Mist Pattaya de boot?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Pattaya, Steden
Tags: ,
8 juni 2017

Hoewel Pattaya doorgaat voor een stad waar veel activiteiten plaatsvinden in de breedste zin van het woord begint de laatste tijd een zekere gelatenheid zich over de stad uit te spreiden. De glans is er vanaf. Alsof een mist uit zee de stad kleiner en stiller maakt.

Een nieuw project “Pattaya MICE City”, dat reeds in maart 2016 werd gelanceerd, mocht de interesses van de hoteliers niet boeien. Pattaya zou samen met Bangkok de twee belangrijkste plaatsen in Thailand worden om congressen en meetings te organiseren. Jutha Tharachai, een van de initiatiefneemsters, klaagde over het gebrek aan interesse tot samenwerking vanuit de hotelbranche. Het opzetten van een databank voor congresruimtes en overnachtingsmogelijkheden is tot nu toe mislukt. Vanuit de hotels bleek geen enkele animo te bestaan om daar aan deel te nemen. Jutha waarschuwde, dat vanuit deze lakse houding het gehele project voor wat Pattaya betreft wel eens gecanceld zou gaan worden.

Woensdag is helemaal een dag, wat de badplaats geen eer aan doet. Een zekere vervreemding overvalt je als op “drukke”punten, zoals bij de Pattaya Thai (Pattaya Zuid) hoek en Second Road geen verkeer is waar te nemen. Veel zaken zijn gesloten, mogelijk als gevolg dat op het strand op woensdag geen parasols en stoelen verhuurd mogen worden, waardoor de mensen wegblijven en niet meer gaan shoppen na een strandbezoek. Op dit moment is het weer ook sterk wisselend wat een extra desolate indruk achterlaat.

Of in de stad door het nieuwe project meer levendigheid in de stad te verwachten zou zijn, is nog maar de vraag. Congresleden staan nu niet direct bekend, dat zij de stad een bruisend uitgaansleven bezorgen.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Mist Pattaya de boot?”

 1. Daniël M. zegt op

  “Pattaya zou samen met Bangkok de twee belangrijkste plaatsen in Thailand worden om congressen en meetings te organiseren.”

  Jaja… En uitgerekend in die 2 steden. En in een volgende fase kan daar Phuket bijkomen.

  Ik kan bij mezelf reeds inbeelden hoe het er ‘s avonds na die kongressen aan toe zal gaan. Sorry dat ik er zo over denk. Waarom niet in Chiang Mai, Ayutthaya of Hua Hin, om maar 3 andere (belangrijke) steden op te noemen?

  • huib de tuinder zegt op

   ja ik ook en weet het ook zeker, heb vele beurzen bezocht bv in Amsterdam. Na die bezoekdagen floreerden de wallen en vooral de duurdere clubs als beste en ook de call-girl bureau’s en ook bij evenementen bv de Rotterdamse zesdaagse waren dat soort tenten vol

 2. Gerrit zegt op

  Tja,

  Pattaya is Pattaya niet meer, als je op de Walking street, de Chinese achter een vlagetje weg denkt, blijft er verdomt weinig over.

  De Chinese kopen niets, geven niets uit, gaan nergens naar binnen. Dan wil de regering, dat Pattaya familie vriendelijk wordt. Dus is er een neerwaartse spiraal waar te nemen.

  Als dan ook nog een de “illegaal” gebouwde “zee” zijde van de Walking street verdwijnt is het helemaal gebeurt met Pattaya.

  • Ann zegt op

   De neerwaartse spiraal was afgelopen week goed te zien, eigenlijk al wat langer.
   Als je even een rondje Pats maakt,zit er geen sterveling op het strand, in restaurants en andere horecagelegenheden, deze zijn volledig uitgestorven.

   • wimpie zegt op

    het is daarom ook laagseizoen

 3. RuudRdm zegt op

  Als Pattaya en alles waar het voor staat wegvalt, hetgeen ik toejuich, zal dat het imago van Thailand een enorme boost geven. Andere plaatsen en regio’s kunnen dan eens flink gaan profiteren en tot hun recht koemn. Thailand boet aan kwaliteit de laatste jaren al zo veel in op velelei aspecten, niet alleen toeristisch, dat het daar in BKK eens stevig de moeite waard wordt eens fors achter de oren te krabben.

 4. fred zegt op

  Iedereen weet waar Pattaya hoofdzakelijk voor bestond….vertier en nog eens decadent vertier. Uiteindelijk had niemand daar last van….en was iedereen tevreden en happy. Sinds een tiental jaren wil men aan een razendsnel tempo van Pattaya een traditionele familieplek maken. Echter is daar niks voor omhanden…..en is zelfs geen strand dat een strand waardig is. Er zijn geen voetpaden. Er is helemaal geen mooie wandeldijk.Bij iedere stortbui staat alles onder water. Cultureel is er helemaal niks. Geen enkele Thai die er werkt of woont is afkomstig van Pattaya…..en is bijgevolg fier op deze stad.
  Het enige dat boomt zijn de stinkende stokoude toerbussen vol Chinezen en Russen die heen en weer worden gereden naar een paar kinderachtige en fake attracties.
  Walking street en de zwoele sois als soi 6 worden stilaan een toeristische attractie voor de horden Chinezen…..De enige die er beter van worden zijn de grote hotelketens.
  Als ik Pattaya vergelijk met amper 20 jaar geleden is het om te wenen.

  • rori zegt op

   Eh er is en zijn rondom en in Pattaya en Jomtien genoeg dingen te doen.
   bv:
   1. At Nong Nooch Tropical Botanical Garden
   2. The Pattaya Floating Market
   3. The Art At Art In Paradise
   4. Ripley’s Believe It Or Not
   5. The Hill At Wat Phra Khao Yai
   6. Flight Of The Gibbon
   7. The Buddha Engraving At Khao Chi Chan
   8. Anek Kusala Sala
   9. lunch at Mum Aroi
   10. Khao Phra Tamnak
   11. Koh Larn
   12. Tiffany’s Cabaret
   13. The Elephant Village
   14. Leng kee
   15. Pattaya park
   16. Ban Amphur Beach
   17. Mae Sai Thong
   18. The Sanctuary Of Truth
   19. Mini Siam And Mini Europe
   20. Pattaya cart & Speedway
   21. Night market Jomtien Beach
   22. Pattaya water park
   23. Underwater world Pattaya
   24. Diving schools

   Eh dit zijn er al 24. Kom als brabander uit Eindhoven niet veel verder dan ook een stuk of 20 zaken waar je wt tijd kunt doodgooien.
   Dus niet zo zeuren aub.

 5. Pat zegt op

  Ik vind de bewering dat Pattaya er op achteruit aan het gaan is, flinterdun.

  Elke stad kent hoogtes en laagtes, en ook dingen daar tussenin, maar een stad kan ook gewoon niet de ambitie hebben om nog drukker, mooier, nog spectaculairder te worden.

  Het lijkt wel een dwangmatige competitie die ik bovenaan lees.

  “Op woensdag geen verkeer, veel gesloten zaken, etc…”, ik zou dit wel eens willen bevestigd horen door anderen hier die regelmatig in Pattaya zijn??

  Dat Pattaya veranderd is, dat zal wel. Veranderingen zijn vaak een subjectieve en nostalgische perceptie door mensen die een fijne tijd hebben gehad en die die fijne tijd hebben zien verdwenen.

  Meestal verdwijnt die fijne tijd omdat zij zelf veranderd zijn…

  Zo kan je nog uren doorgaan om de bijna paniekerige stelling onderuit te halen dat Pattaya bijna een spookstad aan het worden is.

  Veel geblaat weinig wol!

 6. Fransamsterdam zegt op

  Dat de hoteliers weinig behoefte hebben aan een databank voor overnachtingsmogelijkheden zou kunnen liggen aan het feit dat er op internet al zoiets bestaat (in tienvoud).
  Ook zou een rol kunnen spelen dat men zonder deze extra investering nog meer dan genoeg gasten krijgt.
  Om op woensdag te spreken van vervreemding en :een extra desolate indruk’ gaat me wat ver. Het is woensdag hier en daar wat rustiger, maar dat heeft te maken met het hoog- en het laagseizoen. En dan bedoel ik niet de van oudsher bekende tegenstelling tussen enerzijds december t/m februari/maart als hoogseizoen en de rest van het jaar als laagseizoen, maar de nieuwere ontwikkeling, waarbij het elke week van donderdagavond t/m zondagmiddag hoogseizoen is voor wat betreft de Thaise toeristen die vrijwel altijd wel ergens een lang weekend vandaan weten te toveren, tegenover de rest rest van de week wanneer de Thai moeilijker aan vrije dagen komen. In deze wekelijkse cyclus komt de woensdag als dag om even op adem te komen de horeca-exploitanten helemaal niet zo slecht uit.
  Tien jaar geleden bestond 90% van het publiek in Walking Street ook al uit ‘kijkers’, daar is wat dat betreft weinig veranderd.
  Wat wel een betrekkelijk nieuw en in ieder geval sterk groeiend marktsegment is zijn de ‘overige Aziatische toeristen’ – dus afgezien van de Chinezen – die wel degelijk wat te verteren hebben en dat veelal in de Gogo bars doen. Die zitten in het laagseizoen vaak zo vol dat je je zorgen zou beginnen te maken over hoe dat nou toch moet als het jaarlijkse hoogseizoen weer aanbreekt.
  Daar komt nog bij dat als je congressen en meetings wilt organiseren, het voor een plaats als Pattaya eerder voor de hand ligt om samen met andere plaatsen zoals Hua Hin en Chiang Mai tegen Bangkok op te trekken, dan om als David de strijd met Goliath aan te gaan. Maar uiteindelijk is het in deze business toch ‘ieder voor zich’ en is samenwerking tussen concurrenten misschien zelfs helemaal geen goed idee.

 7. Martin Sneevliet zegt op

  Ik heb ruim 17 jaar gewoond en gewerkt in Pattaya. Ben in 2014 daar voor een maand op vakantie geweest. Wat mij vooral op viel was dat het verkeer enorm is toe genomen, en daar door de stank van uitlaat gassen ook. Helaas zijn de wegen in de stad zelf niet of nauwelijks aan het verkeer aangepast. Daardoor overvolle wegen en straten met auto’s en bromfietsen en veel lawaai van voertuigen. Het begint een beetje op Bangkok te lijken. Ook is er in korte tijd veel bijgebouwd. Het romantische van Pattaya is weg. Dat is voor mij een van de redenen om daar niet meer op vakantie te gaan. Het zou misschien een idee’ zijn om de binnenstad verkeer vrij te maken zodat de binnenstad een schoner en vriendelijker karakter krijgt, Maar voordat zo iets zal gebeuren zal er denk ik heel veel tijd over heen gaan.

  • Pat zegt op

   Vreemde vaststellingen, die ik niet heb opgemerkt op ruim 20 jaar Pattaya-bezoeken…

   Pattaya is nooit romantisch geweest, in de echte zin van het woord dan, nooit een idyllisch stadje, nooit een oord van rust en echte ontspanning, nooit een verkeersarm gebied, nooit een gezond ruikende stad, etc.,

   Voor mij is er dus geen lap veranderd aan de kant van Pattaya, wel aan onze invulling en ons aanvoelen denk ik.

 8. Leo Bossink zegt op

  Ik heb niet de indruk dat Pattaya aan de vooravond staat van een geweldige terugval. Natuurlijk, de samenstelling veranderd, meer Aziatische toeristen, met busladingen vol. Helaas ook veel bussen met Chinezen. Maar om nu te zeggen dat door het mogelijk mislukken van het “Pattaya MICE City” project Pattaya naar de ondergang gaat, lijkt me zwaar overdreven. Pattaya is trouwens geen conferentiesatd en zal dat ook nooit worden. Bangkok, Chiang Mai en Phuket komen daarvoor veel meer in aanmerking.

  • Jos zegt op

   De terugval is overal in Thailand een beetje te merken. Ook in Chiang Mai meer en meer Aziatische toeristen met name Chinezen.
   Niet alleen in Pattaya dus.
   Europese toeristen komen minder en Chinezen meer.
   Probleem voor de Thai daarbij is dat de Chinezen heel weinig geld spenderen in Thailand.
   De terugval gaat dan niet zozeer over het aantal toeristen maar meer over het spenderen. Een probleem voor Thailand ook op langere termijn. Thailand moet het hebben van het toerisme.

   Jos.

   Jos.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website