Er zijn in de miljoenenstad Bangkok vele bezienswaardigheden. Het valt dan ook niet mee om er 10 uit te kiezen, daarom is deze lijst slechts een voorzet van wat je kunt gaan bezichtigen in de ‘Stad van de Engelen’.

Bangkok was 200 jaar geleden slechts een klein handelscentrum en havengemeenschap aan de westelijke oever van de Chao Phraya-rivier. Vandaag de dag, nu de stad is overgeleverd aan de de moderne tijd, kun je zien dat de grandeur en glorie van het illustere verleden er nog heerst. Het bewijs hiervan zijn de schitterende tempels, spectaculaire paleizen, de wereldberoemde drijvende markten en het kleurrijke Chinatown. Al deze iconen van Bangkok hebben hun eigen intrigerende verhaal en moet je daarom ontdekken. Maar waar begin je? Wij helpen je op weg met een lijst van ‘must see’ bezienswaardigheden in de hoofdstad van Thailand.

Top 10 Bangkok bezienswaardigheden

1. Grand Palace
De bekendste bezienswaardigheid in Bangkok is met stip het Grand Palace. Je vindt het Grand Palace aan de oevers van de Chao Phraya-rivier. Dit gebied wordt gezien als het oude historische centrum van Bangkok. Het totale ommuurde complex omvat ongeveer 2,5 vierkante kilometer terrein en bevindt zich in het Ratanakosin gebied. Het werd door Koning Rama I in 1782 gesticht, nadat Ayutthaya in de handen van de Birmezen was gevallen. Ooit deed het complex dienst als koninklijke residentie van het eind van de 18e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Koning Rama I, de eerste koning van de Chakri-dynastie, startte de bouw van het paleis in 1782, wat het begin markeert van de Rattanakosin-periode in de geschiedenis van Thailand.

Het paleis doet nu geen dienst meer. De vorige Koning Bhumibol verplaatste de residentie naar het modernere Chitralada-paleis.Het complex bestaat uit diverse gebouwen waaronder het zomerpaleis en een tempel. In deze tempel, de Wat Phra Kaeo (ook wel Phra Kaew genaamd) kun je het meest heilige Boeddhabeeld van Thailand aanschouwen, de smaragdgroene Boeddha. De enorme gouden Phra Si Rattana Chedi op het terrein bevat relikwieën die aan Boeddha toebehoorden. Deze heilige Chedi zou ook een stuk van het borstbeen van Boeddha herbergen. Als je daar heen gaat, zorg dan dat je fatsoenlijk gekleed bent (schouders en bovenbenen bedekt). Eenmaal binnen zie je veel pracht en praal, neem daarom je fotocamera mee. Het Grand Palace is met recht de belangrijkste bezienswaardigheid in Bangkok.

2. Wat Arun – de tempel van de dageraad
Wat Arun is een boeddhistisch tempelcomplex, vernoemd naar de god Aruna (god van de dageraad). Het complex werd gebouwd onder Rama I en Rama II. De Wat Arun heeft een centrale grote pagode (prang) die 79 meter hoog is, gebouwd volgens de Khmer-architectuur. Daar omheen staan nog vier kleinere pagodes en vier mondops. Het tempelcomplex van Wat Arun is geheel bekleed met scherven Chinees porselein. Het porselein werd door toenmalige koning Rama 1 bij de handel van o.a. specerijen als ballast vanuit China meegevoerd. Hij heeft uiteindelijk zijn tempel laten versieren. Op de hoogste pagode heb je een schitterend uitzicht over de rivier en zie je ook het Grand Palace aan de andere kant van de oever. Een echte aanrader voor een excursie of dagtripje, je kunt het eventueel combineren met een bezoek aan het Grand Palace.

3. Chatuchak weekendmarkt
Een shop-walhalla, hier is echt alles te koop. De Chatuchak weekendmarkt wordt beschouwd als een van de grootste ter wereld en wordt gepromoot onder de bijnaam “de moeder van alle markten”. In de volksmond wordt de markt ook wel JJ genoemd. Er staan zo’n 15.000 stalletjes en de markt is elke zaterdag en zondag geopend. Ook doordeweeks zijn sommige gedeeltes van de markt open. Elk weekend bezoeken ongeveer 300.000 mensen de markt. Hier ga je naar toe voor de mooiste souvenirs of andere hebbedingetjes. Kleding, leer, schoenen, tassen, reiskoffers, meubelen, speelgoed, eten en nog veel meer. Denk er aan, je moet hier altijd onderhandelen over de prijs of afdingen.

SOUTHERNTraveler / Shutterstock.com

4. Chinatown (Yaowarat)
Yaowarat Road is het kloppend hart van Chinatown in Bangkok. De beroemde straat die symbool staat voor de Thai-Chinese cultuur bestrijkt het gebied vanaf Odeon Gate. Chinatown is een oud handelscentrum in het omvangrijke gebied tussen Yaowarat en Charoen Krung Road. Er zijn vele kleine straatjes en steegjes met winkeltjes en verkopers. Het is het belangrijkste centrum voor de handel van de Chinese gemeenschap in Bangkok sinds zij verhuisd zijn van de oude plek in de stad, vlakbij Phahurat (Indiase markt), inmiddels zo’n 200 jaar geleden. In Bangkok is Chinatown vooral groot. De Chinese wijk is een kleurrijke, exotische en chaotische omgeving, vol met marktkramen en waarschijnlijk de hoogste concentratie van goudwinkels in de stad. Tijdens grote feesten zoals het Chinees Nieuwjaar en het Vegetarian Festival voel je de dynamiek van deze oude wijk. Veel Thai gaan naar Chinatown voor het voortreffelijke en goedkope eten. Het is mogelijk om een fietstocht te maken door de nauwe steegje van Chinatown, een belevenis op zich.

5. Ayutthaya
Ayutthaya ligt dan wel niet in Bangkok maar is er wel onlosmakelijk mee verbonden, het is namelijk de voormalige hoofdstad van Thailand. De stad is in 1767 verwoest door de Birmezen, echter de vele overgebleven ruïnes van de tempels en paleizen doen herinneren aan de glorieuze tijd van deze stad. Om Ayutthaya te zien moet je wel even op reis. Het ligt op circa 76 kilometer ten noorden van Bangkok. Het mooiste tempelcomplex in Ayutthaya is misschien wel het Wat Phra Mahathat. Deze tempels werden in 1374 gebouwd en alhoewel de Birmezen de belangrijkste pagode totaal hebben verwoest zijn de restanten van het complex nog steeds indrukwekkend. In het Chao Sam Phraya National Museum vind je meer over de gouden tijden van Ayutthaya. Zo worden hier bronzen Boeddhabeelden, prachtige gouden voorwerpen en vele andere schatten tentoongesteld. Tussen Ayutthaya en Bangkok ligt het Bang Pa-In paleis. Dit werd in de 19e eeuw gebouwd en dient als zomerpaleis voor de koningen van Thailand. Ga er zeker kijken, je waant je er in vervlogen tijden.

6. Vinanmek Palace (Vimanmek Royal Mansion)
Gelegen op Ratchawithi Road achter de Nationale Assemblee ligt Vimanmek Royal Mansion. Dit paleis, waar de grootvader van de huidige koning een aantal jaren gewoond heeft, is het grootste teakhouten gebouw ter wereld. Het paleis werd herbouwd in 1900 op verzoek van koning Rama V. Het werd onlangs gerenoveerd in opdracht van HM Koningin Sirikit en bevat nu een museum als eerbetoon aan de overleden voormalige koning. Je vindt er antieke meubelen, glaswerk, porselein, oude foto’s, koninklijke rijtuigen en memorabilia uit de periode van 1868-1910. De kamers tonen en ademen de sfeer van het verleden. Er zijn rondleidingen voor bezoekers. Het is een prachtig paleis, met veel uitbundige pracht en praal. Dit paleis annex museum staat niet voor niets in de top 10 van Bangkok bezienswaardigheden. Absoluut de moeite van het bekijken waard!

7. Wat Traimit
In de Wat Traimit tref je de een gouden Boeddha aan. Deze is niet beschilderd met een laagje goudverf of belegd met bladgoud. Nee, dit is het grootste massief gouden beeld ter wereld. Deze Boeddha dateert uit de 13e eeuw en is gemaakt van 18 karaats goud. Het beeld weegt meer dan vijf ton. Dit beeld in Sukhotai-stijl werd ongeveer 40 jaar geleden ontdekt, toen een gepleisterde muur van een tempel verplaatst werd en van een kraan viel. Hordes toeristen verdringen zich om een glimp op te vangen van het beeld, dus het is aan te raden vroeg te gaan.

Jatupong Aiedkaew / Shutterstock.com

8. Chao Phraya Rivier en de klongs van Bangkok
Een van de mooiste bezienswaardigheden in Bangkok is zeker de machtige Chao Phraya Rivier. De rivier leeft en weerspiegelt de voortdurend veranderende dag en nacht scènes. Het is een komen en gaan van watertaxi’s en zwaarbeladen rijstbakken die puffend stroomopwaarts hun goederen vervoeren. De rivier wordt geflankeerd door schitterende tempels, paleizen en luxe hotels. Het gebied van de Wat Arun naar Phra Sumeru behoort tot het oudste stukje Bangkok. De kanalen (klongs) bij Bangkok Noi en de bijzondere ambiance van de paalwoningen aan weerszijden van de complexe waterwegen zijn bijzonder om te zien.

9. Wat Pho, de tempel van de liggende Boeddha
De tempel Wat Pho huisvest de liggende Boeddha. De Boeddha is 46 meter lang en 15 meter breed. De voeten van het Boeddhabeeld beslaan maar liefst drie bij vijf meter en zijn ingelegd met parelmoer. Als je naast het beeld staat, voel je jezelf echt klein. Ook bevat het tempelcomplex een groot aantal andere Boeddha’s (circa 1000). De Wat Pho is ook de thuisbasis voor traditionele Thaise massage, de technieken zijn van generatie op generatie doorgegeven. De technieken zijn voor het eerst afgebeeld op palmbladeren. Om te voorkomen dat de historische kennis van de Thaise massage verloren zouden gaan, gaf Koning Rama III in 1832 de opdracht de overblijfselen van deze traditie vast te leggen in steen. Deze gegraveerde stenen worden bewaard in de Wat Pho.

amnat30 / Shutterstock.com

10. Jim Thompson’s House
Jim Thompson’s naam is onlosmakelijk verbonden met Thaise zijde. Hij zorgde ervoor dat de industrie die op sterven na dood was, weer opbloeide als nooit te voren. Het voormalige huis van Jim Thompson in Bangkok is een van de best bewaard gebleven traditionele Thaise huizen en een van de mooiste musea in het land. Thompson was een enthousiast verzamelaar van antiek en kunst uit heel Zuidoost-Azië. Zijn collectie, die veertien eeuwen beslaat, staat er grotendeels nog net zo, als toen hij in 1967 op mysterieuze wijze verdween. Sommige voorwerpen zijn erg zeldzaam, zoals de hoofdeloze maar elegante 7e-eeuwse Dvaravatiboeddha en een 17e-eeuwse teakhouten Boeddha uit Ayutthaya. Anders dan in veel musea veranderde woonhuizen ademt Jim Thompson’s House ook echt een huiselijke sfeer uit.

Natuurlijk is er nog meer te zien in Bangkok. Afhankelijk van hoe lang je in deze Oosterse metropool verblijft, kun je nog veel meer gaan bezichtigen. Koop een dagkaart voor de skytrain en een goede stadsplattegrond en je zult je nooit vervelen.

5 reacties op “Top 10 Bangkok bezienswaardigheden”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Wat betreft de Wat Traimit is mij altijd verteld dat het beeld zelf enkele eeuwen omhuld is geweest in beschilderd ‘pleisterwerk’ om de waarde te verhullen en het niet te laten roven. In 1955 werd het beeld verplaatst en tijdens het ophijsen braken de touwen waardoor het beeld op de grond viel, het pleisterwerk hier en daar losliet en het goud zichtbaar werd.
  Dat breken van de touwen is wel een plausibel verhaal, want er zal heus wel een schatting van het gewicht gemaakt zijn op grond van het volume en het materiaal. Bij een geschatte omvang van 400 liter zou het beeld uitgevoerd in beton of graniet (soortelijke massa ongeveer 2.5) zo’n 1000 kilo wegen. Het soortelijk gewicht van 14 karaat goud is rond de 15, dus 6x zo zwaar. Dan kom je in de buurt van de 6000 kilo. En daar waren de touwen uiteraard niet op berekend.
  Het grootste deel van het beeld, vanaf de onderkant tot de nek is 40% goud, vanaf de kin tot het voorhoofd 80%, en daarboven 99% goud. Gemiddeld komt dat in de buurt van 18 karaat, dat wil zeggen 58.5%. Er zit dus ongeveer 5500kg x 58.5% = 3.217 kilo puur goud in het beeld, dat daardoor bij een goudprijs van € 35.000 per kilo in ieder geval € 112 miljoen waard is.

  • Fransamsterdam zegt op

   Hm. 18 karaat is geen 58.5% goud maar 75% goud.
   Maar dat kan natuurlijk nooit. Als het deel vanaf de vloer tot de nek 40% goud is, en de rest 100% zou zijn, dan kom ik al niet aan 75% gemiddeld.
   Ik houd het er dus maar op dat het beeld gemiddeld eerder 14 karaat is dan 18 karaat.

 2. chris zegt op

  Dit zijn inderdaad de 10 dingen die je in Bangkok gezien moet hebben als je de stad als toerist bezoekt. Als je hier al meerdere keren geweest bent, is – naar mijn mening – alleen het Granbd Palace nog de moeite waard en kun je op zoek gaan naar de oneindig vele andere interessante zaken in de stad.

  • Rob V. zegt op

   Ik ben sinds mijn eerste bezoek (2008) nog nooit naar het J Thompson house geweest. Ben dat ook niet van plan. Klinkt toch als een mierennest of toeristenval. Het Grand Palace heb ik na 2 bezoekjes ook wel gezien maar mag zeker niet ontbreken. Al zijn er genoeg andere mooie tempels te zien in centraal Bangkok zoals Wat Saket (Golden Mount). Als toerist kun je een paar dagen rond sjokken door het oude Bangkok en van alles zien. Bij sommige tempels moet of vragen ze entree aan foreigners. Prima als je alleen plaatjes komt schieten mast een belediging als je er komt om merit te maken (kaarsje, lotusbloem, bladgoud pakket). Ik ga voor de vrijwillige donatie.

   Ik heb me deze vakantie prima vermaakt in het Thai Labour museum. Maar dat is misschien niet iets voor de doorsnee tourist. Hou je van musea dan zou ik de Muse Pass kopen, een Thaise museum jaarkaart:
   http://privilege.museumsiam.org/index.php?mode=musepass&page=musepass

   • chris zegt op

    beste Rob,
    Ken je dit museum al dan?
    http://www.bangkok.com/magazine/moca.htm


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website