Ontdek vier bijzondere dorpen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Thailand tips
Tags: ,
29 september 2018

Natuurlijk, als je voor het eerst in Thailand bent, bezoek je de bekende toeristische attracties, de Grand Palace, de tempel van de Emerald Buddha, Khao San Road, een travestietenshow, Pattaya, een full moon party, om er maar enkele te noemen.

Maar je kunt in je reisprogramma ook wat van het “onbekende” Thailand opnemen om gewoon een keer van het geëigende pad af te wijken. Er is veel onbekend Thailand en vandaag vertel ik iets over 4 dorpen, waar Thais wonen met een bijzondere eigenschap.

Het dorp van het bedorven vlees

De bewoners van het dorp Chang Kerng in de provincie Chiang Mai moeten wel over  een onverwoestbare maag beschikken. Zij eten namelijk regelmatig bedorven vlees in een gerecht, dat “jin nao”heet, zonder daar maagklachten van te krijgen. Dat zit zo: voorouders van de huidige bewoners zagen aasgieren eten van karkassen van dode koeien en buffels. Ze dachten: “Als het goed genoeg is voor de aasgieren, is het ook goed genoeg voor ons.” Zij vilden op natuurlijke wijze gestorven dieren, verwijderden de wormen en kookten het vlees, dat al aan het rotten was. Door er verschillende kruiden aan toe te voegen, ontstond er een vleesgerecht  en het recept hiervoor werd aan de nakomelingen nagelaten.

Het was en is een geliefd recept in het dorp, maar omdat er een tekort aan op natuurlijke wijze gestorven koeien of buffels ontstond, werden de dorpelingen creatief en ontwikkelden “jin nao” van vers vlees, dat iedereen thuis kan maken.

Je koopt vers vlees op de markt en grillt het op een hoge temperatuur. Je verpakt het dan eerst in een plastic zak en vervolgens in een grotere zak (bijvoorbeeld een zak waarin kunstmest heeft gezeten) en begraaft het op een plek rondom het huis. Haal het na een dag of tien weer uit de grond (wel met een wasknijper op je neus voor de stank). Daarna wordt het vlees weer verhit met toevoeging van kruiden en geserveerd met kleefrijst en wat andere bijgerechten.

Of je het thuis wilt maken, hangt natuurlijk af van je eigen smaak en daarom is het goed het eerst maar in Chang Kerng te gaan eten. Neem wel een mondverfrisser mee en wat middelen om een al te protesterende maag tegen te gaan.

Het dorp van de koningscobra

Als je een bezoek brengt aan het dorp Ban Khok Sa-nga in de provincie Khon Kaen, zul je vaak onder de huizen een houten kist zien staan. Kom er niet al te dicht bij, want de kans is groot, dat er in die kist een koningscobra huist.

De koningscobra is de mascotte van het dorp en vrijwel elk huis houdt een koningscobra als huisdier, veel dorpelingen zijn in staat allerlei stunts en kunstjes met deze dieren uit te voeren.

Het begon ooit met een rondreizende verkoper van kruiden, genaamd Ken Yongla. Hij trok van dorp tot dorp om zijn geneeskundige kruiden aan de man te brengen. Hij bedacht toen een slangenshow om koper te trekken, zodat hij niet huis-aan-huis hoefde te venten. Zijn eerste show was een groots succes en werd het gesprek van de dag in het dorp. Hij maakte er veel vrienden door en leerde die vrienden en hun kinderen ook hoe met slangen om te gaan. Er is nu een slangenfokkerij in het dorp en de verkoop van de slangen en het opvoeren van dagelijkse shows levert een aardige bijdrage aan de verder schamele inkomsten uit de landbouw.

Tijdens het jaarlijkse Songkran Festival, dat van 10 tot 16 april in dit dorp wordt gevierd, zal er ook een Dag van de Koningscobra zijn. Maar het hele jaar kan men een bezoek aan een slangenfokkerij brengen om meer te weten te komen over het leven van deze beesten. Ook kan een slangenshow worden bijgewoond, waar stunts gezien kunnen worden met slangen, zoals een man, die de kop van een koningscobra in zijn mond steekt, dansende koningscobra’s en een slangengevecht.

Het dorp van de schildpad

In Ban Kok in de provincie Khon Kaen leven duizenden schattige wezens, genaamd schildpad. De bewoners van dit dorp leven al meer dan 200 jaar in harmonie met deze herbivoren, die in aantal de ratten in het dorp zeker overtreffen. Het dorp heeft een geschiedenis vanaf 1767 en vanaf het begin was de schilpad een welkome bewoner dorpsgenoot

Volgens de lokale folklore hield de huisgeest van het dorp een schildpad als huisdier en daarom worden de schildpadden met alle respect behandeld en vertroeteld. De beesten worden dagelijks gevoederd met rijpe papaya’s, jackfruit, ananas en komkommer en in een geestenhuis met een sculptuur van een gouden schildpad kan men respect betonen om daar geluk voor zichzelf mee af te dwingen. Er is in het dorp een schildpaddentuin, waar deze “snelheidsduivels” te bewonderen zijn. In het jachtige leven van vandaag kan een bezoek aan dit park met “langzaam verkeer” een heerlijke verademing zijn.

Het dorp van de crooners

In de provincie Amnat Charoen bevindt zich een zeer muzikaal dorp. Vrijwel alle bewoners van Ban Khao Pla maken deel van een “mor lam” band. Mor lam is een eeuwenoude vorm van volksmuziek uit de Isaanstreek van Thailand en Laos. Een zanger of zangeres wordt daarbij begeleid door traditionele muziekinstrumenten als de “khaen”, een mondorgel van bamboe, de “phin”, een luit met 3 snaren en kleine belletjes, de “ching”.

De teksten gaan vaak over onbeantwoorde liefde en alledaagse problemen op het platteland, wel gebracht met de nodige humor en zelfspot. De muziek wordt gekarakteriseerd door een groot tonaal bereik en plotselinge veranderingen in de snellere tempo’s.

Een optreden van een mor lam band wordt erkend als een OTOP product, waarmee het dorp zijn bekendheid verwierf sinds 1962. Vandaag de dag bestaan er meer dan 10 groepen van wel 80 tot 100 personene, waaruit regelmatig een mor lam band wordt gevormd. Zij treden niet alleen in Ban Khao Pla op, maar ook in vele andere dorpen en steden in de Isaan, waarbij zij wel een totaal van 30 miljoen Baht aan inkomsten genereren.

Informeer via 081 – 878 7833 naar de datums van optreden, boek een overnachting in een privé-woning en geniet van een mor lam voorstelling, dat bestaat uit een muzikaal optreden van een mor lam band, voorafgegaan door een drumprocessie en en een welkomstritueel.

Kent u ook een dorp in Thailand met een bijzonderheid, die mooi bij deze voorbeelden aansluit? Vertel het ons in een reactie!

Vrij naar een artikel in het Lifestyle supplement


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website