Ayutthaya betekent in feite: ‘niet te veroveren’. Dat was vier eeuwen een uitstekende naam, tot in 1765 de Birmezen de schitterende miljoenenstad met meer dan 2000 tempels plunderden en de inwoners afslachtten of als slaven wegvoerden. Dat was het einde van de belangrijkste grootmacht van Zuidoost Azië, dat zich uitstrekte van Singapore tot Zuid-China.

De ruïnes van Ayutthaya, op 75 kilometer van de nieuwe hoofdstad Bangkok, zijn echter nog steeds een omweg waard, zowel met de bus als met een riviercruise. Ze behoren dan volgens UNESCO ook terecht tot het werelderfgoed. Beter nog is het om in Ayutthaya onderdak te zoeken en de resten van tempels goed op je te laten inwerken. Huur vervolgens een fiets. Dan krijg je pas echt een indruk hoe deze oude hoofdstad er vroeger uit moet hebben gezien.

Belangrijk is in dit geval de Wat Phra Si Sanphet, in feite de hoftempel van de koningen in vroeger tijden. De 16 meter hoge Boeddha is na de herovering op de Birmezen naar Wat Pho in Bangkok gebracht. Wat Phra Ram wordt door een meertje omgeven en kent een door de Khmer beïnvloede prang. En het hoofd van Boeddha, omsloten door boomwortels, is zonder meer indrukwekkend.

De vele schitterende gebouwen in Ayutthaya, al dan niet (deels) gerestaureerd, zijn te veel om op te noemen. Leuk om te bezoeken, zeker met kinderen, is de olifantenkraal vier kilometer ten noordwesten van de stad langs Highway 309. Na gedane arbeid wassen de mahouts de dieren ’s avonds in de rivier.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Ayutthaya, de geplunderde hoofdstad”

 1. Martin Brands zegt op

  Ik raad aan iedereen aan eerst het Ayutthaya Historical Study Centre te bezoeken, gelegen op de hoofdingangsweg (Rojana Road), enige honderden meter voor het einde = T-kruising. In minder dan 1 uur krijg je een uitstekend beeld van de historie, met schitterende diorama’s en andere zaken. De VOC komt ook uitgebreid aan bod in dit door Japan geschonken museum & studie centrum. Het museum is op de 1e etage. Het is in de nabijheid van het veel uitgebreidere Chao Sam Phraya National Museum.

  Open elke dag van 09.00 tot 16.30. Toegang 100 Baht (Thais 20 Baht). Contact: Tel. (035) 245-123/4

 2. Eric zegt op

  Een vlotte en leuke treinverbindng vanuit het hoofstation in Bangkok. Of makkelijker vanuit treinstation Don Muang ( luchthaven) . Een spotgoedkoop derde klasse- biljet, en je bent er op een uurtje. Dan een fietshuren en rijden maar, rustig en vlak, weinig verkeer.

 3. Pieter zegt op

  Treintijden,
  — Northern line…
  — Northeastern line..
  Komen bieden langs Ayutthaya..
  http://thairailways.com/time-table.intro.html

 4. Joop zegt op

  Of neem een taxi (in Thailand zeer betaalbaar) en laat je daar rondrijden (als dat tenminste nog kan).
  Ik was er bijna 40 jaar geleden, toen er nog niets was gerestaureerd; ik vond er toen weinig aan.
  Het is dus nu met hulp van de UNESCO kennelijk fraai gerestaureerd; een goede reden om er weer eens naar toe te gaan.

 5. Rob zegt op

  Van Bangkok met een boot over de rivier. Het laatste stuk meen busje. Mooie reis. Baan lotus guesthouse voor liefhebbers van een rustige omgeving.

 6. Harry Romijn zegt op

  Miljoenenstad.. koninkrijk zich uitstrekkend van Singapore tot Zuid-China… I heeft vermoedelijk iets te veel naar de Thais geluisterd. Laten ze het in Lanna, enz maar niet horen. Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Ayutthaya_Kingdom

  • Rob V. zegt op

   Hans en sommige elite Thai hebben gewoon een goed ontwikkeld gevoel voor humor. 😉 Uiteraard was het koninkrijk niet zo groot, het waren slechts ‘zones waar men invloed had’, daar was ook nog eens overlap tussen. Meerdere stadstaatjes die een gebied onder hun invloedsfeer rekenden en dat schatten en vooral mensen meenamen als buit/beloning. De werkelijk directe macht kwam lang niet zover, want de autoriteiten van de diverse stadsstaatjes kwamen dagelijks niet zover buiten hun stad op de olifant of per boot.

   Tip voor de mensen die het waanbeeld van een groots uitgestrekt Siamees rijk hebben: lees Siam Mapped door Thongchai Winichakul. Verplichte kost als je het mij vraagt en iets van de historie wilt weten.

 7. Bart Hoevenaars zegt op

  Vergeet niet een bezoek aan het museum Baan Hollanda te brengen!

  elders op deze site staat informatie over dit museum over de geschiedenis van handel door de VOC tussen Nederland en Thailand in het verleden.
  Zeer zeker een bezoek waard.

  link naar het artikel op deze site is :
  https://www.thailandblog.nl/bezienswaardigheden/nederlands-museum-baan-hollanda-ayutthaya/

  Groetjes
  Bart Hoevenaars

 8. Jacob zegt op

  Ik heb het voorrecht om in Ayutthaya te mogen wonen en kan alleen maar zeggen dat het zonder meer gerechtvaardigd is om een paar dagen daar rond te gaan met fiets of tuk-tuk.
  De ruines staat stuk voor stuk op prachtige locaties waar je de sereniteit door de wind kunt voelen.
  Verkeer is geen belemmering, de mensen zijn vriendelijk….

 9. Stan zegt op

  Als de geschiedenis een beetje anders was gelopen in 1765 was Ayutthaya misschien wel nog steeds de hoofdstad van Thailand (of Siam?) anno 2022! Bijna niet voor te stellen dat wij dan op Schiphol op het vliegtuig naar Ayutthaya zouden stappen. En hoe zou de stad er dan uit hebben gezien?!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website