Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker voor Thailand, een bijzonder land met een interessante cultuur en veel goedlachse mensen, maar ook een duistere schaduwkant van staatsgrepen, armoede, uitbuiting, dierenleed, geweld en vele verkeersdoden. 

In iedere aflevering kiezen we een thema die een inkijk geeft in de Thaise maatschappij. In deze serie geen gelikte plaatjes van wuivende palmen en witte stranden, maar van mensen. Soms hard, soms schokkend, maar ook verrassend. Vandaag een fotoserie over prostitutie in Thailand.

Er bestaan een aantal hardnekkig misverstanden over de oorsprong van de prostitutie in Thailand. Zoals het idee dat Amerikaanse militairen verantwoordelijk zijn voor de grootschalige introductie van dit soort vermaak in een aantal steden. Tijdens de Vietnamoorlog in de jaren ’60 en ’70 kwamen Amerikaanse GI’s in groten getale naar Thailand voor verlof. De toestroom van mannen en Amerikaanse dollars zorgen vanzelfsprekend voor een toename van seks gerelateerde entertainment, maar niet meer dan dat.

Thailand heeft een geschiedenis als het om prostitutie gaat. Ze bestond al op grote schaal ver voor de komst van de Amerikanen. Dit gaat zelfs terug naar de tijd toen koning Chulalongkorn regeerde. Prostitutie was destijds al zo wijd verbreid dat er ernstige zorgen waren ten aanzien van de volksgezondheid. Er werd zelfs een speciale wet uitgevaardigd met als doel bordelen en prostitutie in het toenmalige Siam te reguleren.

Deze wet kwam in 1908 tot stand en hier was in opgenomen dat iedere prostituee zich moest laten registeren. Dat gold tevens voor alle bordelen. Ook moesten de huizen van plezier buiten een lantaarn ophangen om duidelijk te maken wat voor diensten men kon verwachten. Na 1920 kwamen er steeds meer Go-Go danseressen en bars in Bangkok die daarvoor zich vooral concentreerden in de nabijheid van Chinatown, vaak als onderdeel van cabaretvoorstellingen.

In 1960 kwam aan dit feest een einde. Een nieuwe wet ‘The Phrohibition of Prostitution’ maakte korte metten met prostitutie in Thailand. Het was vanaf dat moment officieel verboden. De boete voor een overtreding van deze wet was gesteld op 1.000 baht of drie maanden gevangenisstraf. Bij ernstige overtredingen was beide mogelijk. Deze wet is in 1996 nog aangepast naar de ‘Prevention and Suppression of Prositution Act’. Daarmee werd ook het bezoeken van een prostituee strafbaar. Ook hiervoor geldt dezelfde strafmaat: 1.000 baht of drie maanden gevangenisstraf en eventueel beide.

Prostitutie is in Thailand verboden

Vandaag de dag wordt prostitutie in Thailand oogluikend toegestaan maar ze is nog steeds volgens de Thaise wet verboden. Er is een industrie ontstaan waarbij bars, massageshops, hostess services, ramwong bars, karaoke bars en andere entertainmentgelegenheden dienen als dekmantel voor prostitutie. Een rapport uit 2014 van een anti-aidsbureau van de Verenigde Naties schat dat Thailand 123.530 sekswerkers heeft, maar Empower en andere sociale-welzijn groepen geven aan dat het dichter bij de 300.000 ligt. Velen van hen zijn migranten uit buurlanden of zelfs minderjarigen.

Volgens Empower, een belangengroep die sekswerkers ondersteunt, heeft 80 procent van de vrouwen die werkzaam zijn in de seksindustrie een kind of kinderen. Velen zijn ook kostwinner voor het hele gezin. Het is meestal een tijdelijke keuze, vaak als gevolg van geldgebrek. Een belangrijk probleem in Thailand is de massale corruptie die illegale prostitutie in stand houdt. De politie krijgt betaald door het aannemen van steekpenningen uit go-go bars, massagesalons en bordelen, zelfs het aanvaarden van contant geld om minderjarige prostitutie toe te staan. Tegelijkertijd innen ze boetes van de sekswerkers die in dienst zijn van degenen die de steekpenningen betalen.

Thailand kent ook straatprostitutie die zich richt op locale bevolking. Zestig procent van de daklozen in Bangkok die ouder zijn dan 40 jaar, houden zich in leven met het verlenen van betaalde seksuele diensten, zo blijkt uit een onderzoek van de Issarachon stichting. Volgens woordvoerder Achara bedraagt het aantal straatprostituees (mannen en vrouwen) op sommige plaatsen in Bangkok 800 tot 1.000. Dat is gebleken uit een onderzoek van het Disease Control Department, uitgevoerd toen ze gratis condooms uitdeelde op Rattanakosin Island. Sommige vrouwen zijn als prostituee op straat gaan werken nadat ze hun fabrieksbaan hadden verloren. Ze verdienen 100 tot 1.000 baht per dag. Veel vrouwen komen uit het Noorden en Noordoosten. Ze gaan in de hoofdstad op zoek naar een goed betaalde baan, maar als dat niet lukt belanden ze in de prostitutie.

Prostitutie


(David Bokuchava / Shutterstock.com)

****

(Diego Fiore / Shutterstock.com)

****

****

****

(Christopher PB / Shutterstock.com)

****

Nana Plaza (TK Kurikawa / Shutterstock.com)

****

Soi Cowboy (Christopher PB / Shutterstock.com)

*****

****

*****

(Thor Jorgen Udvang / Shutterstock.com)

****

(JRJfin / Shutterstock.com)

****

(De Visu / Shutterstock.com)

11 reacties op “Thailand in beeld (7): Prostitutie”

 1. Philippe zegt op

  Wanneer gaat men er mee stoppen om Thailand steeds te associëren met prostitutie ? Waarom wordt dit land hierover steeds geviseerd ?
  Laat ons beginnen met het woord “prostitutie”: blijkbaar is dit het verlenen van seksuele diensten aan wisselende personen tegen een materiële vergoeding,
  Het verlenen van je “armspieren” en / of “intellectuele gave” tegen materiële vergoeding of beter gezegd geld (idem dito materiele vergoeding) wordt dan weer gecatalogeerd als “werk” maar niet als prostitutie!
  Laat me niet lachen, iedere werknemer, hetzij handenarbeid of intellectuele arbeid verkoopt een deel van zijn lichaam tegen vergoeding, wat is het verschil buiten de “omschrijving van de prestatie”
  Dit is te vergelijken met “als je een denkbeeldige vriend hebt dan word je aanzien als gestoord, als duizenden mensen een denkbeeldige vriend hebben dan noemt men dit “religie”.
  Terug naar het onderwerp: zeer zeker “hoe armer het land hoe groter de kans op prostitutie in de zin van seksuele diensten” maar Thailand staat hier zeker niet n de top-10 .. wel qua reputatie op basis van gelul van mensen die niet weten waar de klepel hangt. Zo zijn bepaalde Afrikaanse landen de Mekka voor iets oudere vrouwen, althans wat men .. en hier wordt in alle talen over gezwegen.
  In mijn land Belgie krijg je geld als je geen werk hebt of niet wilt werken en alle excuses worden aanvaard, in Thailand “Que Nada” ..!
  In mijn land Belgie moet de man, so to speak, de helft van zijn loon afgeven aan zijn vrouw als ze uiteengaan, in Thailand geschiedt dit 1 op de 100.000 gevallen .. dus kind lief of mama blijft met lege handen !
  Men kan toch geen appelen met peren vergelijken of ben ik verkeerd ?
  En dan, laat ons eerlijk zijn, als je de keuze hebt tussen a) in erbarmelijke werkomstandigheden (als je een job vindt) 10.000 THB per maand verdienen of b) 100.000 THB en méér, ook niet in de meeste leuke omstandigheden, .. verdienen ….. wat zou je zelf doen.
  Als ik morgen naar Kenia, Brazilie of de Filippijnen op verlof ga dan zegt iedereen “wow”, als ik zeg Thailand “dan bezien ze me als een (sorry voor het woord) hoerenloper” en dit terwijl in eerste genoemde landen “seksuele diensten” voor het grijpen zijn, veel meer dan in Thailand.
  Men zou beter de schoonheid van het land accentueren, alsook de vriendelijkheid van de bevolking om maar te zwijgen over het goed eten en de cultuur.
  Ik stop ermee want het maakt me razend altijd dat “gezever” te moeten aanhoren en / of te moeten lezen .. neem me aub (svp voor de NL) niet kwalijk dat ik dit zeg.

  • khun moo zegt op

   Philippe,

   Maak je niet zo druk.

   Zoals nederland een image heeft van drugs gebruikers , tulpen, molens , kaas en klompen, zo heeft ieder land wel een image.
   Natuurlijk kan men niet ontkennen, dat prostitutie veel voorkomt in Thailand.

   ik denk dat thailand blog het uitstekend doet door niet alleen de onderwerpen; prachtige stranden, vriendelijke mensen, fantastisch weer, vriendelijke mensen en goedkoop levens onderhoud aan te snijden.
   Thailand heeft zoals andere landen ook schaduwkanten, die maar al te vaak niet benoemd worden of zelfs ontkent worden.

  • Tino Kuis zegt op

   Grappig, Phillipus, dat je zelf zo tekeer gaat en dan zonder enige kennis van zaken. Ik heb op geen enkele manier iets tegen prostitutie maar zoals het artikel zegt worden in Thailand prostituees uitgebuit, bedrogen en vernederd. Het is vooral in Thailand een zwaar beroep met veel schade op fysiek en mentaal gebied. Ik heb daar veel over gehoord en gelezen.

   En dan wat ze verdienen. je zegt,

   ‘….En dan, laat ons eerlijk zijn, als je de keuze hebt tussen a) in erbarmelijke werkomstandigheden (als je een job vindt) 10.000 THB per maand verdienen of b) 100.000 THB en méér, ook niet in de meeste leuke omstandigheden, .. verdienen ….. wat zou je zelf doen.’

   Verreweg de meeste prostituees in Thailand verdienen tussen de 10 en 30.000 baht, bedragen als 100.000 zijn een grote uitzondering.

   • theiweert zegt op

    Klopt wat je Tino zegt “Verreweg de meeste prostituees in Thailand verdienen tussen de 10 en 30.000 baht, bedragen als 100.000 zijn een grote uitzondering”

    maar ook wat Phillipus zegt in erbarmelijke werkomstandigheden (als je een job vindt) 10.000 THB per maand verdienen of zelfs een dagloon voor 300 baht om een paar dagen bij oogst of planten op de farm.

    De rest van de jaar speelt de verveling ook een grote rol en het eten is vaak niet zo probleem. Rijst, wat sambal en wat takjes van de boom en struiken aangevuld met een visje, kip, kakkerlakken of muis en rat.

    Dan is het werken in een bar e.d. een stuk gezelliger met collega lol hebben en wat drinken en plotseling kan men leuke kleding, make up en ruimer leven en hun familie onderhouden. Door een beter huis en niet alleen van wat planken en golfplaten.

    Vele gaan er vrijwillig heen omdat ze horen dat er geld verdient kan worden op een prettige wijze.
    Toen ik een 10 jaar terug in Isaan was met mijn vriendin, waren er ook twee meisjes die ik tijdens de party die we naar de rijstoogst hadden vroegen of ze met ons mee mochten om in Pattaya te gaan werken.

    Mijn vriendin zei nee, want ze kon niet garanderen dat ze voldoende geld daar zouden kunnen verdienen en dan zouden de ouders haar daar voor aankijken.

    Ik heb niets tegen prostitutie, zo langs het maar niet onder dwang gaat. Geen minderjarigen. Alleen vrijwillig en volwassen zonder misstanden.
    Een meisje of vrouw, die vaak vele uren met je optrekt kan je niet vergelijken met iemand die bij ons achter de ramen zit en voor € 50 je nat 20 minuten weer buiten zet.

    Nee de meeste hopen iemand te vinden, die voor hun en familie wilt zorgen. De knappere en goed verdienden zien het als manier als een goed verdiende boterham en meer voor meer luxe. Net als we die in onze landen vinden bij de betere Callgirls en escorts. Of dacht dat die knappe meiden naast oude en jonge patsers in een mooie sportwagen daar alleen zaten voor de liefde op het eerst gezicht.

    Stond een keer in een bar in Den Haag op het plein met een man wat aan drinken was, die zei als ik mijn portemonnee opentrekt heb ik direct een groot aantal vriendinnen. Toen hij voor de lol een pakje met briefje van 2,50, 5 en 10 guldens uit zijn binnenzak haalde. Waar plotseling een hoop meiden om een kerel heen stonden uit alle hoeken en gaten kwamen ze.
    Deed me aan terug denken toen ik in de gogo’s op de walking-street als met briefjes van 20 baht of pingpong balletjes aan het strooien waren.

  • Jacques zegt op

   Beste Philippe, dat stoppen van associëren met prostitutie in Thailand zal niet veranderen, zolang de zaken blijven zoals ze zijn. Er is veel prostitutie en daar kleven de nodige bezwaren aan. In dat verband is het een niet wenselijke arbeidsmogelijkheid. (Baan). Prostitutie is van alle dagen en uw mening daarover geeft u aan. Het vergelijk dat mensen met hun handen of hersenen werken tegen een geldelijke vergoeding gaat niet op wat mij betreft. Niet iedereen denkt het zelfde en in de morele kwestie blijven mensen toch verdeeld. Sterker nog een grote groep keurt het af, zeker op en in de wijze dat het plaatsvindt. Het is juist dat prostitutie in veel andere landen ook waar te nemen is. Ook daar moet de boel om. Het moet anders en zeker in Thailand op dit onderwerp. De weg te bewandelen daar is al veel over geschreven. Er zijn te veel partijen die een ander en vaak financieel belang hebben in deze en zolang die personen niet veranderen ten goede van de personen in kwestie, dan blijft het hard nodig om deze misstanden aan de kaak te stellen en te benoemen. Een regering die er voornamelijk niet is voor hun bevolking speelt ook parten. Het mag duidelijk zijn dat we dit stukje zo weer kunnen plaatsen over 20 jaar en er weinig of niets veranderd is. Mooier kan ik het niet maken en het blijft een trieste boel zo. De mensheid in zijn verscheidenheid.

 2. chris zegt op

  Ik durf wel te stellen dat ik door 16 jaar nu in Thailand te wonen (gehuwd, en alleenstaand), tussen het gewone volk met enkele prive linken naar de elite wel enig zicht heb op de zogenoemde prostitutie.
  En net als met corruptie (wat wij in het westen corruptie noemen heet dat in Thailand in de meeste gevallen niet zo) moet je dan toch eerst definieren wat prostitutie is. Als dat het verlenen van seksuele diensten is tegen een materiele vergoeding, dan nog rijzen er in de Thaise situatie een aantal vragen. Het is niet 100% prostituee of 0% maar er zitten 50 kleuren ‘betaalde’ sex tussen. Ik zal een aantal realistische situaties schetsen en u mag dan bepalen of de Thaise vouw een prostituee is of niet:
  – Werken met een onlyfans.com pagina (exponentiele groei in Covid-times);
  – Vriendjes proberen te vinden via Tinder of ene andere dating-site en maar hopen dat de man zo goed is om je wat te betalen na eenpaar uur sex. Anders was het gewoon gezellig;
  – Een bijvrouw van een getrouwde Thai waarvan de echtgenote weet;
  – Een vrouw die in de porno-flim-industrie werkt, ook wel porno-actrice genoemd;
  – Een maitresse van een rijke, getrouwde Thaise man waarvan zijn vrouw niks weet;
  – Een maitresse/sex buddy van een niet getrouwde man;
  – Een Thaise vrouw met een ban die in het weekend wat probeert bij te verdienen in het uitgaansleven;
  – Een moslim vrouw die de tweede of derde echtegnote van de man is (terwijl hij maar met 1 wettelijk getrouwd kan zijn)
  – Een aantrekkeijke jongedame die topless serveerster is in een prive-herenclub;
  – Een jongedame de in een karaoke bar werkt, bj de klant op schoot gaat zitten en 100 baht in haar bh laat stoppen.

  Succes met de antwoorden.

  Ik laat de ‘echte’ prostituees, de dames die in happy-end massage-salons, bars en nachtclubs werken maar buiten beschouwing want daarvan is het duidelijk.

 3. peter zegt op

  Tijdens de Oud Babylonische periode in Mesopotamië (ca. 1760-1595 voor Christus[3]) waren er minstens drie categorieën prostituees in Babylon.
  Dus het bestaat al een poosje.
  En wat te denken over het uitgaansleven? Mannen trekken naar clubs en kroegen en vrouwen ook.
  Je toont een dame wat interesse, je geeft wat drankjes en eindigt de avond,,,, je hoopt in bed met haar.
  Dan heet het geen prostitutie, maar “versieren”.

  Sommigen houden van sex en dus waarom dan niet betaald krijgen? Anderen zijn genoodzaakt het te doen met of zonder gevoel, om te over leven. Tja, in het begin misschien om huiverig voor te zijn, maar alle begin is moeilijk. Het geld geeft je wellicht weer een ander gevoeld. Het betekent brood op de plank voor je kind, bv.
  En er zijn er ook, die een goed belegde boterham erop na houden.

  Heb een docu mogen zien over vrouwen, die er leuk uitzien, betaald krijgen voor vakanties, shopping en wat dan nog niet meer, maar absoluut geen sex hebben met hun klant. Ze hebben een bepaalde benaming, maar vergeten. Echt mogen zien, vrouw kreeg een 1e klas ticket naar New York, zat in 5 sterren hotel en ging shoppen met creditcard van klant. En de klant? Als ie te veel OH, dan ging ze weer naar huis. En GEEN sex. Dus vraag me af wat zo’n klant nu bezielt.
  Het kan dus alle kanten op.

  Prostitutie is door fatsoensrakkers en religieuze groeperingen in het kwade daglicht gesteld.
  OK, er heerste soms een criminele sfeer erom heen in de vorm van pimps.
  Weer in een docu gezien, hoe de Russische mafia in Pattaya , Russische vrouwen uitbuiten.
  Ok dat is weer verkeerd. Vraag me af hoe het daar mee staat, aangezien de docu jaren gelee was.
  Het werd onderzocht door de Thaise politie. Echter nooit meer van gehoord.

  We blijven allemaal mensen en je leven kan bizarre vormen aannemen.
  Prostitutie, het is niet meer dan sexuele handelingen voor geld, so what?
  Op de keper beschouwd.
  Je bent getrouwd, hebt een vrouw, die niet werkt, waarmee je evt. sexueel contact hebt, is dat dan ook een prostituee?

  • Jacques zegt op

   Beste Peter, het leven is niet zwart wit, maar kent veel grijze nuances dat is een zekerheid. Ik ben geen fatsoensrakker, maar ben wel tegen de hoeveelheid van vrouwen en mannen die zich in dit wereldje ophouden en dit als werk ervaren. Zeker omdat ik uit informatie weet dat de overgrote meerderheid van de seks werkers dit niet doet uit liefde voor het werk, maar door kwalijke invloeden en verziekte omstandigheden die zeer verscheiden zijn. In Amsterdam op de wallen kwam uit onderzoeken in de jaren negentig van de vorige eeuw naar voren dat meer dan 87 % daar onder erbarmelijke omstandigheden bezig waren met het behagen van de medemens, die het feitelijk niet interesseerde wat er afspeelde. Het eigen gerief prevaleerde. Deze doelgroep heeft hulp en bescherming nodig en zeker tegen hunzelf. Velen eindigen (op oudere leeftijd) met trauma’s dienaangaande. In Thailand is er ook veel mis op dit gebied en dan maar dit alles goedpraten, daar moet men geen voorstander van zijn. Maak ook niet de fout alles vanuit het mannen perspectief te bekijken en goed te praten, want vele vrouwen zitten anders in elkaar. Voor de echt geïnteresseerden is er voldoende informatie te verkrijgen en ik raad deze groep aan dit tot zich te gaan nemen in de hoop de mening en beeldvorming te veranderen in een die zich uit van wat er werkelijk plaatsvindt.

   • Marcel zegt op

    Beste Jacques,

    Je schrijft: “In Amsterdam op de wallen kwam uit onderzoeken in de jaren negentig van de vorige eeuw naar voren dat meer dan 87 % daar onder erbarmelijke omstandigheden bezig waren met het behagen van de medemens”.

    Dat klopt, helaas, voor 100%.
    Ik woonde (Studie aan de UvA) tot 1995 met een paar vrienden op de Oudezijds Achterburgwal. We kenden vele vrouwen die achter de ramen zaten, en waarvoor we dan ook soms koffie, soep, sigaretten of broodjes haalden. Op deze wijze kregen we een vertrouwd contact. Meermaals is mij pijnlijk duidelijk geworden wat je schrijft, soms tot en met tranen aan toe. Het meest schrijnende zal ik nooit vergeten, een meisje uit Venezuela die mij in het spaans (hetgeen ik vloeiend spreek) om hulp vroeg. Zij was erin geluisd, en werd bedreigd. Resultaat was dat ik vervolgens ter plekke 2 kleerkasten van kerels naast mij had staan, die mij intimideerden indien ik ook meer iets zou doen om haar te helpen.

    Vreselijk, en tot op de dag van vandaag heb ik er spijt van dat ik te laf ben geweest om bijvoorbeeld de politie erbij te halen.

 4. De laender zegt op

  Prostitution is een groot woord in 70 procent van de massages salons word dan aan prostitusie gedaan ,de gemakkelijkste manier om iets te verdienen .
  Voor massage betaald u 350 bath waar 150 is voor de masseuse dus het is niet verwonderlijk dat ze iets willen bij verdienen en dat bij verdienen ligt tussen 400 en 1000 bath dus allemaal geen probleem je kiest daar zelf voor

 5. wibar zegt op

  Prostitutie is van alle tijden. Het verhuren van je lichaam/geest is helaas nodig om aan geld te komen om de kosten van het leven te betalen. Niet iedereeen heeft de vrije keuze om dat te kiezen wat hij of zij leuk vindt. Opleiding, familie, culturele en wettelijke mogelijkheden zijn te divers om dat voor iedereen mogelijk te maken. De westerse opvoeding en socialisatie leert dat prostitutie niet goed is. Ik vindt het hoegenaamd vreemd dat met de westerse bril op men deze vorm van geld verdienen bij voorbaat veroordeeld. In de reactie zie ik veel vergelijkingen naar aandere landen en worden de appels en peren op een hoop gegooit en vervolgens vergeleken. Hou daar nu eens mee op. Elke cultuur weegt dat anders. Wij stammen af van een puritijnse opvoeding die alles op het godsdienstige (christelijke) weegschaaltje legt. Vervolgens vanuit een hypocriet standpunt dat de westerse morele overtuiging superieur moet zijn gaan we dan andere culturen veroordelen. Stop daar nu gewoon eens mee. Misstanden, uitbuiting en crimineel gedrag is uiteraard ook toetsbaar in elke cultuur. Maar de defintie wat misstanden zijn kan per cultuur verschillen. In ons land (NL) is het trouwen met meerdere vrouwen wettelijk verboden. Echter samenhokken met meerdere vrouwen kan wel (voorbeeld Anton Heyboer met zijn vijf vrouwen). In islamitische landen mag een man 4 vrouwen huwen mits hij ze kan onderhouden. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Sex als verkoopmiddel is prima als beide partijen daar ook akkoord mee gaan. Het is een makkelijke manier om met een beetje acteerwerk relatief snel veel geld te verdienen. Thai zijn vooral praktisch. Als dochterlief familei kan onderhouden met haar verworven inkomen dan is haar status in het thuisdorp goed. Niemand kijkt dan nog naar wat ze voor werk daarvoor doet. Het moraliserend afkeuren is vooral een simpele manier om met oogklepen op naar situaties te kijken. Objectief bestaat immers niet het is altijd intersubjectief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website