In dit artikel lees je over de 10 beste snorkel locaties en 10 onbekende snorkel spots in Thailand. Snorkelen is een prachtige manier om de fascinerende onderwaterwereld te verkennen, zonder de complexiteit van duiken. Het is eenvoudig, toegankelijk, en biedt onmiddellijk plezier voor iedereen, ongeacht leeftijd of zwemvaardigheid. Met een masker, snorkel en soms zwemvliezen, kun je rustig aan de oppervlakte drijven en genieten van het kleurrijke zeeleven onder je.

Thailand staat bekend om zijn rijke cultuur, heerlijk eten en adembenemende landschappen. Maar het is de onderwaterwereld die het land tot een werkelijk uitstekende snorkelbestemming maakt. Hier zijn de redenen waarom.

Kristalhelder water

De helderheid van het water in Thailand is ongeëvenaard. Het zicht onder water kan oplopen tot 30 meter, waardoor snorkelaars de kleurrijke onderwaterwereld in al haar glorie kunnen bewonderen. Dit heldere water is perfect voor beginnende snorkelaars om vertrouwd te raken met de activiteit en voor ervaren snorkelaars om nieuwe diepten te verkennen.

Uitzonderlijke biodiversiteit

Thailand is de thuisbasis van een van de meest gevarieerde mariene ecosystemen ter wereld. Van levendige koraalriffen en scholen van exotische vissen tot majestueuze schildpadden en speelse dolfijnen, de onderwaterwereld van Thailand heeft iets voor elke snorkelliefhebber.

Toegankelijkheid

In Thailand zijn er snorkelmogelijkheden in overvloed. Of je nu kiest voor de serene eilanden van de Andamanse Zee of de levendige wateren van de Golf van Thailand, je bent nooit ver weg van een uitstekende snorkelplek. Bovendien bieden veel resorts en tourbedrijven snorkeltrips aan, wat het gemakkelijk maakt om te beginnen met je onderwateravontuur.

Ideaal klimaat

Met zijn tropische klimaat biedt Thailand het hele jaar door warme temperaturen, zowel boven als onder water. Dit maakt het een ideale bestemming voor snorkelaars die op elk moment van het jaar willen duiken.

Prachtige strandlocaties

Naast het snorkelen, bieden de stranden van Thailand een perfecte plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het land. Met wit zand, wuivende palmbomen en een prachtig uitzicht op de oceaan, vormen ze een idyllische achtergrond voor een onvergetelijke snorkelervaring.

Benodigdheden voor snorkelen

Voordat je de zee induikt, is het belangrijk om de juiste uitrusting te hebben. Hieronder valt:

 1. Snorkelmasker: Een goed passend masker is noodzakelijk. Het moet comfortabel zijn en een helder zicht bieden onder water.
 2. Snorkel: De snorkel stelt je in staat om te ademen, terwijl je gezicht onder water is. Kies voor een model met een waterloos ventiel voor extra comfort.
 3. Zwemvliezen: Hoewel niet altijd noodzakelijk, kunnen zwemvliezen je snorkelervaring verbeteren door je zwemkracht te verhogen en minder energie te verbruiken.
 4. UV-beschermende zwemkleding of wetsuit: Dit beschermt je tegen de zon en houdt je warm in koeler water.

De beste techniek voor snorkelen

Snorkelen draait om ontspanning en genieten van de onderwaterwereld. Hier zijn enkele tips om je techniek te verbeteren:

 1. Rustig ademhalen: Adem langzaam en diep in door je snorkel, en rustig uit door je neus. Dit houdt je ontspannen en helpt je langer te blijven drijven.
 2. Horizontaal drijven: Probeer zo horizontaal mogelijk aan de oppervlakte te drijven. Dit vermindert de weerstand en helpt je gemakkelijker te bewegen.
 3. Gebruik je zwemvliezen: Gebruik je zwemvliezen oKoraal vooruit te komen, en houd je handen langs je lichaam om energie te besparen.
 4. Bescherm het zeeleven: Vergeet niet dat je een gast bent in hun wereld. Raak niets aan en stoor geen dieren.

Veiligheid tijdens het snorkelen

Snorkelen is een prachtige manier om de onderwaterwereld te verkennen, maar zoals bij elke sportactiviteit is veiligheid essentieel. Hier volgen enkele belangrijke aspecten van veiligheid bij het snorkelen:

 • Goede voorbereiding: Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op een snorkeltrip. Dit betekent dat je vertrouwd moet raken met de uitrusting, waaronder de snorkel, het masker en de vinnen. Zorg ervoor dat je uitrusting goed past en comfortabel is.
 • Geschikte omstandigheden: Snorkelen bij rustig, helder water en goed weer is niet alleen aangenamer, maar ook veiliger. Sterke stromingen, troebel water of slecht weer kunnen het snorkelen gevaarlijk maken.
 • Vaardigheden en conditie: Hoewel snorkelen een relatief laagdrempelige activiteit is, is het belangrijk om over voldoende zwemvaardigheden en een goede fysieke conditie te beschikken. Je moet comfortabel in het water zijn en je moet in staat zijn om te zwemmen in het geval van een noodsituatie.
 • Buddy-systeem: Snorkel altijd met een partner. Het is niet alleen leuker, maar ook veiliger. In geval van een probleem is er iemand die hulp kan bieden of hulp kan inroepen.
 • Respecteer de natuur: Wees je bewust van de omgeving en respecteer het zeeleven. Raak geen dieren of koralen aan. Wees je ook bewust van mogelijke gevaren zoals giftige dieren of scherpe koralen.
 • Gebruik van een boei: Een opvallende boei kan snorkelaars zichtbaar maken voor boten en andere watergebruikers. Dit is vooral belangrijk in gebieden met veel bootverkeer.
 • Hydratatie en bescherming tegen de zon: Het is makkelijk om uitgedroogd te raken of te verbranden tijdens het snorkelen. Drink voldoende water en gebruik zonnebrandcrème of draag beschermende kleding.
 • Niet overbelasten: Ga niet te lang door zonder pauzes en overschrijd je grenzen niet. Vermoeidheid kan leiden tot gevaarlijke situaties in het water.

10 beste snorkellocaties in Thailand

Thailand is een snorkelparadijs met talloze locaties om te verkennen. Hier zijn de 10 beste plekken om te snorkelen, elk met hun unieke onderwaterleven en prachtige landschappen.

 1. Similan-eilanden – Bekend om hun kristalheldere water en kleurrijke koraalriffen, zijn de Similan-eilanden een topbestemming voor snorkelaars. Je kunt er roggen, murenen en talloze tropische vissen zien.
 2. Surin-eilanden – Deze eilanden zijn de thuisbasis van enkele van de gezondste riffen in Thailand. Verwacht scholen clownvissen, zeepaardjes en zelfs de zeldzame walvishaai.
 3. Phi Phi-eilanden – Deze populaire locatie biedt ondiepe riffen, perfect voor beginnende snorkelaars. Hier kun je zeeschildpadden, barracuda’s en een verscheidenheid aan kleurrijke rifvissen tegenkomen.
 4. Koh Tao – Ook bekend als Turtle Island, is deze plek ideaal om schildpadden te spotten. Daarnaast zijn er talrijke rifvissen en prachtige koraaltuinen te zien.
 5. Koh Samui – Deze bestemming staat bekend om zijn levendige koraalriffen. Je kunt er rifhaaien, papegaaivissen en zelfs octopussen zien.
 6. Koh Lanta – Hier vind je diepere riffen, ideaal voor ervaren snorkelaars. Verwacht mantaroggen, murenen en indrukwekkende koraalformaties.
 7. Koh Chang – Dit eiland is bekend om zijn gezonde koraalriffen en talloze vissen. Je kunt er papegaaivissen, vlindervissen en zelfs zeepaardjes zien.
 8. Krabi – Deze locatie staat bekend om zijn prachtige rotsformaties, zowel boven als onder water. Onder water kun je diverse vissen en levendige koralen bewonderen.
 9. Koh Phangan – Dit eiland biedt geweldige snorkelmogelijkheden met helder water en veel vissen. Je kunt er fuseliers, trekkervissen en vele andere tropische soorten zien.
 10. Koh Rok – Een van de minder bekende snorkellocaties, maar zeker een bezoek waard. Hier kun je kleurrijke harde en zachte koralen en een overvloed aan tropische vissen tegenkomen.

Elke snorkelplek in Thailand biedt zijn eigen unieke onderwaterwereld om te ontdekken. Pak je snorkelset en ontdek de rijkdom van de Thaise zeeën voor jezelf!

10 onbekende snorkellocaties in Thailand

Thailand’s bekende snorkelbestemmingen mogen dan wel de aandacht trekken, maar er zijn ook talloze minder bekende parels die wachten om ontdekt te worden. Hier zijn tien minder bekende snorkellocaties in Thailand:

 1. Koh Bulon Leh – Een klein eiland in de Andamanse Zee, hier zul je kleurrijke koraaltuinen vinden en een overvloed aan vissen, waaronder papegaaivissen en clownvissen.
 2. Koh Kradan – Dit rustige eiland biedt ongerepte koraalriffen en een kans om zeeschildpadden en zelfs rifhaaien te zien.
 3. Koh Lipe – Hoewel steeds populairder, blijft Koh Lipe een minder bekende schat met zijn heldere water, veelkleurige koralen en veel rifvissen.
 4. Koh Mak – Dit bounty eiland in de Golf van Thailand heeft uitstekende snorkelmogelijkheden met helder water en een overvloed aan tropische vissen.
 5. Koh Nang Yuan – Net buiten Koh Tao, dit eiland is bekend om zijn rifhaaien, barracuda’s en kleurrijke koraalriffen.
 6. Koh Yao Yai – Een rustig eiland in de Phang Nga Bay, het biedt kristalhelder water en een kans om roggen en zeeschildpadden te zien.
 7. Koh Phayam – Dit relaxte eiland in de Andamanse Zee is een geweldige plek om te snorkelen, met kleurrijke koraalriffen en een verscheidenheid aan tropische vissen.
 8. Koh Mook – Hier zul je een grote verscheidenheid aan zeeleven vinden, van helder gekleurde koraalvissen tot de zeldzamere zeepaardjes en octopussen.
 9. Koh Wai – Dit srene eiland heeft een prachtig koraalrif en is de thuisbasis van een grote verscheidenheid aan zeeleven, waaronder papegaaivissen, clownvissen en murenen.
 10. Koh Ngai – Een klein, rustig eiland dat thuis is van prachtige koraalriffen en een overvloed aan tropische vissen.

Uiteindelijk draait snorkelen om het ontdekken en waarderen van de wonderen die de oceaan te bieden heeft. Het is een activiteit vol avontuur, ontspanning en schoonheid. Met de juiste uitrusting en technieken, ben je klaar om de onderwaterwereld te verkennen en te genieten van de schitterende kleuren en het levendige zeeleven. Dus waar wacht je nog op? Jouw snorkelavontuur wacht op je!

Kortom, of je nu een doorgewinterde snorkelaar bent of voor het eerst de onderwaterwereld wilt ontdekken, Thailand is de perfecte bestemming. Dus pak je snorkel en bereid je voor op een onvergetelijk avontuur in het waterparadijs van Thailand!

Meer informatie en bronnen:

 • Lonely Planet: Lonely Planet is een bekende bron voor reisinformatie, inclusief activiteiten zoals snorkelen.
 • TripAdvisor: Deze website heeft een schat aan gebruikersbeoordelingen en tips over snorkelplekken en -tours in Thailand.
 • Thailand Snorkeling Guide: Deze website is specifiek gewijd aan snorkelen in Thailand, met informatie over verschillende locaties en wat je daar kunt verwachten.
 • PADI Travel: PADI, de Professional Association of Diving Instructors, biedt uitgebreide informatie over duik- en snorkellocaties wereldwijd, inclusief Thailand.
 • Divebooker: Deze website biedt een overzicht van duik- en snorkellocaties, inclusief beoordelingen en boekingsinformatie.

3 reacties op “10 beste snorkel locaties en 10 onbekende snorkel spots in Thailand”

 1. Philippe zegt op

  Zoals meestal prachtig artikel doch mis ik één belangrijk punt en met name de gevaren van stroming.
  Desgewenst zullen “locals” U naar de mooiste duik/snorkelplaatsen brengen, eventueel tips geven en U sowieso in het oog houden .. hier loopt U in feite geen risico’s.

  Gaat U echter op “eigen houtje” snorkelen, houd dan aub rekening met mogelijke stroming want zonder dat men het weet / beseft is men snel afgedreven en dan begint de (mogelijke) ellende.
  Dus mijn tip:
  1. “bewonder, zoals in het artikel omschreven, de natuur met volle teugen maar houd uw positie (tegenover keerpunt) regelmatig in het oog en indien nodig corrigeer deze op tijd en stond”.
  2. Zorg dat je altijd minstens met twee bent.

  Vergeet nooit “hoe mooier de natuur, hoe gevaarlijker de natuur”.
  .

 2. Sander zegt op

  Goede avond,

  U schrijft over mooie snorkellocaties, prachtig, ik sla ze op.
  Zijn er ook mooie locaties bij het vaste land?
  Ik zie, in uw opsomming, alleen maar eilanden.

  Groet van Sander.

  • Hoewel veel van de beste snorkellocaties in Thailand zich op eilanden bevinden, zijn er ook enkele plaatsen op het vasteland waar je direct vanaf het strand kunt snorkelen. Hier zijn een paar suggesties:

   Ao Nang, Krabi: In de provincie Krabi, aan de Andamanse Zee, bevindt zich Ao Nang. Dit populaire strandresort heeft een aantal mooie snorkelplekken die je vanaf het strand kunt bereiken. Het water is over het algemeen helder, waardoor het een goede plek is om het onderwaterleven te observeren.

   Khao Lak: Dit gebied in de provincie Phang Nga, ten noorden van Phuket, biedt een aantal geweldige snorkelmogelijkheden. Khao Lak heeft een aantal rustige stranden waar je het onderwaterleven kunt verkennen.

   Railay Beach, Krabi: Hoewel technisch gezien alleen toegankelijk per boot, is Railay Beach geen eiland. Het wordt omringd door hoge kalksteenkliffen die het afsnijden van het vasteland, waardoor het voelt als een eiland. Het heldere water maakt het een goede plek om te snorkelen.

   Prachuap Khiri Khan: In deze provincie in het zuiden van Thailand vind je een aantal rustige stranden met goede snorkelmogelijkheden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website