Sven, een Noorse vriend van mij, vroeg me ik zin had met hem mee te gaan naar Chiang Mai. Dat had ik niet, omdat ik daar al vaak geweest ben, dus stelde ik voor om naar een plaats te gaan, waar ik nog nooit geweest was, namelijk Mae Hong Son. Dit ligt in het uiterste Noordwesten, vlak tegen de Birmese grens.

Dat doen we. Met Bangkok Airways is het twee uur vliegen. Mae Hong Son bestaat uit twee straten en is prachtig gelegen, midden tussen de bergen met pure jungle. Alleen het sportieve soort toeristen komt hier om te trekken, te voet, per boot of per olifant. Ik heb de ‘Rough Guide’ bij me, wiens (of wier, maar het is rough, dus het zal wel mannelijk zijn) uiterlijk zijn naam inmiddels eer aandoet, dat wil zeggen, ik heb slechts het katern Noord Thailand bij me.

Daarin worden allerlei Hill Tribes beschreven. Bijvoorbeeld de ‘Red Long Neck Kariën’. Deze stam, vluchtelingen uit Birma, leeft in kleine dorpen in het oerwoud. Sommige vrouwen hebben uit schoonheidsoverwegingen circa vijftien zwaar koperen ringen om de hals, waardoor een statig giraffe uiterlijk ontstaat. Alleen meisjes, die met volle maan geboren zijn, komen hiervoor in aanmerking.

De ‘Rough Guide’ adviseert toeristen hier niet heen te gaan, omdat het inmiddels een commerciële aangelegenheid is geworden. Je moet flink wat Bahtjes betalen om het dorp binnen te mogen. Daarna is het vrij fotograferen. Een pracht advies. Eerst uitvoerig vertellen over een antropologisch interessante stam, en dan zeggen, ga niet kijken. Dat kan je alleen maar adviseren, als je er geweest bent. Dus gingen wij en adviseren nu anderen om niet te gaan kijken.

De entreeprijs wordt overigens gebruikt om andere vluchtelingen (er zijn kampen met honderdduizend mensen) te helpen, althans dat vertelt een gids ons. Eerlijkheidshalve moet ik ook vermelden dat ik gehoord heb dat dit geld gewoon in Thaise handen komt en dat de Long Red Neck Kariën door deze zakenlieden puur uitgebuit worden. In ieder geval zijn ze naar Thailand gevlucht, omdat de begenadigde militaire regering van Birma minderheden stelselmatig uitmoordt.

Eerlijk gezegd zou ik er toch maar eens gaan kijken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lange nekken in Thailand”

 1. BramSiam zegt op

  Niet heen gaan. Het is uitbuiting van mensen (vrouwen) die willens en wetens mismaakt worden. Ga gewoon naar de dierentuin op aapjes te kijken.

 2. John Chiang rai zegt op

  Helaas komt de entreeprijs die betaald wordt voor een bezoek aan de z.g.n,,Lang nek”(Kaliang koh jou), voor een erg klein deel aan bij de langnekken zelf. Hoewel de entreeprijs voor Thai begrippen behoorlijk hoog is, verdwijnt het meeste in kanalen van een goed georganiseerde Mafia,die deze groepen eigenlijk misbruiken als eigen inkomsten bron. De meeste andere verhaaltjes dienen er toe,om toeristen te overtuigen van het z.g.n.goede doel,wat door velen reeds kritisch bekeken wordt,overigens ook van de thaibevolking zelf.

 3. Kees 2 zegt op

  Willens en wetens mismaakt? Niet speciaal voor het tourisme, het is een traditie waar dit volk zelf voor gekozen heeft. De meest waarschijnlijke reden is dat het gezien wordt als teken van schoonheid.

  Overigens wordt niet de nek verlengd (dat zou immers tot verlamming leiden) maar het sleutelbeen en de de bovenste ribben worden naar beneden gedrukt en daarbij onder een dusdanige hoek waarbij het sleutelbeen eigenlijk lijkt op een deel van de nek!

 4. Nico zegt op

  Niet gaan, ik ben vorige week geweest, schandalig, moesten wij 300 bhat per persoon betalen (x6)
  Volgens mij is het pure uitbuiting.
  Er waren geteld 7 vrouwen met een nekring. Er werd ons inderdaad verteld, dat als er een kind bij volle maan geboren werd, ze deze ringen mocht dragen. Hoeveel kinderen worden precies bij volle maan geboren? Juist nauwelijks. Dus complete uitbuiting.

  Toch jammer van weer een uitbuiting van buitenlanders.

  THAILAND, dit geeft je een slechte reputatie in het buitenland.

  Zijn nu in Krabi Ao Nang strand, prijzen van de restaurants, onbetaalbaar, spaggetie 200/250 Bhat.
  Ook bij onze Nederlander, bitterbalen 350 Bhat. Gevolg lege restaurants en volle 7Eleven’s.

  THAILAND, dit geeft je een slechte reputatie in het buitenland.

  THAILAND wordt wakker.

  Nico

  • Patrick zegt op

   Eventjes een reactie op het eten. In Thailand eet je geen SPAGHETTI OF BITTERBALLEN ….doe dat thuis!
   Hier eet men Thais , veel goedkoper , supervers en lekker …
   Ga eten bij de locals
   Tip na jaren ervaring , hoe meer lichtjes en hoe meer blabla hoe meer het zal tegenvallen
   Pat

 5. Aart zegt op

  Vorig jaar zij wij ook naar de Karin Langnekken geweest. Meningen hierboven zijn verschillend van wel of niet gaan. Er wordt gesproken over de entree prijs waar de dames maar weinig van ontvangen.
  Het lijkt mij dan ook niet de bedoeling dat je daar alleen “aapjes” gaat kijken.
  Vrijwel alle vrouwen van oud tot jong,en jonge meisjes hebben een kraampje met huisvlijt.
  Ze hangen je dingen om je nek en drukken dingen in je handen
  Koop gewoon bij iedereen wat, om de kosten hoef je het niet te laten en thuis geef je het weg of je gebruikt de spullen gewoon. Als je daar dan rondloopt moet je ook hun economie steunen. Geef ook wat als je ze fotografeert en vraag vooraf beleefd of ze het goedvinden.
  De dames die daar rondlopen schieten er niet mee op als je niet gaat. Zoals Kees 2 zegt, het is niet voor toerisme maar uit traditie waarvoor het volk zelf kiest.

  • John Chiang rai zegt op

   Deze mensen zijn op den duur het beste te helpen,om er gewoon niet meer heen te gaan,zodat de mafia die nu het meeste geld verdienen,buitenspel komt te staan. Zolang toeristen uit medelijden,of om hun economie te steunen blijven komen,veranderd er niets aan hun situatie. Eerst bij het weigeren te betalen van deze entree prijzen,en de internationale druk van het toerisme,wordt ook een Thai regering gedwongen iets te doen. Een toerist die bereid is met een entree prijs van ca 300bath.p.p een mafia te ondersteunen,moet eigenlijk weten dat dit overeenkomt met het minumum dagloon van een hardwerkende persoon,zodat een mafia alles doen blijft,dat het zo verder gaat.

 6. frans zegt op

  dit is absoluut geen vakantie attractie. mensen zijn wel openhartig en vlijtig. zelfs mijn thaise familie vind dit maar niets. denk dat de minister van toerisme gewoon een keer moet ingrijpen. maar goed sommigen vinden het een stukje cultuur.wat mij betreft snel overslaan en geniet van het vele ondere goede dat thailand te bieden heeft

 7. Realist zegt op

  Ik heb een bezoek gebracht aan de longnecks in Mae Hong Son,daar aangekomen ontdekte ik al snel dat deze wereld bekende toeristische attractie eigenlijk een menselijk drama is.
  Er waren op het moment dat ik er was geen andere toeristen en zodoende kon ik wat langere tijd met wat mensen uit het dorp praten.
  Deze mensen zijn +/- 25 jaar geleden gevlucht uit Birma het huidige Myanmar waar het militaire bewind deze stam probeerde uit te roeien en heeft velen van hun gedood en verkracht.
  Een grote groep is naar Thailand gevlucht en vermoedelijk heeft de Thaise maffia ze uit een vluchtelingenkamp gehaald ,ze over een drietal dorpen verdeeld en er een toeristische attractie van gemaakt.
  Deze mensen kunnen geen kant op,ze hebben geen paspoort of andere documenten,kunnen niet terug naar Myanmar en zijn hierdoor afhankelijk van de Thaise grillen en grollen.
  Enkele vrouwen vertelden mij dat ze niet willen dat hun jonge kinderen ook de ringen gaan dragen maar dat stuit op weerstand van de Thais aldaar want geloof me het is big money.
  Deze mensen kunnen zich voorzien van hun levens onderhoud door wat verkopen van dingen die ze maken,maar als toerist moet je entree betalen net zo als in een dierentuin,walgelijk.
  Het grote geld gaat naar de touroperators,taxi exploitanten,restaurants en hotels.
  Zoals zo vaak zijn de mensen de dupe als er niemand meer heen gaat, maar het wordt wel tijd dat deze mensen hun eigen cultuur en woongebied terug krijgen,
  Realist


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website