Wereldkampioenschap voetbal 2034 in Thailand?

Door Gringo
Geplaatst in Sport, Voetbal
Tags: ,
15 juli 2017

Het was maar een klein berichtje in het nieuws, dat u misschien wel gemist hebt. Thailand wil zich namelijk met Indonesië en Myanmar kandidaat stellen voor de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal in 2034.

Een waarlijk ambitieus plan, dat in september bij de Aziatische voetbalbond (AFF) op de agenda zal staan. Het initiatief is van de Indonesische voetbalbond, nadat Maleisië zich als eerste initiatiefnemer heeft teruggetrokken. Ook Singapore schijnt een zekere interesse getoond te hebben als medeorganisator.

De Engelstalige krant The Nation van Thailand wijdde een redactioneel commentaar aan dit bericht met als titel “Een dubbel gevoel bij de kandidatuur van Thailand voor het WK 2034”. De strekking van het commentaar is voorzichtige lof, maar ook wordt gewezen op de negatieve en onmogelijke randvoorwaarden.

Positief/negatief

Het positieve is, dat het Thaise voetbalteam een kans krijgt zich rechtstreeks te plaatsen voor het toernooi van de meest populaire sport ter wereld. Meteen daarop vraagt de commentator zich af, wat een voetbalteam uit een door corruptie geplaagde voetbalcompetitie op een wereldkampioenschap te zoeken heeft.

Het zou een enorme stimulans voor het toerisme zijn en de internationale status van Thailand zou verbeterd worden. Dat op dit moment er geen enkel stadion in Thailand is, dat aan de vereisten van de FIFA voldoet hoeft nog geen probleem te zijn. Er is nog ruim 17 jaar te gaan om – samen met een co-host land – daaraan te werken.

China

China heeft het plan om zich ook voor 2034 kandidaat te stellen. China dingt weliswaar al mee voor 2030, maar de verwachting is, dat dan de keuze zal vallen op een Zuid-Amerikaans land (Argentinië + Uruguay worden genoemd!). Als China dan in 2034 inderdaad een kandidaat is, heeft een combinatie van andere Aziatische landen nauwelijks een kans. China heeft de ervaring van een succesvol verlopen Olympisch toernooi in 2002 en de regels en voorkeuren van de FIFA over budget, vervoer, faciliteiten en de publieke opinie geven een Thais-Indonesische kandidatuur weinig hoop.

Corruptie

Er zijn nog andere zorgen te noemen, zoals het schandaal, dat de voetbalwereld besmet, waarbij beschuldigingen van corruptie worden genoemd bij het selecteren van de WK-organisaties in Rusland en Qatar. Ook hoge officials van de Thaise voetbalbond worden in dit verband genoemd. Thailand’s verschrikkelijke reputatie van corruptie zal geen pluspunt zijn om het toernooi in 2034 te mogen organiseren.

De ogen van de wereld

Is het mogelijk dat de Thaise samenleving de komende jaren een hoog genoeg niveau van ethische rijpheid bereikt om een ​​bod te rechtvaardigen voor het Wereldkampioenschap 2034?

De ogen van de wereld zullen op ons gericht zijn, het evenement zou diplomatieke glorie kunnen brengen, maar evengoed kan men bedenken, dat het risico van mondiale schaamte en verlegenheid te verschrikkelijk is om een kandidaatschap te overwegen.

Bron: De Thaise krant The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Wereldkampioenschap voetbal 2034 in Thailand?”

 1. chris zegt op

  1. Thailand heeft op een WK niks te zoeken en zal alleen maar afgaan; niet in hun ogen maar in de ogen van de wereld;
  2. Het blijkt dat de economische effecten van een WK grotelijks worden overschat. Er zijn heel veel kosten die soms hoger zijn dan de inkomsten. Stadions te groot te groot voor de reguliere voetbalcompetitie, infrastructuur en huisvesting te duur en op suboptimale lokaties;
  3. Alle toeristen die in 2034 komen slaan Thailand als vakantieland voor minstens 10 jaar over. Het geeft een enorme stroom mensen en geld in 1 jaar. De volgende 9 jaar is armoe in het toerisme. ( is onderzoek naar gedaan).
  4. Mogelijke inkomsten (waarvan de grootste de TV-rechten zijn) vloeien vooral naar de diverse maffia’s in dit land.
  Er is 1 pluspunt: politie en leger kunnen vanaf nu al hun tijd en aandacht besteden aan de voetbal-opleiding van hun zonen zodat er in 2034 een redelijk elftal op de grasmat staat.

 2. De Inquisiteur zegt op

  Domme toch. Beetje te laat.
  Ben ik er 76 – zie mezelf niet meer tussen de massa supporteren.

 3. bert zegt op

  Misschien is Gibraltar of Vaticaanstad een goed idee voor de FIFA.

 4. chris zegt op

  Ik ben er wel vrij zeker van dat voor 2034 de opzet van het WK anders is dan nu. Een van de verschillen zal zijn dat het hele WK niet meer in 1 land (of een aantal buurlanden) wordt gehouden. De nadelen van zo’n groot toernooi (inclusief het veiligheidsaspect van de toeschouwers) zijn eigenlijk nu al groter dan de voordelen.
  Er zijn meedere opties. Een ervan is de poule wedstrijden afwerken in 1 land en de poules verdelen over de verschillende continenten. Hoeft een deel van de voetbalsupporters niet op onmogelijke tijden uit zijn bed en komt te laat (of niet ) op zijn werk. Of: per continent een toernooi afwerken (zoals nu eigenlijk al gebeurt: EK, Copa Americana, Africa cup) waarbij de beste of de beste 2 doorgaan naar het WK, met niet meer dan twee poules. (voorbeeld: volleybal). Meer interessante wedstrijden. Met de 48 landen die straks gaan deelnemen daalt de gemiddelde tevredenheid van de voetbalsupporter. Volgens mij zit geen enkele echte supporter van deze sport te wachten op een wedstrijd tussen Myanmar en Peru of tussen Canada en Egypte. Het schijnt veel meer om het geld te draaien dan om de sport.

 5. Frank zegt op

  Denk dat de infrastructuur van Thailand dat niet aankan. En als die het wel aan zou kunnen, dan verwacht ik dat de Thai die verandering niet aankan.

 6. harry zegt op

  Waarom druk maken over iets wat pas over 17 jaar is?Denk dat een aantal lezers-waaronder wellicht ik ook-allang het loodje gelegd hebben.Verder heb ik totaal niets met voetbal, het enigste fascinerende eraan is dat een stuk bolvormig met lucht gevuld leer een complete massahysterie kan veroorzaken.

  • hendrik zegt op

   Hahaha,Harry ik denk dat jij gelijk hebt, wat je druk maken wat er gebeurt over 17 jaar, terwijl de Thai niet normaliter kan denken 1 dag later.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website