Gewapend met mijn fotocamera maak ik Thailand onveilig. Foto’s heb je nooit genoeg. Het zijn plaatjes die mijn posting opsieren. Geheugensteuntjes, herinneringen en onuitwisbare beelden.

Soms heb je geluk. Dan zit er iets bijzonders tussen. Je kunt niet altijd uitleggen waarom. Een foto hoeft niet technisch perfect te zijn. Belichting, scherpstelling het juiste diafragma, witbalans en ander technisch geneuzel. Wat maakt het uit? Je vangt een beeld. Dat is meestal een moment. Soms een fractie van een seconde. Een oogopslag, een uitdrukking het kan van alles zijn, wat juist die ene foto zo bijzonder maakt.

Zoals deze. Technisch niet perfect, maar de compositie is bijzonder. De uitdrukking en de pose van deze mannen. Ze rusten even uit. Het werk is zwaar en intensief. Even wat anders, een bleke farang met een camera.

Het verhaal achter deze foto is als volgt. Een trein van Bangkok naar Hua Hin. Bij bouwwerkzaamheden aan het spoor staat de trein stil, ter hoogte van Bang Bamru. Vanuit mijn coupe kijk ik naar boven en zie deze bouwvakkers. Zij kijken naar mij. Ik wijs naar mijn camera en knik. Zo vraag ik toestemming. De man met de zonnebril knikt terug en lacht. Ik druk af.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Thaise bouwvakkers”

 1. Marjan zegt op

  Peter, bouwvakkers in Azië…. Ik heb me er over verwondert. De inefficiëntie in India, de wonderlijke kracht van de vrouwen op Bali. In de haven van Jakarta mannen die loodzware zakken van schepen naar de kade brengen. Loodzware lasten op de rug, kilometers lang in de Himalaya.
  Maar vooral de kracht van het lichaam zie je overal in Azie. Zowel bij mannen als bij vrouwen. Bewonderenswaardig….
  En dan al die lappen die ze dragen…. Als ik daar naar kijk, kan ik in zo’n klimaar geen poot meer verzetten!!!

 2. rene zegt op

  Ik heb de indruk dat het gros van de bouwvakkers, en ook van de wegenwerkers, bestaat uit vrouwen. Dat is niet altijd goed zichtbaar, daar zij er alles aan doen om het zonlicht weg te houden. Niets dan respect voor wat die mensen presteren in de onmogelijkste temparaturen.

 3. Miek37 zegt op

  Hele leuke foto inderdaad! Ik vind het best jammer dat we als bezoekers geen bijpassende foto bij onze postings kunnen meesturen maar alleen een linkje, misschien in de toekomst?

  • @ Mieke, dat is technisch wat lastig te realiseren. Maar zeg nooit, nooit.

 4. Leo zegt op

  Meestal zijn het Birmezen of Cambodjaanse arbeiders die bij bouwprojecten aan het werk zijn,deze zijn nog goedkoper dan de Thaise arbeiders.

  • hans zegt op

   In het noordoosten heb je natuurlijk ook nog de LAOS. Kennis van mij zette de zoon en schoondochter van zijn vriendin aan het werk voor de bouw van zijn huis.

   betaald 200 en respectievelijk 170 thb per dag, waarbij dus de schoondochter het zware werk doet. de klojo.

   denk dat in zuiden de lonen nog lager ligger.

   Heb begrepen van mijn vriendin dat de thaise (leerling???)kok in restaurant 150 thb krijgt, dan wil ik niet eens meer weten wat die meiden uit ryanmar krijgen voor de bediening van smorgensvroeg tot laat savonds in de restaurants naast mijn deur

   Overigens bestaat er een regeling in thailand voor minimumlonen verschillend per regio,

   Maar tja

 5. Henk zegt op

  Ik vind die bouwvakkers in Thailand prettiger om naar te kijken dan hier in NL.
  Hier worden we bij die gasten vaak getrakteerd op die bilspleet. En daar bestaat hier toch een geweldige uitvinding voor. De Boerka!!!

  Henk

 6. Johnny zegt op

  Ik vermoed dat er evenveel vrouwen als mannen werkzaam zin in de bouw. En veel vrouwen zijn bijzonder handig. Het loon verschilt per regio, doch gemiddeld kun je zeggen dat het op 200 bath ligt.

 7. Niek zegt op

  Voor mijn fotoreeks over ‘bouwvaksters’ gelieve de tag ‘bouwvakker’ aan te klikken, niet om mijzelf te promoten, maar uit sympathie voor de vrouwen, die je overal in Thailand dit zware werk ziet doen!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website