Kunst om te lachen in Pattaya

Door Gringo
Geplaatst in Bezienswaardigheden, Musea, Thailand tips
Tags: , ,
27 juni 2012

Kunst is eigenlijk niet om te lachen. Kunst is een serieuze zaak, dat wij vaak in stilte bewonderen in de musea in de gehele wereld. Net als miljoenen anderen al gedaan hebben staan we – op een behoorlijke afstand – voor de Mona Lisa in het Louvre in Parijs. Kijken, bewonderen, meer kun je er niet mee.

Art in Paradise

In Pattaya is nu een museum geopend waar je dichtbij de Mona Lisa kunt gaan staan en met een penseel in de hand zelfs doen als ware je Leonardo da Vinci zelf en haar wenkbrauwen nog even bijwerken. Levert in ieder geval een mooie foto op, want fotograferen in dit museum wordt eigenlijk van je verwacht. Natuurlijk is het niet de echte Mona Lisa, maar een reproductie net als vele andere beroemde kunstwerken in dit museum, die op speciale wijze op de muren en vloeren zijn geprojecteerd. De beelden zijn meestal twee-dimensionaal, maar door de lens van een camera lijkt het driedimensionaal dankzij het slimme gebruik van dieptezicht, schaduw, kleuren en verschillende helderheid. Het is alsof je zelf deel uitmaakt van het schilderij. Met dat idee kun je communiceren en spelen met een beroemd schilderij of een fantastische natuurscène.

Hilarische resultaten

Door deze getructe projectie’s kun je je Josephine wanen, die haar eigen kroon ontvangt in het schilderij van Jacques-Louis David “De Kroning van Napoleon”. Je kunt wandelen in een watervalscène, het grazende hoofd van een giraffe aaien of als een mummie uit een graf opstaan. Je kunt een afgebeelde God een hand geven in Michelangelo’s voorstelling uit de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan. In Botticelli’s “De geboorte van Venus” rijst de Godin van de Liefde, gezeten op een schelp, op uit de zee. Ze is volkomen naakt en je kunt haar helpen even bepaalde delen te bedekken…

In Jean-Francois Millet’s “De arenleessters”, zijn origineel drie vrouwen koren aan het oogsten. In Pattaya neemt één van hen even een pauze buiten de omlijsting, waa je haar een kopje thee kunt inschenken.De mooie vrouw van Jean-Honore Fragonard’s  “De schommel” verliest op speelse wijze een schoen, die in de richting van Cupido vliegt. In Pattaya moet je bukken, want het lijkt of de schoen recht op je aankomt.

Koreaans idee

Het museum is opgericht door 12 Koreaanse kunstenaars, die hiermee een idee uit Korea in Thailand introduceren. Zij investeerden gezamenlijk 50 miljoen Baht en werkten twee jaar lang aan de renovatie van een twee verdiepingen tellende voormalige nachtclub. In die periode werden 140 kunstwerken (na)geschilderd door een tiental Koreaanse kunstenaars. Het museum beslaat 5800 m² en beschikt over 10 themakamers, waaronder Aquarium, Jurassic, klassieke kunst.

Panoramische vergezichten

Een onderdeel van het museum zijn de gigantische panoramische vergezichten, die het grandeur van het oude Ayutthaya en Egypte laten zien of de de ruïnes van Machu Picchu in Peru. Ze zijn afgebeeld op schilderijen van 10 meter hoog en 20 meter breed.

Creatief bezig zijn

Shin Jae Yeoul, één van de Koreaanse partners zegt: “Iedereen vindt het heerlijk om af en toe als een kind bezig te zijn. Kijk naar de schilderijen en afbeeldingen en bedenk iets geks. Ga vechten met een haai, vlucht voor een dinosaurus, ga zitten op een olifant, laat je wegzakken in drijfzand. Kortom, bedenk iets en wees creatief.” Een bezoeker merkte op: “Het is een echte kick. Ik geniet echt van te worden misleid door de verschillende trucages in de schilderijen.”

Het museum Art in Paradise is gevestigd aan de noordkant van Pattaya’s Second Road en is van 9 tot 9 uur geopend.

Vrij naar een recent artikel in The Nation

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Kunst om te lachen in Pattaya”

 1. M.Mali zegt op

  Ja inderdaad kunst om te lachen, vooral betreffende de prijs verschillen tussen de Farang en Thai:

  (http://www.pattayapreview.com/?p=7334)

  ต่างชาติ ผู้ใหญ่ ราคา 500 บาท เด็ก 300 บาท (ส่วนสูงไม่เกิน 120 ซม.)

  คนไทย ผู้ใหญ่ ราคา 150 บาท เด็ก 100 บาท (ส่วนสูงไม่เกิน 120 ซม.)

  Lezend:
  Buitenlanders 500 bath entree
  Thaise mensen 150 bath entree

  • Kees zegt op

   Ja, laten we die discussie weer eens lekker aanzwengelen! Heb al een paar weken niets gelezen over de entree prijsverschillen voor Thais en farang, kortom het wordt weer tijd! Komt u maar!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website