Een bijzonder museum in het Golden Triangle Park in Chiang Saen in de provincie Chiang Rai is de de Hall of Opium. Bezoekers aan dit museum maken een wandeling door de lange en zeer gevarieerde geschiedenis van opium, oorspronkelijk een geneesmiddel, maar later ook bekend als de meest verslavende harddrug die de mensheid kent.

Op fascinerende wijze wordt aandacht besteed aan de medicinale voordelen van opium; de sociale gevolgen, de oorlogen, die het veroorzaakt heeft en nog veel meer. Dat moet leiden tot een beter begrip van waarom het probleem van illegale drugs moet worden opgelost. Het museum is uitgehouwen in een berg en alleen toegankelijk via een 137 meter lange grot, waardoor de bezoeker als het ware in een andere, donkere wereld stapt.

Geschiedenis 

De eerste verwijzingen naar opium werden gevonden in Sumerische geneeskrachtige teksten. Het werd gebruikt voor medische en rituele doeleinden in het oude Griekenland, Rome en Egypte, later werd het verspreid naar Europa en Amerika. Maar, zoals de Hall of Opium is te zien, kwam de grote verandering in het gebruik en vooral het misbruik van opium  toen het als een belangrijk commercieel goed door Groot-Brittannië aan China en andere Zuidoost-Aziatische landen werd verkocht in de achttiende eeuw.

De Engelsen wilden thee en zijde uit China, maar in plaats van met zilver werd met opium betaald, dat uit India kwam. Het werd eerst nog vermengd met tabak maar al gauw werd pure opium gerookt in China, een gewoonte die zich al snel verspreidde tot in alle lagen van de bevolking. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de opiumoorlogen tussen China en Groot-Brittannië. Voor historici hebben deze oorlogen de Manchu-dynastie ernstig verzwakt en heeft geleid tot drastische veranderingen in China.

Siam

De verslavende drug bereikt Siam door de Chinese migranten die de gewoonte om opium te roken uit China hadden meegenomen. De legale opiumhandel bloeit en Siam wordt gekozen voor een extensieve opiumproductie en -handel, met het kweken en planten van de papaver (Papaver somniferum), geconcentreerd in de Gouden Driehoek.

Eén van de meest indrukwekkende beelden in de Hall of Opium is de weergave van een levensgrote man gekleed in Mantsjoerijnse kleding en met lang, gevlochten haar. Hij ligt op een houten bed en met een lange opiumpijp. Zijn voet wordt elektronisch bewogen, waardoor het lijkt of hij zich in een euforistische toestand (“high”) bevindt.

Opiumkit

Een beetje verder is een opiumkit te zien, waar informatie wordt gegeven over de gevolgen voor de gezondheid van het geneesmiddel. Naast het tentoonstellen van  pijpen en speciale opium weegschalen worden beelden getoond van mensen die te laat ontdekten dat het een zware taak om verslaving te overwinnen.

Interactief

Hoewel de wandeling door het 5.600 vierkante meter grote museum best wat tijd in beslag neemt, wordt de vermoeidheid weggespoeld door de aanwezige interactieve opstellingen. Kinderen kunnen “genieten” van geweer-fighting scenes uit de beruchte opiumoorlogen terwijl de volwassenen waarschijnlijk meer geïnteresseerd zijn in het model van de bovenste helft van het lichaam. Druk op de knoppen om te zien hoe natuurlijke of synthetische opium welk deel van het lichaam beïnvloed.

Opiumproductie

De tentoonstelling van apparatuur, dat wordt gebruikt voor het maken van opium is ook indrukwekkend. De opiummakers maakten de opium met grote halfronde pannen en houten stokken. De ruwe opium werd gekookt met brandhout, totdat het zo plakkerig was als karamel. Vervolgens werd de zwarte karamel in blikken gegoten, klaar voor levering. Het is fascinerend om te ervaren hoe gevaarlijk een bloem zo mooi als de opiumpapaver kan zijn.

Het museum is een bezoek alleszins waard, want het geeft een duidelijk beeld waarom de strijd tegen illegale drugs nooit mag worden opgegeven.

Bron: The Nation.

20 reacties op “Hall of Opium in Chiang Rai”

 1. Olga Katers zegt op

  @Gringo,
  Een leuk stuk over de opium. Ooit heb ik in het noorden bij een hill tribe, een huis bezocht waar een zeer oude man, op een houten verhoging lag met en lange opiumpijp, en ja hij was al kalend boven op zijn schedel, maar had een lange vlecht!

  En door de kamer was alles met draadjes, verbonden aan elkaar, een soort van contact maken! Tot nu toe heb ik niet begrepen waarom dat was, en heb het ook niet uit de man kunnen krijgen, die was te high om iets te zeggen. Maar dit bezoek heeft veel indruk op mij gemaakt.

  En ja de papaver, stond tussen de koffie struiken, verdekt opgesteld, het was toen in het begin, dat Thailand de papaver teelt aan het verbieden was, en koffie struiken daarvoor in de plaats gaf!

 2. Hans en Roos zegt op

  Wij zijn hier geweest toen we 9 weken lang van noord naar zuid Thailand zijn gefietst.
  Het was geweldig! Iedere bezoeker zou hier naar toe moeten gaan.

  Groet

 3. Cees van Kampen zegt op

  Aanrader , ben hier in 2012 geweest en vindt het de moeite waard , gr.Cees van Kampen

 4. Realist zegt op

  Beslist een aanrader om te bezoeken.
  Wel een halve dag voor uittrekken,is erg groot en erg mooi te zien.

 5. Martin chiangrai zegt op

  Heb dit museum bezocht, 3 jaar geleden, met schoonmoeder van 80 jaar in het kielzog, was toen teveel beperkt in tijd om de mogelijk totaal te kunnen genieten van dit museum. Maar gelukkig, volgende week maak ik een uitstapje naar de Golden Triangel, slechts een uurtje rijden. Ga dan een hele dag echt genieten van dit prachtige museum. Nooit eerder een museum gezien dat zo uitgebreid en speciaal een thema heeft uitgewerkt als dit! Op de terugweg via Chiangsaeng nog een bezoek brengen aan onze lievelingstempel, de zilverentempel van Chiangsaen. De naam van het tempelcomplex kan ik nu niet zo snel achtehalen, maar ligt even buiten Chiangsaen richting Chiangkong, niet te missen. Dan nog even een overnachting in chiangkong met uitzicht over de Maekong en het leven kan niet meer stuk!

  Dag allemaal!

 6. lupus zegt op

  Heb het museum 2 jaar geleden bezocht. Zeer interessant. Jammer, dat je geen foto’s mocht maken en er was geen informatie voorhanden, noch in boek- flyer – vorm , noch op CD of zo. Jammer. Zouden ze wat aan moeten doen. Veel informatie over de opium-oorlogen, nagemaakte opiumkits etc. Absoluut de moeite waard. Ik verbaasde me toen, dat er zo weinig bezoekers waren.

 7. Nicole zegt op

  Ik heb dit museum reeds bezocht, en inderdaad, zeer de moeite waard. Ik dacht binnen een half uurtje weer buiten te staan, maar zelfs als je niet alles leest ben je toch al heel snel enkele uren kwijt. Beslist aanbevelingswaardig

 8. Gemma Maris zegt op

  Wij hebben het ook bezocht in november 2016 het verdient aanbeveling!

 9. Henk zegt op

  Inderdaad mooi. Maar schuin tegenover de gouden Bhoeda is een klein opium museum. Dat is zeker de moeite waard om te bezoeken. Daar ook informatie over de verschillende hiltribes die hier in het noorden leven.

  • Brenda zegt op

   Henk, Waar jij op doelt is House of Opium, dat boven op de foto staat. Dit museum is in Sop Ruak. De Hall of Opium ligt buiten Sop Ruak. Dit zijn dus 2 verschillende musea.

 10. chris zegt op

  Ik was hier aan het begin van dit jaar met al mijn Thaise en buitenlandse collega’s. Zeer de moeite waard om te bezoeken met name vanwege de moderne manier van presenteren die niet zo vaak voorkomt in musea in Thailand.

 11. lupus zegt op

  Was er in 2014.Weinig bezoekers, maar zeer de moeite waard. Minpunten : er mochten geen foto’s gemaakt worden en er was geen informatie op dvd of boekvorm aanwezig. Suggestie gedaan in een logboek er zorg voor te dragen
  Weet niet of er wat mee gedaan is.
  Zonde, heb geen foto’s behalve van de entree.

 12. chris zegt op

  Dit nieuwe museum is veel en veel interessanter, niet te vergeijken met dit kleine museum, en……ook in Chiang rai.
  http://www.doitung.org/tourism_other_hall_opium.php

  • chris zegt op

   De tekst gaat over het nieuwe museum, de foto’s zijn van het oude museum.

 13. cees van kampen zegt op

  Aanrader , paar jaar terug geweest en vindt het de moeite waard.

 14. Henk zegt op

  Misschien vergis ik mij, maar de eerste foto is van het house of opium en niet van Hall of opium. Ik kwam daar regelmatig en zie ook de foto’s van houd of opium. In het verhaal staat dat je door een 137 meter lange grot moet lopen. Bij house of opium ga je de trap omhoog zoals op de foto te zien is en daar wordt je inderdaad door verschillende paden langs de verschillende bezienswaardigheden geloodst.
  House of opium is inderdaad de moeite waard om te bezoeken.

 15. rene23 zegt op

  Er is daar geen verdere informatie in boekvorm aanwezig, maar als je geïnteresserd bent in de geschiedenis en de ontwikkelingen tot op heden, kan ik je het volgende boek zeer aanbevelen:
  Milk of Paradise
  A History of Opium
  Lucy Inglis
  Zeer interessant, legt ook de verbanden uit met laudanum, heroine, morfine, fentanyl, enz.

 16. Lessram zegt op

  Ahhhh…. het verschil zit dus in “House of Opium” en “Hall of Opium”.
  Wij zijn paar jaar geleden bij “House of Opium” geweest, interessant maar je loopt er vrij snel doorheen, in een uurtje ben je er doorheen. Goed te combineren een “Golden Triangle” vaart, en even naar naar de overkant “Laos” voor een toeristische markt met goedkope sigaretten en een fles sterke drank met een slang of schorpioen er in. Niet te ver lopen want dan loop je echt Laos binnen want niet de bedoeling is.

  Nooit geweten van het bestaan van de “Hall of Opium”.

 17. Hans Kammenga zegt op

  Wij zijn er geweest, fascinerend. Die gang vergeet je nooit meer!

 18. Cornelis zegt op

  The Hall of Opium vind je in het Golden Triangle Park, bij de plaats Ban Sop Ruak. The House of Opium ligt daar 2 km vandaan, in oostelijke richting. Geen van beide dus in Chiang Saen, die stad ligt daar een kleine 10 km vandaan. Zie ook onderstaande links.

  https://www.tourismthailand.org/Attraction/the-hall-of-opium-golden-triangle-park
  https://houseofopium.co/en/about-us/


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website