King Mongkut Science Park in Prachuap Khiri Khan

Prachuap Khiri Khan is een Thaise provincie ten zuiden van Bangkok, gelegen aan de Golf van Thailand. Als u de provincienaam in het zoekvenster van dit blog typt, komen er meerdere interessante artikelen voor (toeristische) bezoekers op het scherm. Zeker, Prachuap Khiri Khan heeft stranden, die echter niet alle bekend zijn zoals die in de buurt van Hua Hin.

Zo is er het strand van Waghor Bay (ook wel Wa Ko genoemd), ongeveer 12 kilometer ten zuiden van de stad Prachuap Khiri Khan, waar de King Mongkut Memorial Park of Science and Technology is gevestigd. Over dit wetenschappelijk park later meer, maar interessant is waarom dit instituut juist daar is gevestigd.

Oorsprong

Een van de grote passies van koning Mongkut (Rama IV), die regeerde van 1851 tot 1868 was de astronomie. Hij had twee jaar vóór de gebeurtenis berekend, dat er op 18 augustus 1868 een totale zonsverduistering zou plaatsvinden, waarbij hij ook de tijd en plaats aangaf waar die verduistering het best geobserveerd kon worden. Dat was dus in Waghor Bay. Koning Mongkut liet er een groot paviljoen bouwen voor de observatie en hij nodigde een groot gezelschap uit om het ongekende natuurverschijnsel van een zonsverduistering met hem mee te maken. Dat gezelschap bestond uit wel 1000 mensen, van familieleden, binnen- en buitenlandse astronomen, diplomaten tot aan andere genodigden toe. Ironisch genoeg zou het hele spektakel tot de dood van koning Mongkut leiden. Het paviljoen was gebouwd in een moerasachtig gebied met veel muskieten. De koning liep er malaria op en stierf zes weken later op 1 oktober 1868. Het paviljoen werd daarna niet meer gebruikt en raakte in verval.

Waghor Aquarium, part of King Mongkut Memorial Park of Science and Technology in Prachuab Kirikhan (Supanee Prajunthong / Shutterstock.com)

Beyond the Coast

Voor de Bangkok Post ging een verslaggever op stap naar Prachuap Khiri Kan en publiceerde vorige week een interessant artikel onder de naam “Beyond the Coast”, zie www.bangkokpost.com/travel/2141527/beyond-the-coast  In dat artikel een meer uitgebreid verhaal over de observatie van de zonsverduistering en over de stichting van het wetenschapspark. De faciliteiten van dit park worden met prachtige foto’s ondersteund.

King Mongkut Memorial Park of Science and Technology

Nadat de toenmalige Thaise regering in 1982 de wetenschappelijke kennis van koning Mongkut wilde eren, werd hij tot de Father of Science (vader van de wetenschap) in Thailand benoemd. De regering benoemde 18 augustus toen ook als de  National Science Day.

In 1993 kondigde het ministerie van Onderwijs de oprichting aan van dit onderwijsinstituut op een stuk land ter grootte van 500 rai ter ere van koning Mongkut en als reactie op het beleid om studenten, jongeren en mensen in het hele land leermogelijkheden te bieden in wetenschap, technologie, astronomie, ruimte en milieu.

Met als doel het kenniscentrum van de wetenschap te zijn, heeft het park verschillende faciliteiten gebouwd om bezoekers, vooral kinderen, te informeren over wetenschap en het leven op aarde. Het park herbergt een planetarium, een structuur van zeven verdiepingen gebouwd in een spiraalvormig ontwerp. Het toont foto’s en informatie over de geschiedenis van astronomie, ruimte en wetenschap langs de muur vanaf de grond tot de bovenste verdiepingen.

Het planetarium is ook verbonden met een tentoonstellingsruimte van koning Mongkut. Zijn levensgrote sculptuur staat bij de ingang samen met modellen van de gereedschappen die hij gebruikte voor het berekenen van de zonsverduistering. Ook gehuisvest in het wetenschapspark is het Waghor Aquarium.

Voor meer bijzonderheden over dit wetenschapspark gaat u naar: www.waghor.go.th/newweb/camp/index.php

Bron: Bangkok Post/Wikipedia

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website