Grotten zijn natuurlijk gevormde onderaardse ruimten, meestal gevormd door het oplossen van kalksteen (calciet) in koolzuurhoudend water.

In de geschiedenis van de mens hebben grotten altijd een belangrijke rol gespeeld, omdat zij een veilig onderkomen boden. Voor de mens van tegenwoordig, of het nu wetenschappers, amateur-speleologen of gewone geïnteresseerden zijn, oefenen grotten een bepaalde aantrekkingskracht uit, omdat je in die onderaardse ruimten veel te weten kunt komen over de mens uit de historie, ja zelfs prehistorie.

In het district Pang Mapha in het uiterste Noordwesten van de provincie Mae Hong Son in Thailand vind je honderden grotten. Zij zijn eigenlijk in de laatste 30 jaar (her)ontdekt, sommige zijn buitengewoon massief en nauwelijks toegankelijk, maar er zijn er ook genoeg, die spectaculaire “ontdekkingstochten” bieden.

Een prima uitvalsbasis biedt een klein resort in het gebied, de Cave Lodge. Al dan niet onder begeleiding van ervaren gidsen kan men de grotten in de buurt bezoeken. Voor wie grotten al een passie is, zijn er gedetailleerde kaarten beschikbaar van kilometers lange routes langs fantastische grotformaties en onderaardse riviertjes.

Vanuit de Cave Lodge worden o.a. de volgende tochten georganiseerd:

 • Een dagtocht naar 3 verschillende groten: de Fossil Cave, een lange droge grot met mooie plaatjes van 280 miljoen jaar oude versteende schelpen; de Waterfall Cave met prachtige formaties en een geweldige 30 meter hoge waterval diep onder de grond en Christmas Cave met grote grotten en mooie formaties. Dit is de meest populaire dagtrip geschikt voor een redelijk fit persoon, die houdt van avontuur. De (berg)wandeling) van de ene naar de andere grot is al even adembenemend.
 • Aan de hand van een overzicht, die honderden grotten in de omgeving omvat, kan men ook zelf een dagtocht onder begeleiding van een gids samenstellen. Populair zijn vijf grotten, die langer dan 4 kilometer zijn en een avontuurlijke trip garanderen. Niet alle grotten zijn trouwens toegankelijk voor bezoekers, want men wil sommige kwetsbare grotten en grotleven beschermen. Voor bezoekers gelden in ieder geval bepaalde gedragsrichtlijnen om het ecologisch evenwicht ondergronds niet te verstoren.
 • De bekendste grot is wel de Tham Nam Lod, een enorme riviertunnel met drie hoger gelegen droge grotten. In een twee uur durende tocht maakt men een tochtje op een bamboevlot op die rivier en bezoekt de twee andere grotten. Enorme rotsformaties dienen als de grotwand en in de grotten meer dan 20 meter hoge stalagmieten (kolommen van versteend calciet). In de derde grot zijn resten te zien van teakhouten doodskisten uit de prehistorie. Nog niet zo lang geleden is er een schuilplaats in die grot ontdekt, waar men een menselijk skelet van 20.000 jaar oud heeft gevonden.

Dan het resort zelf. Het is een hoofdgebouw met restaurant, gebouwd in traditionele hilltribe-stijl, met daarom heen een aantal bungalows met zicht op de rivier. Het is comfortabel met prima warmwatervoorzieningen, eenvoudige tot wat meer luxe slaapgelegenheden met goede matrassen en zachte kussens, sauna, professionele en betaalbare massage, eigen unieke bakkerij, verse koffie, een selectie van fijne wijnen en veel Thai, Shan en westerse gerechten – alles tegen zeer redelijke prijzen.

Misschien wel het mooiste van Cave Lodge is, dat je geen geluiden hoort van auto’s, motoren of machines, maar wakker wordt door de natuurlijke geluiden van de krekels, kikkers, vogels, het geroep van de gibbons of de zachte muziek van de koebellen. Er wordt alles aan gedaan om het bezoek – tussen de inspannende grotbezoeken door – zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Zie voor (zeer) uitgebreide informatie www.cavelodge.com

Bekijk hier de video:

6 reacties op “De grotten van Pang Mapha”

 1. Dirk zegt op

  Een jaar of twee geleden de grot van het filmpje gedaan. Dat zal dan Tham Nam Lod geweest zijn. Maar dat is nog een beste wandeling! Veel steile en gladde trappen, kleine doorgangen waar je amper doorheen kan kruipen, een beste klus, al met al. Maar zeker prachtig om te zien. Ongelovelijk dat die thaise gids, zal hoogstens 17 jaar geweest zijn, alles deed op zijn slippertjes. Zelf met goede schoenen gleed ik een aantal keer bijna weg vanwege de vochtigheid… Zeker een aanrader!

 2. Ruud NK zegt op

  Ik heb deze grot afgelopen zomer bezocht. Heel indrukwekkend. Daarna zijn wij met de motor verder de bergen in gereden. Geweldige vergezichten en hellingen zo stijl dat ik bergop vaak moest lopen omdat de motor het niet trok. Een hele mooie tocht, die ik zeker over enkele jaren weer hoop maken.
  Mae Hong Son is een geweldig mooie provincie met goed gangbare wegen en niet veel verkeer.

 3. Wim van Beveren zegt op

  Heb hier ooit (10 jaar geleden) 5 dagen doorgebracht (ook Sopong genoemd) er is meer te zien dan alleen grotten, ook een mooi gebied om het boeren leven mee te maken.Hele families wassen zich hier nog in de rivier terwijl moeder dan gelijk de was doet. Een mooi herinnering.

 4. Alex zegt op

  Voor het eerst geweest in 1995 en in 2018 met mijn zoon, geweldig mooi. De bekende loop gemaakt van Chiang mai naar Pai en Lod cave bezocht.

 5. mr.Bojangles zegt op

  Zeeeer bezienswaardig, alleen de Cave Lodge al! Maar pin wel eerst even nog in de stad, en wifi hadden we daar 2 jaar geleden nog niet. en voor wat sfeer- fotoos zie: https://cavelodge.com/

 6. Rob zegt op

  Beste lezers,
  Ik ben 3 weken geleden in dit gebied geweest met een huurauto. Helaas zijn alle grotten in dit gebied wegens Covid gesloten. Wij stonden voor een gesloten Tham Nam Lod met een verklaring dat de grot is gesloten vanwege de pandemie. Ook mooie watervallen konden niet worden bezocht door dezelfde reden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website