Geen woord over het grensconflict van Cambodja en Thailand. Natuurlijk niet: het Preah Vihear Eco-Global museum, dat begin volgend jaar open gaat, is een archeologisch museum. Maar het conflict en de gevechten in 2010 hebben wel bijgedragen aan de collectie, want tijdens het graven van loopgraven en oprichten van barricades, stuitten Cambodjaanse soldaten op stukken aardewerk. Zelfs keramiek van heel grote waarde, zegt Philippe Delanghe, cultureel specialist van Unesco in Phnom Penh.

Het archeologisch onderzoek heeft ook geprofiteerd van de evacuatie van bewoners uit het gebied waar gevochten werd. Zo bleek het dorp Ko Mouy aan de voet van de Preah Vihearberg bovenop een oud dorp te liggen en een reservoir uit het Angkor-tijdperk. Nadat de bewoners waren teruggekeerd, is het reservoir gevuld met water.

In totaal zijn 1.200 Cambodjaanse gezinnen uit drie woongemeenschappen permanent geëvacueerd naar een zogeheten eco-dorp. Daardoor hebben archeologen hun werkterrein kunnen uitbreiden. De bewoners van die dorpen worden getraind in handwerk en beeldhouwen alsmede andere bezigheden gericht op het toerisme.

Preah Vihear was een belangrijke tempel in het Angkor-tijdperk

Het Preah Vihear Eco-Global museum staat op 23 kilometer van de tempel, op de plaats in Cambodja waar bezoekers overstappen van bussen op vierwiel trucks, die de heuvel kunnen oprijden. Het Cambodjaanse Department of Monuments and Archeology hoopt dat elke bezoeker aan de tempel een kijkje in het museum neemt. De tempel verdient wel een eigen museum, want Preah Vihear was een belangrijke tempel in het Angkor-tijdperk, maar erg veel is er niet over bekend, omdat slechts een handjevol researchers onderzoek naar die periode doet.

Wat krijgen de bezoekers te zien? Een greep: een kruik die in gebruik was als olielamp, een fles in de vorm van een menselijk gezicht en oude dakpannen, vermoedelijk door de tempelbouwers gebruikt. Verder Chinees keramiek uit de dertiende eeuw, waaruit blijkt dat de mensen die bij de tempel woonden, handel met China dreven. De kruik is een bijzonder item omdat tot nu toe zulke kruiken alleen bij koninklijke paleizen zijn gevonden.

In het museum vinden twee standbeelden uit het Metropolitan Museum in New York City, die deze zomer werden teruggegeven, hun laatste rustplaats. De beelden van zandsteen, die bekend staan als de ‘Kneeling Attendants’,  dateren uit de tiende eeuw. Ze werden tijdens de burgeroorlog in de jaren zeventig illegaal verwijderd uit de Koh Ker tempel in de provincie Preah Vihear. Over een derde beeld wordt nog gepraat in een Amerikaanse rechtbank.

Ten slotte wordt onder andere informatie gegeven over het verband van Preah Vihear met andere Worldheritage sites van Unesco in Zuidoost Azië. En er komt een tentoonstelling over de Kouy, een minderheidsgroep die sinds het Angkor-tijdperk in de provincie Preah Vihear leeft. Destijds leverden ze oorlogsolifanten en ijzeren wapens aan de Khmer koningen. Verder nog een fototentoonstelling over de flora en fauna in het gebied.

(Bron: Bangkok Post, 5 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website