Nee, deze stelling komt niet van een Nederlander maar toch echt van een Thai. Een nogal opmerkelijke uitspraak van mijn Thaise vriendin, die wel enige toelichting vraagt.

Mijn vriendin is nu voor de derde keer in Nederland en zij is steeds weer verbaasd over de vriendelijkheid en het respect waarmee ze hier behandeld wordt. Waar ze ook komt, proberen Nederlanders haar te helpen, zijn vriendelijk, begripvol, spreken goed Engels en zijn beleefd. Dat begint al op Schiphol waar de medewerker van de Koninklijke Marechaussee haar paspoort inclusief visum bestudeerd. Eén en al vriendelijkheid en ook nog met een grote glimlach haar een prettig verblijf in Nederland toewensend. Dat is nog eens een warm welkom.

Bij de douane moest ze haar koffer openmaken en ook de douanebeambte was uiterst vriendelijk en correct. Ze voelde zich geen enkele keer ongemakkelijk. Ook in de winkels waar ze komt en op straat, ze heeft geen enkele negatieve ervaring. “Waren Thai maar zo vriendelijk”, merkte ze op.

Met deze wetenschap ben ik mijn verblijf in Thailand nog eens nagegaan. En ik moest lang nadenken of ik een Thai had meegemaakt die ik bijzonder vriendelijk vond. Bij aankomst op de luchthaven bij immigratie in Thailand keek ik tegen een norse man aan die geen stom woord tegen mij zei. Ook mijn Sawadee Khap werd niet beantwoord. Over de taxichauffeur zal ik het helemaal maar niet hebben. De keren dat ik in de winkel of supermarkt mijn wisselgeld teruggekregen heb van een Thaise dame of heer die ongeïnteresseerd de andere kant op keek, zijn niet meer te tellen. In een restaurant werd mijn bestelling vaak voor mij neergekwakt op een manier die we in Nederland of België niet eens zouden accepteren.

Kortom, na enig nadenken moest ik haar wel gelijk geven. Wanneer ik zie hoe zij als toerist in Nederland wordt behandeld en ik als toerist in Thailand, kan ik ook alleen maar als conclusie trekken dat Nederlanders vriendelijker zijn dan Thai.

Maar misschien ben jij het met de stelling totaal niet eens en heb jij een hele andere ervaring? Reageer dan en vertel waarom jij het eens of juist oneens met de stelling bent.

Discussieer ook mee over de stelling v/d week: ‘Nederlanders zijn vriendelijker dan Thai’.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

52 reacties op “Stelling v/d week: Nederlanders zijn vriendelijker dan Thai”

 1. Gringo zegt op

  Een stelling uit het ongerijmde, natuurlijk zijn Nederlanders vriendelijk tegen jouw vriendin. Zij is een aantrekkelijke, fris ogende vrouw en daar wil elke man graag vriendelijk tegen doen.

  Uit het feit, dat jij die vriendelijkheid in Thailand niet zo ervaart, mag je vervolgens je eigen conclusie trekken. Tegen mij zijn Thais, vooral de jongere vrouwen, altijd vriendelijk: “Hello sexy man!”

  • Khun Peter zegt op

   Ha,ha. Blijft wel de vraag hoe Thaise mannen op jouw reageren Gringo?

  • kwaipuak zegt op

   Hahaha mooi Gringo! Hey sexy maaan!! You so hansome, you very big. 😛 haha! En moet idd wel toegeven als ik een aziatische vrouw in de bus heb. Ben ik altijd extra vriendelijk. 😉 (Laat men vriendin et maar niet lezen. )

   Groetjes.

 2. ruud zegt op

  Ik weet niet, of u Thais spreekt, maar een mondje Thais doet over het algemeen wonderen.
  En over het algemeen heb ik nergens slechte ervaringen als ik ergens kom.
  Bij de Topps ging iemand onlangs nog speciaal aardappels voor me koken (om aardappel salade te maken) en zei me over een half uurtje terug te komen.
  De enige slechte ervaringen heb ik met bouwers, maar daar beklaagt iedere Thai zich ook over, dus dat zal niet aan mij liggen.
  Verder word ik overal met een glimlach geholpen.

  Maar misschien dat het in de steden, vooral waar veel toeristen komen, anders is.
  Een paar toeristen is leuk, maar als je door de hoeveelheid toeristen je eigen landgenoten niet meer kunt terug vinden, hebben mensen er snel genoeg van.

 3. Cor van Kampen zegt op

  De vriendin van Khun heeft het allemaal goed gezien. Mijn Thaise echtgenote (die drie jaar in Nederland gewoond heeft) heeft altijd heimwee naar Nederland omdat de mensen daar over het algemeen allemaal vriendelijker zijn. Als je hier een winkel binnenstapt heb ik altijd het idee dat je blij mag zijn dat je
  er wat kopen mag.
  Cor van Kampen.

 4. Pim Haring zegt op

  Nu je het naar voren brengt kon je daar weleens gelijk in hebben in Nederland tenminste.
  Hier heb je ook kaf onder het koren .
  Dikwijls zijn het hier in Thailand Nederlanders onder elkaar die niet zo vriendelijk zijn .
  Soms schaam ik mij om Nederlander te zijn in Thailand door het gedrag van bepaalde soortgenoten zoals deze zich gedragen tegenover een Thai .

 5. Johan zegt op

  Ik spreek inmiddels een kleine beetje thai genoeg om me zelf te redden in winkels en conversaties. Laatst in de 7/11 bestel ik 1 2 call voor 900 bath. Zegt het meisje dat heb ik niet. Ik vraag is de computer dan kapot. Nee zegt ze en gaat mijn vrouw aankijken. Ik zeg mond dicht ik doe dit zelf. Ik vraag nog een keer waarom ze het niet heeft. Ze heeft het niet zegt ze. Ok dan de vrouw er maar bij. Die vraagt het zelfde en krijgt als antwoord ik heb geen 900 bath 1 2 call. Ik heb 50, 100, 300 en 1000 bath. Ze kon blijkbaar niet verzinnen dat je dan ook 3 x 300 bath kan geven. En dat een farang thai spreek begrijpen ze al helemaal niet. Ook in Pattaya in de taxi ik zeg in het thai mijn adres tegen de chauffeur maar ik merk dat hij de verkeerde kant op rijd, ik zeg hier wat van in thai. Rijd vervolgens gewoon door en gaat mijn vrouw zitten aankijken. Die moet herhalen wat ik net heb gezegt om thuis te kunnen komen. Onvriendelijkheid, domheid een combinatie hiervan ik weet het niet. Blijft wel staan dat nederlanders over het algemeen beter zijn opgeleid en hun talen spreken waardoor het wel makkelijker is om service te verlenen.

  • ruud zegt op

   Als ik dit zo lees: zou het misschien aan uw beheersing van het Thais kunnen liggen, als niemand u begrijpt?
   Als bekenden u mogelijk begrijpen, wil dat niet per definitie zeggen dat u ook verstaanbaar Thais spreekt.

   • rebell zegt op

    Zou het aan mij liggen, mag elke buitenlander in Thailand een inburgerings kursus ondergaan. Dan is het einde verhaal met niet begrijpen en niet verstaan. Ik praat Thais en heb geen probleem met zogenaamde onvriendelijke Thai. Als ik zie hoe sommige de Thais behandelen, vind ik niet vreemd dat Thais op nun beurd sommige farangs precies zo behandelen. Voor mij zijn Thai weserlijk vriendelijker als de doorsnee nederlander.

  • Marcel zegt op

   Johan dat betekent toch echt dat je het niet goed uitspreekt. Heb dat ook, dan rijmt het niet in hun oren ha ha gr. Marcel

 6. riekie zegt op

  Natuurlijk zijn ze vriendelijk tegen je vriendin is tegen eigen volk vaak wel anders.
  Over het algemeen zijn de thaien ook vriendelijk tegen ons is mijn ervaring.
  Ik heb op 3 verschillende plaatsen gewoont koh samui,chiang mai en nu in de isaan.
  Eik moet zeggen de isaan steekt er wel bovenuit ondanks dat ze weinig of geen engels kunnen spreken.
  Vooral de emigratie hier de beste die ik tot nu toe heb meegemaakt.
  Zeer behulpzaam maken een grapje spreken goed engels en alles automatische.
  Nou was in chiang mai wel anders daar had je er chagrijnen bij en samui een en al coruptie.
  De politie ook hier als ze me aanhouden laat mijn nederlands rijbewijs zien kan zo door rijden geen probleem.
  Vaak is het hier dat het ze niet intreseerd omdat je farang bent vooral in de toeristenplaatsen.
  En net wat pim zegt vaak zijn het ook de nederlanders die thaien als onderdanen behandelen.
  En jaloers zijn op hun eigen volk .
  Wij in nederland staan erom bekent dat we gastvrij zijn voor elke nationaliteit toch. .

 7. John zegt op

  Ik woon zo’n 15 jaar in Thailand, geloof me de Thai zijn 10x vriendelijker dan Nederlanders, voorkomend, gastvrij, wellevend, voorzichtig met hun meningen etc,etc De Hollanders is vaak een boote boer die zich als een ombehouwe knoerst door de fijnzinnige THaise samenleving beweegt, ik schaam em vaak voor landgenoten. Grote struise boerinnen banen zich een weg door THaise marktplaatsen soms hoor ik:” hee kaak nauw se hebbe dit hier ook , alleen veel goedkoper as bij ons ” Vindt je he gek denk ik dan.De grof gebouwde boerenpummel met akelig witte benen komt ogen te kort in Bangkok, of moeder de vrouw een struise Purmerendse dit zo leuk vind weet ik niet ?

 8. Kees zegt op

  Nederlanders kunnen zeker met meer gemak vriendelijk zijn tegen iemand die ze niet kennen, waarvan ze niet direct iets verwachten of waarvan ze denken dat ze die persoon een mindere sociale status heeft. Gewoon vriendelijk om het vriendelijk zie ik minder in Thailand. Zeker winkel- en restaurantpersoneel doen niet altijd pogingen vriendelijk te zijn tegen klanten. Maar zo groot zal het verschil niet zijn dat je daarom speciaal naar Nederland moet verlangen.

  • Jack zegt op

   Nederlanders zijn niet alleen vriendelijker dan Thais,maar ze menen het ook echt. Thais lachen wel en doen of ze vriendelijk zijn,maar menen er niks van. Onder elkaar ook,ze zijn vriendelijk en lachen,is de persoon 10 meter verder wordt er over de persoon slecht gesproken. Dit is mijn bescheiden mening in 31 jaar.

 9. Dick zegt op

  Thaien zijn inderdaad heel en heel vaak onvriendelijk. Natuurlijk zijn er ook vriendelijke bij, maar die zijn op de vingers van 1 hand te tellen. Het 7/11 voorbeeld is overduidelijk, restaurants idem dito. Ga eens naar de markt dan komt het regelmatig voor dat ze je gewoon niet helpen. Kijken langs je op en zodra er een Thai komt zijn ze 1 en al vriendelijkheid. Denks eens aan het verkeer, wat een hufters zijn het dan. Als voetganger ben je vogelvrij en rijden ze je de vouwen uit je broek. Kortom, voorbeelden ten over hoe onbeleefd en hufterig Thaien (kunnen) zijn.

 10. Hans van Mourik zegt op

  De meeste thaien kunnen ècht wel
  vriendelijk zijn tegen buitenlanders.,
  maar hier gebruikt men allereerst de
  slagzin…”No money, No honey”.

 11. compuding zegt op

  Nou wat betreft de luchthaven (paspoort controle) in Bangkok heb je wel gelijk ze kijken niet echt vrolijk

  compuding

 12. eduard zegt op

  Halo, er is een groot verschil of je in Isaan verblijft of elders op het platteland,dan in Pattaya.Ik vind de mensen in Pattaya (na 17 jaar) onbeleefd,zoniet onbeschoft. Vooral de horlogeverkopers aan de barretjes maken het af en toe wel heel bont.Die vrouwen van de souvenirs duwen eerst hard die bak tegen je rug om even te laten merken dat je iets kan kopen.Maar ja, Pattaya heet niet voor niets het afvoerputje van Thailand en is eigenlijk Thailand niet.Heb nog een huis in Isaan en verblijf daar enkele weken per jaar, het is veel vriendelijker met elkaar omgaan daar en dat is het echte Thailand,wat Pattaya in feite niet is.

  • noah zegt op

   @ Eduard, ligt Pattaya in Laos? Betalen ze in Pattaya met de Vietnamese Dong? Spreken ze in Pattaya Japans? Wonen er in Pattaya alleen Birmezen? Ik begrijp die opmerkingen nooit niet zo goed, ook niet na 20 jaar…..

   Ben het met de stelling eens, vind ik touwens ook van veel omliggende landen dat die vrolijker zijn. Cor slaat de spijker op de kop, je moet blij zijn dat je wat mag kopen, Shopping malls in bv Filipijnen zie ik iedere buitenlander met respect behandeld worden, sorry kan het niet mooier maken dan het is.

 13. BramSiam zegt op

  Opmerkelijk, een posting op Thailandblog waarin Nederland er goed af komt. Meestal kunnen we er geen genoeg van krijgen ons eigen land te verketteren.
  Ik heb over Nederlanders noch Thais te klagen en vind bij beiden veel vriendelijke mensen. Zou het zo kunnen zijn dat het samenhangt met hoe je zelf mensen benadert? Mijn ervaring is dat veel mensen beter gestemd raken als je ze met een lach benadert, of met wat interesse en in elk geval als gelijkwaardige.
  Mijn ervaring is dat vrouwen doorgaans vriendelijker zijn dan mannen, maar wie weet, misschien zijn mannen weer vriendelijker naar vrouwen. Een beetje Thais spreken tegen een Thai helpt ook en inderdaad, heel veel van het Thais dat wij correct denken te spreken is voor een Thai abacadabra. Vraag je maar eens af bij ieder Thais woord dat je spreekt welke toon iedere lettergreep heeft. Als je die vraag niet kunt beantwoorden, weet je waarom men je niet verstaat.

 14. Wim zegt op

  Met riekie kan ik het ten deel wel eens zijn,
  Maar de Thais tegen elkaar zijn helemaal niet aardig,
  Als je ziet hoe personeel vaak gehuisvest is, gaan je haren wel rechtop staan,
  Arbeiders worden als slaven behandelt, en onvriendelijk bejegend,
  Nee achter die zogenaamde glimlach ligt veel verborgen.
  Woon hier lang genoeg, om dat te weten.
  Het is beter te zeggen, het land van de echte valse glimlach

 15. LOUISE zegt op

  Hallo K. Peter,

  Jouw vrouw heeft helemaal gelijk.
  Een thai is voor de thai.
  En soms werkt dat ook niet, vooral als de thaise dame een farang heeft.
  ja, meegemaakt, want ik stond achter haar aan de kassa bij Tesco.
  Wat een sekreet zeg.

  Friendship bij de slager, knaapje ongeveer 23 jaar.
  Bestel gehakt ground round, krijg de goedkope vette gehakt.
  Nee zeg ik, “oh sorry madam”
  Zag al aan zijn ogen dat hij donders goed wist waar hij mee bezig was.
  Vraag 300 gram, komt met ruim een pond.
  :oh, sorry madam”
  Ben dus maar weggelopen, want ik had met liefde dat kreng over de toonbank getrokken.
  Ook eenmaal zo’n knap bij de Makro.
  Maar dunschillen van die thai is ook niet toegestaan he?

  En de reaktie van hierboven dat zij te veel toeristen moeten helpen.
  Deze toeristen brengen wel het leeuwen aandeel aan financien binnen, wat de grootste suffert nog kan begrijpen.
  Het is een toeristenoord en als zij daar niet tegen kunnen, lekker terug naar weet ik veel gaan.

  In diezelfde Friendship, vragen naar een Gringo zijn schoonzoon potje kha luuk kheuy (wat ik nog steeds niet heb kunnen vinden) en binnen een mum van de tijd waren 4 van die moppies voor ons aan het zoeken.

  Begin in Thailand in the Royal Cliff geslapen, minimal 2 maal per week naar de kapper daar.
  Cheffin voor zichzelf begonnen dus ik daar naar toe.
  Begin gewoon beleefd etc.., maar de zaak begon te lopen en op alle manieren werd ik als trut behandeld.
  Zelfs goedkope rotzooi in mijn haar gesmeerd, wat ik ging merken aan de kwaliteit van mijn haar.

  Ja, ik ben altijd beleefd tegen welke thai dan ook en in welke hoedanigheid dan ook.
  Iets vragen of wat dan ook, eindigen wij met ka/krab.
  Verwacht dan ook dezelfde beleefdheid terug.

  Maar in die bijna 30 jaar, is er toch een groot verschil gekomen in de beleefdheid van de thai t.o.v. farang.
  En sinds bijna 9 jaar hier wonende, durf ik te beweren dat ik toch in staat ben om verschil te zien.
  En neen, wij gedragen ons niet arrogant en ja, wij respecteren de thai.

  ik heb nog veel meer voorbeelden, maar kan me voorstellen dat de Nederlander/Belg daar niet op zit te wachten.
  Ondanks dat, hebben wij het nog steeds naar ons zin en vinden dit een heerlijk land/keuken/mensen/klimaat/stress-loos.
  Nu nog een beetje een normale euro/baht en ons leven kan niet meer stuk.

  Zo, ga nu toch even een sakeetje inschenken.

  Proost.
  LOUISE

 16. Erick zegt op

  Je vriendin heeft helemaal gelijk . De Thai is bij het onbeschofte af .
  Dit noemen ze het land van de glimlach ….. Verre van dat zelfs.

  Groet Erick

 17. peter zegt op

  Inderdaad de Thai zijn over het algemeen niet vriendelijk. Maar met hun uiterlijke schijnheiligheid zijn ze prima in staat ‘om de schone schijn’ op te houden. Als je daar door heen prikt zie je een heel andere persoon waarvan onvriendelijkheid nog een van de minst vervelende karaktertrekken is. Kijk om je heen en registreer.

 18. pierre zegt op

  mijn vrouw zegt precies het zelfde , iedereen is altijd aardig tegen haar , terwijl in Thailand iedereen iets van haar wil , en ze nooit een bedankje krijgt , de familie verwacht altijd geld van haar en dat zij alle problemen oplost , ze zegt in holland doet niemand dat.

 19. Khun Peter zegt op

  Volgens mij gaat Thailand dezelfde kant op als Spanje een aantal jaren terug. Er kwamen genoeg toeristen dus waarom gastvrij zijn. Totdat de toeristenindustrie dreigde in te storten door de opkomst van all-inclusive in Turkije. De Spaanse overheid moest ingrijpen om aan de Spanjaarden duidelijk te maken dat ze zich minder hufterig tegen toeristen moesten gedragen.
  Thailand moet oppassen, er zijn in de regio meer landen die interessant zijn: Vietnam, Cambodja, en Myanmar. Nooit het kip met de gouden eieren slachten.

  • tlb-ik zegt op

   Im geloof niet, dat je Thailand met Spanje mag vergelijken. En het -all included- gedoe zegd meer over de tourist als over de vriendelijkheid van het personeel. Ik boek alleen 5 sterren Hotels in het midden oosten en zuid oost azie. Ik ben nog nooit een onvriendelijke Thai tegen gekomen, maar wel opschepper hollanders die duidellijk de eerste maal boven hun standaard probeerde te leven in deze hotels

 20. Anton Wachter zegt op

  Tijdens de periode dat ik werkzaam was in Thailand, werd in Bangkok mijn dochter geboren. Toen zij 30 jaar later als toerist op bezoek in Thailand kwam, zei de douane beambte na bestudering van haar Nederlandse paspoort: “welcome home”. Heel vriendelijk. Het werd geapprecieerd.

 21. Erik zegt op

  Helemaal mee eens, Thais zijn gemaakt vriendelijk, ben geen fan van ze, wel van mijn vrouw
  Groeten,
  Erik

 22. jacqueline zegt op

  Mij ervaring is : Ik ben altijd beleeft en vriendelijk tegen iedereen , en ook als ik voor de zoveelste keer , het eten voor mijn neus gekregen heb zonder woord of glimlach , en ondanks dat ik voor de zoveelste keer zeer onbeleefd en onvriendelijk geholpen ben in een 7/11 of gelijke winkel , blijf ik beleefd en vriendelijk in de hoop dat er iemand mij ook zo behandeld .
  Maar de dames in de beer bar en/of beach bar in pattaya , behandelen mij altijd vriendelijk en respectvol , zoals ik hun ook behandel , ik wil niets van hun en dat weten ze , en zij niets van mij .
  Ik ben een getrouwde vrouw van 60 jaar en ga ieder jaar samen met mijn man naar Thailand

 23. ruudje zegt op

  Dit is de waarheid.
  Vriendelijkheid of behulpzaamheid zijn ver te zoeken , alleen maar als er iets van je verwacht wordt .
  Hier bij ons in de soi , lopen de naaste buren je soms staalhard voorbij zonder een goeie dag .
  Ze zijn alleen maar vriendelijk als ze iets nodig hebben of willen gebruiken zoals een boormachine ,
  een trapje of iets dergelijks . Dan druipt de glimlach van hun gezicht .
  ruudje

 24. frank zegt op

  Ik denk dat de algemene tendens is, ongeacht in welk land je vertoeft, hoe minder je gecorrumpeerd wordt door business (dus zeker ook toerisme), hoe vriendelijker de mensen zijn tov vreemden/vreemdelingen. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

 25. Pim zegt op

  Hi ruudje je hebt helemaal gelijk,
  Als ze je nodig hebben,weten ze je te vinden
  Helemaal niet behulpzaam als je in een winkel komt,
  Er staat wel 10 man personeel, maar ze kijken de andere kant uit,
  En dan hoe je behandelt wordt bij de immigratie, autoritair,
  Vaak bij het onbeschoft af.
  Die mensen die hier voor een vacantie komen, denken leuk
  En vriendelijk die Thais, maar als je hier lang woont,
  Prik je wel door zie zg vriendelijkheid heen, verre van vriendelijk,
  Geheel met erick eens

 26. henry zegt op

  Ik denk dat de meeste, negatieve commentaargevers in een ander soort Thailand wonen dan ik. Ik woon in Nonthaburi, ik word hier overal op een zeer vriendelijke en voorkomende manier behandeld zowel door de lokale middenstander, bedienden in een 7/11, kassierster in een Big C of Makro, als door de security mensen die ik tegenkom tijdens mijn ochtendwandeling die tegen hun pet tikken als ik voorbijwandel. zelfs de mensen van de eetkarretjes groeten mij vriendelijk als ik voorbijwandel alhoewel ik er nog nooit iets gekocht heb.

  Dus ofwel woon ik in een ander soort Thailand, ofwel moeten jullie de reden bij jezelf gaan zoeken
  Ook mijn echtgenote word overal op dezelfde vriendelijke, voorkomende en respectvolle manier behandeld.

  Ik ben 66 en mijn teergeliefde is 49 en Thai..

 27. Henriette zegt op

  Ik heb 21 jaren voor Thailand op de Commercial Section van de Thaise ambassade gewerkt en kwam vele malen in Thailand vanwege handelsmissies. Ook heb ik er gewoond. Nog nooit zo’n lief en aardig volk ontmoet. Heb ook nog in vele andere landen gereisd, en voor mijn gevoel steken de Thai boven alle anderen uit inzake vriendelijkheid en beleefdheid. Natuurlijk zijn er in de andere landen ook hele aardige en vriendelijke mensen. Maar in Thailand is het net of je in een warm bad komt, juist vanwege die lieve glimlach. Zelfs als je in een tuk tuk zit, lachen de mensen vriendelijk naar je, en ik hoef echt niets van ze te kopen, want je rijdt gewoon weer door. I love Thailand!

 28. Sir Charles zegt op

  Nog steeds graag komend in Thailand doch ben het onmiskenbaar eens met de stelling! Ben in Nederland nooit zo onbeschoft behandeld geworden zo als verscheidene keren in Thailand, enkele voorbeelden zijn al gegeven in winkels, restaurants en dergelijke.

 29. Peter Fly zegt op

  ik ben hier geweest in 2006, 2007,Pattaya en omstreken dus…In 8 jaar is het heel erg achteruit gegaan met vriendelijkheid van de Thai..ik ben hier nu 5 weken en het is in de steden niet best gesteld en hopelijk is het beter op het platteland,Khun peter en Gringo steken er de gek mee en John is al een tijd niet in nederland geweest ,of woont altijd op het platteland …hoop ik…Maar oke het begrip No money no honey klopt zowiezo..maar ik denk dat er veel op geld beluste Thai,de laatste jaren teveel bedeelt zijn geworden door andere nationaliteiten, en dat de onvriendelijke kant hiermee gepaard gaande ervaring…..zal geen landen noemen…..geen vooruit gang is geweest, en nog…voor de Thai….en daardoor moeten wij nu veel arrogante Thai meemaken….die zelfs vergeten dat ze ons steeds duurdere bathjes,toch hard nodig hebben Ik ben hier echt van geschrokken en teleurgesteld……hopelijk krijg ik op het platteland een andere ervaring ,maar pas op…het goede nieuws voor hun ,gaat snel door naar de families..en het slechte ,daar word vaak niet over gesproken…..oke maar ik hoop toch nog meer aardige en vriendelijke Thai tegen te komen.

 30. kwaipuak zegt op

  Hoi,

  Een bedankje kan er inderdaad niet af bij de Thai. Dat viel me ook al op idd7. Dat is denk ik meer onbeholpenheid dan onbeschoftheid, simpel weg omdat ze dat niet in hun cultuur leren. Toch bedankt mijn vriendin me wel netjes als ik iets voor haar doe of koop. En leert ze haar broertje dat ook te doen. Maar over het algemeen wordt ik heel vriendelijk geholpen. Als je wat thais spreekt en een mooie glimlach opzet en een lolletje maakt, dan kom je een heel eind. Zeker in de isaan!

  Maar komt et niet gewoon door het toerisme. Als ik af en toe een toerist een thaise straat verkoper/verkoopster zie roepen, als een hond.. (afgelopen nov nog in Jomtien.) Als ik zo geroepen wordt, dan verwens ik je een paar ziektes toe en vertel dat je op kan rotten.

  En iedereen weet denk ik wel wat voor toeristen ik bedoel. In de isaan komen immers haast geen russen of chinezen. Ben daar overigens nog nooit onbeschoft behandeld.

  Isan lam plern!!

  Groetjes Kwaipuak.

 31. tlb-ik zegt op

  Im ben het niet eens met de stelling. In de europeese doorsnee zijn nederlanders zeikers en heben op alles kommentaar. Dat zie je ook bij sommige landslui hier in Thailand. Ze weten kunnen en doen alles beter. Ze Zijn onvriendelijk tegen duitzers, belgen fransen etc. Maar ze rijden als eerste ovrr nun autobanen, eten parat frites en gaan er steeds op vacantie. Ik moet de eerste vriendelijke hollander nog tegen komen. In Thailand species hetzelfde gedoe. Onder het motto, im heb de poen mogen de Thais door her stof in eigen land. De meesten zijn zelfs te beroerd na 10-15 jaar den paar woorden thais te leren.
  Nederlanders vriendelijk ? Laat me lachen. Nouja misschien na een paar pilsjes, maar dan worden ze vaak lastig en zijn dan vooral verbaal aanwezig. Bemerke im hollanders, spreek ik meteen in het Frans verder.

 32. Bacchus zegt op

  Dames en heren, snel met z’n allen opzouten naar Nederland, want het is hier in Thailand helemaal niets! Nog nooit zoveel respectloze mensen bij elkaar gezien. Heb ook echt spijt dat ik jaren geleden Nederland heb verruild voor Thailand! In Nederland had je zure zanikers, maar in Thailand zijn ze nog erger. En dan maar net doen als of het leuk is dat we hier zijn…….. Je zou Thailand toch uit alle reisgidsen laten schrappen! Land of the smile…….. Ja de lol gaat er wel vanaf als je Nederlanders op visite krijgt!

 33. Peter@ zegt op

  In Foodland wordt je nog steeds ouderwets goed begroet door het opvallend vriendelijke kassapersoneel.

 34. Eric Donkaew zegt op

  We draaien de klok 2000 jaar terug. Een reiziger komt aan in een dorp waar hij nooit eerder is geweest. Midden in het dorp zit een oudere man op een grote steen die er heel wijs uitziet.

  De reiziger loopt naar hem toe. “Mag ik u wat vragen?”
  De wijze man draait zich naar hem toe. “Maar natuurlijk.”
  Reiziger: “Ik ken dit dorp niet. Hoe zijn de mensen hier?”
  Wijze man: “Wat bedoelt u met: hoe zijn de mensen hier?”
  Reiziger: “Nou gewoon, hoe zijn de mensen hier?”
  De wijze man trok even aan zijn lange baard en repliceerde: “Hoe zijn de mensen in uw eigen dorp?”
  Reiziger: “Nou, eh, die zijn onvriendelijk, bot en gierig.”
  De wijze man keek hem aan en zei: “Ik zal u zeggen hoe de mensen in mijn dorp zijn. Onvriendelijk, bot en gierig.”

  • Rob V. zegt op

   Een bekende wijs maar zoals ik hem lees ben ik het er mee eens:
   – Hoe je je omgeving zoals de houding van mensen ervaart ligt ten eerste aan je zelf.
   – Jouw houding straalt ook af op mensen om je heen.

   Kom je als een nukkige, klagende persoon ergens met een blik van dat je ruzie zoekt. Tja, dan neem ik niet aan dat zo iemand erg opgewekt is en positief oordeelt, en dan mensen zich ook niet geroepen voelen heel amikaal, spontaan en vrolijk om zo’n persoon te reageren.

   Trouwens bestaan “de Thai” en “de Nederlander” niet, wel een land vol miljoenen unieke individuen. Glimlacht een Thai meer? Zou kunnen, ik turf de norse of vrolijke gezichten niet. Krijg niet echt de indruk dat door de boot genomen Thai veel meer glimlachen. Na een paar bezoekjes leer je wel de diverse glimlachen beter lezen en dus ook wat de Thaise oprechte glimlachen zijn of het equivelant van een boer met kiespijn of dergelijke lachjes waar iets negatiefs achter zit.

   Onder de streep zou ik echt niet durven zeggen waar het beter (vriendelijker) is. Misschien hier in Nederland dat je aan de kassa wat minder vaak een personeelslid aantreft dat totale verveling uitrstraalt dan in Thailand (zeg een grootgrutters kassemedewerkers vs de 7-11 hier). Maar een werkelijk verschil in vriendelijkheid? Ik ervaar in beide landen veel vriendelijke mensen en af en toe zeurpruimen van allerlei pluimage. Maar ik laat me niet gekmaken door brompotten en blijf zelf positief en met een lach. Help dat niet dan ga ik gewoon ergens anders heen.

 35. Sjaak S zegt op

  Even vooruit… ik heb 30 jaar als steward gewerkt. In een beroep dus, waarbij vriendelijkheid t.o.v. je klanten op de eerste plaats komt. Ik werkte bij Lufthansa, een maatschappij, die er niet bepaald bekend om stond dat ze vriendelijk overkwamen. Eerder een beetje arrogant. Bij mij stond altijd hoog in het vaandel geschreven om dit ook zo te zijn, of ik de persoon die ik bediende sympathiek vond of niet en of hij zich al of niet slecht gedroeg. Het maakte niks uit, het was een klant, dus behoorde ik hem/haar vriendelijk en het liefst met een glimlach te behandelen. In de meeste gevallen merkte je dat dan ook aan het einde van een vlucht, wanneer er veel mensen met een brede glimlach het vliegtuig verlieten en zich bedankten voor een leuke vlucht.
  Maar ook hier heb ik dingen beleefd, waarover boven geschreven wordt. Ik heb collega’s aangesproken – ook niet altijd – die met een gezicht door de cabine liepen, alsof ze een week lang niet meer gescheten hadden. Zo nors en arrogant, dat ik me werkelijk afvroeg wat ze hier zochten.

  Nou kan ik niet goed over Nederland in de streken van boven de Moerdijk spreken. Ik kom uit het zuiden van Nederland, vlakbij de Duitse grens. Echter mijn ervaring is dat ik in Nederland vaker minder leuk behandeld werd in sommige restaurants en supermarkten als bijvoorbeeld in Duitsland. Ik zei toentertijd tegen mijn ex dat ik aan de kassa normaal behandeld wil worden als klant. Ik wil geen seks van de dame die daar bediend, maar een glimlachje mag er wel van af.
  Of wanneer je bij een kassa in een Aldi staat en de dames aan de kassa met elkaar privé berichten uitwisselen, waarvan ik eigenlijk niks wil weten.
  Er zijn ook situaties waar ik in Nederland weer beter behandeld werd. Echter in het algemeen hield ik niet zo van de persoonlijke benadering. Alsof je in Nederland met iedereen vriendschap moet sluiten om fatsoenlijk behandeld te worden.
  Ik kwam heel vaak in Japan. Mijn collega’s klaagden erover dat de vriendelijkheid daar slechts gespeeld was. Nou en? Ik werd vriendelijk behandeld en op mijn wenken bediend. Dat is waar het mij op aankomt in een winkel of restaurant.
  En hier in Thailand? Het is over het algemeen niet beter of slechter. Er zijn plaatsen waar ik me afvraag of de verkoopster (meestal zijn het de vrouwen – sorry dames) die met een nors gezicht bedienen zo vanaf haar geboorte is of dat ze die nacht slecht geslapen hadden. Het is hier in het algemeen ook veel individueler en de mensen tonen hun verveling veel sneller, niet begrijpend dat het niet bepaald klant-vriendelijk is. Het maakt mij echter ook niet zo veel uit. Ik sla niet over van vriendelijkheid, wanneer ik bij de kassa sta. Wat ik wel merk, is dat wanneer iets gebeurd, waardoor je even meer contact nodig hebt, dan het normale afwikkelen van de betaling, plotseling die menselijkheid en vriendelijkheid weer naar boven komen.
  Ik voel me niet belazerd worden of slecht behandeld in het algemeen. Gisteren nog zo’n voorbeeld. Ik kom in een van de lokale hardware zaken en heb aansluitstukjes van de blauwe waterpijpen nodig. De eigenaar, die ik eigenlijk niet zo’n vriendelijke man vind, loopt met mij mee en zoekt samen met mij naar die stukjes. Bij het betalen noemt hij het bedrag in Tenglish en ik denk ik moet 70 baht betalen. Nee, het is maar 20 baht en gaf mij het briefje van 50 terug. Dus voor nog geen vijftig cent is hij door de hele winkel meegelopen en heeft mij geholpen. In een andere winkel, idem. Ik zoek naar blokjes waarmee je stroomkabels kunt verbinden. Wat kost zoiets? Vijf baht? De dame daar zoekt samen met mij en probeert te begrijpen wat ik hebben wil.
  Dat is de soort service die ik hier ervaar. Of ze nou lachen of niet, het is wel erg klant gericht.
  En of je nou hier van een verkoper in een telefoonzaak te horen komt dat er in Amerika geen SIMkaarten gebruikte worden (onzin) of in een Mediamarkt een aantal jaren geleden, dat MP3 binnenkort niet meer bestaat, of in China, waar ze zonder met de ogen te knipperen laptops wilden verkopen die zo slecht gemanipuleerd waren dat je zo’n ding het liefst het raam uit wilde gooien, er is overal wel wat.

  Nee, mijn conclusie is dat je hier in Thailand op veel plaatsen beter behandeld wordt dan in Nederland en op andere plaatsen weer slechter. Het is anders hier. Niet beter en niet slechter. Uiteindelijk is het een collectief gevoel. Dat waar je in Nederland belang aan hechtte, vind je hier niet. Hier zijn andere dingen belangrijker. De ervaring is dus dat een Thai bepaalde dingen in Nederland heel anders ervaart dan in Thailand. Voor ons gewoon, voor hem/haar uitzonderlijk. En voor ons is het hier weer anders.

  En om het helemaal uit te breiden: in een supermarkt op scala van vriendelijkheid en bediening heb ik een top vijf:
  1. Japan
  2. Australië
  3. USA
  4. Groot Brittannië
  5. Duitsland
  6. Nederland
  7. Brazilië
  8. Thailand
  9. Hongkong
  10. China

  Dit alles mijn ervaring over de jaren heen.

  • Sjaak S zegt op

   Sorry, ik had even moeten lezen voordat ik het stukje instuurde: aan het einde moet het een top tien zijn en niet een top vijf. Bovendien klopt boven een zin niet… het lijkt wel of ik ook arrogant wil zijn. Even verderop blijkt dan dat ik vriendelijkheid wil tonen, niet arrogantie. En een aantal spellingfouten: daar waar een woord eindigt op een t heb ik per ongeluk een d geschreven. Vele bijdragen in Thailandblog hebben mij helaas toch – door de vele fouten die ik telkens lees – slordig laten worden in mijn spelling…

 36. ton zegt op

  Beste mensen,
  nederlanders zijn erg hypocriet dus altyd commentaar en jaloers maar wel behulpzaam.
  Thais volk is in toeristische plekken verpest door expats die er wonen en ook door toeristen.
  In de toeristische plekken zijn thais zeer onbeschoft en rascistisch zonder hart.
  buiten die gebieden als je beetje thais spreekt zijn het heel lieve mensen.
  Niet over 1 kam sheren dus.
  en in azie moet iedereen zelf geld verdienen en er is geen bijstand en wao en aow.
  vooral wao ers uit nl en expats zijn vluchtelingen die een bedelaars status hebben, altyd maar geld krijgen en nooit iets gepresteerd in het leven.
  ik woon al 21jaar in azie dus mijn mening is op praktyk gebaseerd/
  be happy and stay happy whatever happens

 37. noah zegt op

  Moderator: alleen op de stelling reageren svp.

 38. Klaas zegt op

  Hoe vriendelijkheid wordt ervaren hangt ook grotendeels af van je eigen houding.

  Veel al een actie op een reactie.
  Vriendelijke mensen heb je overal. Onvriendelijke eveneens.
  Ook de thai heeft soms tijd nodig om te ontdooien.
  Toevallig misschien een vriendelijke marechaussee getroffen.
  De beveiligings medewerkers op schiphol zijn de meest Onvriendelijke personen die ik heb gezien. Dit zowel tegen mannen, vrouwen als oudere.
  Ik heb in en Nederland partijen gezien. Dus de stelling ik niet beamen.

 39. Sir Charles zegt op

  Gelukkig zijn de vriendelijke beleefde mensen in Thailand vér in de meerderheid boven hun onvriendelijke landgenoten en ach die genoemde situaties in winkels, restaurants en dergelijke daar maak ik me verder nooit druk om door dan zelf wél beleefd te blijven. Het is een constatering, niet meer dan dat.

  Grappig is wel dat enkele jaren geleden hetzelfde onderwerp werd aangekaart op een ander forum, je werd nog net niet tegen de muur gezet, hoe durfde je iets verkeerds over Thailand te zeggen, Nederland behoort immers afgekraakt te worden!

 40. Diditje zegt op

  Hallo iedereen,
  Ik ben sinds gisteren terug op mijn vertrouwde plekje, waar ik al mijn Thaise buren ken, en zij mij ook.
  Dit is in mijn thuisland niet hetzelfde.
  Misschien kan je het volgende niet als “vriendschap” beschouwen, doch, ik ben er van overtuigd dat indien ik in mijn thuisland, voor mijn stoep, in mekaar geslagen zou worden, mijn vriendelijke buren, na afloop van de actie, zouden uit hun zetel, vanachter hun t.v. of computer komen, om vriendelijk te informeren over het gebeurde, dit uiteraard om hun nieuwsgierigheid te bevredigen.
  Mocht er hier, iemand voor mijn deur, last komen scheppen, ben ik er vrijwel zeker van dat mijn Thaise buren op een kordate wijze zouden ingrijpen, tot spijt van mijn belager.
  Ik spreek niet uit persoonlijke ervaring, doch gewoon uit veronderstelling.
  Diditje.

 41. pw zegt op

  Eens met de stelling.

  De restaurant-ervaring in Thailand vanuit de ogen van de bediening / kok:
  De klant krijgt zijn eten voorgeschoteld op een volstrekt correcte manier.

  Over de lippen van de klant heb ik (sinds 7 jaar hier) nog nooit een dank-je-wel gehoord.

  Om dit op de hoop ‘cultuurverschillen’ te gooien vind ik iets te kort door de bocht.

  Het getuigt van innerlijke beschaving, respect voor de medewerkers van het restaurant, maar vooral van gezond verstand, om een kort dank-je-wel uit te spreken.

  Een zeer kleine moeite en de sfeer is meteen plezieriger.
  Ik merk dat Thaise mensen zo’n bedankje zeer waarderen.

  Tijd om sommige dingen in de cultuur eens nader te bekijken.

 42. janbeute zegt op

  Het verhaal dat vandaag in heel Thailand oa op de TV en op vele websites te zien was .
  Van die Japanner die 10 jaar gewerkt heeft op Subvarbmi airport , zegt al meer dan genoeg .
  Ook mijn ega vond de Hollanders veel vriendelijker en behulpzamer als de Thai .
  Maar dat was ongeveer 12 jaar geleden , toen ze mij voor een paar keer bezocht heeft in Holland .
  Zowel bij aankomst op het vliegveld in AMS als bij mijn buren , vrienden en direkte collegas .
  Ze vond altijd een warm welkom .
  Ik ondervind ook dat de Thais zich meer en meer verharden en Farang onvriendelijker worden .
  Soms denk ik wel eens ze zijn je als potte kijker liever kwijt als rijk .
  Vooral de dorps of Tambon en Tessabaan elite , is niet zo happy met vreemdelingen .
  Kunnen misschien de ogen openen van het domme volk , en dat is niet tengunste van onze corrupte denk wijze . Als het zo door gaan hier in het land van de eeuwige glimlach ben ik bang aangaande de toeristen industrie als eerst , dat ze de deur hier wel kunnen sluiten over een paar jaar .
  Zware concurrentie komende uit de naaste buurlanden ligt nu al op de loer .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website