgesteld) nodig. Niet bij jaarvisum ( O of OA)

 8. BA zegt op

  Als je hier woont gewoon zorgen dat je een Thaise bankrekening hebt. App op je smartphone en je kan zo laten zien wat er op je rekening staat.

 9. stevenl zegt op

  Helemaal mee eens Ben. De vraag om 20,000 Baht is puur een excuus, de echte reden is anders (verdacht van werken veelal). MKaar als de vraag komt moet het geld daar zijn, dus een app oid volstaat niet.

 10. Nico van Kraburi zegt op

  In een van de reacties lees ik dat een Nederlands paspoort en een terugvlucht kunnen aantonen voldoende is dit is dus een totaal onjuist advies. De reactie van Fransamsterdam is geheel juist.
  Men hecht er totaal geen waarde aan welk paspoort je bij je hebt geen voldoende geld op zak kan een groot probleem opleveren.
  Dat men op Schiphol niet vraagt naar voldoende geld bij binnenkomst is ook een onjuiste voorstelling van zaken, er worden dagelijks mensen terug gestuurd indien ze niet kunnen aantonen om zich zelf te kunnen onderhouden. De meeste landen hanteren deze regels om landlopers en zwartwerkers te weren.

 11. Fransamsterdam zegt op

  Dank u wel, Thaise Authoriteit voor het Toerisme, voor het weer eens onder de aandacht brengen van deze betrekkelijk onbekende regel. En dank u wel Thailandblog voor het overnemen van dit bericht.
  Maar ja, wij zijn Nederlanders, dus ons wordt er nooit naar gevraagd, of we vinden 50 euro meer dan genoeg, of we nemen iets mee waarmee we kunnen pinnen (daarvoor mogen we best eerst toch alvast even het Koninkrijk in), of we gaan pinnen bij een wisselkantoortje, of we nemen creditcards mee. Bovendien twijfelt Immigration nooit aan onze goede bedoelingen, of we wonen in Thailand, of we hebben een App op onze smartphone. Dus wat zeuren ze nou?

 12. Jacques zegt op

  Het is een normale eis dat je mag verlangen van een toerist, die toch komt met het doel om geld uit te geven en dient over voldoende geld te beschikken. Ook is het zo dat de regel van kracht is dat je voor ziektekosten verzekerd dient te zijn voor je verblijfsperiode. Feitelijk moet je dit kunnen aantonen, net zoals dat voor Nederland geldt. Dus neemt uw geldige verzekeringspas mee.

  • john zegt op

   aantonen dat je verzekerd bent : onjuist. Wordt wel over gepraat maar is echt onjuiste informatie. Althans als we spreken over binnenkomst thailand. Jammer dat er soms gewoon onzin wordt geschreven.

  • Boonya zegt op

   Met een reisverzekering ben je voor ziektekosten gedekt als je tenminste als toerist komt.
   En anders check je reisverzekering, ook ben je bij sommige zorgverzekeraars gedekt in Landen buiten de Eu.
   Ik zou daar naar vragen

 13. rene.chiangmai zegt op

  Natuurlijk, toeristen moeten voldoende geld kunnen uitgeven. Ik vind het alleen achterhaald dat je dat in contanten bij je moet hebben.
  Zelfs geld op een Thaise bankrekening zou niet voldoende zijn.

  Ikzelf neem trouwens altijd voldoende Euro’s mee omdat de wisselkoers dan beter is en ik ook geen pin- en bankkosten hoef te betalen. Hooguit op het eind van mijn vakantie nog een keer pinnen en het overschot mee naar huis; als start voor de volgende keer. 😉

 14. G. Meijer zegt op

  Moet het perse in bahts zijn of zijn euro’s ook goed genoeg?

 15. Luc Houben zegt op

  Bijna 10 jaar geleden zat ik op de vlucht BKK-AMS met Eva Air toen wij na ongeveer 4 u vliegen terugkeerden naar BKK. De Eyjafjallajökull was uitgebarsten en het vliegverkeer was in Europa stilgelegd. Wij hebben daar ongeveer 2 weken vastgezeten. Er waren toen duizenden mensen waaronder een vrouw met 2 kinderen die op de luchthaven kampeerden en die zonder geld waren gevallen. Besluit : het is belangrijk om voldoende geld te hebben wanneer je aan uw reis begint maar nog veel belangrijker dat je nog voldoende geld hebt op het einde van uw reis.

  • SiamTon zegt op

   Precies en daarom zorg ik er altijd voor dat ik een paar duizend Euro’s op zak heb. In gedachtenis van ‘Je weet maar nooit’.

 16. janbeute zegt op

  Hoe zit het als je hier al voor vele Jaren woont en een nog volledig geldig op retirement extension visa gebaseerd stempel en een uitreisvisum hebt in je paspoort.
  En eventjes naar Nederland bent geweest , en geen 20000 bathjes bij je hebt.
  Thaise Bank boeken liggen thuis.
  Wordt dan de deur bij de immigratie op de airport voor je dichtgesmeten.
  Zeker met die nieuwe eisen voor retirement dat je 400K het gehele jaar op je bankrekening moet hebben.
  Ik denk dat ik in een soort van situatie wel even met het dienstdoende opperhoofd een gesprek wou hebben.
  Ik vermoed dan ook dat dit alleen geld als er sprake is van diegene die met grote regelmaat gaan grens hoppen.
  En wat is de waarde om de ambtenaar een creditcard te laten zien, bij de leuk uitziende card is maar de vraag of die nog wel bruikbaar is, kan geblokkeerd zijn door de creditcard maatschappij.
  En de ambtenaar kan dit niet zien , ik heb er nog eentje thuis liggen van de AbnAmro bank ICS en werkt al een jaar niet meer maar de vervaldatum op de card is nog steeds resent, daar ze mij net als vele anderen er uitgekiepert hebben.
  Dus het enigste bewijs zou kunnen zijn 20K in cash bij je hebben.
  Ook een bankboek waar nog een behoorlijk bedrag op zou staan kan al voor lange tijd op nul koma nul staan .
  Alleen een op de dag uitgevoerde update kan aantonen of er wel genoeg geld opstaat.
  En daarvoor moet je ook achter de immigratie balie zijn en dat mag dan weer niet net als eventjes pinnen.

  jJan Beute.

  • SiamTon zegt op

   Van die THB 400.000 het gehele jaar door op een Thaise rekening weet ik niets van af. Ik toon altijd aan dat ik minimaal THB 65.000 per maand inkomen heb en dat wordt altijd geaccepteerd. Mijn geld staat in NL.

  • Nicky zegt op

   Bankboekje kan je beter altijd bij je hebben, of een app op je telefoon

 17. Frank zegt op

  Dit is voor het eerst dat ik dat hoor, en er is ook nooit naar gevraagd in de 15 jaar dat ik naar Thailand reis voor vakanties. Het zal natuurlijk wel zo zijn, maar wel gek dat het nergens te lezen is op de luchthavens, ook niet op de visa (kort verblijf) , ook reisbureau’s komen hier niet mee. Wel gek toch?

 18. martin zegt op

  Vergeet ook niet je pinpas op wereldstatus te zetten

 19. Rob zegt op

  Kan zeker gevraagd worden. Is mij ook overkomen met toeristen visum. Al moet ik er wel bij zeggen dat ik eigenlijk niet binnen mocht (was mijn 3e keer over land, waar net de limiet van 2 keer was ingesteld, wat ik niet wist). Na veel moeite lukte het me toch nog binnen te komen doordat mijn vrouw tekende om garant te staan dat ik binnen twee maanden weg ging, ik 20.000 baht liet zien (moest mijn vrouw met mijn pinpas Thailand binnen laten gaan om te gaan pinnen), en een geldig vliegticket (online vlug geboekt, ze belde zelfs Air Asia op om te controleren of ik wel betaald had)

 20. RonnyLatYa zegt op

  Wordt enkel gevraagd aan bezitters van een gewoon “Tourist visa” of een “Visa Exempt”.
  Aan houders van een METV of Non-immigrant visa zal dit (normaal gezien) niet gevraagd worden.

  Wanneer je met een toeristen visum gevraagd wordt naar financiële bewijzen, zijn dit de bedragen die ook vermeld zijn op de website van MFA bij het aanvragen van een Tourist visa.

  – Evidence of adequate finance (20,000 Baht per person and 40,000 Baht per family)
  http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html

  Voor een “Visa Exemption” is het 10 000 Per persoon of 20 000 Baht per familie. Hetzelfde als bij een “Transit” visa wat ook 30 dagen is.
  – Evidence of adequate finance (10,000 Baht per person and 20,000 Baht per family)
  http://www.mfa.go.th/main/en/services/4908/15398-Issuance-of-Visa.html

  Trouwens de tegenwaarde in elke munt is goed. Hoeft niet in Baht te zijn.

  Het wordt echter zelden gevraagd aan de doorsnee toerist. Meestal zal er een aanleiding zijn. Bijvoorbeeld meerdere binnenkomsten back-to-back.
  Maar het kan ook gewoon zijn dat je pech hebt en ze je er net uitpakken als steekproef.

 21. Rob Duve zegt op

  20.000 bath of € 500 op zak hebben lijkt mij toch niet z’n probleem als je voor twee weken op vakantie gaat en in heel veel landen is dit een regel en zelfs in Nederland.
  Dat mensen nog nooit gecontroleerd zijn,ik dus ook niet,hangt ook wel af van de persoon vermoed ik.
  Een backpacker loopt meer risico dan iemand die een georganiseerde rondreis gaat maken met een bekende touroperator.

 22. SiamTon zegt op

  Ik reis Thailand in en uit al gedurende 33 jaar. Hoe vaak ik de Thaise grens ben overschreden, weet ik bij lange na niet. Maar dat is heel vaak geweest, want ik maakte ook zo af en toe tripjes naar omliggende landen. Er is mij nog nooit iets gevraagd over geld, inhoud koffers, wat ik kwam doen in Thailand of wat dan ook. Men was altijd zeer vriendelijk en voorkomend tegen mij.

  Eén keer herinner ik mij een voorvalletje. Op Suvernabhumi met bestemming de Filippijnen, kreeg ik plotseling een gevoel van ‘ik moet niet met dit vliegtuig mee’. Om één of andere reden voelde het helemaal verkeert, waarom weet ik niet. Ik ging naar een Thaise ambtenaar en vertelde hem mijn probleem. Hij verzocht mij vriendelijk met hem mee te komen naar een kantoortje, waar een andere ambtenaar de zaak regelde en vervolgens een dame riep om mij te begeleiden naar neutraal terrein. Ik was de pascontrole al voorbij. Alles werd met vriendelijkheid, zeer efficiënt en zeer snel geregeld. De volgende dag ging ik alsnog naar de Filippijnen en toevallig kwam ik de betreffende dame nog tegen. Zij informeerde aller vriendelijks of alles naar wens was. In één woord prima service.

  En wat dat geld betreft. Je moet in Thailand toch geld uitgeven, dus kan je het net zo goed op zak hebben. Ik zorg altijd dat ik een paar duizend Euro’s bij mij heb of het equivalent in THB. Creditcards, pinpassen etc. heb ik natuurlijk ook allemaal. Maar geld opnemen met dit soort kaarten kost relatief veel, dus doe ik dat niet. Alleen bij hoge uitzondering, indien het niet anders kan. Maar in die 33 jaar is dat nog maar één keer voor gekomen en dat was in de Filippijnen in Cebu in een resort op het eiland Macktan.

  En wat betreft het risico van geld op zak hebben. In al die 33 jaar ben ik nog nooit bestolen. Even afkloppen om de Goden niet te verzoeken. 🙂 Bovendien geloof ik in karma. Dus als je zelf nog nooit gestolen hebt, wordt je ook niet bestolen.

 23. RonnyLatYa zegt op

  Het betreft normaal enkel nog de Visa Exemption voor zover ik kan nagaan.
  Vroeger ook binnenkomsten op Tourist visum, maar het was toen ook de tijd dat je geen financiële bewijzen diende te leveren bij het aanvragen van een Tourist visum.

  Eigenlijk normaal dat het nu niet meer gevraagd wordt aan iemand die in het bezit is van een visum, jaarverlenging, re-entry etc. want die heeft bij het aanvragen ervan reeds bewezen over voldoende financiële middelen te beschikken.

  Op de website van de Thaise ambassade in Brussel kan je wat betreft Visa Exemption volgende info vinden.
  Is niet op elke website van de Thaise ambassade, zo maar zou wel moeten indien het officieel kan toegepast worden
  “Please make sure that you are in possession of a passport valid for at least 6 months, a round-trip or onward air ticket within 30 days after arrival, and adequate finances equivalent to at least 10,000 Baht per person or 20,000 Baht per family. Otherwise, you may be inconvenienced upon entry into the country.”
  https://www.thaiembassy.be/2022/09/01/visa-exemption-scheme/?lang=en

  Dat je al -tig keer naar Thailand bent geweest op Visa Exemption en het nog nooit gevraagd werd is niet zo uitzonderlijk want het wordt zelden gevraagd of gecontroleerd.
  Wil niet zeggen dat het niet bestaat natuurlijk… er zal echter altijd wel een aanleiding zijn om het dan toch aan die bepaalde persoon te vragen.

 24. Boonya zegt op

  Wij gaan al 14 jaar elk jaar ongeveer naar Thailand, ons is nog nooit naar geld gevraagd.
  Misschien omdat ikzelf Thaise ben en wij altijd samen door de douane/Immigratie gaan.

 25. bennietpeter zegt op

  De enige keer (afkloppen) dat mij gevraagd werd over geld, was op Schiphol.
  Een alledaags geklede man vroeg hoeveel geld ik had, weet niet meer of hij een pasje opgespeld had, had wel het idee dat het een controlerende ambtenaar was.
  Eigenlijk beduusd en antwoorde en geen verdere vragen stelde.
  Maar werd dus gevraagd ivm de 10000 euro regeling. Werd niet gevraagd mijn antwoord te laten zien.

  Bij mijn borderruns afgelopen tijd zorgde ik wel dat ik het geld (20000 baht) bij me had, weet het en ga me daarop niet laten “vangen” om ellenlange rompslomp tegen te komen. TIT.

  Op Phuket had ik een keer 1 dag overstay, miscalculatie in tijd en dat kostte me toen WEL 500 baht, dat moment geen coulance, wel een glimlachende officier die incasseerde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website