Wat Phra Si Sanphet

Ayutthaya is de voormalige hoofdstad van Siam (Thailand). De stad is in 1767 verwoest door de Birmezen, maar de vele overgebleven ruïnes van de tempels en paleizen doen herinneren aan de glorieuze tijd van deze stad.

Ooit was Ayutthaya een uitgestrekte, overweldigende metropool met meer dan een miljoen inwoners. Dat was omstreeks 1600, toen het de trotse hoofdstad van Siam was.

Ayutthaya werd gesticht in 1350 en was een groot handelscentrum en een smeltkroes van kunst, religie en politiek. Ga naar de Wat Phra Si Sanphet, een tempel die je misschien kent dankzij de drie chedi’s, of de torenhoge klokvormige gebouwen. Deze tempel was ooit verbonden met het koninklijk paleis, hoewel de verbindingsgebouwen zijn verwoest kan je nog steeds dwalen langs de afbrokkelende rode muren en je verbazen over wat eens geweest moet zijn.

Het historisch park van Ayutthaya is gelegen tegenover het Chao Sam Phraya National Museum. Dit historische park staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en bezit vele tempels. De tempels Wat Phra Si Sanphet, Wat Mongkhon Bophit, Wat Na Phra Meru, Wat Thammikarat, Wat Ratburana en Wat Phra Mahathat liggen dichtbij elkaar en kunnen makkelijk te voet worden afgelegd.

Het bezoek aan het overige gedeelte van het historische park is het beste om per fiets af te leggen. Door een longtail boot te huren, zie je vanaf de Chao Phraya rivier de vele tempels die gesitueerd zijn aan de oever.

Ieder jaar in december vindt het ‘Ayutthaya World Heritage Site Celebration’ plaats in het historische park van Ayutthaya met een indrukwekkende show van licht en geluid.

Ayutthaya is vanuit Bangkok met de trein (circa anderhalf uur) of bus (circa twee uur) te bereiken. Verschillende hotels in Bangkok bieden combinatie dagtrips aan naar Ayutthaya met zowel de boot als bus.

3 reacties op “Ayutthaya, ooit de trotse hoofdstad van Siam (video)”

 1. Tino Kuis zegt op

  Het was wel een heel mooie stad, daar waren alle bezoekers het over eens. Het was ook een heel diverse stad. Er was een grote Khmer (Cambodjaanse) groep, verder Mon’s, Karen’s, Lawa’s, Laotianen, Chinezen enz. Er werd gezegd dat de helft van de bevolking Cambodjaans sprak.

  Een beetje te vergelijken met ons Amsterdam in de Gouden Eeuw toen de bevolking van Amsterdam ook meer voor 30-40 procent uit echte Nederlanders bestond, de rest waren Hugenoten, allerlei soorten Joden, Pruisen, Noren, Friezen en Vlamingen.

 2. Jacob zegt op

  Ik woon er en kan het van harte aanbevelen. Nog steeds een leuk stadje met veel geschiedenis en cultuur
  Meerdere dagen per jaar zijn er tentoonstellingen en andere zaken met altijd een cultureel tintje.
  De riveren en de aangelegen tempels zijn zonder meer een trip waard

  Iedere keer mag ik weer de ronde doen met gasten en het verveelt me nooit..

 3. Peter+Schoonooghe zegt op

  Een bezoek meer dan waard. Is al weer van 2010 geleden dat ik er zelf nog eens rondwandelde.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website