Ga je naar Thailand op vakantie? Dan ben je visumplichtig. Wanneer je korter dan 30 dagen in Thailand verblijft, hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Je ontvangt een zogenaamde visumvrije entree voor maximaal 30 dagen op de luchthaven.

Paspoort en reisdocumenten

Voor een reis naar Thailand is een geldig Nederlands paspoort vereist. Dit paspoort dient na terugkomst vanuit Thailand tenminste nog 6 maanden geldig te zijn. De naam op jouw vliegticket dient overeen te komen met de naam in je paspoort.

Toeristisch visum Thailand voor 30 dagen: gratis

Een visum is een officiële toestemming om gedurende een bepaalde periode in Thailand te verblijven. Voor een toeristisch verblijf in Thailand van korter dan 30 dagen, hoef je vooraf geen visum aan te vragen. Je krijgt tijdens je vlucht naar Bangkok een witte kaart uitgereikt die je moet invullen. Bij aankomst op internationale luchthaven Suvarnabhumi Airport bij Bangkok, krijg je gratis een visumvrije toegang voor maximaal 30 dagen. Een deel van de witte kaart wordt in je paspoort geniet. Er wordt ook met webcam een foto van je gezicht gemaakt. Wanneer je Thailand verlaat wordt de kaart door een medewerker van immigration weer uit je paspoort gehaald. Laat tijdens jouw vakantie de kaart (visum) in je paspoort zitten. Zorg er voor dat je deze niet kwijt raakt. Let op; zonder paspoort is een visum ook niet geldig.

Visum voor een verblijf langer dan 30 dagen

Ben je van plan om langer in Thailand te blijven, bijvoorbeeld omdat je gaat overwinteren, dan heb je een visum nodig. Wanneer je 30 dagen of langer naar Thailand gaat, of meerdere keren van plan bent Thailand binnen te komen in een korte periode moet je vooraf een visum aanvragen. Dit kan via een commercieel visumbureau, bij de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam.

Je dient een visum uiterlijk twee weken voor vertrek aan te vragen. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 60 dagen in Thailand. Voor verlenging van het visum kan je contact opnemen met het Thaise Immigration Department. Deze hebben kantoren in vrijwel alle toeristensteden.

Documenten voor een visumaanvraag

Voor het aanvragen van een visum voor Thailand zijn minimaal de volgende documenten en stukken noodzakelijk:

  • Volledig ingevuld visumaanvraagformulier.
  • Twee gelijke officiële recente pasfoto’s (zwart-wit of kleur).
  • Kopie vluchtgegevens (vliegticket of reservering).
  • Kopie paspoort.

Soorten visa voor Thailand

Je kunt verschillende visa voor Thailand aanvragen. Welke voor jou het meest geschikt is hangt af van een het doel van je reis, jouw leeftijd en de duur van het verblijf. Wij noemen een aantal mogelijkheden:

  • Tourist Visa 1 entry – maximaal verblijf van 60 dagen, kosten: € 30,- (deze is in Thailand te verlengen met 30 dagen).
  • Tourist Visa 2 entries – maximaal verblijf van 2 x 60 dagen, kosten € 60,- (let op; je moet na 60 dagen het land uit).
  • Non – Immigrant One Entry – maximaal verblijf van 1 x 90 dagen, kosten: € 55,-
  • Non – Immigrant Multiple Entries – maximaal verblijf van 4 x 90 dagen, kosten: € 130,-

Er zijn meerdere soorten Non – Immigrant visa. Zo is er type “O” (bijv. wanneer je boven de 50 jaar bent), type “ED”(Education) voor stages en studenten en type “B” (Business) voor zakenmensen.

Meerdere malen toegang tot Thailand: double entry visa

Sommige reizigers zoals backpackers, reizen drie maanden of langer door Zuidoost-Azië. Deze reizigers willen dan een paar keer naar Thailand. Wanneer je over land komt mag je maar 14 dagen in Thailand blijven. Je kunt dan het beste een double entry visum of multiple entry visum aanschaffen. Bij het double entry visum heb je voor beide keren een maximum toegang tot Thailand van 60 dagen. Korter verblijven mag altijd. Langer in principe niet. Let op; je mag in 180 dagen maar maximaal 90 dagen in Thailand geweest zijn. Een double entry visum kan je niet in Thailand aanvragen. Dat moet bij vanuit een ander land en ruim voor je vertrek regelen.

Luchtvaartmaatschappijen controleren jouw visum

Denk er ook aan dat luchtvaartmaatschappijen verplicht zijn jouw visum te controleren. Bij twijfel of het ontbreken van het juiste visum, nemen ze jou niet mee. Ben je van plan om meer dan 30 dagen door Zuidoost Azië te reizen en vlieg je eerst naar Bangkok? Dan moet je bij het inchecken op de luchthaven van vertrek, bijvoorbeeld Schiphol of Brussel aan kunnen tonen dat je binnen 30 dagen Thailand weer verlaat. Het gratis toeristenvisum dat je in Bangkok krijgt is namelijk maar 30 dagen geldig. Wanneer je in Nederland al een Thais visum hebt aangevraagd voor een langer verblijf dan 30 dagen in Thailand is dit natuurlijk niet nodig.

Risico’s bij visum overschrijding

Indien tijdens je verblijf in Thailand jouw visum verloopt, is dat volgens de Thaise wetgeving een strafbaar feit. Elke visumplichtige bezoeker die geen geldig Thais visum heeft, kan door de Thaise immigratie autoriteiten worden gearresteerd wegens illegaal verblijf. Meestal kom je er met een schikking in de vorm van een fikse boete vanaf. Je betaalt dan voor iedere dag dat je visum verlopen is (500 baht per dag). Mocht je de boete niet kunnen betalen dan volgt arrestatie. In dat geval wordt er een vervangende gevangenisstraf opgelegd. Deze dien je uit te zitten en daarna wordt je naar het Immigration Detention Centre (IDC) in Bangkok gebracht. De leefomstandigheden zijn daar erbarmelijk. Zolang je de boete niet kunt betalen en geen ticket naar Nederland kunt tonen, blijf je vastzitten.

Visum is geen garantie

Het bezit van een visum is geen garantie dat Thailand jou daadwerkelijk toelaat. Op de luchthaven of grenspost worden jouw gegevens alsnog gecontroleerd. Het is daarom verstandig om alle documenten mee te nemen waaruit blijkt dat jij in Thailand zal verblijven. Denk bijvoorbeeld aan een hotelreservering, voldoende geld of een zakelijke uitnodiging.

Overwinteren en visum

Ben je van plan drie maanden of langer in Thailand te blijven bijvoorbeeld om te overwinteren dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ben je 50 jaar of ouder dan kan je een Non – Immigrant visum type “O” aanvragen. Daarmee mag je 90 dagen aaneengesloten in Thailand verblijven.

Ben je jonger dan 50 jaar dan kan je een toeristenvisum voor 60 dagen aanvragen. Deze kan je bij een Immigration Department in Thailand tegen betaling verlengen met 30 dagen.

Een andere optie is na 60 dagen Thailand te verlaten en met het vliegtuig vanuit een buurland weer naar Thailand te vliegen. Je krijgt bij aankomst dan weer een visum voor 30 dagen. Dit is nogal omslachtig en duurder dan een visumverlenging van 30 dagen.

Meer informatie over visa

Neem altijd contact op met de bevoegde instanties om het juiste visum aan te vragen.

  • Thaise consulaat Amsterdam: www.thaiconsulate-amsterdam.org/
  • Immigratie departement Thailand: www.immigration.go.th/

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website