In Thailand is goedkoop meestal duurkoop

Eén van de plezierige eigenschappen van Thailand is dat vrijwel alles er goedkoop is, zeker volgens onze westerse maatstaven. Echter de kwaliteit van de producten laat vaak te wensen over, zo is mijn ervaring.

Wanneer ik in Thailand verblijf hoor vrienden en kennissen vaak klagen dat de in Thailand aangeschafte spullen wel erg snel kapot gaan. Dat geldt voor apparaten waar een stekker aan zit zoals koffiezetapparaten, ovens, TV’s, wasmachines, enz. maar ook voor andere producten.

Mijn ervaring

Zelf heb ik daar ook wat ervaring mee. Zo kocht mijn vriendin een leuke korte broek voor een prikkie. Na een dag lag de voering van de linkerzak er al uit. Weer een dag later sprongen de knopen er af. Een ander voorbeeld: omdat ik tijdens mijn verblijf in Hua Hin regelmatig ging fietsen met mijn maatje Jos, kocht ik zo’n buiktasje om mijn telefoon en portemonnee gemakkelijk mee te nemen tijdens de fietstochten. Deze was zeker niet goedkoop, echter na een paar dagen was de rits al kapot.

Voor een deel is dat wel te verklaren. Elektrische apparaten hebben natuurlijk te lijden onder het vochtige en hete klimaat in Thailand. Het is daarom wel begrijpelijk dat het eerder kapot gaat. Maar dat geldt niet voor de overige producten.

Goedkoop is duurkoop

Als kind kreeg ik van mijn moeder al ingeprent dat ‘goedkoop ook duurkoop’ was. Een spreekwoord uit 1914, maar kennelijk nog steeds actueel en het betekent in Oudhollands: ‘goedkoope dingen zijn in den regel slecht, zoodat men spoedig weder iets nieuws moet koopen.

Of deze is ook wel aardig: ‘koopjes kosten geldhoopjes’. Nog eentje: ‘alle waar is naar zijn geld, en de gierigheid bedriegt vaak de wijsheid.’ Zo, nu genoeg oude volkswijsheden. Maar had mijn moeder gelijk of ben je het absoluut niet eens met deze stelling?

Reageer en deel jouw ervaringen met goedkope producten in Thailand.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Stelling v/d week: In Thailand is goedkoop meestal duurkoop”

 1. math zegt op

  Ben ook van mening dat goedkoop duurkoop is. Als ik mijn Ralph Lauren polo’s afzet tegen mijn originele dan zie je na een paar keer wassen heel goed het verschil. Daar tegen over staat mijn hele goede ervaringen met spijkerbroeken van de merken D&G en G-star. Heb er al jaren plezier van, Ik koop de broeken bij Mike Shopping Mall Pattaya. Rechts van de hoofdingang buiten. De broeken van mijn zoon die gekocht zijn op de wekelijkse markt in Pattaya zijn ook nog steeds in zeer goede staat! Ondanks dit ben ik het met de stelling eens.

 2. J.Jordaan zegt op

  Alles wat hier verkocht word en waar made op China opstaat (vooral elektrische artikelen)
  kan je vanuit gaan dat je die in de kortste keren in de vuilnisbak kan gooien.
  Dan nog meubels. Ga niet eens in op slaapkamer meubilair voor 15000 Bht.
  Daar kan je nog jarenlang plezier van hebben. Vooral meubels van zogenaamd hardhout. Die houtsoorden horen lange tijd in het water gelegen te hebben.
  Dat gebeurd dus niet, dus na een jaar of wat gaat dat hout werken en onstaan scheuren.
  Dat is ook het geval met deuren. Gaan we naar de badkamer kijken. Je kan geweldig mooie badkamer spullen kopen. Ziet er de eerste jaren geweldig uit. Dan blijken de zogenaamde chromen kranen niet op messing (zoals dat hoort) te zitten, maar op plastik. Ga zo maar door. Een vakman in Thailand is moeilijk te vinden. De meeste zijn knoeiers. Zowel voor reparatie aan huis,airo,motor of auto.
  Er zijn ook geen goede vakopleidingen. Ik heb een voorbeeld van en technische school vlak in mijn beurt. Is ook nog een school die door een of ander land (ik ga geen naam noemen) ondersteund word. De naam van dat land staat ook nog op het reclame bord buiten. Als je een goede zaak treft waar je goede spullen kan kopen of een vakman in de buurt, wees er zuinig op. Het grootste gedeelte wat van die school af komt kan geen spijker in de muur slaan
  J.Jordaan

 3. Pim. zegt op

  Ik ben het helemaal eens met de stelling dat het merendeel troep is wat je koopt.
  Plastic artikelen zijn al snel verdroogd ,ga je uit eten pas dan op met de vork ,voor je het weet staat deze omgebogen in je mond en probeer hem er dan maar weer eens recht uit te halen zonder dat je kunstgebit aan een lamp hangt .
  Voor schoenen kan je uitstekend terecht bij een speciaalzaak .
  Kopen is hier een kunst .

 4. anton zegt op

  Als ik dit goed lees, dan zijn de aanschafkosten voor goede spullen ongeveer gelijk aan die in nederland. Dat kan wel kloppen want is er niet eens een enquete geweest over de prijsverschillen tussen nederland en thailand, waaruit kwam dat het niet zoveel scheelde?
  Ook het feit dat over het algemeen het wonen in thailand toch ruim boven de ca 1000 € per maand (het huidige alleenstaandenpensioen) ligt om comfortabel te leven zegt al genoeg.

 5. angelique zegt op

  Jeetje wat een negativiteit!! Ja oke….het zal niet van het super kwaliteit zijn…maar na 3 keer wassen is MIJN goedkope rok nog echt draagbaar…net zo met mijn slippers, schoenen en shirtjes. Alle waar naar zijn geld. Je kunt voor bv 150 Baht voor een paar slippers ook niet verwachten dat ze jaar na jaar meegaan… dan moiet je er echt heel wat meer voor uitgeven. Voordeel is wel weer als je de goedkopere versie koopt van bv kleding…dan heb je ook steeds weer wat anders toch! Zie het dus ook eens positief (en dan heb ik het niet over duurzame goederen zoals tv”s…de mijne werkt na een jaar nog prima…mijn dvd speler ook…. en nee het waren niet superdure maar ook niet de supergoedkope…de gi\ulden middenweg is dan een prima oplossing!)

 6. gerard zegt op

  Ik dacht altijd dat ik voor het ongeluk geboren was, maar kom er nu achter dat er vele met mij zo zijn geboren.
  Enige voorbeelden ; koelkast na 2 jaar defect (panasonic)
  waterkoeler na bijna 2 jaar defect (mamaru)
  in 3 jaar 2 DVD spelers
  Compressor na 1,5 jaar in brand
  slijptol haalde net geen jaar.
  Ik hou d’r maar mee op anders kom ik te negatief over, maar vrolijk wordt ik er niet van wel straatarm.

  • Pim. zegt op

   Gerard.
   Ga eens om garantie ,als je daar de humor van in kan zien kan je echt lachen .
   Wie weet vrolijkt dat je wat op .

 7. Chelsea zegt op

  Een aardig voorval………….alhoewel aardig….

  In mijn huis dat 5 jaar geleden gebouwd is ,heeft er al 3 x iemand opgesloten gezeten in het toilet omdat ,tijdens het slechts sluiten van de deur, IN het slot zelf iets vanzelf kapot sprong,waardoor het slot weigerde om weer geopend te worden.
  Noch van binnen uit ,noch van buiten.
  In twee gevallen was er buiten degene die op het toilet was,nog iemand anders in huis die, via een te hulp geroepen mannetje van de staff ,het slot en dan ook nog eens met heel veel moeite,(en natuurlijk met behulp van mijn geleend gereedschap),uiteindelijk na ongeveer 20 minuten !!!!! de deur weer kon openen door het gehele slot er uit te nemen.

  Maar de derde keer was het echt heel vervelend , niet alleen omdat het mijzelf betrof,maar vooral omdat ik die nacht alleen thuis was.
  ‘s Nachts ging ik naar toilet,opende en sloot de deur achter mij en daarna kon ik er niet meer uit.Het slot had zich zelf geblokkeerd !
  Omdat niemand met zijn telefoon in zijn hand ‘s nachts naar toilet gaat (althans ik doe dat nooit) kon ik ook niemand te hulp roepen en stond, ook nog eens in het pikkedonker teneinde niet al te wakker te worden tijdens mijn ‘plaspleging’ ,in mijn onderbroek .
  Goede raad is dan heel erg duur.
  Maar Boeddha was met mij………omdat de kraan van het ligbad kort daarvoor ook de geest gegeven had doordat de hendel afgebroken was, lag er een waterpomp tang in de badkamer paraat in geval ik het bad wilde gebruiken om daarmee de badkraan open en dicht te draaien.
  Ik heb toen daarme met geweld de latjes van de deur, waarvan de bovenste zijde uit jaloezie latten bestond , 1 voor 1 kapot gemaakt ,om een gat te maken,groot genoeg om mij er uit te laten.
  Maar Thais hardhout is ,in tegenstelling tot Chinees hang en sluitwerk, wel van erg goede kwaliteit,dus het kostte mij veel kracht om een tiental latjes te molesteren en uit te nemen om vervolgens via een hoge opstap over het onderpaneel van de deur te stappen de slaapkamer weer in.
  Wat nu geleerd ? …………Om ondanks het aangebrachte en betere vervangings slot NOOIT meer een deur in mijn huis achter mij te sluiten.
  En de reactie van de bouwer…..ik was de enige die met dit probleem geconfronteerd was geworden.

  Ja,ja dat zal wel weer zo zijn.

 8. Ruud Rotterdam zegt op

  Jongens wat hebben jullie het slecht in Thailand.
  Die warmte en al die vriendelijke mensen om je heen.
  Dan nog die groene natuur erbij.
  Ik zou maar snel naar Nederland komen -10 graden veel sneeuw en ijsregen.
  Moet je met de auto weg kan je lekker in de File staan.
  Even gekeken op mijn Philips TV made in China,
  Evenals mijn PC.monitor.
  Dus kom snel naar huis dan kan je mee mopperen.
  Regering kort ook nog behoorlijk in wat vroeger Waardevast pensioen genoemd werd
  mijn advies geniet van wat er beter is, en zeur niet over de mindere kanten van Thailand

  • Antoinette Bartels' zegt op

   Moderator: graag op de stelling reageren.

 9. BramSiam zegt op

  Nou Angelique, je zegt het zelf. Alle waar naar zijn geld. Omdat het doorgaans om weinig geld gaat is de waar dan ook niet goed in Thailand..Dat geeft veel verspilling van materiaal en arbeid en verder veel ergernis. Het is voor een vakman toch veel plezieriger om kwaliteit te leveren zou je denken. In Thailand gaat het steeds om kortetermijnoplossingen en kortetermijn spullen. Jammer in deze tijd waarin duurzaamheid voorop zou moeten staan.
  Bovendien leidt deze mentaliteit ook nog wel eens tot gevaarlijke oplossingen van verkeerssituaties, Slecht onderhoud van wegen, slechte beveiliging etc.. Om een of andere reden ga ik in een Thaise bar nooit onder een aan de wand bevestigde televisie zitten. Ik vertrouw misschien te weinig op de bescherming van de Boeddha.

 10. hansgeleijnse zegt op

  Niet voor niets passen veel fabrikanten hun produktie aan wanneer ze naar hun exportmarkten kijken. De meeste houden bij de kwaliteitseisen wel degelijk rekening met de koopkracht van het land waar ze hun produkt willen slijten. De prijsverschillen worden niet alleen veroorzaakt door belasting- en importheffingen. Het meest duidelijk is dat bij auto’s. De eisen in Thailand vwb milieu, veiilgheid en kwaliteit liggen lager dan die in Europese landen. Wie z’n Thaise auto naar Nederland importeert komt financieel van een koude kermis thuis. Een in Thailand voor de export naar de VS of Europa gebouwde auto is hier gekocht heel wat duurder dan een exemplaar geproduceerd voor de lokale markt.

 11. gerard zegt op

  Moderator: graag reageren op de stelling en geen chatsessies.

 12. arie zegt op

  Als ik het goed begrijp is de stelling een beetje vreemd. Beter was: “Ook in Thailand is goedkoop duurkoop”. Want dat is een gezegd dat universeel is en over de gehele wereld geldt.
  Verder is het ook in Thailand zo dat je moet opletten wat je koopt en niet verwachten dat je voor een dubbeltje op de eerste rij kunt zitten.

 13. BA zegt op

  Bij computers en TV’s etc kan ik me er nog wat bij voorstellen. Bijvoorbeeld bij computers is de omgevingstemperatuur en koeling vrij belangrijk voor de levensduur van zo’n apparaat, niet voor niks dat veel bedrijven etc hun systemen in gekoelde ruimtes hebben staan.

  Ik heb in Thailand ook voor het eerst de zogenaamde coolpads gezien, waar je je laptop op kan zetten voor extra koeling. Stom toevallig heeft mijn laptop in Thailand ook de geest gegeven de laatste keer, 8 maanden oud. Alsof dat ding het wist 🙂 (kwam uit Nederland overigens)

  • ser zegt op

   Ik woon nu anderhalf jaar in Thailand, in de binnenlanden.
   Bij bijna iedere aankoop vecht ik met mijn Thaise vrouw en zij met mij hoor.
   Zij wilt goedkoop en ik wil goed.
   Snapt ze niet, kun je 100 keer uitleggen: het hebben is belangrijker dan het duurzaam gebruiken en dat geldt ook voor bij voorbeeld een airconditioner, er wordt niets vergeleken, want wat “my friend” heeft verteld dat is waar.
   Als zij het betaald vind ik het goed, tenzij het een duur ding is, dan betaal ik bij naar goed.
   Dan hebben we wel mot, maar dat mot dan maar.
   Alle kwaliteits produkten zijn te koop in Thailand, niets warmte of vochtigheid, je moet geen kneusjes kopen, dus de geldende prijs betalen in een betrouwbare winkel (lang zoeken).
   En je moet het helemaal alleen uitvinden.
   Ik ga naar Central Plaza (ver weg: 2 uren rijden) en kijk rond, vraag (engels kan ook) en als ik het niet weet, weer terug.
   Maar er zijn dingen, die moet je hier niet kopen, daarvoor ga ik naar Nederland, simpel voorbeeld: nagelknippertje, allemaal shit, fietspomp hebben ze niet.
   Genoeg geklaagd.

 14. Henk zegt op

  Begin 2008 stonden veel Nederlandse maar ook Thaise mensen ons een beetje uit te lachen omdat we een container hadden gekocht omdat we onze spullen mee wilde nemen naar Thailand .Naar Thailand gaan en zoveel meenemen?? Koop daar toch nieuw want het kost daar niks !!! Klopt gaven wij als antwoord ::het kost niks maar het is ook niks !!Ben nogal een doehetzelver dus lasapparaat , slijptollen,boormachines en alle soorten gereedschap ging mee.
  Ook de vrij jonge tv”s gingen mee inclusief meubilair etc.De 6 meter container zat tot aan de nok gevuld .Tot de dag van vandaag zijn we nog blij dat we het zo gedaan hebben.
  Overigens duurde het bijna een maand voordat de container er was dus hebben we hier toch maar een bed gekocht .Nee geen rommel want alleen het matras kostte ruim 30000 Baht .
  Maar na 2 jaar bezweek het matras onder mijn gewicht .Moet er bij zeggen dat we een geweldig goede garantie kregen want de matras werd omgeruild en na een maand kregen we ons eigen matras 100% gerepareerd gratis terug .

 15. K.Peulen zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic. Er staat voldoende informatie over Tandartsen op Thailandblog, gebruik de zoekfunctie.

 16. ser zegt op

  Dat is mijn advies ook: gewoon een container, alles inladen.
  ALLES! ! !
  Ze hebben het hier wel, maar het kost jaren om het bijeen te sprokkelen en heel veel reizen.
  En van mooi weten ze hier nog niet zo veel en kwaliteit, ze doen als of.
  En voor al je miskopen, die je niet mag weg gooien (mijn TH wife) moet je een huis bij bouwen.
  Neem je hele hebben en houwen mee, kost een beetje veel, maar gaat ook hier (warmte en vocht…….) jaren mee.
  Ook je boeken en je schoffel en je stofzuiger en gereedschap (handgereedschap).
  De modernste stofzuiger van een bekend merk, loopt hier 10 jaar achter: ik wist niet wat me overkwam: klote ding, maar mijn lieve Thaitje veegt iedere dag, met zo’n bezem en dan met de mop, nat maar niet schoon.
  Je moet van het landje heel veel houden om het hier leuk te vinden.
  En ga er maar van uit dat het landje van jouw centjes houdt.
  Koop, maar kijk uit.
  En kijk ook uit voor het advies van jouw eigen partner, vriendin, vrouw, wife …ze zal je altijd adviseren om bij “friends” of familie te kopen en dat is of niet goed of te duur.
  Maar ze moet wel en ze weet het, maar ze mag niet anders.
  Vinden jullie Thailand nog leuk????
  Ik wel, na heel veel koppijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website