Uit een recent onderzoek door een Engels instituut kwam naar voren, dat de Thai in het algemeen slecht op de hoogte is van zijn eigen samenleving. Het onderzoek werd uitgevoerd onder jongeren van 16 tot 24 jaar oud met vragen over de Thaise bevolking, openbare diensten, het kopen van een huis, het aantal Moslims in Thailand en nog veel meer. Het resultaat was, ondanks computers en smartphones of misschien was dat juist de reden, bedroevend slecht.

Op de “Ignorant Index 2016” (zeg maar de index van onwetendheid) waren er slechts 6 landen, die een slechtere uitkomst hadden. De slechtste van die zes was India, maar ook de Verenigde Staten behoorde tot die zes. Nederland daarentegen scoorde op die index zeer hoog en werd winnaar. Hoera, onze jongeren weten dus aardig hoe het reilt en zeilt in onze maatschappij.

Geschiedenis

Ik vroeg mij af of er ook vragen over de vaderlandse geschiedenis in dat onderzoek werden gesteld. Een poosje geleden had ik 7 jongens (klasgenoten van onze zoon) op bezoek en stelde hen enkele vragen over de Thaise geschiedenis. Niemand wist mij de naam van Rama V (Chulalongkorn) te noemen, geen enkel antwoord op wat Thailand in de Tweede Wereldoorlog was overkomen, oorlog met Burma in een ver verleden?, geen idee! Ik vrees, dat de lessen in geschiedenis in het Thaise onderwijs geen hoge prioriteit hebben.

Geschiedenisles in Nederland

Als u – net als ik – wat ouder bent, dan kunt u zich vast wel die lange ritsen van jaartallen herinneren, die je uit je hoofd moest leren: 768 Bonifatius bij Dokkum vermoord, 800 Karel de Grote werd tot Keizer gekroond, 1568 – 1648 de 80-jarige oorlog met Spanje, 1940 – 1945 Tweede Wereldoorlog, enz. enz. Later kwam er naast die jaartallen ook het inzicht bij hoe bepaalde (internationale) conflicten en oorlogen zich ontwikkelden.

Wat is de zin van geschiedenislessen?

Voor dit verhaal heb ik getracht een antwoord te vinden op deze vraag op de vele websites, die over geschiedenis gaan, maar een eensluidend antwoord vond ik niet. Vraag het aan 7 hooggeleerde historici en je krijgt 13 verschillende meningen. Voor mij staat het echter vast, dat geschiedenislessen je een inzicht geeft in de ontwikkeling van het land, waardoor je een beter begrip kunt ontwikkelen voor allerlei aspecten uit de hedendaagse samenleving.

Thailandblog

On Thailandblog worden veel onderwerpen over Thailand aangeroerd en de geschiedenis van Thailand maakt daar een behoorlijk deel van uit. Zelf heb ik er een flink aantal artikelen over gemaakt, maar ook andere blogschrijvers hebben prachtige verhalen over de geschiedenis van Thailand gemaakt. We weten hoe Thailand is ontstaan, we kennen de ontwikkeling van de koninkrijken Sukhothai, Ayutthaya, de oorlog met Nirma, de Chakri dynastie, Thailand in de Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van de conflicten in het zuiden, het ontstaan van de Isaan, enz. Met die kennis kun je ook enig inzicht verwerven in de maatschappelijke problematiek, waar Thailand voor staat.

Kortom

Als u een regelmatige lezer van Thailandblog bent, dan weet u meer van de Thaise geschiedenis dan de gemiddelde Thai.

Bent u het daarmee eens?

No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Stelling van de week: Lezers Thailandblog weten veel van de Thaise historie”

 1. Daniël M. zegt op

  Oei oei… Ik vrees dat de Thaise jongeren tussen 16 en 24 jaar even slim zijn in de geschiedenis van Thailand. Dus moet ik de stelling helaas tegenspreken.
  Misschien moet er eens een onderzoek gedaan worden naar de reden hiervoor, zodat men toch op zijn minst een idee kan krijgen, hoe men de Thaise jongeren warm kan krijgen voor geschiedenis. Misschien moet men meer belangstelling geven aan de jongeren.
  Dat de jongeren meer belangstelling hebben in smartfoons, is dan ook weer de schuld van de overheid. Ze krijgen langs alle kanten en kanalen reklame rond hun oren geslingerd…
  Misschien moet de overheid ook eens keuzes maken. ..

  • Daniël M. zegt op

   Rechtzetting / aanvulling:
   … dat de Thaise jongeren even slim zijn ALS IK …

 2. bona zegt op

  De vroegere naam van Thailand was Siam.
  Voor het overige lees ik met genoegen de artikelen die hier geplaatst worden, doch ik heb meer belangstelling in het heden en hoop voor de toekomst.
  Prettig feest deze avond.

 3. janee zegt op

  Hoewel ik die tegenwoordig zo gangbare uitdrukking (want het kan dus niet, ja+nee tegelijk) afschuwelijk vindt, gebruik ik hem nu toch, omdat hij mijn antwoord treffend weergeeft:
  1.Ja, attente en ietwat voor historie belangstelling hebbende lezers-als die het al langere tijd zijn, zullen wat meer kennis hebben als de ”gemiddelde Thai”. Maar dat geldt evenzeer voor heel wat andere aspecten van leven in TH en nog meer voor de wereld buiten TH.
  2.NEE-want er wordt wel degelijk gesch. gedoceerd in zowel prathom als matayom.-ik zie geregeld die boekjes met door de staat voorgeschreven lesjes etc. Zoals je ook wel weet, is leren op school voor de gemiddelde Thai gewoon nadreunen (ik noem dat meestal papagaaien) en heerst het algemeen idee dat dit niks te maken heeft met het normale dagelijks leven. Ik vermoed dat je gewoon de verkeerde vragen hebt gesteld, die net niet sporen met hoe het hun is aangeleerd. En dat jij het antw. op veel vragen daarin zelf niet zal weten.
  En ja, het is door papa staat voorgeschreven dus sterk pro-Thai gekleurd-denk maar niet dat gemeld wordt dat TH enkele eeuwen (of hoe lang was het?) dor die verachtelijke Burmezen is bezet geweest, of dat de aller-oorspronkelijke Thai nu de Khmer zijn-e.d.
  Lae go-sawasdee phimai duay, nah.(khrap als je wilt).

 4. Joop zegt op

  Leuk stukje….Bonifatius werd volgens mij in 754 bij Dokkum vermoord…feit (geen commentaar op schrijver)
  Groetjes……

  • Stevenl zegt op

   Dat heb ik vroeger ook zo geleerd, tegenwoordig weten we dat het geen moord was maar gewoon een verloren veldslagje.

  • Jean zegt op

   Inderdaad…het jaar 754 na Christus…

  • Fransamsterdam zegt op

   In 768 werd Karel de Grote Koning van de Franken.

 5. ruud zegt op

  Misschien, dat de gemiddelde Thai meer van Thailand weet, dan ik van de geschiedenislessen heb onthouden.
  Mijn kennis van de geschiedenis houdt wel een beetje op met 1600, slag bij nieuwpoort.
  En dan weet ik niet eens, waarom ze daar aan het vechten waren, en ook niet, waar nieuwpoort ergens ligt.

  • Jean zegt op

   Een kleine uitleg:
   Het was een veldslag , op 2 juli 1600, tussen het Staatse en het Reguliere Zuid-Nederlandse
   (“Spaanse”) leger.
   Marits van Nassau, de latere Prins van Oranje, was door de Staten-Generaal van de Nederlanden naar Vlaanderen(België) gestuurd om Duinkerken in te nemen.
   De kaapvaart bracht veel schade toe aan de handelsvloot van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
   Onverwacht kwam een groot Spaans leger, o.l.v. Aartshertog Albert van Oostenrijk richting Vlaanderen, dat leidde tot een veldslag nabij Nieuwpoort.
   De tocht naar Duinkerke werd afgeblazen. Het is een van de bekendste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis.

   Opmerking: in deze 80 jarige oorlog zat een wapenstilstand van 12 jaar.

   Als grap wordt weleens gezegd van: wat gebeurde er in 2 juli 1601……..1 jarig herdenking van de slag van Waterloo.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Inderdaad een hele grap, vooral dan om op 2 juli 1601 een slag te herdenken die pas 214 jaar later zou plaatsvinden. 🙂
    Slag bij Waterloo was op 18 juni 1815.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Waterloo
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Nieuwpoort

 6. Fransamsterdam zegt op

  Voor zover ik mij kan herinneren ging geschiedenis vooral over oorlogvoering en overige conflicten.
  Dat is weinig zinvol en je leert er weinig van, zeker nu de meeste oorlogsstrategieën sterk verouderd zijn en het binnenvallen van (buur)landen geen deel meer uitmaakt van het internationale beleid in de westerse politiek. Zelf vind ik geschiedenis interessanter als je leert hoe bijvoorbeeld de koude oorlog tot de man op de maan en een enorme boom in de zwaar gesubsidieerde technologische ontwikkeling heeft geleid. Of hoe de uitvinding van de gloeilamp bij heeft gedragen aan het ontdekken van de kwantummechanica.
  Of wij meer weten van de Thaise geschiedenis dan de Thai zelf, dat blijft speculeren.
  Wie er uitkiest wat je leert speelt ook een grote rol.
  Het zou mij trouwens verbazen als er op dit blog lezers zijn die zonder te googelen de stamvader van het Huis van Nassau kunnen noemen.

 7. lupus zegt op

  Voor de kenners:
  -wanneer was de guldensporenslag
  -waar kwamen de Romeinen ons land binnen
  -wat is de oudste stad van Nederland
  -wanneer is de scheiding der machten ingevoerd
  -wanneer hadden we onze eerste grondwet
  -wanneer werden we een constitutionele monarchie
  -wanneer werd algemeen kiesrecht ingevoerd
  -en het vrouwenkiesrecht
  -wie was eigenlijk onze eerste koning
  -wie weet wat de non possumus politiek inhield

  Als je dit allemaal weet ben je geslaagd voor je inburgering.

  • Fransamsterdam zegt op

   Uit mijn hoofd, benieuwd of ik wat goed heb:
   1 Rond 1625. (meer een vraag voor de Vlamingen)
   2 Bij Nijmegen.
   3 Utrecht
   4 1848 thorbecke
   5 rond 1800 napoleon
   6 1805 broer napoleon
   7 1916
   8 1919
   9 napoleon’s broer
   10 het Latijn betekent ‘wij kunnen het niet’ dus ik zou denken een politiek die ondersteuning van de kiezers vereist.

   • lupus zegt op

    Gezakt. 3 goed de eerste was wel clever van je was een strikvraag ging over een vrij Vlaanderen Maar wel logisch, maar 3 goed. Ik wil maar aangeven dat dergelijke vergelijkende onderzoeken niet veel zeggen. Het is maar wat de gek vraagt.

   • Jean zegt op

    Oudste stad van Nederland is Nijmegen

  • Leo Th. zegt op

   Lupus, wat een bijzonder treffende reactie waarmee m.i. nog maar eens duidelijk wordt gemaakt dat de hele inburgeringswet één grote farce is en samengesteld door intellectuelen, die maar weinig raakvlak hebben met de huidige samenleving in Nederland. Heel veel van oorsprong Nederlanders zullen deze vragen beslist niet kunnen beantwoorden. Of lezers van dit blog veel afweten van de Thaise geschiedenis betwijfel ik. Weliswaar wordt er inderdaad met regelmaat over de Thaise geschiedenis geschreven maar daar blijft in ieder geval wat mij betreft niet veel van hangen. In Thailand valt mij altijd op dat met name de jeugdigen heel veel teksten van Thaise songs uit het hoofd kennen, ik schat zomaar in dat zij daar meer vanaf weten dan van hun vaderlandse geschiedenis. Overigens heb ik op Thailandblog ook meerdere malen mogen lezen dat in Thailand het onderwijs veel te wensen overlaat. Of dat ook geldt voor de lessen in Thaise geschiedenis zou ik niet weten maar of het Engelse “Ignorant Index 2016 onderzoek” daar helderheid over verschaft geloof ik beslist niet. Uitslagen van dergelijke onderzoeken neem ik met een zeer flinke ‘korrel’ zout.

 8. JACOB zegt op

  Mijn stelling is onzin,die hele geschiedenis,maar goed ieder zijn eigen idee,heb in mijn werkende leven verschillende werkgevers gehad,bij sollicitatie gesprekken vroegen ze naar de werkervaring,kan mee geen werkgever herrineren die mij heeft gevraagd of ik wist wanneer floris de vijfde door een trein was gegrepen.

 9. Thallay zegt op

  ik heb nog nooit een gemiddelde Thai ontmoet. Kan me er ook niets bij voorstellen. Ik heb wel heel veel Thai ontmoet van allerlei pluimage die heel veel weten over de historie en geografie van hun land. In ieder geval meer dan veel Nederlanders, die ik ken, weten, van hun geschiedenis en geografie.
  Wat was de echte naam van Karel de Grote ? Was hij een Nederlander ? Wie was King Billy ? Was generaal Van Heutz een oorlogsheld of massamoordenaar ? Waarom hebben we de molukkers opgesloten in verlaten concentratiekampen en zijn we de beloften aan hen niet nagekomen ? Was koningin Wilhelmina een verzetsleidster of gewoon een lafaard, die zichzelf en haar gezin in veiligheid heeft gebracht ? Hoe heette de eerste nederlandse paus ? Sinds welk jaar is nederland een koninkrijk ? Wie heeft dat ingesteld ?
  Zo maar een paar vragen aan die welopgeleide nederlandse expats.
  Wie weet de juiste antwoorden zonder te googlen ?

 10. Slagerij van Kampen zegt op

  Men heeft mij altijd wijsgemaakt dat de beperkingen van het Thaise onderwijs nu juist voortkomen uit het Thailand centrisme zal ik het maar noemen. Thailand als middelpunt van de wereld dus. Nu blijkt dus dat ze op school ook niets leren over hun eigen geschiedenis. Wat onderwijzen ze daar op school nu eigenlijk wel dan.

 11. Gringo zegt op

  Het valt mij op, dat veel reactie’s over de Nederlandse geschiedenis gaan, terwijl mijn verhaal toch echt over de staatkundige geschiedenis van Thailand gaat.

  Ik heb zelf de Nederlandse geschiedenislessen even vermeld omdat ik vroeger een hele rits jaartallen moest kennen zonder te weten waarom. In een later stadium werd er meer nadruk gelegd op het belang van een gebeurtenis in de nationale ontwikkeling en in internationaal verband. Inderdaad is Bonifatius niet in 768, maar in 754 in een veldslag bij Dokkum gedood, maar is dat verschil in jaren nu zo belangrijk? Ik dacht het niet.

  Daarom zijn de “wanneer” vragen van Lupus naar mijn mening ook niet zo interessant. De gebeurtenissen zelf zijn wel van belang, maar of dat nu een jaar eerder of later is gebeurd maakt geen verschil.

  Terug naar Thailand. Het belang van de staatkundige geschiedenis van Thailand vind ik, dat je met een beetje kennis van zaken een beter inzicht krijgt in de huidige Thaise maatschappij.
  Als je wilt begrijpen waarom de Isaan een achtergebleven (of achtergesteld, zo u wilt) gebied is het goed om de geschiedenis te kennen van hoe de Isaan als deel van Thailand is ontstaan.
  Als je wilt begrijpen waarom er zoveel problemen in het zuiden zijn met Moslims, is het goed de geschiedenis te kennen van hoe dat zuiden een deel van Thailand is geworden.

  Zo zijn er meer voorbeelden van incidenten en gebeurtenissen in Thailand te noemen, die van groot tot zeer groot belang zijn geweest voor de huidige Thaise samenleving. Van een flink aantal daarvan heeft u op Thailandblog.nl kennis kunnen nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website