De nieuwe toeristen van Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Hotels, Pattaya, Steden
Tags: , ,
13 augustus 2015

Nu dat de Russen niet meer naar Pattaya komen, zijn veel hotels in Pattaya en omgeving in de problemen gekomen. Vooral de lokale hotels hebben te lijden door het tekort aan toeristen. Dit in tegenstelling tot de grote internationale hotelketens.

De kleinere hotels hebben minder marketing power en weinig financiële reserves. De Chinese reisorganisaties maken hier gebruik van en worden kamers tot wel 40 procent onder de marktwaarde ingekocht. De Thaise hoteliers hebben geen keus en stemmen met veel tegenzin in. Maar ook dan nog zijn de hotels maar matig bezet.

Sinds 2014 hebben vele negatieve factoren de hotelbranche in Pattaya en omgeving hard getroffen. De prijzen zijn in vergelijking met het voorgaande jaar drastisch gedaald. Zelfs de aanwas van Chinese toeristen hebben de terugval van de Russische toeristen niet kunnen kompenseren. In vergelijking met toeristen uit voorgaande jaren brengen de Chinese toeristen minder vakantiedagen in Thailand door en geven ook minder uit. Zolang deze negatieve factoren niet veranderen zullen de hotelprijzen nog wel een tijdje op dit minimum niveau blijven

Dit heeft ook gevolgen voor nieuwe investeringen in het toerisme. De meeste commerciële banken en financiers kijken nu zeer kritisch naar kredietaanvragen om nieuwe hotelprojekten te starten. Met de huidige overcapaciteit aan hotelkamers zijn nieuwe hotels niet gewenst. Een buitenkans voor sommige buitenlandse investeerders die voor weinig geld hotels proberen op te kopen die in financiële problemen zijn geraakt.

Chinese toeristen

Een ander probleem ontstaat door het grote aantal Chinese toeristen op bepaalde lokaties. Op de Naklua road rijden grote hoeveelheden bussen naar de diverse evenementen. Een ervan bevindt zich in Soi 31, waar live sex shows plaatsvinden. Die mogen alleen maar door Chinese mensen bezocht worden. Wettelijk zijn deze shows in Thailand verboden, maar ook hier rinkelt de kassa en dan staat zo iets kennelijk boven de wet. Door de vele Chinese bezoekers aan deze shows heerst er werkelijk een verkeerschaos. Verschillende Duitse restauranthouders klagen steen en been over de enorme drukte en de vele uitlaatgassen, die hun klandizie verpesten. Een soortgelijke vertoning doet zich ook voor in Soi Phettrakul nabij het Big-C Center.

Door het grote aantal bussen is ook het aantal ongevallen gestegen. Bijna elke week wordt er door de grote bussen wel een kleine auto of brommer over het hoofd gezien en door de toenemende drukte reageren de chauffeurs steeds agressiever.

Opmerkelijk is dat de eerste Chinese restaurants aan het begin van Soi Wongamet geopend zijn. De eerste Chinese uithangborden zullen dan de Russische aanbiedingen gaan vervangen.

13 reacties op “De nieuwe toeristen van Pattaya”

 1. Theo zegt op

  Wat te denken van een afname van Chinese toeristen nu ook de yuan aan een vrije val bezig zal dit ongetwijfeld ook invloed hebben op de aantallen Chinezen die komen.

  • bob zegt op

   Ach de Thai Baht devalueert wel mee, zou me niet al te ongerust maken. Sedert gisteren al 1 Baht meer voor mijn €. En dat zal nog wel verder gaan verwacht ik.
   Maar dat dit invloed heeft op de grote getallen Chinezen zal duidelijk zijn. Kijk maar eens naar de koers van Bangkok airways.
   Maar voordelen zijn er ook: minder bussen. Pattaya en Jomtien staan er toch al vol mee.

   Maar dat de Thaise overheid iets moet gaan doen wordt ook steeds duidelijker met al die enorme tekorten.

 2. Peter zegt op

  Ligt aan de lage bezettingsgraad van de hotels ook niet de gewijzigde visumregels ten grondslag ?
  Ook de legercoupe in myanmar doet vele potentiele toeristen besluiten hun aziatische vakantie voorlopig uit te stellen.

 3. bob zegt op

  En wat te denken van de particuliere condo verhuurders? Die hebben geen druk van Chinezen maar er zijn geen Russen, Amerikanen en ook de West Europeanen laten Thailand links liggen.

 4. Evert zegt op

  Dat de Amerikanen en Europeanen Thailand links laten liggen valt wel mee lijkt mij. Dat de grote meutes wegblijven is de realiteit.

 5. Pat zegt op

  Beste moderator, ik weet dat jullie erg streng zijn als een reactie afwijkt van het onderwerp, maar sta me toe van te vragen of ik als dagelijkse lezer van deze blog misschien een artikel heb gemist??

  Immers, ik lees dat de Russen niet meer (massaal) naar Pattaya komen, maar daar weet ik niets van!

  Wat is de reden daarvoor? Hebben jullie daar (recent) een artikel aan besteed?

  Groeten,
  Pat

  • Wim zegt op

   Omdat de roebel tov THB sinds 2014 bijna gehalveerd is.
   En ten opzichte van 2009 nog maar een 3e waard is misschien?

  • Fransamsterdam zegt op

   Een jaar geleden moesten de Russen, om een drankje van 100 Baht te kopen, 112 Roebel neertellen.
   Nu 184. Een half jaar geleden, toen de Roebel een voorlopig dieptepunt bereikte, zelfs 212.
   Dat heeft voor een vrij abrupt einde van de massale toestroom gezorgd.

 6. Wil zegt op

  Ik merk dat wel niet aan mijn kamerprijs 2 jaar geleden betaalde ik 24000 bath voor 3 maand nu ga ik 48000 bath betalen voor 3 maand en alles is nog het zelfde .
  hier is het omgekeerde minder bezetting dus de kamers opslaan alle 6 maand

  • Vincent zegt op

   Tja, dat komt omdat de Thai bij minder inkomsten zijn prijzen gaat verhogen om toch zijn portemonnee weer vol te krijgen.

   Dat zie je ook in de bars en op veel meer plaatsen. En zeker als je al vaker komt denken ze: “vaste klant die gaat toch niet weg dus die kunnen we wel meer geld vragen”.

   Mijn advies: ga eens ergens anders zitten.

 7. Ron Bergkotte zegt op

  Pat ze hebben geen roebels meer door de aan Rusland opgelegde sancties en de lage olieprijs.

 8. Jack G. zegt op

  Ik neem aan dat veel verkopers/dienstverleners door dit gebeuren geraakt worden. Of is het snel omschakelen zoals de voorbeelden die genoemd worden en gewoon weer geld verdienen? Of duikt een flinke groep op de overgebleven toerist van niet Chinese afkomst?

 9. Franky R. zegt op

  Naar mijn bescheiden mening was er al jarenlang sprake van een overschot aan hotelkamers.

  Dat de eigenaren/investeerders nu met de ‘gebakken sprinkhanen’ zitten, had elk normaal nadenkend mens al kunnen voorspellen.

  Valuta fluctueert, en daarmee ook de komst c.q. invloed van buitenlandse toeristen. Nog los van anti-maatregelen betreffende gesloten stranden en politie-razzia’s op toeristen met hun huurbrommertje.

  Wel heb ik moeite om het voor mij te zien; Buitenlandse investeerders die hotels voor een prikje zouden kunnen kopen? Is dat met of zonder de grond?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website