Phayao, een rustige provincie

Door Gringo
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
2 september 2021

Phayao is een provincie in het noorden van Thailand, dat als het ware is ingeklemd door de Thaise provincies Nan, Phrae, Lampang, Chiang Rai en een klein stukje in het noordoosten door de Laotiaanse provincie Xaignabouli. Het is qua oppervlakte de 55ste provincie van Thailand met iets minder dan 500.000 inwoners.

Door de hele provincie van noord tot zuid loopt de bergketen Phi Pan Nam, dat gekenmerkt wordt door grote bergen, de Doi Luang (1694 m), Doi Khun Mae (1550 m) en Doi Khun Mae Tam (1330 m). In de vallei van deze bergketen loopt de rivier Ing, dat via het Phayao meer (Kwang Phayao) uiteindelijk in de Mekong uitkomt. Aan dat meer ligt de stad Phayao.

Phayao is een rustige provincie, nog niet echt een toeristische bestemming, want de faciliteiten voor de toerist zijn bescheiden. Toch is de provincie door een prachtig natuurschoon en fascinerende religieuze sites waard om het bijvoorbeeld bij een rondreis door het noorden van Thailand in het programma op te nemen.

Geschiedenis

Phayao werd in het jaar 1096 gesticht als een klein koninkrijk. In de 13de eeuw was het stadskoninkrijkje belangrijk genoeg om als volwaardig partner van Koning Mengrai van Lannathai en het koninkrijk Sukhothai te worden aangemerkt. Dat duurde echter niet lang, want een latere koning van Lannathai veroverde Phayao in 1338 en maakte het een deel van Lannathai. In 1897 werd Phayao een gebied in de provincie Chiang Rai en werd het in 1977 een zelfstandige provincie van Thailand.

De stad Phayao

De aantrekkingskracht van het stadje Phayao, waar nog veel huizen in Lannastijl te bewonderen zijn, ligt toch vooral aan de promenade langs het meer. Daar kunt u genieten van een kop koffie, een drankje of een maaltijd met als specialiteit de vis gevangen in het meer. Zeker in het weekend veel lokale toeristen, die aan het meer hun dekentje op het gras leggen om daar uitgebreid te picknicken. Vanaf die promenade kunt u ook een tochtje op het meer maken naar bijvoorbeeld “de gezonken tempel, Wat Tilokarum.

Ms_wittaya / Shutterstock.com

Het Phayaomeer

Het meer ligt bij de stad Phayao, dat aan de zuidoostelijke oevers ligt. Het heeft een gemiddelde diepte van 1,7 meter en beslaat een oppervlakte van 2,3 km². Het meer wordt voornamelijk gevoed door de Ing rivier die uitkomt aan de noordkant en in mindere mate door de Tam rivier die uitkomt aan de zuidkant van het meer. Aan de oostkant vervolgt de Ing rivier zijn weg die vervolgens uitkomt in de Mekong rivier. Aan de zuid- en westkant van het meer liggen rijstvelden en de monding van de Ingrivier vormt een moerasgebied. Op het meer zijn motorboten niet toegestaan.

Rondom het meer

U kunt ook een hele leuke tocht rondom dit meer maken, langs schilderachtige dorpjes, watervallen, een dorp met weefdemonstraties en tempels. Op de website Travelfish een uitgebreide beschrijving van de mogelijkheden tijdens deze tocht: www.travelfish.org/sights/thailand/northern_thailand/phayao

Tenslotte:

Ik ben zelf (nog) niet in Phayao geweest, maar het lijkt mij best aardig om er eens te gaan kijken. Als er bloglezers zijn, die Phayao kennen, zou een reactie met hun ervaringen welkom zijn.

Hieronder nog één van de meerdere video’s op YouTube over Phayao:


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 2 votes.
Please wait...

4 reacties op “Phayao, een rustige provincie”

 1. Fon zegt op

  Dit is een van onze favoriete bestemmingen als we in Chiang Mai wonen (6 maanden per jaar). Het is alleen al een prachtige tocht door de bergen en ook het stadje is erg charmant. Veel restaurantjes en guesthouses langs de boulevard, waar het ‘s avonds heerlijk is om langs het meer te wandelen. Aan te raden door de weeks te gaan, want in het weekend is het veel drukker met lokale toeristen. Een aanrader is het bijna nieuwe en heel schone hotel Cozy Nest, gelegen in een zijstraat van de boulevard. Gratis fietsen te leen!

 2. John Chiang rai zegt op

  Niet zolang geleden hadden we het op dit blog over de bijzondere eetgewoonten van de Thaise bevolking. Onder anderen hadden we het over het eten van een soort levende kleine garnaal,die vaak met kleefrijst gegeten word. De Thais noemen het ,,Goeng Ten” wat men vertalen kan in dansende garnalen. Deze worden ook aan de Kwan Phayao meestal in kleine plastic schaaltjes met een dekseltje geleverd,zodat ze niet in alle richtingen wegspringen kunnen. Vaak voorzien van genoeg chili en kleefrijst,zijn ze het proberen zeker waard. Gewoon een rustige plaats aan het water zoeken,en wachten tot de medewerkers van de tegenover gelegen restaurants komen,om de bestellingen te noteren. Afgezien van de genoemde Goeng Ten,verkopen ze ook visspecialiteiten,en andere gerechten voorzien van het gewenste drankje.

 3. Cornelis zegt op

  Inderdaad een leuke plek om naar het meer te kijken, die boulevard in Phayao. Het is overigens geen ‘natuurlijk’ meer, maar een stuwmeer, en de in vierkante kilometers uitgedrukte oppervlakte is niet 2,3, maar bijna 20 – fors groter dus.
  Rijdend over Highway 1 naar Chiang Rai, in noordelijke richting vanuit Lampang gezien, zie je het meer links liggen. De afstand naar de stad Chiang Rai is ongeveer 90 km.

 4. Francois Nang Lae zegt op

  We zijn er een paar weken geleden voor het eerst geweest. Mooie kamer pal aan het meer in Naga Tara Resort. En een rondje om het meer is inderdaad een absolute aanrader. Foto’s op https://flic.kr/s/aHsmRA2cq9.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website