Het verbaast mij steeds weer als ik in Thailand ben. Expats en pensionado’s die wel in Thailand willen wonen maar kennelijk niet tussen de Thai. Zij kiezen er voor om een huis in Moo Baan te huren of te kopen en het liefst met een hele hoge muur om het complex, goed afgescheiden van de boze buitenwereld.

Voor wie het niet weet, een Moo Baan is een wooncomplex met huizen die 24 uur per dag worden bewaakt door beveiliging. Om het complex staat een hoge muur om vreemdelingen buiten te houden. 

Hoewel ik zelf ook een aantal keren met plezier een huisje heb gehuurd op een Moo Baan, is dat naar mijn mening toch iets anders. Een tijdelijk verblijf op een soort vakantiepark is niet hetzelfde als er definitief wonen.

Als je voorgoed verkast naar Thailand, is het dan niet vreemd dat je er voor kiest om achter een hoge muur te gaan wonen tussen zoveel mogelijk andere buitenlanders? Een groot hek met een veiligheidsbeambte bepaald wie wordt toegelaten. Heb je een blanke farang huid dan mag je zonder problemen doorrijden. Ben je een onbekende Thai of heb je een bruin kleurtje dan moet je jezelf legitimeren en vertellen wat je komt doen in het overwegend witte koninkrijkje. Een vorm van apartheid? Erg bevordelijk voor de integratie is het zeker niet.

Natuurlijk zijn er wel redenen te bedenken om te kiezen voor een Moo Baan zoals veiligheid en wooncomfort waaronder het gezamenlijk gebruik van een zwembad, etc. Maar desondanks blijft het vreemd dat je in Thailand gaat wonen maar kennelijk liever geen Thaise buren hebt en er voor kiest om in een blank bastion te gaan wonen. Of zie ik dat verkeerd?

Praat mee over de stelling van de week: Wonen in een Moo Baan is een soort apartheid in Thailand. En vertel waarom jij het wel of niet eens bent met deze stelling!

47 reacties op “Stelling: Wonen in een Moo Baan is een soort apartheid in Thailand!”

 1. Antony zegt op

  Khun Peter,

  Ik woon in een Moo Baan als enige “blanke” verder wonen er alleen maar Thai,s. Dus je stelling is niet helemaal op realiteit weer gegeven.
  Voor mij persoonlijk heb ik voor een Moo Baan gekozen voor de locatie en omdat de nieuwbouw huizen en prijs mij wel pasten.
  Ja er staat een muurtje om de Moo Baan inderdaad, wat is daar mis mee ? stukje beveiliging is er ook en dat mag ook wel.
  Dus ik woon in een Moo Baan tussen de Thai,s en woon er met veel plezier al meer dan 5 jaar.
  Groet,
  Antony

 2. Anno Zijlstra zegt op

  Wij wonen in in stad buiten Bangkok in een wijk met 90% Thai, ik denk dat er verschillende rangen en standen door elkaar wonen, iedereen groet iedereen vriendelijk, ik merk weinig van de klasse verschillen.
  We wonen hier al sinds eind 2004, en we zijn er zeer tevreden mee.Mensen die zelf in rangen en standen denken zijn daar zelf druk mee, wij doen daar niet aan mee, iedereen is gelijk bij ons.
  ( ik dacht in NL ook nooit in die termen, je hebt aardige en minder aardige mensen)

 3. Fred zegt op

  Met bovengenoemde eens. Voor mij was de veiligheid de doorslag, zeker als ik weer naar NL moet voor één of twee maanden. De beveiliger geeft de plantjes water. S’avonds met de hond lekker langs de huisjes waar de Thai in de tuin zit met de kinderen en mij vriendelijk begroet is ook niets mis mee. Heb 27 jaar in Spanje gewoond en waar ieder huis per stuk ommuurd is en je niemand tegenkomt als je de hond uitlaat. Nee, dit is prima zo. Terwijl ik dit schrijf spelen de kinderen ( Thaise ) veilig voor mijn kantoortje aan huis en roepen mijn hond….Murphy, Murphy.
  Okay, ook iets negatiefs. Mijn achterbuurvrouw maakt s’ochtends het eten klaar voor de dag…5.30 uur AM.
  Lekker roerend in de wok en heel enthousiast de lepel er op los slaan. Van dit laatste worden wij ( mijn vriendin en ik ) standaard wakker. Nou is 5.30 uur iets te vroeg voor mij. Ik heb geen kinderen meer die om 6.00 de deur uitmoeten naar school. Om de buurvrouw erop aan te spreken of die lepel iets zachter kan is NOT DONE in Thailand heb ik mij laten verzekeren. Hier verschilt onze mentaliteit. ” Ach buurvrouw is het mogelijk dat ……” u weet wel, zal de goede verstandhouding niet beschadigen tussen de buurvrouw en mij in Nederland.

 4. khun Roland zegt op

  Ik feite zou ik bijna durven stellen dat na het lezen van het commentaar van Jos hierover alles gezegd is.
  Verder debatteren hoeft bijna niet meer.
  Alles lijkt me hier gezegd op een gevatte, heldere en realistische toon.
  Zo gaat het hier nu eenmaal. Thailand is Nederland of Belgie niet.
  Het overgrote deel van de Thais leven met een soort “slave mentality” een soort fatalisme, eigenlijk denken ze daar allemaal niet over na en tevens kan het hen allemaal niet zo veel schelen.

  • Davis zegt op

   Inderdaad, Jos slaat de nagel op de kop.

   Ben het dan ook eens met de stelling. in de zin dat het soort apartheid wordt gekaderd in sociale status, en niet zozeer ras of kleur.

   Verder de bedenking. Als werkende expat, met een goede functie bij pakweg een multinational, lijkt wonen in een moo baan een logische beslissing. Als pensionado is het eerder een vrije keuze. Kwestie van het vogeltje dat zingt hoe het gebekt is.

 5. Herbergier zegt op

  Ik woon ook in een Moo Baan, vlak bij de stad Buriram, er staan ongeveer 100 huizen en er wonen vijf westerse buitenlanders, de rest is Thai (middenstand), er staat een muurtje omheen en we hebben hier alleen een nachtwacht, die je wel eerst moet wakker maken als er onrust is, iets wat ik hier in vier jaar nog nooit heb meegemaakt.
  Ik denk dat de schrijver alleen de Moo Baan’s in de, veel meer criminele, populaire toeristengebieden aan zee bedoeld en niet de Moo Baan’s in de rest van Thailand, waar het altijd lekker rustig is.
  Ik woon er, net als Antony, in ieder geval met veel plezier tussen de Thaise middenstand.

 6. angelique zegt op

  In mijn ogen zie je het inderdaad verkeerd. Ook ik woon op een Moobahn… geen muur eromheen … wel bewaking bij de ingang. Verder wonen hier ook hoofdzakelijk Thai en een paar buitenlanders . Ik heb best veel contact met de Thaise mensen, maak regelmatig een praatje…. En als ik buiten een moobahn zou wonen zou ik me net zo veilig voelen, dat heb ik namelijk ook gedaan 5 jaar lang. Ik weet dus het verschil (of juist dat er geen verschil hoeft te zijn) Op deze moobahn woon ik nu zo’n 8 jaar met veel plezier.

 7. Jacob zegt op

  Ach het is net waar je voorkeur naar uit gaat,woon zonder muur in de Isan,mijn vrouw waar ik 18 jaar mee
  getrouwd ben komt uit de Isan,na jaren in Nederland te hebben verbleven,kwam toch weer de heimwee
  naar de Isan,kan het na hier een paar jaar te wonen begrijpen,makkelijk en zonder problemen leven,zou
  me dus niet voor kunnen stellen om in een Moo Baan te leven,we hebben gekozen voor Thailand dus
  leven in Thailand tussen de THAI,s.
  Met alle respect,doch vraag me af waarom mensen afgesloten van de buitenwereld willen leven,daar kun
  je toch in de hele wereld voor terecht.

 8. bas snijder zegt op

  Ja, dat zie je in mijn idee verkeerd en weer een roze bril opmerking. Ik woon al jaren in een moo-baan in Bangkok (waar ik werk) en in mijn moo-baan wonen 98% Thais van midden of iets boven-midden klasse. Er wordt inderdaad goed in de gaten gehouden wie er binnen komt en daar zij hele goede redenen voor aangezien inbraken en auto diefstal schering en inslagen zijn. Zelfs met bewaking gebeurt het soms toch.
  Als je als farang in een vrijstaand huis ‘langs de weg’ woont kun je er 100% zeker van zijn dat er ingebroken zal worden zodra je je hielen licht, bv met vakantie of een weekend weg. Tenzij je dat ook een echte ‘Thaise ervaring’ zou willen noemen zou ik dat toch echt niet adviseren. Tussen twee haakjes, ik ben geen nieuwkomer, woon hier al meer dan 13 jaar. Begrijp heel goed hoe de zaken hier reilen en zijlen. (hoop dat ik de ij en ei niet verward heb).

 9. jan zegt op

  Toevallig is het makkelijker om een huis te huren of te kopen in een Moo Baan want om aan een “beetje” huis te komen tussen de Thai zal je woongenot inboeten maar je krijgt er leefgenot voor terug.
  Als jij in Pattaya of Bangkok woont is dat een groot verschil ivm veiligheid als in de Isaan of Chiang Mai.

 10. Leo Th. zegt op

  Heel veel buitenlanders, die in zo door jou omschreven Moo Baan wonen, zijn getrouwd met een Thaise. Dus een uitsluitend blank bastion zal het waarschijnlijk niet zijn, zeker niet als er sprake is van gezinsuitbreiding.

 11. ruud zegt op

  Het lijkt mij persoonlijk een erg steriele woonomgeving.
  Van je huis met de auto naar het werk, of naar de Big C en weer terug.
  Wat ik heb gezien van die ommuurde woonblokken is dat er heel veel huizen op een kluitje staan, met nauwelijks grond er omheen.
  Vaak ook nog afgelegen, dus weinig plek om te wandelen en iemand tegen te komen.
  Het grootste deel van het bestaan speelt zich dus binnen af.
  Niet mijn smaak, maar dat zal voor iedereen waarschijnlijk anders zijn.
  Ik woon liever in mijn dorp tussen en met de mensen van het dorp.

 12. Koos zegt op

  Ik heb een huis laten bouwen in een dorp in de isaan
  10 jaar prettig gewoont maar er zijn geen regels.
  Nu heeft de buurman een metaal bedrijf met 4 medewerkers.
  dus is er 7 dagen in de week herrie en stinkt het naar verf.
  Veel mensen zullen dit herkennen en gaan later in een Moo Baan wonen
  als je bouwt zorg voor genoeg grond om je huis. Gewoon een advies.

 13. Jan VC zegt op

  Wij wonen “slechts” een jaar in Thailand, in een “voorstadje” van Sawang Daen Din, eveneens een stad van een voorschoot groot. We wonen aan een zeer drukke straat maar ook dat wordt je gewoon. We bouwen nu een huis helemaal afgelegen in de rijstvelden en tussen vriendelijke Thai’s. De werken zijn zo’n tien maanden (soms) bezig en er werd nog niets van materialen gestolen…. Natuurlijk hout vast houden maar ik denk dat dit in België onmogelijk zou zijn! Ook wij hebben een “de bewuste” muur gebouwd. Hij zou moeten helpen om de opgehoogde grond tegen te houden en zo mogelijk ook om onze hond(en).
  Dus geen apartheid, al zou een oppervlakkige kijk wel die conclusie kunnen opleveren.
  Ik hoop de rest van mijn dagen vredevol tussen mijn nieuwe landgenoten te mogen verblijven!
  Maar voor sommigen is dat weer een te rooskleurige blik op de harde “Thaise” samenleving. Laat mij dan maar in mijn naïviteit… als jongetje van 70 kan ik nog altijd bijleren.

  • Rudi zegt op

   Hey Jan VC,

   Ik woon niet ver van jou – nabij Wanoniwat.
   In een eigen gebouwd huis midden tussen de velden en bossen. Maar geen muur rondom, mijn vrouw wil dat niet – iedereen moet vrij in- en uit kunnen lopen, zoals bij iedereen hier. Enkel een omheining met draad tegen de hongerige buffels.
   Tijdens de bouw ook niets gestolen of wat dan ook. Nu een winkeltje gebouwd, zelfde verhaal – geen problemen (met diefstal).
   En de dorpelingen accepteren mijn vreemde hang naar privacy, ze houden er rekening mee.
   Kwestie van normaal met hen omgaan, wees jezelf – rekening houdende met hun cultuur.
   Iedereen vriendelijk, nieuwsgierig naar farang-gewoontes, maar alles vreugdevol.
   Ik woon nu 10 jaar in Thailand en zou nooit in een afgesloten wijk met poorten en bewaking willen/kunnen leven.

   • Jan VC zegt op

    Dag Rudi,
    Binnen een maand (hopelijk) zitten we wat op onze plaats. Gezien er op dit blog niet gechat kan worden, geef ik je mijn e-mail. Als je wil neem je maar even contact op!
    Groet,
    Jan en Supana
    [email protected]
    Dank aan de redactie om dit door te geven.

 14. LOUISE zegt op

  Ja, wij wonen ook in een moobaan.
  Voor de aankoop even aanhikken tegen muren rondom tuin en huis, maar toch gedaan.
  Het groen is inmiddels knap gegroeid en zie je de muren niet meer.
  Ruimte zat in de tuin, dus angst voor opsluiting hebben we niet.
  Heerlijk rustig hier (Jomtien) en ongeveer 10 min. van centrum Pattaya
  het zich af willen scheiden van de boze buitenwereld slat total nergens op.

  En het wel of niet zo maar binnen komen heft niets met de kleur van je huid te maken.
  Zitten hier momenteel wel met security te hannessen, maar dat komt wel weer.

  En ja, ook op ons park wonen thaise mensen, alsmede diverse andere nationaliteiten
  Zoals jij het stelt wonen er alleen wereld-vreemde farangs tussen die muren??

  Een vorm van apartheid??????
  Mijn hemel, waar haal je dit allemaal vandaan.

  Het is heerlijk wonen hier en binnen een mum van tijd kunnen we in de herrie zitten of waar we dan ook naar toe willen.
  Daar hebben wij voor gekozen en way ook het voordeel heft dat een thai niet zijn auto voor de deur kan zetten en al zijn speakers voluit.

  LOUISE

  • Eric Donkaew zegt op

   Louise, mag ik vragen in welke moobaan jij zit? Ik heb een condo in Jomtien en wil t.z.t. naar zo’n moobaan verhuizen. Is er een website?

 15. piet zegt op

  Woon al jaren in een park wat ik als naam verkies, het brengt wel voordelen mee yep bewaking is waar, maar ook het schoonhouden van straten,vuilnis ophalen 3x per week, verlichting in de straten en het zwembad wat gemeenschapelijk is.
  Toevallig ook nog in Pattaya ; moet nx van boerendorpen/steden hebben, voordelen meer dan genoeg hier,zoals prima scholen ,winkels en ziekenhuizen.
  Heb wel kennisen in de buiten steden en ja hoor die komen allemaal graag ff naar…….Pattaya voor wat cultuur en boodschappen die men niet kan krijgen in hun Moo Baan.
  Men kan ook niet zeggen dat in de buitendorpen b.v. Burriram de grondstukken groter zijn; nee juist kleiner,ofdurven sommigen niet te zeggen; Pattaya is te duur ik zit liever goedkoop in buitendorp mij te vervelen, want dat is alhier ook een crime.

  Zie vaak buitenuit hoge muren om prive woningen ,nou in de MooBaan niet echt nodig;gewoon klein muurtje als afscheiding.

  Eenieder doet zijn/haar eigen ding,geef mij maar een lekker prive park/resort waar alles prima geregeld(kan) is.

 16. Wim van Beveren zegt op

  Heb eerder op een Moo Baan gewoond en woon nu op het boerenland tussen de thai, en dat bevalt me prima, muren om mij heen ?? niet nodig, als ik weg ga voor een dag ofzo staan er 2 goeie fietsen buiten en de deur kun je met een schroevendraaier openen, maar nog nooit is er iets weggehaald of ingebroken.
  ik kies voor het laatste.

 17. janbeute zegt op

  Dit doet mij denken aan het verhaal van ook een Hollandse Jan .
  Hij woont inmiddels zelf weer ivm zijn gezondheid en ouder worden weer in het zuiden van Nederland .
  Maar zo vertelde hij mij enkele jaren geleden .
  Ga je op bezoek bij een Hollandse kennis in een MooBaan in CM .
  Vertelt de kennis kijk daar woont ook een Hollander en daar woont een Duitser en daar woont een …….
  Zegt Jan , waarom ben je dan in Thailand gaan wonen , lijkt mij hier het zelfde als in elke nieuwbouw wijk in Nederland .
  Jan woonde net als ik op het platteland , wel ommuurt maar tussen de gewone en enkele elite Thais .
  Met alle voor en nadelen .

  Jan Beute .

 18. Sjaak S zegt op

  In de eerste plaats was ik het met de stelling eens en in sommige gevallen klopt dat ook. Echter is me ook opgevallen wat door de vele commentaren gezegd werd. Deze Moo Baan zijn ook voor de Thais. Ik denk dat je ze wel een soort getto voor de rijkeren kunt noemen, Thai of Farang.
  Wij wonen tussen de ananas velden en in onze Moo staan slechts twee echte huizen. Wij willen niet tussen alleen Thais of alleen Farang wonen. Het heeft allemaal hun voor en nadelen. Wij voelen ons prettig, omdat we ver van mensenmassa’s wonen…

  • Khun Peter zegt op

   Wel, dat was ook een mooie stelling geweest: ‘Moo Baan een ghetto voor de rijkeren’

   • Sjaak S zegt op

    Het woordje getto werd als woordspeling gebruikt en bedoeld. De werkelijke betekenis kennen we ook wel….

    • LOUISE zegt op

     Moderator: U bent aan het chatten.

   • FredCNX zegt op

    Ik ben blij dat je zelf al aangegeven had dat je er ook een huis gehuurd hebt en weet dat ook deze stelling bij voorbaat onjuist is.
    Ik woon zelf ook op een moo baan in Chiang Mai, er woont ook nog een Fransman die getrouwd is met een Thaise, de rest allemaal Thai die hier een huis hebben.
    Een ander voordeel van ons dorp waar wel een muur maar geen hoge muur omheen staat is dat ons huis zelf maar een heel laag muurtje heeft. Bijna alle vrijstaande huizen, waar je ook komt in Thailand, hebben een hek/muur om hun huis dus wat is er mis met een muur om een dorp?
    Er zullen best moo baan zijn die alleen maar farang huisvesten, die zoeken elkaar kennelijk op en als daar behoefte aan is kunnen ze toch lekker met meerdere farang in een dorp wonen?
    De meeste moo baan in Thailand huisvesten Thais, wat je in voorgaande reacties hebt kunnen lezen; te denken dat moo baans alleen voor farang zijn gemaakt is dus een beetje kort door de bocht;)

 19. Frans Nico zegt op

  Wel, Peter, een van onze Thaise vriendinnen woont in een moo baan in Nonthaburi. Zij runt er zelfs een kleine shop. Zij woont in een moo baan met uitsluitend Thaise mensen. Inderdaad, een afgesloten wijk met security bij de ingang. De Thai vormen er een hechte gemeenschap en voelen zich veiliger in die min of meer besloten gemeenschap. Overigens kent de security veelal ook bezoekers, zodat die niet echt gecontroleerd hoeven te worden. Maar de eerste keer dat ik er aankwam werd er eerst gebeld naar de vriendin of ze bezoek verwachtte. Daarmee is mijns inziens duidelijk dat jouw stelling van de dag niet opgaat. Maar toch leuk bedacht, zo’n stelling.

  Overigens kent Spanje ook van die besloten gemeenschappen, al of niet met security en/of een muur eromheen. Daar noemen we dat een comunidad. Wij wonen in Spanje in een open comunidad zonder security. Er wonen voornamelijk Spanjaarden en wat andere nationaliteiten. In de gemeente wonen 84 nationaliteiten met een internationale gemeenteraad. Een Nederlandse wethouder als aanspreekpunt voor al die nationaliteiten.

  In deze wereld, waar steeds meer geweld en criminaliteit voorkomt, is het niet verwonderlijk dat mensen in een “beschermde” gemeenschap willen wonen. Woon je landelijk, dan is het risico op inbraak en overvallen niet denkbeeldig.

 20. eduard zegt op

  Ik vind het verschrikkelijk om in zo n moo baan te wonen, Ik heb er gewoond, maar de criminaliteit was niet van de lucht. Leek wel of de security er bij betrokken was. Veel inbraken terwijl de farang naar zijn thuisland was voor een maandje,ik heb de vrijheid opgezocht en heb 10 voetbalvelden ruimte om me heen.Dit is mijn 5 de huis wat ik heb laten bouwen,maar nu wel op 20 palen, die ik heb laten heien.Als je dit gewend bent , wil je niet anders meer.

 21. Mr Bojangles zegt op

  Waar ik ook kom in de 3e wereld, OVERAL wonen de mensen – originele bewoners danwel import – graag in een afgeschermde omgeving. In Gambia leven de families indien mogelijk in zgn compounds, want dan is er nl altijd iemand wel aanwezig. Niemand aanwezig betekent: spullen weg. In Zuid-Afrika kun je zelfs het best maar gewapende bewaking hebben. In India is het eerst wat de mensen doen zodra ze rijker worden: een hoge muur om hun plot heet. Liefst nog zoals in Delhi: compleet ommuurde wijken, jawel hele wijken met bewaakte poorten.
  Wat mij verbaast, is dat je er niet even bij stilstaat dat mensen die er al jaren zijn, wel eens een goeie reden zouden kunnen hebben om zo te wonen.

 22. theoS zegt op

  Ik heb altijd tussen de Thais gewoond, zelfs de eerste ong.2 jaar in de slums, Lad Phrao en Klong Toey, begin ’70. De enigste keer dat er bij mij ingebroken is gebeurde in een huurhuis in soi Senanikhom, maar daar gebeurde het bij iedereen, zelfs het Buddha beeld op straat werd geroofd, je hoorde ze ’s nachts wel eens over de daken lopen. Waar ik nu al zo’n ong. 30 jr woon is er nog nooit bij mij ingebroken ben toch dikwijls weg. Is geen Moo Baan. Trouwens op de verschillende plaatsen waar ik gewoond heb in BKK is er ook nimmer bij mij ingebroken, buiten de beruchte soi Senanikhom, toen. Daar hoorde ook een korte tijd een slum op Sathupradit Rd. bij, nooit wat gestolen.

 23. sadanava zegt op

  Beste Peter,

  Jouw stelling begint al verkeerd want een Moo Baan is helemaal niet per definitie een besloten compound. Sterker nog een Moo Baan is een wijk binnen een sub-district (Tambon). Elk sub-district heeft een Moo baan ook al staan daar maar 2 huizen in een rijstveld.
  Waar jij over praat is een “Estate” of hoe wij Hollanders het noemen een villa wijk. Daarnaast (buiten de tourist hotspots) is er een goede verhouding tussen “Farangs” en Thais binnen die estates. Je zou het bijna u ik kunnen noemen als er daadwerkelijk alleen buitenlanders wonen. In mijn opinie is jouw stelling dan ook volledig incorrect.

  • Fransamsterdam zegt op

   Uit de engelse Wikipedia:
   Muban may function as one word, in the sense of a hamlet or village, and as such may be shortened to Ban. Mu ban may also function as two words, i.e., หมู่ group (of) บ้าน homes.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    หมู่บ้าน _Moe \Baan Dorp of een groep huizen

 24. Rudi zegt op

  Ik heb zo het idee dat vooral diegenen die in Pattaya, Bangkok en andere grootsteden wonen graag in een “moo baan” zitten.
  Ze willen enkel de voordelen vanwege de toeristische inslag, hun eigen vertier -restaurants, bars, … .
  En naar mijn idee niet echt in Thailand leven, ze behouden hun huisstijl.
  Ze willen ‘veilig’ zitten – maar het zijn net die bewaakte compounds die de aandacht trekken van potentiële inbrekers. En de bewakers zijn makkelijk in die snode plannen te betrekken, die willen maar al te graag hun hongerloontje wat aangevuld zien … .

  Misschien een idee voor een stelling, Khun Peter?
  Het verschil tussen de Pattayanen, Bangkokezen, Hua-Hinners, … en de ‘plattelanders’.

 25. Albert zegt op

  Als men rustig wil wonen komt men automatisch in moo baan terecht. Iets waar een farang niet voor kiest. Deze zijn ontworpen door de thaien zelf. Het is geen getto voor de rijken. Ik merk toch een jaloerse ondertoon van de schrijver. Alsof het niet is toegestaan, om te wonen waar men wilt. In nederland heeft men ook bungalow wijken. Inbraak is groot in thailand. Als men hier leeft en de tv elke dag ziet. Ziet men genoeg.
  Om muurde moo baans bestaan al eeuwen lang. Dus waarom is het nu ineens vreemd. Ook ik woon tussen de thaien die het geen probleem vinden. Heb vele thaise en internationale vrienden.Hebben een mooi zwembad en fitnes en tennis, basketbal veld. Ook nog tafeltennis Waar men uiteraard veel voor betaald.

 26. Maarten zegt op

  Waarom hebben zeer bekende mensen, zoals politici en koningshuizen muren om hun huizen?
  Waarom hebben nederlandse en buitenlandse politici nog steeds bewaking na hun carriere.
  En in thailand is het moeilijk om een redelijk huis te vinden wat niet in een moobaan staat.
  Zelf woon ik tussen de thaise mensen, niet in een moobaan, maar er zijn al veel pogingen geweest tot inbraak. Nooit gelukt omdat mijn bewaking en alarmeringsysteem perfeckt werkt. Wel veel schade aangericht. Dus moobaans zijn nog niet zo slecht. In Argentinie en brazilie heeft men dit al 40 jaar. Dus waarom nu ineens is het vreemd in thailand?

 27. PaulV zegt op

  Ik woon in een Moo Baan in Chiang Mai. Mijn buren zijn Thai en Farang. Bij de ingang wordt niet erg hard gecontroleerd maar ik heb niet gezien dat er onderscheid wordt gemaakt op huidskleur. Een van mijn redenen om hier te wonen zijn de faciliteiten, er is een prachtig zwembad en een heel goed restaurant/clubhouse. Verder wordt er goed opgelet dat er geen loslopende (zwerf)honden ed. zijn.
  Ik weet niet waar jij geweest bent en wat voor Moo Baans je gezien hebt maar hier in Chiang Mai heb toen ik aan het zoeken was naar een huis er geen gezien die voldoen aan je bovenstaande beschrijving.

 28. Sjaak S zegt op

  Ik woon hier in de buurt van Hua Hin, op het platteland, ons stukje land is ommuurd. Daarmee houd je geen inbrekers buiten, maar wel veel dieren. En ook nieuwsgierige buren. Onze bewaking is zeer goed. Het zijn de honden van de buren en ook de (nieuwsgierige) buren houden wel eens een oogje in het zeil, wanneer wij een paar dagen weggaan.
  De mensen die ik tot nu toe in een Moo baan bezocht heb, waren niet bepaald arme mensen. Met een minimum inkomen, kun je in de meeste Moo baans niet wonen, vanwege de maandelijkse service kosten die je moet betalen.
  Echter had ik eerst de ervaring en dacht dat de meeste Moo baans door buitenlanders bewoond werden. Dit idee heb ik laten vallen doordat ik nu geleerd heb dat het nou eenmaal niet zo is. Maar desondanks blijft mijn stelling staan…. een soort getto van de rijkeren (niet de rijken – dat is een hele andere categorie).

  • Davis zegt op

   Interessante opmerking over de muur Sjaak. Zulke muren zijn niet exclusief voor de moo baan’s, overal op het platte land vind je wel huizen die ook ommuurd zijn. Om de reden die je vermeldt: honden, ratten, slangen, ongedierte op afstand of van je erf houden. Lommer creëren, etc.

   Je woordkeuze ‘getto’ is zo slecht nog niet, ondanks in andere reacties de ruimere betekenis van het woord wordt ontzien. ‘Getto is de benaming voor een stadswijk die voor het overgrote deel wordt bewoond door mensen die behoren tot een enkele etnische, religieuze of raciale groep…’ volgens Wikipedia.
   Als gegoede burgers zich in moo baan vestigen kan men dus gerust spreken van een getto; gelijkgezinden, mensen met zelfde status of sociale positie in de maatschappij. Die zich organiseren in hun eigen wijkje. Waardoor ze zich onderscheiden van andere bevolkingsgroepen in de samenleving.

   ‘Apartheid’, confer Zuidafrika, duidde initieel op het verschil in ras en kleur. Soms erger nog op arme zwarten, en rijke blanken. Ook daar werd het woord getto gebruikt met de negatieve connotatie naar de zwarten toe…
   Het ruimer begrip apartheid is in de stelling dan ook een goed gekozen woord, duidend op het onderscheid in sociale en/of financiële status. Dat laatste wat de Thai zo belangrijk vindt.
   De moo baan’s zijn in ieder geval ‘apart’ te noemen in de samenleving, en mijn mening is dat het woord apartheid daar – ook louter taalkundig – juist op zijn plaats is.

   Met alle respect voor andere visies en meningen, bekrompen of niet. Ieder zijn meug.

 29. Wim zegt op

  Mensen doen leuke uitsprake. “Getto voor rijken” dit is nu een regel die helemaal niet bij elkaar past.want in een getto wordt men gedwongen om in te wonen en dat is in moobaan totaal vrijwillig.
  In nederland wonen dus de gezinnen in een privee getto want er staat overal een omheinig of muur rond.
  Heeft de schrijver ook een muur of omheining rond zijn huis of woont hij beschermt in een apartementen blok. Toen de vakantie complexen werden uitgevonden overal ter wereld, zette men er al muren rond of bewaking. Dus de stelling slaat nergens op.

 30. Wim zegt op

  Zelfs het woord apartheid is onzin voor een moo baan in thailand
  Want dat betekent gedwongen, door de regering, leven van verschillende bevolkingsgroepen en thaien zijn 1 bevolkingsgroep die in moobaans wonen met eventueel farangs, rijk of niet. En ook farangs worden niet gedwongen door de thaise regering om in een om muurde wijk te wonen. Dus leuk als men een stelling plaats. Maar men moet dan wel de betekenis weten. Zelfs als je 30000 bath verdient als thai zijnde kun je al een lening krijgen om een huis te kopen in een moobaan. In vele moobaans leven nog de z.g.n arme mensen. Die in hun tuin kippen houden of groente verbouwen.

  • Wim zegt op

   Kheb thaise vrienden die bij de overheid werken en bij buitenlandse companies die 30000 bath verdienen en gewoon een lening hebben zonder onderpand. Ook mensen met eigen bedrijfje die zo,n inkomen hebben is geen probleem om een lening te krijgen. Zonder dat men een onderpand heeft. Maar het ging om de stelling..antwoord is simpel. Om een fatsoenlijk huis te huren of kopen kom je al gauw in een moobaan te recht. Heeft totaal niks te maken of men nu wel of niet tussen de thai wilt wonen.ik denk zelfs dat de meesten van ons een relatie hebben met een thaise. Dus zoveel verschil maakt het niet. En velen zijn best geinteresseerd in de farang. Vele farangs worden opgenomen in families of omwonenden.sociale kontakten zijn erg goed.

 31. RonnyLatPhrao zegt op

  Beste redactie
  Vorige reactie per ongeluk verstuurd. Gelieve te vervangen door deze. Bedankt.

  Ik heb in een nieuwe afgesloten en bewaakte wijk gewoond, en nu wonen we in een zijstraat van LatPhrao 101 in een townhouse.
  Er woonden toen geen buitenlanders in die wijk en in onze straat nu ook niet.

  Het wonen in de wijk had zo zijn voordelen vond ik.
  Mijn vrouw vindt ons huidige adres dan weer beter en dit dan vooral om de sociale contacten.
  Contacten met de buren in de straat zijn inderdaad veel beter dan toen in de wijk. Er liepen er daar toen nogal wat met hun neus in de lucht.

  Het grote voordeel van een afgesloten wijk is dat de straten er meestal netter bijliggen, je weinig last hebt van geluidsoverlast( door de straten racen), en er geen straathonden rondlopen.
  Een groot voordeel wat mij betreft, vooral omdat het in onze straat net het tegenovergestelde is.
  Het is zelf zo dat er meer rommel ligt nadat de vuilniskar is langs geweest dan ervoor.
  Een pluspunt dus voor de afgesloten wijk, tenminste zolang men blijft betalen voor dat onderhoud en die bewaking. Daar begint het bij de Thai dikwijls mis te lopen. Niet iedereen wil nog betalen voor dat onderhoud of die bewaking. Ze vinden dat nutteloze kosten en dan stopt het.
  Thailand staat nu vol van die ommuurde wijken, waar alleen de resten van het bewakingshuis vertellen dat daar ooit een bewaker heeft gezeten. Als je dan door zo een wijk loopt zie je ook dat straten en huizen volledig verwaarloosd zijn. In niets nog te vergelijken met wat het ooit was.

  Laat u ook niet misleiden door de bewaking. Ze creëren een vals gevoel van veiligheid.
  Hun grootste nut is de straathonden buiten houden of de hefboom te openen of te sluiten.
  Waar we vroeger woonde reed de bewaking om de zoveel tijd met een fiets door de wijk, maar ik denk dat het al moet in brand staan voor zij wat opmerkten.
  Het is ook geen geheim dat veel van dat veiligheidspersoneel net een grote bron van informatie zijn wanneer inbraken gepland worden in zulke wijken.

  Wat die muren betreft rond huizen en wijken.
  Die dienen vooral om nieuwsgierige blikken te weren en zijn een vorm van privacy voor diegene die dat wensen.
  Als veiligheidsmaatregel hebben ze geen enkel nut.
  Als je ooit je huis al eens laten schilderen hebt, en als je dan ziet hoe lenig en vlot ze de gevels beklimmen, dan weet je dat er geen enkele muur hoog genoeg zal zijn om zulke acrobaten buiten te houden..

  • Frans Nico zegt op

   Beste Ronnie,

   Jouw verhaal klopt op een klein puntje na helemaal.
   Een muur biedt niet per definitie veiligheid, maar je hebt gelegenheidsdieven en notoire inbrekers. Muren houden gelegenheidsdieven wel tegen en notoire inbrekers niet.

   Mijn ervaring bij bezoeken is dat er geen ongenode “gasten” rondlopen die er niets (goeds) te zoeken hebben.

 32. janbeute zegt op

  Mijn Thaise ega haar vriendin heeft een huis in een dure Moo Baan ergens in Doi Saket , CM .
  Zij woont hier maar ongeveer 5 maanden in het jaar , voor de rest van het jaar met haar Engelse man in een voorstad van London .
  Elke keer als wij daar komen , met de pickup of op de motorbike .
  De hele security stelt geen hele malle moer voor .
  Ze houden je niet eens aan , of vragen wie ben je of wat je komt doen , legimitatie oid .
  De slagboom gaat al open voor dat ik aan het afremmen van het voertuig begin te denken .
  Moo Baan security in Thailand , laat mij niet lachen .
  Alleen , enkel en alleen voor de SHOW .
  Ben vele malen in California geweest op vakantie , en bezocht toendertijds enige Amerikaanse kennissen .
  Dit bij verschillende Moo Baans
  Maar dat was altijd wel een probleem om binnen te komen , er werdt zelfs gebeld door de security met het huis dat wij wilden bezoeken .
  Duurde soms meer dan een kwartier , voordat de slagboom eindelijk omhoog ging .
  Dat is Security dat tenminste nog een beetje werkt .

  Jan Beute .

  • Sjaak S zegt op

   Datzelfde bewakingssysteem ken ik ook van Brazilië. Er werd eerst altijd met de huis of woning eigenaar gebeld. Dan pas mocht je naar binnen. Bleef je overnachten, dan zorgde je gastgever voor een pasje, waarmee je dan alleen in en uit mocht.
   Ik kom hier vaak in Palm Hills bij een kennis van mij. Nog niet een keer werd ik op mijn scooter tegengehouden. Auto’s worden wel gestopt..echt streng is de bewaking niet..

  • khun Roland zegt op

   Ah wat wilt je, ALLES is louter en alleen show in Thailand. Niets is wat het lijkt en niets heeft inhoud.
   Dus waarom zou “security” daaraan ontsnappen.
   Het is niet hier en daar zo, het is overal in Thailand zo.
   Ik erger me er al lang niet meer aan, we kunnen het er dagenlang over hebben, het is wat het is en er valt toch niets aan te veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website