Ga je binnenkort voor een langere periode of voorgoed naar Thailand dan zal je voor de vraag komen te staan: huren of kopen?

Een lastige vraag want de woningmarkt in Thailand begint aardig oververhit te raken. De prijs voor bouwgrond in bijvoorbeeld Hua Hin is fors.

Huren is beter

Er zijn daarom een aantal expats en pensionado’s die van mening zijn dat een huis huren in Thailand, op dit moment een betere optie is dan een huis kopen. Daar geven zij een aantal redenen voor:

 • Er is lang niet altijd sprake van waardestijging bij een eigen woning. Zeker nu niet, omdat je relatief duur moet kopen.
 • De bouwgrond in Thailand is extreem duur geworden.
 • Buitenlanders mogen officieel geen Thaise grond bezitten.
 • De kwaliteit van de gemiddelde Thaise nieuwbouwwoning is slecht, zeker niet van Europese kwaliteit.
 • Farang die nu hun huis willen verkopen, raken het aan de straatstenen niet kwijt (Thai willen vooral een nieuw huis en er is teveel aanbod).
 • Er worden momenteel zoveel huizen in de toeristische plaatsen gebouwd dat het wachten is op het instorten van de huizenmarkt.
 • Met een huurhuis kan je snel verkassen, mocht je buurman een karaokebar of een hondenkennel in zijn tuin beginnen.
 • Er kunnen meer overstromingen komen en dan ben je als huiseigenaar de klos.
 • De (politieke) situatie in Thailand is (nog) instabiel. Bij onrust daalt de waarde van je eigen woning snel.

Wat is jouw mening?

Er valt wel wat voor het bovenstaande te zeggen. In mijn omgeving ken ik een aantal farang die hun huis met geen mogelijkheid kwijtraken. Sommige huizen staan al meer dan twee jaar te koop. Zelfs een verlaging van de verkoopprijs haalt niets uit.

De stelling heeft vanzelfsprekend geen betrekking op farang die 10 jaar geleden in Thailand een huis hebben gekocht. De prijzen waren toen zo laag, dat er wel sprake is van waardestijging.

Wij vernemen graag de mening van onze lezers op de stelling: ‘Je kunt momenteel in Thailand beter een huis huren dan een huis kopen!’ Mee eens of niet mee eens? En vertel vooral waarom de stelling juist of onjuist is.

38 reacties op “Stelling van de week: Je kunt momenteel in Thailand beter een huis huren dan een huis kopen!”

 1. Pim zegt op

  Wat is wijs .
  Met huren heb ik alleen maar narigheid gehad met de verhuurder .
  Huis nr.1 kreeg ik een huurverhoging waar in NL de eigenaar voor opgesloten zou worden .
  Huis nr,2
  Van de ene op de andere dag was het verkocht en je kon vertrekken met in veel gevallen narigheid om de borg want dat gaatje in de muur zat er niet toen ik het ging huren
  Om dat niet meer mee te mogen maken huurde ik 4 huizen tegelijk waarna er naast mij een nachtclub kwam net veel bezoek van 1200cc rijders die om half vier wel even de nachtrust verder kwamen verstoren .
  Daarna heb ik een huis gekocht op een rustige locatie die ik in 15 jaar mag betalen .
  De prijs is die waar ik in NL. nog geen kippenhok voor kan huren .
  Ik ga er wel van uit over 15 jaar niet meer te leven .
  Het is nu leve de lol met het gevoel in Wassenaar te wonen .

 2. Kees zegt op

  Daar kun je geen zinnig antwoord op geven, het hangt allemaal af van je persoonlijke situatie, vermogen, leeftijd en financiele doelstellingen. Een huis moet je in ieder geval niet kopen vanuit speculatief opzicht, zeker niet als je dat alleen via leasehold kan doen. Voor condo’s ligt dat alweer wat anders.

  • danny zegt op

   beste Kees natuurlijk kan hier ieder een zinnig antwoord opgeven want als ieder met zijn eigen situatie komt rolt daar vanzelf een persoonlijk antwoord uit. En dat is altijd precies de bedoeling..het gaat om de persoonlijke situatie van de mensen die willen reageren.
   Overigens ben ik het met de stelling eens dat huren goedkoper is dan kopen zeker als de grond niet in eigen bezit kan zijn. De eigenaar van de grond kan dus vragen of je je huis even wilt verkopen omdat hij of zij de grond wilt verkopen.
   Er staan enorm veel woningen te koop die men aan de straatstenen nog niet kwijt raakt.

   • Kees zegt op

    Volgens mij is het uitgangspunt van de stelling te bepalen wat BETER is, huren of kopen (de stelling is niet ‘huren is goedkoper dan kopen’ zoals jij beweert) en wat beter is kun je dus niet in zijn algemeenheid stellen. Daarnaast is het ook niet zo dat huren per definitie goedkoper zou zijn, zeker niet als je relatief jong bent en je hier voor langere tijd wil vestigen. Daarnaast is het onzin te stellen dat wanneer je de grond niet in bezit hebt, de eigenaar kan eisen dat je je huis verkoopt. Daarom heb je juist de leasehold constructie, ook al heeft die ook zijn nadelen.

    Dat er veel onverkoopbare woningen zijn klopt. Maar als we condo’s ook als ‘huis’ betitelen zie je dat er in die markt wel veel in beweging zit, afhankelijk van locatie. Een freehold condo is zo’n gek idee nog niet.

    • danny zegt op

     Ha die kees… Ik had gedacht dat je dus kon concluderen in mijn mening dat het ,doordat het goedkoper is dan kopen, je de conclusie kon trekken dat het BETER is.
     Een leasehold constructie of andere constructies om een koper te beschermen zijn leuke westerse gedachten maar in Thailand verlies je in principe alle rechten. Je bent er als gast zonder rechten. In een land waar een ambtenaar zijn eigen wetjes maakt zeker als het ook nog wat schuift.
     Alleen daarom al zijn er grote voordelen bij het huren.
     We gaan even rekenen voor 1.5 miljoen baht huur je 20 jaar een leuk mooi ingericht huisje overal in Thailand.( 75600 baht per jaar ) Probeer daar nu maar eens een woning voor te bouwen en in te richten en te onderhouden.
     Huren voor langer termijn is dus veel goedkoper en zonder zorgen enne lijkt mij persoonlijk dus…BETER

     • danny zegt op

      toevoeging
      Overigens zijn er in Thailand niet gauw vrouwen te vinden die lekker gehuurd bij je wilt wonen. Een gemiddelde Thaise vrouw wil graag in bezittingen denken dus huren is voor hun gevoel bittere armoede. Ze droomde van een witneus in een koopwoning.
      Dus wil je een lieve vrouw die bij je blijft in Thailand dan koop je (natuurlijk) een woning op haar naam.
      En ben je een westerse cententeller dan ga je gehuurd en waarschijnlijk als vrijgezel.

      • cor verhoef zegt op

       Wanneer je je je vrouw in het barcircuit hebt opgeduikeld kom je waarschijnlijk tot die conclusie. En nee, ik ben geen cententeller, ik gebruik alleen mijn gezonde verstand.

       • will lehmler zegt op

        Nee laat mij maar huren, een prachtig huis voor 20.000 bht per maand. Zo vrij als een vogeltje

        • teun zegt op

         Wil,

         ben je getrouwd met een thaise of woon je samen. als je niet bent getrouwd is huren een betere optie (flexibel). als je getrouwd bent is het een wat lastiger vraag: ben je voornemens je vrouw bij jouw overlijden te “laten zitten” of zorg je ervoor dat ze een dak boven haar hoofd houdt? kwestie van verantwoordelijkheid. nadeel van getrouwd zijn is natuurlijk: ieder de helft eigenaar.
         vandaar dat ik niet getrouwd ben, maar wel heb geregeld dat zij er zo lang zij leeft in mag blijven wonen.

      • Daniel zegt op

       U heeft gelijk Thaise vrouwen weten beter hoe het zit geen huis op hun naam, geen relatie, of alle dagen gezaag. Ik stel vast dat thaise vrouwen vele trukken gebruiken. Bij mij gingen we steeds op zoek naar een huis voor de dochter van haar zus. Toen we een geschikt huis gevonden hadden, kwam de vraag waarom ik het niet kocht. Mijn antwoord we waren toch op zoek naar een huis voor Nok. Nok woonde toen in America. Nadien ben ik nooit meer op zoek gegaan en heb steeds gezegd dat ik niet voor Nok een huis moest zoeken maar wel haar moeder.
       De farang kon weer gebruikt worden als sponser. Eens moest ik eens als man (met verstand van auto’s) meegaan om een nieuwe wagen te gaan kiezen. omdat zij enige tijd voordien de auto had verkocht. Resultaat wie betaalde???
       Thais hebben altijd een drogreden en gepruiken vrienden en kenniseen om hun gelijk te krijgen. ik vraag dan steeds of ze weer een parot nodig hebben.

     • Pim zegt op

      Dag Danny.
      Het lijkt mij beeeter van de praktijk uit te gaan .
      Die dames die niet in je huurwoning willen, huren dikwijls een kamer voor drieduizend Thb per maand met enkele tegelijk .
      Dikwijls kan je er van de vloer eten ,mits je van ratten en kakkerlakken niet vies bent .
      Anders heb je een ander probleem om een paar honderd Thb per week uit te moeten geven voor bestrijdingsmiddelen .
      Vergeet de huurverhogingen niet als je het geluk hebt er 20 jaar in te mogen wonen .
      Als ik mijn huis dan toch niet kan verkopen is er volgens jou echt wel iemand die mijn villa van 12.000 p.mnd wel wil huren .
      Zo komt er dan toch weer iets terug .
      Maar buiten dat alles is de familie mij heel dankbaar ,staat met alles voor mij klaar als het nodig is .
      Zulke mensen zijn er echt heel veel in Thailand als je ze maar niet in de bar opzoekt .

 3. Theo zegt op

  Wat Pim schrijft in zijn reactie heb ik ongeveer hetzelfde meegemaakt.
  Huurbescherming bestaat niet hier en je kunt a la minuut op straat gezet worden omdat je huis verkocht is en de borg ben je kwijt want die hebben ze niet meer.
  Mij overkwam het dat de Thaise buurvrouw mijn huurhuis kocht voor haar ouders zonder dat ik daar een notitie van ontving en de verhuurster ’s avonds om 7 uur effe langskwam om dat te melden en of we maar binnen een week wilden ophoepelen.
  Mijn vrouw liep toen in haar 9e maand van de verwachting en daar had ze niks mee te maken,gewoon ophoepelen.
  Ik ben toen bij die buurvrouw naar binnen gelopen en gezegd dat ik haar kop er af ging schieten omdat ze geen uitstel wou geven.
  Mijn Thaise overbuurman heeft toen voor een splinternieuw huurhuis gezorgd wat in de volgende straat stond en gelijk voor 1 jr gehuurd op contract en wat denk je?
  Na afloop 25% huurverhoging of oprotten of kopen en heb toen maar dat huis gekocht.
  Ben met de volgende punten eens:kwaliteit huizen slecht,kan snel verkassen(tegenover mij Karaoke gebouwd)en met natuurrampen inpakken en wegwezen als men huurt , maar ik heb zoveel ellende meegemaakt hier met dat huren en ontelbare huurhuizen versleten en nooit borg terug gehad dat ik hier niet meer wil huren.
  Ik spreek dus als gehuwd persoon en vind dat voor een vrijgezel is het beter om te huren.

 4. loe zegt op

  Zelf heb ik in 1999 land ”gekocht” en een huis gebouwd. Ik ken dus de problemen van huren niet persoonlijk.. Er zit overigens wel sinds kort een irritante hondenhandelaar, met veel geblaf, vlak bij. De Thais, die er omheen wonen, accepteren dat. Wie ben ik dan om te gaan klagen 🙂
  Maar ik zie hier op Koh Samui dat het een stuk makkelijker is om een huis te kopen, dan er een te verkopen 🙂

 5. theo zegt op

  als je koopt probeer tijdens de bouw er zo veel mogelijk bij aanwezig te zijn controle ,dan kan je wel degelijk kwalitijd verwachten ,6 jaar geleden laten bouwen ,als ik nu kijk is het een goede investering geweest ,maar je wel ,ook hier een beetje europees denken tijdens de bouw ,een klein beetje extra doet nu wonderen ,en het was toen heel goedkoop ,vergelijk de prijzen met nederland ,en het is hier beter geweest met de investering gr theo

  Moderator: Voortaan beginhoofdletters en punten gebruiken svp.

  • Theo zegt op

   Inderdaad heb je gelijk en ik vergat dat door de opwinding die ik nog steeds voel door dat geval dit er bij te vertellen.
   Als men een huis laat bouwen en er bij blijft en alles controleert ben je ook beter uit maar ik kocht een bestaand huis wat ik huurde en waar ze ons met een pasgeboren baby weer uit wilden gooien of kopen en heb toen gekocht.
   Ik heb ergens gelezen dat een een huis wat hier in Thailand gebouwd wordt maar een levensduur heeft van 15 jr en dan gaat vervallen en mijn huis wat ik ong.25 jr geleden kocht staat nog steeds overeind maar wel een paar scheuren in de muren.
   Ik heb al de huizen bij mij in de buurt bekeken en die hebben allemaal scheuren in de muren.

 6. Maurice zegt op

  Ik vind dit wel een leuke interessante stelling want het is iets waar iedere Farang die in Thailand langverblijft over nadenkt!

  Zo ken ik een Australier die vorig jaar een huis kocht aan zee in HatChaosam Lan. Een klein rustig plaatsje in Petchaburi. Goedkoop en in de droogste provincie van Thailand dus een goede inverstering, toch? Maar tijdens de eerste kerstdag kwamen de gloven van de zee het huis binnen. Het water van de overstromingen elders had gevolgen van het niveau van de zee. Dat is niet prettig (ver)kopen. De nadelen voor het huren van huizen zijn er ook maar mijn huureigenaar is vriendelijk en had zelfs de huur verlaagd met 500THB omdat ik er al 2 jaar woonde. Daarna toch zelf weer verhuisd naar iets beters 🙂

 7. Joshua zegt op

  Beste Farrangs,

  Ik woon zelf nu al 12 jaar in Thailand ( pattaya ), en ik huur nog steeds een huis om deze reden: ik kan vertrekken wanneer ik dat wil ,en de huur prijs is goedkoop!
  Ik ken mensen die voor 6 jaar terug een huis hebben gekocht voor 2.300.000,00 baht en die dachten even snel 3 miljoen baht te verdienen bij de verkoop van dat huis na een paar jaar , nou die droom is niet door gegaan , want als eerste is die straat of buurt heeeeeel slecht , dan kan iedereen zien dat dit huis nooit 6 miljoen baht waard is , maar deze man leeft in zijn eigen droom wereld ( fabeltjes krant ).
  Ik heb heel veel vrienden die ook een eigen huis hebben laten bouwen onder eigen beheer , maar dat gaan ze ook nooit meer doen , en ze zijn blij als ze van het huis af zijn , en weer gewoon iets leuks kunnen huren in de stad zelf ……
  Ik geef iedereen een gratis gouden tip : Koop nooit een huis , want het wordt nooit je eigendom , want de wet wordt binnen kort veranderd in Thailand , en dan zijn al die slimme Farrangs die een huis hebben gekocht met een Company LTD, alles kwijt !!!!
  En als je het op een Thaise vrouw hebt gezet , ben je het ook kwijt , mits je getrouwd bent met deze dame , want dan kan je 50% krijgen bij een scheiding !!!!
  Maar ik ben een Limburger , en als ik van mij vrouwtje ga scheiden dan hoef ik niks , ze mag alles houden , want ik kan mij zelf heeeeel goed redden …….!!!!!
  Niet zo als de meeste Farrangs hier ……..!!!!

  Ik wens jullie allemaal veeel succes , en een geweldig verblijf in het prachtige Thailand .

  Groetjes van Joshua uit Pattaya.

  • Riny zegt op

   Beste heer Joshua je hebt volkomen gelijk als je schrijft dat er veel personen een huis hebben gekocht met de gedachte om het na enkele jaren met veel winst te kunnen verkopen,maar dat is niet meer zo.
   En de problemen in de woning markt moet in Thailand nog beginnen.
   De mensen die een huis gekocht hebben van hun spaarcenten en geen naaste familie meer in hun thuisland hebben wonen wel goedkoop en bij overlijden is dan zo wie zo alles voor hun Thaise vrouw.
   Het wordt een ander verhaal als de Thaise vrouw van je af wil en opbrengst van het huis of de helft er van wil hebben.
   Ik ken ook zo`n dom figuur die met een beetje geld van zijn bedrijf de aanbetaling van een huis heeft gedaan,het huis staat op naam van zijn liefje en zijn bedrijf is inmiddels naar de klo…
   Het huis staat al meer dan 2 jaar te koop 2,5 Miljoen baht te duur dus wordt niet verkocht,betaald aan de bank alleen maar rente,dus de schuld blijft staan.
   Inmiddels alles aan elkaar geleend en jan en alleman bedrogen,geen auto meer,geen motor meer alleen maar schulden.
   Nu wacht hij op AOW en pensioen (nog 2 jaar)maar op zijn pensioen wachten ook nog een paar crediteuren in Nederland
   Over domme mensen gesproken

  • wilm zegt op

   Joshua Uit Pattaya.

   Je hebt het correct omschreven

 8. colin de jong zegt op

  Niet mee eens. Ik ben een onroerend goed man en heb altijd gekocht en altijd gewonnen en gratis gewoond. Heb nu onlangs met een van mijn huizen bijna 2 jaar lopen leuren en uiteindelijk veel lager verkocht, omdat het nu een kopersmarkt is.Maar wel bijna 3 miljoen bahtjes verdiend.Heb het huis verfraait met mooie palmbomen en een fraai zwembad en dit er dubbel en dwars uitgekregen. Mijn vrouw heeft een makelaardij in Pattaya en heeft veel huizen verkocht de laatste maanden, danwel waar mensen haast hadden en waren gezakt,maar het is nu een koopjesmarkt. Het verhaal van dat buitenlanders geen grond op hun naam mogen hebben zijn natuurlijk fabeltjes want ben 100% eigenaar van mijn company, dus ook van mijn huis met een preferent share. De 2 shareholders hebben een sharetransfer getekend die bij mij elders in een kluis ligt met de eigendomspapieren,dus er kan niets gebeuren want ben de enige direkteur en dus alleen tekenbevoegd. Mensen moeten ook professioneel advies inwinnen bij een gerenommeerd advocaten kantoor en niet bij een beunhaas of administratiekantoortje,die wereldvreemd zijn met deze problematiek.

 9. Erik zegt op

  Ik kocht een kleine 10 jaar geleden een nieuw condo in wat wordt genoemd het Business District van Bangkok. De prijs was gebaseerd op kaal casco 50,000 Bht/meter. De inrichting (keuken, badkamers enz.) komt daar dan nog bij. Inmiddels bij nieuwbouw is die kale prijs gestegen in mijn omgeving naar ca. 80,000 Bht en zelfs hoger, maar de bestaande bouw stijgt niet echt mee heb ik gemerkt. Nieuwbouw is waar de Thai voor gaat.

  Ik ben tevreden over de kwaliteit van ons gebouw. Het wordt goed onderhouden en uitzonderlijk schoon gehouden waardoor het na bijna 10 jaar nog altijd als nieuw oogt. Maar aan dat onderhoud zit wel een prijskaartje dat altijd veel hoger is dan wordt geadverteerd voor de nieuwbouw condos. Dat lage bedrag is in de praktijk onzin.
  Ik denk als buitenlander dat je beter af bent een bestaand goed onderhouden condo in een goeie buurt te zoeken en in vergelijking met nieuwbouw kan je dan qua prijs beter af zijn als je weet wat je doet.

  Verder nog een waarschuwing. Ik wilde kopen op tekening van een geweldig nieuwbouw projekt op Sukhumvit in Bangkok. Door argwaan kocht ik in de Soi ernaast, ook nieuw maar klaar om in te trekken. Vervolgens werd de bouw op Sukhumvit na een jaar onderbroken en onlangs na ik denk 7 jaar wordt er weer aan gewerkt.. Zoiets komt niet vaak voor maar als het je overkomt is het wel heel zuur vrees ik.

 10. anthony zoeteweij zegt op

  Ik pieker er niet over om een huis te kopen.
  Woon al acht jaar in het zelfde huurhuis en nooit een huurverhoging gekregen.
  Anthony.

 11. Riny zegt op

  Als je in Thailand een huis koopt is het erg risico vol.
  Je kunt geen grond op naam krijgen en alle andere constructies zijn illegaal te noemen.
  Het is erg persoon gebonden als je wilt kopen of huren,heb je vertrouwen in je Thaise partner en je hebt voldoende vermogen en kan het je niets schelen om wat geld te verliezen dan heeft kopen het voordeel dat je kunt wonen zo als jij het wilt.(model huis en locatie)
  Persoonlijk kies ik voor huren,en wel om de volgende reden,
  1)Geen investering
  2)Geen risico
  3)Kan vertrekken wanneer ik wil.
  4)De huurprijs zal altijd afhangen van de markt waarde van het huis.
  Voor een huis met een koop prijs van 3,5 Milj Baht (Euro 87500,–)is de huur meestal rond de 20 duizend baht (Euro 500,– ) hier van kun je dan de rente die je ontvangt van 87500,– zo`n 3% aftrekken Euro 2625,– is Baht 105,000,– is per maand Baht 8750,–.
  Je betaald dus netto rond de 11000,– Baht per maand en je hebt geen verdere kosten van onderhoud Company kosten enz. enz.
  Je hebt geen waarde vermeerdering van het huis maar dat weegt niet op tegen de risico`s van kopen ,maar je houd wel je geld op de bank van jou keuze en je kunt vertrekken wanneer je wilt,wat dan enkel de betaalde deposito gaat kosten.

 12. lexphuket zegt op

  Ja, dat hangt van je persoonlijke situatie af. Beiden hebben voor- en nadelen. Ik heb gekocht 6 jaar geleden, maar betaal 20.000 baht belasting daarvoor per jaar. (Ik moet mijn eigen grond huren, de company, die de grond op papier bezit moet inkomen hebben en betaalt belasting) De buurman dacht slim te zijn en kocht 2 percelen, deelde die op in 3 percelen en dacht snel rijk te worden. Hij bouwde 3 huizen om te verkopen. Vraagprijs was 17 miljoen. Nu, 6 jaar later heeft hij er net 1 verkocht, voor 11 miljoen. M.I. is het zeker geen goede belegging! Maar huren heeft ook grote gevaren.

  • Riny zegt op

   Lex wat zijn volgens jou de gevaren als je een huis huurt?

 13. Khun Kees zegt op

  Beste Thailand vrienden, hier mijn reaktie op dit onderwerp,

  als de redaktie mij tenminste toestaat dit te plaatsen,
  (staan er genoeg punten en komma’s en op de juiste plaats?).

  Mijn voorkeur heeft huren.

  Even los van alle reeds genoemde voor en nadelen, helpt mogelijk een simpele rekensom bij de keuze; een redelijk appartement in Bangkok kost al gauw 3 miljoen Bath, om een dergelijk appartement te huren betaal je ca. 30.000B per maand, daar kun je dus 100 maanden in wonen voordat je aan de 3 miljoen zit aan uitgegegven geld, dat is dus ~8 jaar, nou meestal heb je het ruim voor die tijd wel gezien op eén plek, en ben je verkast, wat niet zomaar kan als je gekocht heb, lees hiervoor de andere reakties, ondertussen heb je wel die miljoenen Baths op zak gehouden waar je op een andere manier nog geld van kan maken (sparen, beleggen, investeren etc). Ik begrijp dat dit een financieel verhaal is wat feitelijk overal op gaat, maar ik verbaas me er toch steeds weer over, hoe vaak en makkelijk er in TH huizen worden gekocht door ferlangs waar ze dan levenslang op eén plek aan vast zitten, of het het met de grootst mogelijke moeite kunnen verhuren, of de familie er maar in laten wonen(gratis), of in het ergste geval dat het leeg komt te staan.

  een prettig maar goed overwogen verblijf in TH gewenst,
  Khun Kees

 14. M.Mali zegt op

  De vraag is:”Waarom kom je naar Thailand?”
  Wil je hier de rest van je leven wonen en gelukkig zijn?

  Daar ik in Indonesië geboren ben en mijn ouders daar 13 jaar hebben gewoond en de oorlog en het Jappen kamp hebben meegemaakt en mijn vader zelf in kanchanaburi aan de Railroad aan de River kway heeft gewerkt,, was mijn vaste besluit om later in Azie te gaan wonen.
  Dus wonen en niet om een korte tijd daar te verblijven.
  Ik kon dat in 2006 realiseren, nadat ik voordien 5 jaar in Spanje had gewoond, maar het daar uiteindelijk in de wintertijd te koud vond.

  Met dat uitgangspunt kocht ik een huis en grond wat later op de naam van mijn huidige Thaise vrouw is gezet en ik dus 50% eigenaar ben. In de Chanot staat ook dus mijn naam.
  Mijn vrouw heeft dat geregeld. Zij kan dus niets doen zonder mijn handtekening en ik kan dus niets doen zonder haar handtekening.

  Waarom zou ik vertrekken van mijn huis?
  Oke ik heb het wel te koop gezet, maar tegen een door mij gekozen prijs, waar ik dus het dubbele wil op verdienen.
  Maar ik hoef niet weg en wil eigenlijk niet weg, maar als ik wel die prijs ervoor krijg dan ben ik best tevreden en wil in Maem haar dorp op onze grond aan een prachtig meer een huis bouwen en in Hua Hin naar een kleiner huisje zoeken om zodoende in Hua Hin een half jaar te verblijven en in Ban Namphon.

  Is dus een huis kopen goed?
  Ja absoluut en ik raad het iedereen aan om dit te doen en zodoende de laatste jaren van zijn of haar leven (ik hoop nog 80 jaar…..) hier te genieten…

 15. Hans-ajax zegt op

  Uit alle reacties die ik heb mogen ontwaren n.a.v. genoemde stelling wordt het er mijns insziens niet echt duidelijker op, mijn vraag is dan ook mocht ik in de toekomst een huis willen gaan kopen, wat is dan wijsheid ik ben geen miljonair dan wel Caransa, maar heb daarentegen een redelijk pensioentje opgebouwd, hetgeen ik niet wil verkwanselen. Hoor allerlei Indianenverhalen en van die brei kan ik ondertussen geen chocola meer maken, zoals het feit dat je indien je tot koop over zou gaan, alleen het huis bezit doch niet de grond, welke goedbedoelde steekneus kan mij nu eens voor eens en voor altijd in deze materie duidelijkheid verschaffen, zonder me een financieel oor aan te cohabiteren, en er zelf garen bij te spinnen (ik bedoel niet teveel) Ondertussen ben ik wijs genoeg om voorlopig gewoon door te huren, heb inmiddels een huurcontract voor vier jaar bedongen a 10.000 baht aan huur maandelijks, heb een grote tuin en een kast van een huis. Ben dus echt niet achterlijk en spaar in de tussentijd gewoon door. Overigens overal in zuid europa, Spanje, Portugal, Kroatie etc. spelen dergelijke absurde situaties niet dacht ik, een huis dan wel grond kopen is daar geen probleem, Thailand moet daar echt iets aan doen vind ik, per slot van rekening zijn de farangs diegene waarop een groot deel van de Thaise economie draait, name it, toerisme, al dan niet op sex gebaseerd (hetgeen ontkend vaak doch niet uitzonderlijk te noemen is e.d.), in tegenstelling tot de vele economische buitenlanders waar Nederland mee te kampen heeft, Oost europeanen etc. die alleen de Nederlandse staat dan wel de belastingbetaler hoe dan ook alleen maar kosten. Iets om over na te denken toch.
  Vriendelijke groet Hans-Ajax

  • teun zegt op

   Beste Hans,

   Ik heb huis gekocht. heb destijds niet gekozen voor “company-constructie”. Ik ben niet getrouwd met mijn vriendin.
   Volgende constructie gemaakt:
   1. mijn vriendin via contract geld geleend om grond te kopen.
   2. mijn vriendin kan contractueel grond niet verkopen zonder mijn toestemming en als ooit thaise wet zou veranderen, waarbij farangs grond kunnen bezitten, dan gaat contractueel grond op mijn naam. uiteraard vervalt dan de lening.
   3. zij is formeel wel rente verschuldigd, maar
   4. ik heb grond van haar gehuurd voor onbepaalde tijd en de huur wordt gecompenseerd met eerder genoemde rente.
   5. ik sta officieel geregistreerd in “kadaster” als eigenaar van het huis.

   Dus op die manier is iedereen tevreden. Ik heb verder via testament van ons beiden geregeld, dat als een van ons komt te overlijden, de ander niet door familie van de overledene kan worden gedwongen om te vertrekken. zeg maar een verblijfsbeding.

   Tot slot ook geregeld, wat er dient te gebeuren als wij beiden zijn overleden. Maar of dat uiteindelijk ook lukt hangt af van wat de nabestaanden doen. En daar zijn we dan geen getuige meer van. Dus als zij elkaar in de haren willen vliegen (terwijl duidelijke afspraken in testament staan) dan moeten zij dat weten.
   Ik heb 2 dochters, die in nederland geheel op eigen benen staan en statisties gezien de leeftijd van ca 50 jaar hebben bereikt als mijn vriendin (dat geldt ook voor haar enige zoon uit vorige relatie). En als die dan nog zitten te wachten op ca. TBH 2,5 mln (wat mij huis + grond destijds hebben gekost) dan hebben ze iets niet goed gedaan in hun leven. Want dan gaan ze strijden om Eur 50.000 (wat ik destijds met toenmalige koers heb betaald).

   Je kunt wel alles willen regelen tot in de kleinste details, maar als 1 van de betrokkenen een probleem wil maken dan zal dat ook gebeuren.

   Wat betreft kopen of huren:
   Dat hangt helemaal af van wat je wil. Wil je kopen dan doe je dat voor de lange termijn en niet voor winst op korte termijn.
   Wil je regelmatig verkassen (van noord naar zuid, van buitengebied naar hartje stad etc) dan kun je beter huren.
   En kopen met een financiering (zo dat hier al lukt) is natuurlijk nooit aan te raden. Je moet alleen kopen met eigen geld, dat je niet nodig hebt om van te leven.

   • Bennie zegt op

    Hallo,
    De administratieve regelingen zijn in Thailand gedaan naar ik veronderstel?
    Is dit allemaal in het Thais gebeurd?
    Is er enigerlei mogelijkheid om die administratieve rompslomp van jou in blanco per mail te ontvangen om een dergelijke afhandeling mogelijk te maken van zodra ik eind dit jaar ook aan de aankoop van een grond toegeef?
    Let wel, ik zal nog minimaal 10 jaar hoofdzakelijk in Belgie verblijven!
    Alvast heel erg bedankt!
    Bennie

    • teun zegt op

     Het is in het thais opgesteld met een engelse versie.

     Het is natuurlijk wel mogelijk om kopie te verschaffen, maar ik weet niet hoe ik dat kan regelen.

     Van belang: ben je getrouwd of niet?

     • Bennie zegt op

      Hallo Teun,

      Bedankt voor je wel snelle reply!
      Ik veronderstel dat ik hier mijn mailadres even mag laten:

      [email protected]

      Ik ben in Belgie getrouwd met een Thaise partner die mij de absolute liefde schenkt en ik heb er dus ook geen probleem mee voor haar toekomst mee te helpen zorgen al wil ik natuurlijk problemen met familieleden voorkomen mocht haar iets overkomen,!
      Bennie

   • Jan zegt op

    Beste Teun,
    Zou het mogelijk zijn om copy van je administratieve regelingen zowel in het Thaïs of het Engels naar mijn email te sturen aub?
    Heb grote interesse in je duidelijke oplossing.
    Heb info gevraagd bij een advocatenbureau in Hua-Hin, maar die mensen hadden alleen belangstelling voor bathjes!!!! Ik heb kreeg info alleen vraag naar geld. Ik vertrouwde ze niet meer.
    Momenteel nog niet gehuwd, kan nog volgen.
    Mijn emailadres: [email protected].
    Dank bij voorbaat.
    Jan.

    • Jan zegt op

     Sorry: correctie: Ik kreeg geen enkele info, alleen vraag naar geld.
     Jan.

   • alex zegt op

    Beste Teun,
    Ik vind dit een heel doordachte en duidelijke oplossing. Is het mogelijke ook een kopie van de administratieve regelingen te bekomen aub.

    mvg
    Alex

    • teun zegt op

     Alex,

     zou wel kunnen, maar zonder je emailadres een beetje lastig.

     dus……

 16. HaJe zegt op

  In al het vorenstaande tref ik nergens het volgende:
  Ga je kopen, koop dan kwaliteit op een goede locatie. GOEDKOOP IS VOOR EEN LAND ALS THAILAND PRAKTISCH ALTIJD DUURKOOP.
  Indien dit niet te realiseren is ga dan HUREN.
  Snel rijk wordt je niet makkelijk met vast goed in Thailand!
  HaJe
  Moderator: hoofdletters in de tekst zijn niet toegestaan. Graag de volgende keer geen kapitalen gebruiken, dat komt over als schreeuwen.

 17. Adri van Schendel zegt op

  Zou Teun willen vragen in reaktie op zijn artikel van 28 April 2012 om 04:59.
  Om een kopie van zijn administraytieve regeling van zijn koophuis aan mij te sturen.
  Bijvoorbaat dank,
  A.G.M.M.van Schendel

  [email protected]


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website