Hoe zit het met de werkelijke hervormingen in de Thaise gemeenschap, iets wat de junta beloofde toen ze drie jaar geleden een staatsgreep pleegden.

Ik denk dat velen onder ons die het nieuws volgen zich afvragen wat de junta tot stand heeft gebracht in de afgelopen drie jaar. Zijn er verbeteringen aangebracht op een aantal terreinen? Ik denk bijvoorbeeld aan:

 • Economie
 • Vermindering economische en andere ongelijkheid
 • Politieke verzoening
 • Milieu
 • Hervorming politie
 • Bestrijding corruptie
 • Verbetering van het onderwijs
 • Internationaal aanzien
 • Vrijheden en rechten
 • Hervorming rechterlijke macht
 • Oplossing problemen in het Diepe Zuiden
 • Verkeersveiligheid
 • Bestrijding drugsgebruik

De junta beloofde belangrijke hervormingen door te voeren. Eerlijk gezegd zie ik daar bijzonder weinig van terug en ik zie op veel gebieden juist een achteruitgang. Het lijkt alsof de junta zich voornamelijk richt op het uitschakelen van (vermeende) tegenstanders en consolidatie van hun bewind.

Maar misschien beoordeel ik het niet goed en kunnen de geachte lezers me helpen. Zijn er wezenlijke en goede veranderingen doorgevoerd?

Discussieer dus mee over de Stelling van de week: ‘De junta beloofde hervormingen maar in de afgelopen drie jaar is er niets wezenlijks veranderd!’


» Laat een reactie achter


40 reacties op “Stelling: ‘Junta beloofde hervormingen maar de afgelopen drie jaar is niets wezenlijks veranderd!’”

 1. Michel zegt op

  Volgens mij is het overal ter wereld het zelfde. De overheid belooft veel, maar kan weinig tot niets veranderen.
  Je kan mentaliteit van mensen niet veranderen door (meer) belastingen te heffen, meer regeltjes, meer onderwijs en lief zijn voor mensen die dat zelf niet zijn.
  Het diepe zuiden zal nooit veranderen zolang die niet keihard aangepakt worden.
  Belastingen heffen op plastic verpakkingen werkt ook niet. Producenten keihard aanpakken wel.
  Ook corruptie, van bijvoorbeeld politieagenten, aanpakken werkt ook niet door individuen die de fout in gaan aan te pakken. Het hele systeem moet dan keihard op de schop.
  Zeker met boetes kan dat ook in Thailand heel anders. Niet meer contant betalen maar op kenteken registreren. En niet betalen; voertuig in beslag nemen.
  Zo kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen maar het komt er allemaal op neer dat als men echte veranderingen wil er harde aanpak nodig is, op grote schaal.
  Dat durven overheden niet aan, ook niet in Thailand.
  Zouden ze dat wel doen krijgen ze ‘mensenrechten’ organisaties achter zich aan, en daardoor sancties van andere landen.
  Zo blijft het dus op de hele wereld pappen en nathouden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
 2. Petervz zegt op

  Ach Tino, de transitie periode was de enige echte reden voor de staatgreep. De rest is volksvoer.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Inderdaad. Maar het motto van de junta is nog steeds คืนความสุขให้คนในชาติ khuun khwaamsòek hâi khon nai châat oftewel ‘Geef het geluk terug aan de bevolking!’ Te zien dagelijks op alle Thaise televisieschermen om 18.00 uur en op vrijdag na het koninklijke nieuws om 20.15 wanneer Prayut zijn praatje houdt en de rest van de bevolking wacht op de soap.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
   • Petervz zegt op

    En ik maar denken dat dat programme tegenwoordig “khor kheun khwaamsoek tjaak khon nai chaat” ofwel “mag ik het geluk terug van de bevolking” heette. 555

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. Bert van Balen zegt op

  In Thailand zal niets veranderen. Met of zonder junta. De cultuur is af. Net als ooit de Egyptische cultuur af was, de Griekse, de Romeinse. De Thais een westers model opdringen heeft geen enkele zin. Natuurlijk willen zij wel de geneugten, grote auto, grote televisie, smartphone, maar een democratie model alla het westen is hun onbekend en interesseert de gewone Thai geen bal. Liever leggen zij hun bestaan in de handen van Boeddha en hun animistisch volkseigen. Laat ze, zou ik zeggen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +17 (obv 17 stemmen)
  • dan georg zegt op

   Waar wat u zegt. De Thaise samenleving heet geen levend cultuur meer als ondersteuning, slechts een mengsel van materialisme en cultuurkitsch. Het zal nog lang duren totdat een nieuwe socialeorde cq. culturele richtlijn zich zal ontwikkelen, eerst het onderwijs aanpakken …

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Tino Kuis zegt op

   Beste Bert,
   Al de culturen die jij noemt hebben elkaar beïnvloedt. Er bestaat geen ‘pure’ cultuur, alle culturen zijn ‘multicultureel’ en zijn dat altijd geweest. Zoals iemand anders dat beter zei:

   Culture only develops through exchange with other cultures, sharing ideas, commerce, philosophy, etc, and improvement of the genetic pool. When cultures stay insulated they are doomed to fall or to stagnate.
   Multiculturalism is and always has been the essence of human development.
   This goes way back to ancient times. Look at the huge spread of the mother cult in neolithic times, the cultural and commercial exchanges in the antique, between Kelts and Chinese, between the Greek city states and India, etc. (Nick Nostitz)

   Democratie heeft drie belangrijke peilers: vrijheid van spreken, (mede)zeggenschap en mededogen (elkaar helpen). Dat is universeel en niet beperkt tot het westen. De Thais zelf vechten daar zelf al honderd jaar voor. Het heeft niets te maken met de Boeddha of het animisme. Thailand kent, zoals je weet, trouwens ook moslims, christenen, hindoe’s, sikh’s en atheïsten

   Er is geen sprake van dat het ‘westen’ Thailand iets ‘opdringt’. Er is slechts een vruchtbare uitwisseling van ideeën (en sperma) 🙂

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 4. T zegt op

  Een militaire junta lost vrijwel noot een probleem op en al helemaal niet in Thailand.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 5. ditwel zegt op

  Ik weet dat je nogal pro-red bent en daar in het hoge koude noorden woont. Ik woon niet permanent in TH en als ik er (overwinteren) kom, dan vooral in BKK. Er is in die stad wel degelijk een aantal zaken ten gunste (in mijn ogen) veranderd en een aantal andere volgens de westerse ”gutmensch” blik verslechterd.
  Wat duidelijk ten gunste is gekeerd zijn die eindeloze ”mobs” (gewoon Thais woord voor demonstratie) die de halve centrale stad platlegden en die pokkeherrie die daar altijd vanaf schijnt te moeten komen. Al weet ik, je hoeft me niet te verbeteren, dat de laatste van geel waren.
  Verder is er, maar dan eerder door de BMA als door de junta, een ferm begin gemaakt met het terugveroveren van de stoep en sommige stadsdelen op de ”arme, oso sielige” kleine man/verkoper, die zoals elke rechtgeaarde Thai van een half toegestoken vingerkootje meteen een hele hand menen te moeten maken. Alsof een rechtgeaarde Thai niet meteen al weet waar ie dan zijn kraam kan opendoen.
  Een wat realistischer economisch beleid tav allerlei subsidies en gratis weggeverij, Volgende keer met zelfs ik weer gaan betalen voor stadsbusritjes, al zal dat nog maar de helft zijn van de ChMai prijs voor dubbele afstand.
  Wat ik ietwat betreur is dat het er naar uitzag dat de junta nu eindelijk eens de (altijd als pro-red aangeziene) bruine jongens met hun strakke pakkies op hun toekomende plaats en verder niks ging zetten, maar dat schijnt toch verzand te zijn.
  Meer vermakelijk en eigenlijk ook wel een beetje zielig is die jacht op de nog in TH verblijvende Thaksin-familie restanten en vooral-het blijft TH-hun beurzen-doet wat NoordKoreaans aan.
  Gemene tegenvraag: komt het soms dat in pro-red ChMai er stille ondergrondse weerstand is tegen de ferme maatregelen van junta zodat je een ander beeld krijgt?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • Yannis zegt op

   Dit is relaas van een betweter. Je bent zeker pro-geel en pro dictatuur. De manier dat je over mobs en over de arme zielige man praat is minachtend tegen democratie. Wij kunnen Thailand niet begrijpen. En wij zijn hier gasten. Al dat gedoe over rood en geel. Het lijkt als de thai over VVD en GL gaan praten. En wat heb je te zeggen over corruptie? Het is heel of rood?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +11 (obv 11 stemmen)
  • fobian taams zegt op

   Nu al 20% minder boekingen Thailand.Veel van mijn vrienden en vriendinnen gaan niet meer.Sfeer in Bkk steeds minder Thais.De junta wil Singapore achterna.Daarvoor gaat de Europeaan niet naar Thailand.Singapore zou net zo goed in VS kunnen liggen.Waarom moet voetganger meer loopruimte? In bv Pratunam zit niemand daarop te wachten.De aankomende gigantische verhoging alcohol accijns zal ook wel de laatste toeristen wegjagen.Nu is er ,zeker in Bkk en Phuket geen verschil met Nederland.Belgie is og iets goedkoper.Hoe halen ze in het hoofd(zweeds model)Nergens zoveel alcoholics als in Zweden en Engeland/Dan wordt het in Thailand ZELF WHISKEY STOKEN!!!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 6. leon zegt op

  Rome is ook niet in een dag gebouwd,ik zeg ,ga zo door eindelijk iemand die wel orde op zaken wil stellen al duurt het even,

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 7. Corretje zegt op

  Politici over de hele wereld beloven altijd van alles, doch in de praktijk verandert er niets. Wat dat betreft is deze regering geen uitzondering.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. Mark zegt op

  De meest tastbare verandering situeert zich op politiek vlak. De nieuwe grondwet greep grondig in op het politieke spelregelkader en beïnvloed het krachtenveld ten gronde. Of dit ten goede of ten kwade geduid wordt hangt in hoge mate af van de maatschappelijke positie van de Thai die erover durft praten.
  Voor ons farrang is er in praktijk niet veel veranderd. We zijn en blijven vreemde snuiters te gast in LOS.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. Rob zegt op

  Echte maatschappelijke veranderingen grijpen maar plaats ls er aan de top een radikale omslag komt die gedragen wordt door een doorslaggevend deel van de bevolking. De Franse revolutie, de Amerikaanse, de maoistische,… zijn daar voorbeelden van.
  Een staatsgreep door het leger, waarbij de bevolking gewoon toekijkt en er het zijne van denkt, heeft geen echte impact. Dat is het probleem van de huidige machthebbers, je kan de samenleving niet veranderen per decreet.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 10. Rob V. zegt op

  Ik kan niets bedenken. Of het moet stabiliteit door onderdrukking van vrijheid zijn. Maar heropvoedingskampen tel ik toch niet als verbetering van het onderwijs. Terwijl juist mede daar de kiem kan worden gelegd voor een volk dat aangemoedigd wordt om vragen te stellen en te onderzoeken, kritisch te zijn. Ook Thailand kan een goed werkende democratie worden als het klootjesvolk die ruimte wordt gegeven. Democratie en dialoog zijn geen westerse maar menselijke waarden. Uiteindelijk kan het volk het juk van een junta wel overwinnen. Het land.verdient het om zijn eigen naam eer aan te doen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 11. Joost zegt op

  Het politieke toneel is rustiger geworden en Thailand is een stabieler land geworden. Daarnaast probeert deze regering (het woord junta is een volstrekt misplaatste diskwalificatie; bij een junta denken we aan een Zuid-Amerikaanse bananenrepubliek) serieus de corruptie aan te pakken. Conclusie: wel degelijk positieve veranderingen, maar uiteraard gaat dat langzaam.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 12. snelle japie zegt op

  geel en rood, het is allemaal een groot toneelstuk. opium voor het volk. de lachende derde zijn de mensen en bedrijven met geld en de lobbyisten die dan wel linkse dan wel rechtse politici omkopen

  zo is het overal in de wereld

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 13. theoS zegt op

  Men dronk een glas, men deed een plas en alles bleef zoals het was. Amen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Rob V. zegt op

   De diverse tactieken om de macht te behouden keren zeker keer op keer terug. Denk aan het in diskrediet brengen van kritische burgers als communisten en niet vaderlandsliefend. Afgelopen maart zei Prayuth nog dat hij het jammer vind dat sommige mensen de militaire junta …oeps pardon.. militairr regering niet begrijpen en als maar kritische vragen blijven stellen. Die mensen houden niet van hun land, zijn ze wel Thai?
   Zo sprak de man die maar blijft hameren dat alles goed komt als iedereen maar netjes strak in het gelid loopt onder leiding van de mensen die weten wat goed is voor het land…

   Bron: http://www.khaosodenglish.com/opinion/2017/03/25/insidious-identity-politics-thai/

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • snelle japie zegt op

    dat is natuurlijk nogal autoritair, fascistisch, en werkt corruptie in de hand. Een vreselijke partij die nu aan de macht is, dat blijkt maar weer. Maar aan de andere kant zitten ook zeker geen lieverdjes. De mensen beseffen niet dat de politici op ons neer kijken. het gaat voor hun om macht en ze zijn daarvoor bereid een hele hoop op te offeren. één van de eerste dingen die wordt opgeofferd is hun oprechtheid, en direct daarna het algemeen goed. They don’t care about us.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 14. chris zegt op

  Voorzover ik dat na 10 jaar wonen en werken in Thailand kan beoordelen is er heel weinig veranderd, maar wel wat. Dit is volgens mij de eerste regering die de bevolking beloften maakt en die daar via verkiezingen niet op kan worden afgerekend. De regeringen hiervoor hadden geen regeerakkoord en nauwelijks een programma. Zij reageerden op hetgeen gebeurt en dat is eigenlijk niet veranderd. Pro-actief zijn, vooruitkijken en op basis daarvan beslissingen nemen die voor het hele volk van belang zijn is de Thaise politiek vreemd. Het is korte termijn denken (als er al gedacht wordt), beslissingen in het parlement doordrukken, snel scoren en dus veel populisme. Deze regering maakt daarop geen positieve of negatieve uitzondering.
  Men heeft zijn aandacht volledig gericht op een nieuwe grondwet waarin allerlei regels en procedures staan om herhaling van de onwerkbare situatie van de afgelopen 10 jaar te voorkomen. Er is daarbij een belangrijk verschil tusen de Bangkokianen en andere Thais in de beleving van deze periode. Met uitzondering van enkele brandstichtingen buiten Bangkok bij het optreden van het leger tegen de red shirts in Rachaprasong (en de voortdurende onrust in het zuiden) heeft Bangkok altijd en het meest te lijden van onlusten en onrust: demonstraties, betogingen, schietpartijen, bomaanslagen, politieke moorden. Terwijl iedereen in Thailand gewoon naar zijn werk kon zonder gevaar was dit in Bangkok volstrekt anders in de jaren voor de coup. Je kunt hier elke dag op de verkeerde plaast ijn op het verkeerde moment. DAT is dus zeker veranderd maar ik moet toegeven: dat is niet wezenlijk.
  Er is achter de schermen wel degelijk iets veranderd. De meeste gepensioneerde expats merken dat echter niet. Er wordt gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs en ook aan het bestrijden van corruptie, voor mij merkbaar in het onderwijs. Dat doet men echter op de verkeerde manier. In plaats van het probleem bij de wortels aan te pakken is er een nieuwe bureaucratie op gang gekomen die zijn doel volstrekt voorbijschiet. Meer onwerkbare regels betekent dat men op de werkvloer allerlei creatieve oplossingen bedenkt om deze regels te omzeilen. En zo keert de wal het schip….opnieuw.
  Er is – naar mijn mening – een ongekend gebrek aan kwaliteit in management: in politiek, in universiteiten, in ziekenhuizen en wellicht in menige andere overheidssector. Het is veel meer een gebrek aan kwaliteit dan aan kwade wil. Een van de voorbeelden is dat men categorisch weigert te leren van ‘best practices’ in andere landen (als zou Thailand in eigenlijk alles zo uniek zijn dat men eigen oplossingen moet maken) en van het verleden. Men gaat gewoon door met populisme om het volk gelukkig te maken. Niet beseffend dat het volk daar helemaal niet duurzaam gelukkig van wordt. Juist een junta zou onpopulaire maatregelen kunnen nemen omdat zij geen verantwoording hoeft af te leggen aan een gekozen parlement. En soms doet men dat ook. Maar niet met het geluk van de bevolking in het achterhoofd.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 15. henry zegt op

  Er is wel degelijk het een en ander verander ten goede

  Eindelijk word de landdiefetal aangepakt
  Eindelijk worden de loansharks aangepakt
  Voor de landbouw zijn er transparante financieele en andere steunmaatregelen
  De corruptie word wel degelijk keihard aangepakt tot in de hoogste geledingen van het bestel.

  En neen, de politie is nog niet hervormd, maar de corrupte is daar ingeworteid, dat men in feite 95% van het korps op de keiem zou moeten gooien, hetzelfde gaat op voor het onderwijzend personeel, want ook daar tiert de corruptie welig en de onbekwaamheid groot is.

  De grootste doelstelling van de junta is de machtsbasis die Voldomar Na Dubai in de machtscentra van het land heeft uitgebouwd volledig te ontmantelen. Grootse dobber daarbij is de politie en in sommige streken de lokake besturen, die in feite ten dienste van Voldomar staan in plaats van de bevolking. Daarom ook dat de de Kamnans in de toekomst alke 5 jaar verkozen zullen worden. Dit om te vermijden dat steden bestuurd worden door Maffia families met Voldomar connecties zoals decennnia lang in Pattaya gebeurt is, totdat de junta ingreep.
  Gans Thailand weet dat het ganse politieapparaar9t vah DSI tot de plaatselijke beveslhebbers Voldomar getrouwen zijn/waren. Want is het normaal dat een pas bevorderde nationale politiechef naar Homg Kong afreist om een veroordeelt voortvluchtige misdadiger eer en dank gaat betuigen voor bevordering en breeduit met hem de foto gaat. Hij word daarvoor zelfs niet op vingers getikt. Dat deze foto ook op zijn bureel staat is ook veelzeggen.

  Om een lang verhaal kort te houden, de junta heeft 20 jaar chaos,en een door en door corrupte staat overgenomen. En de Thaise burger weet heel goed dat Voldomar Na Dubai daarvoor de grootste verantwoordeliijke is. Voor de junta ingreep was Thailand op weg om de famillieholding Voldomar Na Dubai te worden. En men kan de junta moeilijk verwijten dat zij deze familieholding en zijn vertakking waartoe zelfs een corrupte Boedhistische sekte behoord volledig wil ontmantelen. En het pleit in hun voordeel dat zij hiervoor het juridisch spoor kiezen.

  Het kan misschien weinig democratisch zijn naar ik hoop dat leger nog jaren aan de macht blijft, tot de boel volledig is opgekuist, en dat figuren als Voldomar Na Dubai nooit meer aan de macht kunnen komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Petervz zegt op

   Lol Henry, rechtstreeks uit het boekje van ene S.T. uit S. Maakt naar jouw mening het militaire apparaat geen deel uit van de politieke chaos en corruptie?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 16. Conimex zegt op

  De rust is terug, geen rood en geel hemden die elkaar aanvallen, dat is voor vele Thai al een hele gewaarwording, voor sommige landen is een strakke hand wel eens goed, corruptie bestrijden zal nog vele jaren in beslag nemen, welke kleur de komende regering gaat vormen, de corruptie zal er niet minder om zijn. De economie zal pas weer echt aantrekken, wanneer er een “democratisch” gekozen regering is geïnstalleerd. Had gehoopt dat ze wat zouden doen aan de vele nutteloze ambtenaren, die elke maand hun geld opstrijken met zo nu en dan hun gezicht te tonen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 17. Gerard zegt op

  Economie:
  Grote projecten nuttig binnen Asean,lange termijn positief effect, kosten gigantisch, maar geen effect op de achtergestelde gebieden als de Isan en vergoot uiteindelijk de frustratie in de rode gebieden.
  Kortom geen vermindering economische ongelijkheid zeker niet in de komende 20 jaar.

  De BKK straten ontruimen van de verkoopstalletjes die hoofdzakelijk door mensen uit de achtergestelde gebieden komen in een poging om een kruimel mee te pikken. Zoals met elke handel is “Locatie, locatie. locatie” essentieel om enig inkomen te bemachtigen, dus kom niet met ze vinden wel een ander plekje.
  Het is een andere manier van zeggen rot op ga terug naar je kansloos gebied.

  Ontruimen van de stranden idem dito.

  Politieke verzoening:
  Is niet mogelijk door suppressie van vrijheid van meningsuiting (art.44 en lease majesty(?) etc.)
  Een overheid die geen kritiek aan kan en daarnaar reageert is met recht een dictatorship
  Er is geen sprake van verzoening, maar alles is gericht op consolidatie, kortom geen verandering.
  Alles draait om macht of angst om die te verliezen.

  Wat betreft de ander punten wordt door de junta onvoldoende of helemaal niet naar experts van buiten de eigen kring geraadpleegd. De universiteiten staan erg laag in de internationale rangorde omdat er zwaar gebrek aan onderzoeken wordt gedaan, men komt nauwelijks verder dan de batchelor status en moet meer streven naar master status. Ook hier zie je weer de kronkel van de thaise historie “we kunnen allemaal zelf wel zonder of onvoldoende kennis op te doen. Toch wel vreemd als je ziet dat de koninklijke familie de oud koning en 2 van zijn dochters het goede voorbeeld gaven en nog geven wat onderzoeken betekent.

  Kortom ik deel de visie van Tino.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 18. Kees zegt op

  Alles heeft tijd nodig, veranderingen vinden niet plaats in 1 dag. Verandering en gewenning gaan hand in hand.
  Een ding is er sterk op vooruit gegaan en dat is dat er meer rust is in heel het land. De dagelijkse onlusten her en der in het land zijn verworden tot kleine incidenten en die zullen altijd blijven bestaan.
  Geef de Thai de tijd en de ruimte om te wennen aan de o zo noddzakelijke veranderingen. Een druppel kan een gat in een steen boren als de druppel maar blijft vallen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 19. Louis zegt op

  Luister naar de gewone mens op de straat en men weet wat er gaande is. Niet die achter een groot bureau zitten. De beste stuurlui staan aan wal. Ik heb Thailand nog gekend dat proper was ,zonder plastic, zoniet boete 2000 bath, en het werkte. Zelfs een sigarettenpeuk zag je niet liggen. De mentaliteit moet veranderen, en zeker die van de buitenlanders. Zonder helm, zure smoel en gelijk thai winkelen zonder papieren zak. Beschamend

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • T zegt op

   Het zijn zeker die buitenlanders allemaal die duizenden kilo´s aan afval per dag op straat en in zee lozen.
   Kom op zeg geloof je dat zelf. En als er 65 miljoen Thai in Thailand wonen en misschien 1 miljoen farang dan zal het natuurlijk wel allemaal de schuld van de farang zijn, over een roze bril gesproken…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 20. j van strien zegt op

  Ik denk dat het heel moeilijk is voor een niet Thai om hierover te oordelen.
  Begrijpen van de Thaise taal en lezen is essentieel om te weten wat er allemaal
  gezegd en geschreven wordt.
  Mijn kennis van de taal is goed genoeg voor de simpele dingen maar praten over politiek
  is een heel ander niveau.
  Toch kan ik wel zien dat er dingen zijn veranderd,sommige positief en sommige negatief.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 21. KhunBram zegt op

  We hebben goede opticieens in Thailand.

  Wie niet ziet dat er Veeeel op detail EN hoofdzaken veranderd is, is blind. Of bijna.

  Maar ja comentaar leveren aan de zijkant van het speelveld is oh zo eenvoudig.
  Sommigen kikken daarop.
  Impulsief ongefundeerd kritiek leveren.
  En vooral elkaar napraten. Dutch parrots

  Prayuth Chan-ocha DANK.

  KhunBram

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
 22. Slagerij van Kampen zegt op

  Waarschijnlijk houden ze zich beter aan hun cliëntelistische en nepotistische verplichtingen. Ons kent ons en vult onze zakken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 23. Corretje zegt op

  Deze mensen hebben recht op hun eigen land en eigen cultuur.
  Dit is niet te veranderen naar westers model.
  Payuth is is door hogerhand aangetrokken om in dit land rust te brengen. Dat is hem wonderwel zonder bloedvergieten gelukt. Hij zou het liefst iets anders hebben gedaan, doch helaas Pauyth was de enige persoon die dit kon.
  Na zijn aantreden is er veel aangepakt, veel dat vorige regeringen hadden laten liggen. Mensen die elke dag het nieuws volgen op de TV en de kranten kunnen daar niet omheen. De landdiefstal, de loansharks, nu weer de verkeersmaatregeleb met de gordels, de trottoirs weer bruikbaar maken waarvoor ze bedoeld zijn kom maar op. Dat alles niet in een, twee dagen in korte tijd te regelen is moge duidelijk zijn. Men heeft zo wie zo te doen met Thais die alle wetten en regels het liefst aan hun laars lappen. Dat zit in deze mensen ingebakken en dat kan Payuth nooit verandren.
  Ga der maar eens aanstaan.
  Overigens is er nooit een land geweest waar ik zo dubbel heb gelegen van het lachen om de manier hoe de bevolking omgaat met de regeltjes. Dat is dan weer de zonnige kant van het geheel.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • Jacques zegt op

   Ik had het zelf kunnen schrijven, maar je was me voor Corretje. Er is veel mis in dit land, gezien vanuit het perspectief van westerse landen. Mijn vrouw, een echte Thaise, is happy met dit bewind en voorstander van krachtdadig optreden. Het leger is daar de aangewezen groep voor om dit aan te pakken. Het is jammer maar soms onontkoombaar dat artikel 44 moet worden toegepast . Zwakke heelmeesters maken stinkende wonden en soms moet dit maar om oeverloos gezwam te voorkomen, want iedereen heeft een andere mening en als je alles en iedereen erbij moet betrekken bereik je nooit wat. De democratie in optima forma. Kijk eens naar Nederland hoe vaak het mis gaat en er besluiten worden genomen waar mijn broek van afzakt. Dat er nog veel mis is met de Thaise economie mag duidelijk zijn. De armoede bestrijden moet prioriteit een zijn daarna corruptie etc,etc,. Het is nog een lange weg te gaan en het laatste is hier nog niet over geschreven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Tino Kuis zegt op

    Dat mag allemaal zeer waar zijn maar de vraag was of dat krachtdadige bewind in de afgelopen 3 jaar daar wezenlijk iets aan gedaan heeft of niet. Wat heeft het leger aangepakt behalve wat smetten hier en daar verwijderd?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
   • Corretje zegt op

    Artikel 44 is officieel bekrachtigd en wordt zeer sumier toegepast. Payuth heeft dit nodig als stok achter de deur. Prima zou ik zeggen.
    Zoals bijv. de rooien zich de afgelopen jaren hebben gedragen. Dit onder leiding van Sea Deng. die , zoals,hij zelf zei, z’n opleiding in STRAATTERREUR had gehad in Israel van Moshe Dyan. De resulaten daarvan liggen nog vers in het geheugen: banboestokken met scherpe punten en autobande gevuld met benzine die in brand warden gestoken. En Arisseman en nog een paar van die lekkere jongens. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
    Deze ideeen leven nog onder de bedvolking, hier en daar verspreid.
    Payuth, die misschien ook wel al een 7 voor z’n leeftijd heeft staan, moet dit oplossen voordat er vrije verkiezingen komen. Daarvoor moet veel veranderd worden.
    Met deze veranderingen is hij nog wel even bezig.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
 24. leppak zegt op

  Al enkele jaren verblijf ik de helft van mijn tijd in Thailand. Je neemt veel waar, leest en hoort wat anderen ervaren en praat met je naaste omgeving hierover. Met je eigen bril weeg je de goede en minder goede dingen van dit land. Natuurlijk zijn er veel verbeterpunten en ik kan het niet nalaten om na te denken hoe ik zelf die punten aan zou pakken. Ik denk dat Prayuth oprecht van plan is om verbeteringen door te voeren maar het is een weg vol voetangels en klemmen; een zoektocht naar wat en hoe in een
  belangen-oerwoud.
  Het zou mooi zijn als er bijvoorbeeld een adviesraad van buitenlanders zou zijn om hem te ondersteunen.
  Veel farang zijn goed opgeleid en hebben brede ervaring uit hun eigen huidige of vroegere werkzaamheden. Zij zijn ook goed in staat om met meer afstand naar problemen te kijken, niet gehinderd door de cultuur die de Thai in de genen hebben. Ik besef dat geheel on-thai zou zijn: luisteren naar buitenlanders en wellicht moeten toegeven dat zij het goed zien. Ik denk echter dat als de junta in staat is om over deze drempel heen te stappen zij zullen beseffen dat de farang in hun land meer kunnen zijn dan leveranciers van Bahtjes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 25. Sir Charles zegt op

  Zolang de schappen in de winkels en de markten nog vol liggen met voedingswaren vindt het overgrote deel van het volk het verder wel goed zo. De geschiedenis van veel landen leert wanneer schaarste en honger zich gaan manifesteren door wanbeleid van regeringsverantwoordelijkheid dan gaat het volk zich roeren en wordt opstandig en demonstratief wat soms ook tot een bloedige burgeroorlog kan leiden.
  Heb er vooralsnog alle vertrouwen in dat het in Thailand niet zo ver zal komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 26. janbeute zegt op

  Toen ik hier kwam wonen was Thaksin aan de macht .
  Gevolgd door velen waar van ik inmiddels de namen al weer vergeten ben .
  Nu Prayuth en zijn team .
  Is er iets veranderd was de vraag .
  Ik vind van niet , net als van af het begin .
  De politie , het illegaal gokken , de corruptie etc etc etc .
  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 27. khun Roland zegt op

  Als er al iets veranderd is dan zal het wel “iets achter de schermen” zijn, maar echt merkbaar in het dagelijkse leven volgens mij helemaal niets.
  In Bangkok NIETS van te merken.Thais zeggen dan weer dat we het allemaal zo snel niet mogen verwachten ….
  De realiteit is dat het een “wachten op Godot” is …..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website