Thailand Detox

Door Gringo
Geplaatst in Spa & wellness
Tags: ,
2 januari 2013

– Herplaatst artikel van 25 maart 2011 –

Ergens in het vorige jaar had mijn Thaise vrouw zo’n ding gekocht, een voet spa. Je plaatst je voeten in een plastic bakje water, een zakje poeder erin, en een klein electrisch apparaatje in dat water zorgt voor een electronenstroom, die via je bloedbanen loopt. Na verloop van tijd zie je het water verkleuren, want de electronenstroom zorgt ervoor, dat giftige stoffen via de porieën van de voeten het lichaam verlaten.

Giftige stoffen in mijn lichaam? Ja, je woont in Bangkok of een andere stad en ademt voortdurend uitlaatgassen e.d. in, maar ook op het platteland ontkom je niet aan onnodige of giftige stoffen in je lichaam via het voedsel, dat je eet.

Afval

Met een mooi woord zijn dat “toxines”, die je in twee soorten kunt categoriseren. In de eerste plaats is dat het “afval” van de stofwisseling. Voedsel, dat wij tot ons nemen, wordt gescheiden (metabolisme), de goede voedingsstoffen komen uiteindelijk in de lichaamscellen terecht en het afval moet uit het lichaam worden verwijderd.

Andere giftige stoffen zoals verontreinigingen in ons voedsel en de lucht die we inademen, zoals lood, kwik, zware metalen, pesticiden, conserveermiddelen, enz. horen ook niet in je lichaam thuis.

Dus wat moet je met dit afval en gifstoffen? Eigenlijk is je lichaam prima in staat om dat zelf te regelen, want via urine en ontlasting wordt dat keurig afgevoerd. Ook bij uitademen en zweten scheiden we giftige stoffen uit lichaam af.

Ontgiften

Volgens de voorstanders en reclamemakers van “detox”’ (ontgiften) heeft je lichaam maar een beperkte capaciteit om die giftige stoffen af te scheiden en is het goed om af en toe een handje te helpen. Je kunt dat afscheidingsproces zelf stimuleren. Veel water – 1,5 tot 2 liter per dag – drinken om de nieren goed te laten werken, goed zweten door bv een regelmatig bezoek aan een sauna, meer vezelrijk voedsel eten om de ontlasting te vergemakkelijken en dieper in- en uitademen.

Toch is dat allemaal niet genoeg, want de aanbieders van detox vinden, dat je minimaal eens per jaar een groot detoxificatieprogramma moet volgen. Het idee van detoxificatie is niet typisch Thais, maar het wordt wel op typisch Thaise manier aangeboden. Allereerst de eenvoudige programma’s, die je overal aangekondigd ziet staan, zoals voetspa’s, kruidenbaden, vis spa’s, maar ook complete programma’s van detox tijdens een verblijf in een resort waar detox een onderdeel is van een “betere lifestyle”, Ontspannen via yoga, oefeningen om stress te bestrijden, kruidenbaden, saunabezoek en nog veel meer.

Ik kwam ergens een lijstje tegen van 10 manieren om je lichaam te blijven ontgiften (na zo’n kuur in een resort):

 1. Eet veel vezelrijk voedsel, met inbegrip van bruine rijst en biologisch geteelde verse groenten en fruit. Bieten, radijs, artisjokken, kool, broccoli, spirulina, chlorella en zeewier zijn uitstekende ontgiftende voedingsmiddelen.
 2. Reinig de lever door middel van kruiden zoals paardebloemwortel, hoefblad en mariadistel en het drinken van groene thee.
 3. Neem vitamine C, die de productie van glutathion stimuleert, een stof, die toxines verdrijft.
 4. Drink minstens 2 liter water per dag.
 5. Adem diep om zuurstof goed in het lichaam te laten circuleren.
 6. Voorkom stress door je te concentreren op positieve emoties.
 7. Beoefen de zgn. hydrotherapie door het nemen van een zeer warme douche gedurende vijf minuten, daarna koud water gedurende 30 seconden. Doe dit drie keer achter elkaar een half uur voordat je gaat slapen.
 8. Bezoek regelmatig een sauna, zodat je lichaam door transpiratie afvalstoffen kan elimineren.
 9. Borstel uw huid droog of probeer ontgiftende pleisters en een detox voetbad om toxines te verwijderen via uw porieën.
 10. Een uur per dag yoga-oefeningen of andere lichamelijke oefeningen.

Er is vanzelfsprekend niets op tegen om je af en toe onder het mom van detoxificatie en het verbeteren van je lifestyle eens lekker te laten verwennen op zo’n schitterend resort, die je overal in Thailand kunt aantreffen.

Waarschuwing

Een waarschuwing is echter wel op zijn plaats. De medische wetenschap staat redelijk sceptisch tegenover al die detoxificatiemethoden. Het afvoeren van toxines uit het lichaam via behandelingen met kruiden, voetspa’s of een electro-magnetische methode hebben geen enkel wetenschappelijk bewijs en maken al die methoden twijfelachtig. De lever en de nieren hebben meer dan voldoende capaciteit om te ontgiften en giftige stoffen, inclusief het metabolische afval, te verwijderen. Het is zelfs zo, dat indien giftige stoffen te snel worden afgevoerd zonder dat het in het lichaam onschadelijk is gemaakt, andere problemen kan veroorzaken.

Kinderen en zwangere vrouwen wordt kunstmatige detoxificatie sowieso afgeraden en een ieder, die van plan is een uitgebreid programma te volgen doet er goed aan vooraf een dokter te raadplegen.

2 reacties op “Thailand Detox”

 1. miranda zegt op

  Als ik het zo lees ben ik al een heel eind op de goede weg. Paar puntjes waar ik niet (geheel) aan kan voldoen vanwege het fysieke gestel maar ach, 7 van de 10 is een hele mooie score. Alhoewel ik niet ’s avonds koud ‘afdouche’ maar ’s ochtends.

  Denk dat er op een dag een hoop ‘rommel’ je lichaam inkomt.

 2. Robert zegt op

  Je geeft het zelf al aan, er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor die voetbak en andere methoden. Gezond eten, niet teveel drinken, niet roken en regelmatig sporten zijn wel bewezen alternatieven voor een gezonder leven. Als je niet teveel rotzooi in je lichaam stopt en af en toe eens lekker uitzweet (geen probleem in Thailand!) hoef je ook niet te ontgiften.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website