Het Thaise schrift – les 9

Door Rob V.
Geplaatst in Taal
Tags:
23 juni 2019

Voor wie regelmatig in Thailand verblijft of Thaise familie heeft is het handig om de Thaise taal je enigszins eigen te maken. Met genoeg motivatie kan praktisch iedereen van elke leeftijd de taal leren. Ik heb zelf écht geen taalknobbel maar kan nu na ongeveer een jaar toch basaal Thais. In de volgende lessen een korte introductie met de veel gebruikte karakters, woorden en klanken. Vandaag les 9.

Het Thaise schrift – les 9

Vandaag les 9

Het Thaise schrift – les 9

j
n
s
s
th (geaspireerd)

1

Woord Uitspraak Toon Betekenis
หญิง jǐng s vrouwelijk
บัญชา ban-chaa m-m commanderen
บุญ boen m goede daden
ญี่ปุ่น Jîe-pòen d-l Japan

Yǐng komt voor in het woord ผู้หญิง (phǒe-jǐng): persoon+vrouwelijk. Een vrouw dus! J Een man is ผู้ชาย (phǒe-chaai): persoon+mannelijk.

Misschien ken je ‘boen’ wel uit het woord ทำบุญ (tham-boen): ‘to make merit’. In Nederlands zeggen we dan ‘verdiensten verwerven’. Het verwerven van meer verdiensten door goede daden, zoals het doen van donaties.

2

คุณ khoen m u
ประมาณ prà-maan l-m ongeveer
ไปรษณีย์ prai-sà-nie: m-l-m postkantoor
เณร neen m jonge monnik

3

รักษา rák-sǎa h-s verzorgen,behandelen
กระดาษ krà-dàat l-l papier
อักษร àk-sǒhn l-s alfabet, schrift
อังกฤษ ang-krìt m-l Engels

De ฤ (reu/ruh) kom je in het Thais nauwelijks tegen. Enkele voorbeelden zijn อังกฤษ(ang-krìt, Engels) en ฤดู (rúh-doe:, seizoen). Daarom behandel ik deze tekens verder niet.

4

ศูนย์ sǒe:n s nul (0)
ศาสนา sàat-sà-nǎa s religie, geloof
อาศัย aa-sǎj m-s woonachtig
ประเทศ prà-thêet l-d land, natie
ประกาศ prà-kàat l-l bekendmaking

Als je het woord voor ‘natie’ kunt lezen of verstaan dan lukt je ook vast om ‘ประเทศกูมี’ te lezen: prà-thêet koe: mie: (land+ik+heeft, mijn land heeft). Dit protestlied van ‘Rap Against Dictatorship’ ging eind 2018 viral.

5

ถาม thǎam vragen
ถนน thà-nǒn l-s straat, weg
สถานี sà-thǎa-nie: l-s-m station
ถูก thòe:k l correct
รถ rót h voertuig (met wielen)

Zonder verdere toevoeging gebruiken de Thai het woord รถ (rót) voor auto. Een trein is bijvoorbeeld รถไฟ (rót-fai, een voertuig op vuur/elektriciteit) en een bus is รถบัส (rót-bàt, transcriptie van Engels leenwoord ‘bus’). Treinstation is dan สถานีรถไฟ (sà-tǎa-nie:- rót-fai).

Oefening:

Ken je nog nog andere voertuigen in het Thais?

Aanbevolen materialen:

 1. Het boek ‘de Thaise taal’ en downloadbare materialen van Ronald Schütte. Zie: slapsystems.nl
 2. Het leerboek ‘Thai for beginners’ door Benjawan Poomsan Becker.
 3. www.thai-language.com

5 reacties op “Het Thaise schrift – les 9”

 1. Danzig zegt op

  Ik zou toch willen suggereren te beginnen met het onderverdelen van de medeklinkers in drie groepen, hoog, midden en laag, en aan de hand van die indeling de toonregels te leren. Dat maakt de tonen zoals aangegeven met fonetische toontekens (/\, /, \ en \/ voor dalend, hoog, laag en stijgend resp.) veel logischer en makkelijker te onthouden.

  • Rob V. zegt op

   Hallo Danzig, ja je hebt een punt. Het koppelen van de klasse is belangrijk. Maar mijn eerste prioriteit was om de mensen de karakters te laten herkennen. Dan zijn het niet langer vreemde of sierlijke tekens maar weet je ongeveer een klank er aan de koppelen, kun je al wat korte woordjes lezen (uitspraak en betekenis mag dan nog onbekend zijn). Daarna zouden dan de klassen enzo moeten komen. Die komen straks in les 12 kort aan bod, al zal dat menig beginneling in eerste instantie een punthoofd geven…

 2. Winlouis zegt op

  Beste blogleden, waar kan ik al de lessen terug vinden, aub. Met dank bij voorbaat.

  • https://www.thailandblog.nl/category/taal/

  • Rob V. zegt op

   Er komen in totaal 12 lessen. Les 1-10 om de meeste voorkomende karakters te leren. Les 11 zal een herhaling zijn van de karakters uit les 1-10 met enkele korte aanvullingen. Les 12 is saaie maar belangrijke grammatica (toonklasse regels) . Daarna wil ik het geheel als 1 enkele PDF file aan de redactie sturen zodat mensen het kunnen printen of op de computer allemaal nog eens terug lezen.

   Feedback blijft welkom, dan kan ik correcties maken voor de PDF.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website