Flyboarden in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Sport
Tags: , ,
6 februari 2016

Onlangs sprak in de poolhal in Pattaya, waar ik regelmatig kom, met Edward, een aardige Rus uit Sint Petersburg (Ja echt, er bestaan ook aardige Russen). Hij komt al enkele jaren achtereen naar Thailand voor vakantie, maar nu vertelde hij me, dat hij zich permanent in Pattaya had gevestigd.

Oh, vroeg ik hem, werk je nu dan ook hier? Ja, hij had de alleenrechten verworven voor Pattaya voor het runnen van een flyboard station. Een flyboard station? Nooit van gehoord! Wat is dat?

Edward heeft mij uitgelegd wat deze betrekkelijk nieuwe sport flyboarden inhoudt en ik dacht uit zijn brabbel-engels wel ongeveer begrepen te hebben hoe het in zijn werk gaat. Ik zou het u op mijn manier kunnen uitleggen maar ik heb het mij dit keer wat gemakkelijk gemaakt. Ik ging namelijk op zoek op internet en vond op de website van FlyboardWorld een uitstekende beschrijving.

Wat is een flyboard?

Een flyboard is in essentie een jetpack op waterkracht. Je draagt hem onder je voeten door middel van speciale bindingen. Onder het flyboard zitten twee uitlaten die via een hogedrukslang verbonden zijn aan een jetski. Wanneer de jetski aangaat stroomt het water van de pomp via de slang naar de uitlaten van het flyboard. Hierdoor ontstaat stuwkracht. Door je gewicht te verschuiven en je voeten te kantelen kun je allerlei bewegingen maken in en boven het water. De jetski zelf volgt je terwijl je aan het flyboarden bent, dus je hebt altijd genoeg ruimte om rond te bewegen.

Flyboarden is een geweldige nieuwe sport die je complete vrijheid in het water geeft. Je kunt zonder training vooraf als een dolfijn door de golven schieten en tot maar liefst 15 meter hoog door de lucht vliegen.

Het verhaal achter het flyboard

Het flyboard is uitgevonden door Franky Zapata, een professionele jetskiracer uit Frankrijk. Na jaren ervaring met het bouwen en onderhouden van jetski’s realiseerde hij zich dat de sterke waterpomp ook gebruikt kon worden om externe apparaten van stuwkracht te voorzien. Na diverse prototypes te hebben getest introduceerde hij in 2011 het flyboard. De YouTube video van zijn demonstratie werd in 15 dagen 2,5 miljoen keer bekeken..

Flyboarden in Thailand

Flyboarden is uniek binnen de extreme sports. Een flyboard is erg makkelijk te gebruiken – je hebt niet veel training of kracht nodig om lol te hebben. De reclameslogan is: “Vlieg als een vogel en duik als een dolfijn” Vrijwel iedereen kan ermee omgaan ongeacht hoe oud of hoe fit iemand is. Je hebt alleen een korte introductie nodig, die je kunt volgen op een flyboard station.

In Thailand kan dat nu in Pattaya en op Koh Samui en het is te verwachten, dat er elders in Thailand ook flyboard stations zullen komen. Zie de website van Edward: www.flyboardstation.com Geïnteresseerden in Koh Samui verwijs ik graag naar www.facebook.com/FlyboardKohSamuiLamai

Wereldkampioenschap flyboarden

’S werelds coolste nieuwe extreme watersport is dus snel heel populair aan het worden en er worden zelfs al wereldkampioenschappen gehouden. Laat de wereldkampioen van de afgelopen twee jaar nu een Thai zijn! Op YouTube vindt u diverse video’s van flyboarden, maar ik vond het aardig om een video van deze Suksan Thongthai te laten zien:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3CJ53QRthfI[/youtube]

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Flyboarden in Thailand”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Een “farang” (zelfs als het een aardige Rus is) die een alleenrecht verwerft…. op zijn minst merkwaardig te noemen.

 2. David H. zegt op

  Hoogst waarschijnlijk een zelfde alleenrecht regeling zoals de jet ski in Pattaya beach ….met dezelfde aandeelhouders ….

 3. marcel zegt op

  Er zijn er meer in pattaya, deze aardige Rus/Israeliër zelf gesproken, mooi schoon water daar, en heb daar afgelopen december met mijn zoontje een ofroad Segway gehuurd voor 1000 thbt (2prs) om daar in de natuur te rijden, wat erg leuk was.

 4. Jack G. zegt op

  Ik heb van de zomer een keer deze uitdaging aangenomen en ben met zo’n watervliegmachine gaan vliegen. Niet in Thailand, wat natuurlijk een betere watertemperatuur kent dan koele Europese wateren. Het was echt leuk om te doen. Maar ik houd wel van wat actie en ‘gevaarlijke’ zaken zoals Quad rijden en jetskiën. Enigste nadeel was dat mijn spieren de volgende dag een paar baaldagen opnamen. Zal wel met mijn leeftijd en fysieke aftakeling te maken hebben. Als in Hua Hin zo’n mogelijkheid komt dan ga ik het proberen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website