thaise-vrouw

Stel je wordt verliefd op een beeldschone Thaise vrouw. In dit verhaal noemen we haar Lek. Na een paar romantische vakanties en kennis gemaakt te hebben met je aanstaande schoonfamilie in Isaan, trek je de stoute schoenen aan en vraagt haar ten huwelijk. Leuk zal je denken, maar dan begint het gedonder. Je moet namelijk met haar ouders onderhandelen over een Sinsot. Een wat…? Sinsot, wat is dat nou weer? Ehhh, stel je voor dat haar ouders haar ontvoerd zouden hebben en jij moet haar vrijkopen, zoiets dus. Snap je?

Wil je het wat romantischer benaderen dan zou je het een bruidschat kunnen noemen. Mocht je denken een goede beurt te maken met een kameel, drie geiten, twee schapen en zes kippen, dan heb je pech. Daarmee lukt het niet om je aanstaande schoonhouders blij mee te maken. Nee, ze willen harde valuta zien. Dollars, euro’s of goud is prima. Thaise baht mag trouwens ook.

Waarom dit alles? Simpel het is een Thaise traditie. En aangezien de meeste tradities geld kosten, maar deze traditie geld oplevert, houden de Thai hem graag in ere.

Vrouwtje kopen?
Inmiddels heb jij aan je knappe en veel jongere Lek gevraagd of het niet anders kan, want je aanstaande vrouw ‘kopen’ van haar ouders is ook geen goed verhaal waarmee je bij je vrienden in Zierikzee aan kan komen. Maar zelfs lieve Lek houdt voet bij stuk, wil je haar over de drempel tillen dan moet je eerst zelf even ‘getild’ worden. Gelukkig zegt lekkere Lek tegen je, er is wel over te onderhandelen en als je dat een beetje slim doet praat je er zo wat Bahtjes van af. Aha, daar knap je dan weer van op want van die Ford Fiësta heb je zonder moeite 500 euro’s afgepingeld plus een gratis kleine beurt en een setje vloermatten.

Wat een gedoe!
Toch ben je nog niet helemaal overtuigd en je vraagt Lek om het jou toch eens haarfijn uit te leggen. Want je zit met

Sinsot

zoveel vragen. Zoals hoe zit het met statiegeld en garantie? Stel dat Lek niet bevalt of er na een paar jaar al net zo uitziet als je aanstaande schoonmoeder, krijg je dan nog wat terug van die Sinsot?

De sensuele Lek kruipt nog eens lekker dicht tegen je aan en begint in Thai Engels, “love you long time” aan je uit te leggen wat het gedoe van die Sinsot nou betekent.

Status mag wat kosten
Het betalen van een Sinsot, verteld Lek, is een oude Thaise traditie waarbij de man geld geeft aan de ouders van de bruid. Tijdens de ceremonie wordt het geld netjes uitgestald zodat familie,vrienden, buren en dorpsgenoten kunnen zien dat jij de financiële middelen hebt om goed voor je vrouw te zorgen. Dat is goed voor de status van je nieuwe vrouw en ook voor de status van je schoonfamilie. En omdat status nu eenmaal erg belangrijk is in Thailand wil Lek niet dat je met je Zeeuwse zuinigheid op de proppen komt.

“Maar hoeveel moet ik betalen dan?” je probeert er niet wanhopig bij te kijken en je vraagt terloops of er ook een Thaise DSB bank in de buurt is. Je had die Ford Fiesta ook al op afbetaling dus Lek kan daar wel bij, denk je bij jezelf. Ondertussen verteld Lek vrolijk verder: “Dat is een kwestie van een bod doen. De familie doet een openingsbod en de man doet een tegenbod enzovoorts. En dat is nog niet alles er moet ook nog worden onderhandeld over de bestemming van het geld na de huwelijksceremonie

De lucht klaart op als Lek je ook verteld dat meestal het grootste deel van de Sinsot na de ceromonie zal worden teruggegeven. Eigenlijk is het dus een grote poppenkast denk je bij jezelf, in Thailand kan je nou eenmaal van alles verwachten.

Walking ATM Machine
Helaas voor jou zorgt Lek ook weer voor donkere wolken als ze zegt dat er geen regels zijn over wat en hoeveel er precies wordt teruggegeven. Als je pech hebt en je schoonfamilie wil ook wel eens ervaren hoe het is om een relatie te hebben met een “Walking ATM machine” dan krijg je alleen een vriendelijk Wai terug. Pa kan dan weer een flinke voorraad Mekhong en Lao Khao inslaan, broertje koopt een nieuwe bromfiets, Ma schaft zich een leuke “yellow” collier aan en van de overgebleven Sinsot centjes gaat ze wat kaarten met vriendinnen.

Tot zover het verhaal van de verliefde farang en Lek.

bruidschat

De traditie van de Sinsot heeft ook nog een andere kant. Het laat zien dat de man in staat is om te onderhandelen en voor zijn vrouw kan zorgen. Een geslaagde onderhandeling betekent ook dat de man kan samenwerken met zijn nieuwe familie. Het wordt gezien als een belangrijke start van een lang en gelukkig huwelijk. Een mislukte Sinsot onderhandeling kan leiden tot gezichtsverlies en verbittering en zal negatieve gevolgen kunnen hebben voor de relatie met de schoonfamilie.

Moeten Thaise mannen ook een Sinsot betalen?
Hoewel veel westerse mannen denken dat de Sinsot slechts een manier is om wat geld uit de zakken te kloppen van een farang, is dat niet juist.

De traditie rondom de Sinsot begint wel langzaam te vervagen, steeds meer Thaise mannen betalen geen Sinsot.

Desondanks zijn er ook genoeg Thaise mannen die wel degelijk een flink bedrag betalen om een vrouw te kunnen huwen. Er wordt zelfs jaren gespaard of geld geleend om de Sinsot te kunnen betalen. Ook hierbij zijn de regels, zoals zo vaak in Thailand, niet duidelijk. Sommige Thaise mannen betalen wel en andere weer niet.

De hoogte van de Sinsot
Je raad het al, ook omtrent de hoogte van de Sinsot zijn geen duidelijke regels. Het is gewoon een kwestie van onderhandelen. Daarbij spelen de afkomst, achtergrond en omstandigheden van de vrouw een belangrijke rol. Een goed opgeleide knappe jonge vrouw uit een welgestelde familie, kan de hoofdprijs betekenen.  Een Sinsot van twee miljoen baht is dan geen uitzondering.

Voor vrouwen uit de lagere klasse worden soms ook nog flinke bedragen gevraagd, zeker indien ze mooi zijn en nog maagd. Het komt zelfs voor dat Thaise vrouwen zelf sparen voor een Sinsot. Dit om te voorkomen dat ze haar grote liefde niet kan trouwen omdat hij te weinig geld heeft.

Indien je zou spreken over een gemiddelde, dan is een bedrag tot 100.000 baht de norm. Hiervan gaat ongeveer de helft weer terug naar de man na de ceremonie.

Factoren die de waarde van een vrouw bepalen zijn:

Sinsot-uitgestald
 • opleiding
 • carrière
 • afkomst
 • maagdelijkheid
 • uiterlijk
 • wel of niet gescheiden
 • wel of geen kinderen

Het zal niet snel voorkomen dat een Thaise man een Sinsot zal betalen voor een bargirl. Een bargirl heeft iedere vorm van status en respect verloren.  Maar ook Thai hebben “boter op hun hoofd” en als ze veel geld heeft verdiend of een farang aan de haak heeft geslagen kan ze weer wat respect terugwinnen.

Moeten westerse mannen een Sinsot betalen?
Je zou kunnen zeggen, waarom moet de man zich aanpassen aan een Thaise traditie en waarom de vrouw niet aan de westerse traditie?

Het beste is om te zoeken naar een compromis die voor alle partijen acceptabel is. In de praktijk is een farang sneller geneigd zich aan te passen aan de Thaise traditie dan andersom. Als je bereid bent om een Sinsot te betalen zal de onderhandeling wel een belangrijke functie hebben. Teleurstellingen en gezichtsverlies zijn dan geen goede start van je huwelijk.

Toch moet je wel realistisch zijn en ook een standpunt durven innemen. Als je aanstaande een achtergrond heeft in de seksindustrie, is een hoge Sinsot absoluut belachelijk. Je loopt dan het risico alle respect bij de Thai in je omgeving te verliezen en achter je rug te worden uitgelachen. Dat is helaas de harde werkelijkheid.

Hoe de onderhandelingen over een Sinsot verlopen, geeft jou ook een goed inzicht in de bedoelingen van je “nieuwe” familie. Redelijke eisen, afzien van een Sinsot of het grootste gedeelte teruggeven is een positief teken. Je schoonfamilie zit dan niet blind achter je geld aan en het geluk van de dochter staat centraal.

Zelfs als het om een traditioneel ingestelde familie gaat die wel over een Sinsot willen onderhandelen, betekent dit niet dat het per definitie aasgieren zijn. Het gaat er dan met name om hoe soepel de onderhandelingen verlopen en of ze redelijke eisen stellen. Je mag dan ook aannemen dat het beschaafde mensen zijn.

Je moet daarentegen wel echt op je hoede zijn als ze onredelijke bedragen eisen en niet willen onderhandelen. Wanneer ze extra gewicht aan de onderhandelingen willen hangen door met argumenten te komen dat andere mannen dat wel willen betalen en je het anders maar moet bekijken, dan is het foute boel. Het is waarschijnlijk het begin van een relatie met een hebzuchtige schoonfamilie die je zal proberen uit te knijpen als een citroen.

Je staat dan voor een duivels dilemma. De rol van de familie kan je huwelijkse geluk behoorlijk in de weg staan. Reken er niet op dat zij partij kiest voor jou. De familiebanden en de loyaliteit naar haar ouders is zo groot dat jij daar niet tussen komt. Een dubieuze schoonfamilie betekent vrijwel altijd de ondergang van vele gemengde huwelijken in Thailand.

Als je het gevoel hebt dat de familie van je verloofde alleen geïnteresseerd is in je geld, dan is het wellicht beter om er niet aan te beginnen en je geluk elders te zoeken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Sinsot, betalen om met je grote liefde te trouwen”

 1. Hans Bos zegt op

  Goed verhaal, conform de werkelijkheid. Jammer alleen dat de naam van de schrijver ontbreekt en zijn/haar achtergrond.
  Hans Bos, Bangkok

 2. Filip Demuinck zegt op

  Dit is de eerste keer dat ik van Sinsot hoor. Zeer interessant. Een kant van Thailand dat ik nog niet kende.

  Groetjes,
  Filip

 3. rik zegt op

  Dit is goede info! Ik wist niet van het bestaan af. Wel iets om mee te nemen in de toekomst….

 4. Dore zegt op

  Bedankt voor deze info zeer goed uit gelegd!!

  Ik had nog nooit eerder van de Sinsot gehoord.
  Ik heb namelijk zelf een thaise vriendin en zijn bezig met haar mvv.

  Maar als ze hier over begint dan weet ik tenminste waar ze over praat en hoe we hier mee verder gaan want dat sinsot is niet echt mijn ding.

  • Sujadi zegt op

   Leuk en prachtig om dit allemaal te mogen vernemen!!…

   Zo’n twee jaar geleden heb ik mijn prachtige liefde mogen ontmoeten… helaas ben ik een niet bestaande grote liefde voor haar familie gebleven… want een ‘weduwe’ moet voor altijd een ‘weduwe’ blijven volgens de oude traditie en oudere generatie… zo denken haar ouders er zeker over…

   Helaas zijn wij tweeen nu eenmaal geboren met de ‘taak’… om dwars door al deze traditie en regeltjes heen te gaan.. met alle respect weliswaar… Ware liefde mag getoond worden en staat en gaat boven alles

   … Je kunt je misschien wel voorstellen hoe gelukkig ik ben om over twee weken haar te mogen ‘ophalen’… samen met mijn kinderen… en eh die Sinsot… We doen en delen alles gewoon samen, zoals een harmonieuse relatie beticht… Liefde overwint alles…

   Sujadi

 5. Paul zegt op

  @Dore, Als je wilt trouwen met haar voor de kerk (lees boeddha) in Thailand dan zul je niet aan de sinsot ontkomen.

  Het is echter niet allemaal zo strikt en zwaar. Er zijn ook goed familie’s die gewoon alleen de traditie opvoeren en van diezelfde sinsot het feest betalen en alles wat er aan leuke dingen bijkomen.

  Trouwen kost nu eenmaal veel geld en de familie wil ook graag laten zien aan de rest van het dorp of gehucht of deel van de stad dat hun dochter goed terecht komt.

  In Nederland trouwen kost velen malen meer geld en waar hebben we het over als je voor zo’n een hele dag 2500 euro betaald. Ze verbouwen hun halve huis om het mooi te laten uit zien, ze laten artiesten optreden, je hebt drinken en eten voor 200 mensen en ga zo maar door. Als je omrekent hoeveel euro per persoon je daad werkelijk neer telt dan kun je er alleen maar om lachen.

  Bedenk wel je doet dit maar een keer als het goed is, dan moet het ook goed zijn. En nogmaals het is ook gewoon leuk. Probeer je eens in der armoede van die mensen te verplaatsen en de status die zij voor een dag kunnen krijgen. Veelal halve dag want om 14:00 uur is iedereen bezopen.

  Daarna gaat alles weer gewoon zijn gangetje en ben jij als farang geaccepteerd in de familie en hun trots. Want als je bij de goede zit dan gaan ze voor je door het vuur.

 6. ferry boekelman zegt op

  waarom willen toch al die europese mannnen trouwen met een meisje/vrouw uit een volk waar wij nog geen 5% van begrijpen. ga hier eerst eens een paar jaar de kat uit de boom kijken en vooral de TAAL leren en ga dan dit bovenstaande bericht ( sinsot) nog eens lezen. Lachwekkend een bruidschat voor een pattaya bar girl. zal wel in de zakken verdwijnen van haar echte echtgenoot. wat kunnen mannen toch zielig zijn in hun race naar het zgn geluk.

 7. johnny zegt op

  Inderdaad, er zijn ook ouders die geen sinsot vragen. Zowel ik als mijn vriend hebben niets betaald. Doch ik kan mij voorstellen dat de sinsot een onderdeel van het pensioen kan zijn. Allee…. je trouwt de familie, betalen moet je toch, dat hoort er nu eenmaal bij.

  • johnny zegt op

   Het is wel een lekker ding hoor, als ik nung sean betaal, krijg ik die rvs paal er dan ook bij?

 8. Peter Holland zegt op

  Alleen een sukkel betaald een sinsot, allemaal nergens voor nodig.

 9. Roland zegt op

  Lees onder andere in bovenstaande verhalen dat de familie aan de rest van de mensen in hun dorp of gehucht willen laten zien hoe goed hun dochter terecht is gekomen.
  Over het algemeen zitten er toch allemaal nixnutten in hometown die ooit hun mooiste dochter of zusje naar Bangkok en Pattaya stuurden om daar de prostituee te ‘mogen’ spelen.
  Dat die zelfde luiaards door het vuur gaan heb ik in Mei gezien toen Central World zonodig afgefikt moest worden……
  Sinsot komt van slingshot, een soort nekslag die je al vóór het huwelijk krijgt om er vast aan te wennen.

 10. ThailandNoob zegt op

  Mijn vrouw is van Pathum Thani, niet ver van Bangkok. Een gezonde middenklasse familie die weinig tot niets te kort hebben financieel gezien. Wat ik moet betalen voor de Sinsot? Niets… De reden hiervoor is simpel… ik heb mijn schoonouders uitgelegd dat het niet logisch is dat wij als jong gehuwden ons geld spenderen aan een Sinsot. Wij hebben nog een toekomst op te bouwen en dat kost nu eenmaal geld. Dat snapten ze maar al te goed en dus moet er geen enkele Baht betaald worden. Velen denken dat je de Thai beledigd met het niet betalen, dat is niet juist… onderhandel met sterke argumenten en overtuig de familie dat je voor hun dochter kan zorgen en dan krijg je veel gedaan. Wat me wel opvalt is dat je de Sinsot verhalen vooral tegenkomt bij huwelijken met Isaan vrouwen.

 11. Robert zegt op

  Goed verhaal, klopt inhoudelijk ook. De reakties zijn wel lekker op z’n Hollands, waar gaat het nu helamaal om? 50,000 baht sinsot of zo en nog eens 50,000 voor eten en drinken voor het hele dorp. Voor 2,500 Euro ben je klaar. Moet je in Nederland proberen.

 12. rob zegt op

  Prijs mijzelf gelukkig met mijn aanstaande vrouw uit,jawel. de Isaan streek.Volgende zomer huwen wij daar en ook ik zal geen Sinsot hoeven te betalen, alleen maar het feest voor de familie ,> die niet bepaald groot is < en de inwoners van het gehucht waar zij woont, een gehucht tussen Nam Phong en Cobra village met een onuitspreekbare naam.

 13. johnny zegt op

  Het lijkt wel of het een schande is om sinsot te betalen, doch trouw je een goede vrouw en je familie is ook okay, dan is het naar mijn idee niet erg om wat te sponseren. Sommige ouders hebben het hard nodig en je zou toch niet willen dat je liefje een vervelend gevoel krijgt hierdoor? Maar de oplichtingspraktijken van sommige dames en hun families, daar is niemand over te spreken.

  Als ik moet vertellen wat mijn huwelijksavontuur in Nederland heeft gekost? Daar zou ik en de hele Thaise familie stil van kunnen gaan leven :S

  • ThailandNoob zegt op

   Het is zeer zeker geen schande maar net zo min is het een schande om de Sinsot niet te betalen. Het komt erop neer wat je zelf overeenkomt met je schoonouders.

   Maar sponsoren, sorry… ik vind dat een verkeerde uitdrukking en daar wringt het schoentje bij de meesten denk. Langs de ene kant hoor je genoeg verhalen dat de Thai onze zogenaamde rijkdom verkeerd inschatten en langs de andere kant zou het maar normaal zijn dat we sponsoren. Dat snijdt aan twee kanten.

   En dan zeker voor diegenen onder ons die in Thailand wonen… wij moeten het met een inkomen naar Thaise normen doen, er moet voldoende op een bankrekening staan voor je visa elk jaar, zelf hospitalisatie betalen, en noem maar op. Dus XXXX aan een Sinsot geven en dan zelf amper rondkomen, nee hoor… dat is het toch ook niet.

   • johnny zegt op

    idd elke situatie is verschillend en ieder voor zich moet bepalen wat juist is. Het is een feit dat de meeste Thai vor de oude dag van hun ouders moeten betalen, zelfs als de ouders voldoende inkomen hebben. Of sit juist is of niet is ook aan ieder persoonlijk in te vullen. Zelf geloof ik in elkaar ondersteunen en dat mag best naar ratio inkomen. Doch het moet geen verplichting worden en kontant geld geven is al helemaal uit den boze vind ik. Maar ja….als je familie straatarm is, hoe los je het dan op? Jij rijd in je nieuwe Camry rond en je schoonmoeder van 70 staat nog op het land te ploeteren terwijl je werkeloze zwager voor de tv ligt? Moeilijk……

 14. Sam Loi zegt op

  Het stellen van een sinsot als voorwaarde voor een nog te sluiten huwelijk, is een omstandigheid die ik wil aanmerken als een “valse start”.

  Waarom een farang daarin mee gaat – terwijl het aanbod van partners daar zo enorm is – is mij een volslagen raadsel. Als je iemand in nood kan helpen, moet je dat zeker doen. Het moet echter geen verplichting zijn!

  Ik denk dat je als farang en a.s. huwelijkspartner meer respect afdwingt, indien je op voorhand weigert aan die “shit” mee te doen dan dat je daarin zonder slag of stoot toegeeft.

  • Robert zegt op

   ‘terwijl het aanbod van partners daar zo enorm is’ geeft wel aan hoe je over Thaise vrouwen als levenspartner denkt. Trek maar een nieuw blik open. Er zit er wel eentje bij waar je zonder sinsot mee wegkomt.

   Grappig trouwens – je verwerpt het meewerken aan de sinsot, omdat’ het aanbod van partners zo enorm is’. Maar denk je niet dat de (mogelijk abusievelijke) veronderstelling van een toekomstige rooskleurige financiele situatie met de farang hier mogelijk een rol in speelt?

   • Sam Loi zegt op

    Het staat een ieder uiteraard vrij om te betalen wat die maar wil. Maar mag ik daar een mening over hebben? En inderdaad kerel, “Er zit er wel eentje bij waar je zonder sinsot mee wegkomt”. Je hoeft namelijk niet te trouwen.

    En daarnaast kan een veronderstelling is pas achteraf abusievelijk blijken te zijn. Daarnaast ben ik van mening dat de redenering tegenstrijdig, althans onbegrijpelijk is.

    • Robert zegt op

     Je mag vinden wat je wil. Zolang ik mag vinden dat je reaktie weinig cultureel besef en respect laat zien. De sinsot is niks nieuws of vreemds. Het equivalent in veel Westerse landen is een dikke diamanten ring bij verloving – traditioneel heeft dit een soortgelijke functie. Dat je meer respect afdwingt als je aan ‘die shit’ niet meedoet is een vreemde stelling. Vraag het de gemiddelde vrouw eens zou ik zeggen.

     Verder wilde ik slechts de ironie aanduiden in jouw stelling niet aan de sinsot mee te doen omdat er zoveel andere Thaise partners beschikbaar zijn voor Westerse mannen. Maar dit is natuurlijk nou net zo juist vanwege de veronderstelde financiele zekerheid waar, oh ironie, de sinsot symbool voor staat.

  • johnny zegt op

   Ook ik heb daar wat moeite mee. Over wat voor partners hebben we het dan? Iemand om mee te trouwen????

   Dat ik voor het eerst in Thai kwam, kon ik helemaal geen serieuse dame vinden/tegenkomen. Na 4 maanden kwam ik tot de conclusie dat ik mijn leven in Thai wellicht zou moeten delen met een leuke vriendin ofzo.

   Iemand om mee te trouwen…. tja een onmogelijke zaak naar mijn idee.

   • Sam Loi zegt op

    Inderdaad Johnny, nooit en te nimmer een Thaise trouwen. Gewoon gezellig samen wonen en de kosten daarvan neem je uiteraard voor eigen rekening.

    Geef je partner maandelijks een x-bedrag per maand en is het vervolgens aan haar wat zij aan haar ouders ter beschikking stelt.

    • ThailandNoob zegt op

     Ik begrijp echt niet waarom nooit met een Thaise trouwen. Ik zie er geen enkel verschil in als trouwen met een Nederlandse of Belgische dame. Dit kan evengoed slecht aflopen en je een hoop geld kosten.

     En als je toch bang bent aangaande geld… een huwelijkscontract is een simpel iets. Zelf heb ik dit ook gedaan en niet om mijn centjes te beschermen of die van haar maar eerder symbolisch… net zoals trouwen het symbool is van je wil om samen door het leven te gaan.

     Dus wij hebben samen besloten dat we in het bootje stappen met niets van ons zelf en moest het ooit mislopen dan stappen we uit het bootje met enkel wat van ons zelf is.

     Maar nogmaals, dit is iets dat je samen moet overeenkomen en als je Thaise vriendin hier echt niet in mee wil, tja… dan is het misschien wel tijd om eens na te denken of ze wel de juiste is.

     • johnny zegt op

      Ik zou ook hier graag iets op willen zeggen. Trouwen in Thai is wel degelijk anders dan in farangland. Je hebt een Thaise dame pas als je getrouwd bent, pas dan wordt je serieus genomen. Het is heel gebruikelijk dat je Thaise vriendin er meer contacten op na houd.
      Een huwelijkscontract bestaat niet in Thailand, want de wet is heel simpel. Alles voor en na het huwelijk blijft prive en alles binnen de huwelijksperiode gaat door de helft. Doch de meesten trouwen voor de Buddha en niet op het gemeentehuis en dan is het huwelijke niet rechtsgeldig. Heb je kinderen die geboren zijn voordat je rechtsgeldig was getrouwd, gaan deze ALTIJD naar de moeder, je hebt als man GEEN rechten.

      Dat het slecht kan aflopen met je in farangland, dat weten we allemaal. Doch ik zeg dat je een gewedig huwelijk kunt hebben met een Thaise. 100x beter dan met een farang dame ( sorry dames ) maar neem de tijd om de juiste te vinden en je moet getrouwd zijn. Erg belangrijk.

      Je hoeft nooit bang te zijn voor je geld. Zolang je niets geeft of koopt blijft het van jou. OOK als je getrouwd bent, want Thaise mannen geven/betalen zelden of nooit iets. Ja, de auto en das ook alles, want de vrouw draait op voor de rest. Je begrijpt dan ook dat Thaise dames je niet erg serieus nemen als je maar alles betaald, dan ben je een idioot.

      ” als een Thaise vrouw echt van je houd, betaald ze alles voor je “

      • ThailandNoob zegt op

       Ik weet niet hoe het zit tussen Nederland en Thailand… maar als Belg heb ik ervoor gekozen om te trouwen onder de Belgische wetgeving en los daar van kan je zelfs in Thailand ook een huwelijkscontract afsluiten dat rechtsgeldig is.

       Het wordt echter raar of zelden gedaan en dan geld de eenvoudige regel van voor… tijdens… en na verdeling van kapitaal op dezelfde manier zoals het is in België en waarschijnlijk ook in Nederland (ken de Nederlandse wetgeving niet dus)

       En als je vrouw van je houd dan betaald ze voor je… dan houd ze misschien wel echt van mij aangezien nu wij verhuisd zijn naar Thailand zij momenteel de kostwinner is. (al heb ik al wel mijn eerste solicitatie interview vast voor Oktober)

 15. Hans Bos zegt op

  Omdat het hier in toenemende mate gaat om herhaling van zetten, stel ik voor de discussie hiermee te sluiten. Gelukkig past op ieder potje een deksel.
  Dank voor ieders bijdrage.

 16. johnny zegt op

  goed idee Hans. Iedereen kan lezen en iedereen moet het dan ook zelf doen. IK WENS IEDEREEN die een soort gelijk avontuur aangaat ontzettend veel geluk, succes en voorspoed.

 17. leonardico zegt op

  Wanneer je een dame van de bar gewoon haar werk laat doen,hoef je er ook niet mee te trouwen.Ik bedoel maar,laat ieder in zijn ‘waarde’,nou ja waarde,ik wil er niet mee gezien worden bij daglicht.

 18. Antony zegt op

  Een oud “topic” van vorig jaar September eens doorgelezen en toch erg leerzaam om zoveel verschillende meningen te zien.
  Helaas ook veel negatieve meningen,waaruit blijkt dat vele expats die in Thailand wonen en leven zich kennelijk helemaal niet aan willen passen aan de cultuur en het land waarin ze leven.
  Wij de expats die hier willen leven zijn gewoon te gast hier in Thailand en wij behoren ons aan te passen aan de Thaise cultuur en gewoontes.
  Wil je met een Thaise trouwen respecteer de sinsot en betaal die paar duizend bath en een beetje goud.
  Ook in mijn geval is dit alleen om de stand op te houden en geen gezichtsverlies op te lopen.
  150.000 bath en 10 bath goud in een mandje op een kleedje,hele dorp heeft het gezien,allemaal blij lekker gefeest in het dorp (ja dat moet wel betaald worden natuurlijk)
  Nog voor het einde van het feest werd alles keurig netjes door papa terug gegeven aan mij en gevraagd of ik het maar op kon bergen want ze voelden zich niet echt prettig met al dat geld en goud in hun “huis” Mijn schoon ouders zijn dus ook straatarm. Maar hebben wel door een normale goede sinsot te laten zien hun naam en gezicht in het dorp aanzien gegeven.
  En ik als buitenlander “farrang” ben helemaal opgenomen in de family en het dorp.
  Ik vind het vreemd om zoveel gemekker te lezen en zelfs een traditie als sinsot als shit bestempeld word.Woorden die totaal geen respect of begrip tonen voor de cultuur en het land waar men in leeft.
  Zulke mensen mensen moeten lekker in Nedeland blijven zitten en daar blijven zeuren over de mensen die zich niet aanpassen in Nederland.
  Ik zelf ben zeer gelukkig en leef uitstekend hier in Thailand met mijn vrouw waarvoor ik dus gewoon de sinsot heb betaald ))))
  Zelden zoveel gelukkige mensen gezien en alleen maar omdat ik de traditie in ere heb gehouden.
  Persoonlijk vind ik het helemaal niet erg om zo nu en dan eens wat voor mijn schoonouders te doen en die mensen blij te maken wat voor ons in wezen een schijntje is.
  En ik krijg er heeeeeeel veel voor terug.
  Maar zoals gezegd,we zijn niet allemaal hetzelfde en dat is maar goed ook ))
  Groetjes

  • @ Antony, doe de dingen waar je jezelf goed bij voelt. Het in ere houden van Sinsot is natuurlijk prima. Je schoonouders helpen ook. Je moet het dan wel treffen met je schoonfamilie. De zus van mijn vriendin vraagt gewoon schaamteloos aan haar, waarom ze mij niet inruilt voor een rijke farang (nadat ze geld bedelt bij mijn vriendin en dat niet krijgt). Zelf werkt zus lief niet. Haar vriend ook nauwelijks.

 19. Ferdinand zegt op

  Sinsot of geen sin sot. Ieder voor zich bepalen. Noch ik noch diverse andere vrienden hier hebben ooit bij hun huwelijk een sinsot betaald. Nooit is de band met de schoonfamilie hierdoor vertroebeld. Steeds is begrepen dat het geluk van hun dochter op de eerste plaats komt. Ik ken in mijn direkte omgeving nu na al die jaren meer dan 12 gemengde stellen, vrijwel niemand onderhoud schoonfamilie.
  Een hele leuke uitzondering, zeer goede thaise vriendin trouwt binnenkort met Thaise man, hij wil graag de sinsot betalen, zij wil daar niets van weten. Tussenweg gevonden hij betaald alsnog op de rekening van hun toekomstige gezamelijke kind een spaarsom
  Verder moet me als vaker van het hart dat in diverse reakties telkens weer de cultuurverschillen worden benadrukt.
  “Men” moet zich aanpassen aan de heersende cultuur, sinsot respecteren, je a.s vrouw kiest ten alle tijde voor haar familie en niet voor jou, ene Robert schermt met gebrek aan cultureel besef en respect.
  Sorry maar in mijn prive relatie ben ik inderdaad gespeend van elk cultureel besef en geldt alleen wat mijn vrouw en ik samen goed vinden voor ons en onze kinderen. Of ik nu in Nederland of in Thailand leef, je hebt een gezond verstand en gevoel voor elkaar en dat alleen bepaald wat goed voor je relatie is. Daar doet geen ouder, geen schoonouder of andere familie of geldende cultuur en locale normen en waarden van anderen iets aan. Heel simpel wat voor ons fout is, is fout in Nederland of in Thailand en een sinsot is zo’n fout.

 20. gerard zegt op

  ff een vraagje..ben zelf geen doorgewinterde thailandkenner..ben er wel diversen keren geweest..heb een lieve vrouw leren kennen in isaan..zij is 42 jr..heeft een winkeltje..werkt zeer hard..heeft 2 puber kinderen..land..een mooi huis..ben 3 keer een maand bij haar in huis geweest waarbij ik goed voor haar was..ook met geld..zij sprak wel vaak over inversteren..land en/of bungalows bouwen enz. zij laat zich hierdoor ook leiden door een vriend..dit is wel een golddigger..weet ik zeker..heb een keer uitgesproken aan haar..dat ik een gewone man ben in mijn eigen land..met een beetje spaargeld..dat dergelijke plannen niet haalbaar zijn voor mij..het afgelopen jaar was ik niet welkom bij haar..het zou gezichtverlies voor de familie zijn..ik zou alleen maar voor de fun komen volgens haar ouders..ik zou een stap moeten zetten..moeten trouwen..
  ik hou heel veel van haar..heb ook de overtuiging dat zij veel van mij houdt..zou best met haar willen trouwen maar in gesprek met haar moest ik rekenen op een bruiloft van 400000 bath..dat zal wel inclusief sinsot zijn neem ik aan..en dat is voor mij niet te doen..
  haar tegenargument is..ja maar je hebt alles al in thailand..daarmee bedoelt zij haar huis..zelf moet ik nog 5 jaar werken voor dat ik met pensioen ga..maar denk erover om met haar te trouwen..haar naar nederland te halen en over 5 jaar naar thailand af te reizen..maar mijn vraag is deze..is 400000 bath een redelijk bedrag? zelf kom ik hier niet uit..wil haar niet verliezen..maar ik wil zeker geen stomme zetten doen..

  Moderator: Wil je voortaan hoofdletters gebruiken en achter iedere zin 1 punt en dan een spatie? Bij wijze van uitzondering gaat deze niet de prullenbak in. De volgende wel.

  • ferdinand zegt op

   @Gerard. Als je verhaal serieus bedoeld is, dan zet ik daar heel veel vraagtekens bij. Niet welkom wegens gezichtsverlies ? Ik zou me 3 keer bedenken. Zij kiest kennelijk voor haar familie, ver boven jou. Mag oude culturele doos zijn, maar betekend als je met haar trouwt jij continu op de tweede plaats staat. Waarschijnlijk binnen de kortste tijd blut en alleen.
   Familie zowel als zij heeft kennelijk meer interesse in haar/hun financiele toekomst dan jouw/jullie geluk.
   Ik ben ook in Thailand getrouwd, nimmer een sinsot betaald, mijn vrouw is jonger, werkt ook hard en heeft ook een winkeltje en een kind. We onderhouden geen ouders. We zijn waarschijnlijk erg a-sociaal en a-cultureel maar denken aan ons eigen gezinnetje en de toekomst van ons kind.
   Zie ook m’n reaktie van 23.12.2011.
   Als ze echt van je houdt is het misschien aardig voor jullie als zij haar familiebanden wat minder eng maakt, voor jou kiest en de sinsot vergeet. Dan maar geen traditioneel groot dorpsfeest. Leert zij zowel als jij gelijk de echte vrienden en familieleden kennen die jullie geluk belangrijker vinden dan gezichtsverlies tegenover de buren.
   Niet alle culturele gebruiken zijn de moeite om bewaard te blijven, ook in Europa is veel op de vuilnishoop gegaan. Een sinsot behoort daar voor mij ook.
   Tradities zijn leuk, maar een relatie moet voor lange duur zijn en op 2 partijen gebaseerd die zich aan elkaar en niet aan de buren en familie aanpassen.
   En bij een huwelijk met een 42 jarige met kind een sinsot betalen, zou een Thai zelf niet op komen. Ze lachen zich rot om die falang die gelooft in sprookjes.

   • M.C.Veen zegt op

    Moderator: teveel generalisaties, niet toegestaan volgens onze regels. Niet alle Thai zijn gemakzuchtig en houden hun handje op bij een farang.

    • M.C.Veen zegt op

     Ik lees dat het om 400.000 Baht gaat als ik me niet vergis, voor een vrouw die al kinderen heeft en best blij mag zijn met een nieuwe serieuze man zoals Geragd (b)lijkt te zijn. Deze familie zou best wel eens op gemakzuchtig geld verdienen uit kunnen zijn bij Gerard.

     Dat niet alle Thai zo zijn, daar sluit ik me helemaal bij aan 😉

  • siamees zegt op

   Je hebt al alles in Thailand, hier in Thailand hebben wij farangs juist niets, de hond zijn kloten ja zeggen ze bij ons excuseer mij voor mijn taalgebruik beste moderator maar zo is het nu eenmaal, ik zou het gewoon laten voor wat het is, het druipt er zo af in mijn ogen, het is jouw leven en je doet maar, maar een verwittigd man is er 2 waard. Voor de rest wens ik je het allerbeste toe. Groeten.

 21. Gerard zegt op

  Ferdinand. Allereerst bedankt voor je reaktie , waardeer ik. En het is zeker serieus bedoeld. Haar standpunt is dat zij en haar familie een zeker aanzien hebben in haar gemeenschap. Haar vader is boer, Zelf bezit zij land, heeft een riant huis inclusief een schitterende en verzorgde tuin, buiten haar dorp en een winkeltje in haar dorp.
  Kortom, niet het doorsnee van wat je in isaan vaak ziet. Natuurlijk, wel altijd geld zorgen, althans, daar wordt veel over gesproken. Zij is, volgens haar,altijd het vangnet binnen de familie als het om onvoorziene uitgaven gaat. Zelf zegt zij hiermee te willen stoppen, dat zij dat meer als zat is.Dat ik niet kan komen ligt aan haar ouders, zij zegt dat zij teveel gezeur krijgt over thaise normen en waarden, over het gezichtsverlies.Als ik daar was zag ik altijd een volgzame moeder tegenover mijn vriendin dus kan ik mij niet helemaal voorstellen dat zij zich de wet laat voorschrijven door haar ouders. Ik begrijp ook wel dat ik in een opgemaakt bedje terecht kom en dat zij daar wel een bepaalde geldelijke inbreng voor wil hebben, Nogmaals als ik daar was dan was ik goed voor haar,nu moet ik op afstand blijven totdat ik daadwerkelijk bij haar kan gaan wonen na mijn pensionering, ik hoef tussentijds geen geld over te maken, wel flink sparen dan komt alles goed.

 22. M.C.Veen zegt op

  Ik denk er niet aan. Zou nooit betalen voor mijn liefde (niet op die manier). Nee is nee 🙂

  Thaise mannen willen wel betalen voor de “maagd” van hun dromen die nog bij haar ouders woond.
  Voor een vrouw met al kinderen van een vorige man zal dit toch niet snel gebeuren.
  Ja maar bij een “farang” kan je dat nog wel proberen hahaha.

 23. Ron zegt op

  Sin sod? Voor een vrouw die gescheiden is is er al een sin sod betaald vroeger. Dat je voor het feest betaald lijkt me redelijk. Wat mij betreft als ik zou samengaan met iemand is het duidelijk. Elke maand geld van hier naar mijn Thaise rekening. Van daaruit een afgesproken deel naar een gemeenschappelijke rekening. Daar voegt ze ook een bijdrage, wel in evenredigheid. Blijkt dat er verkwistingen of onredelijk geldbeheer is gaat de kraan dicht. Het is te nemen of te laten. Duidelijkheid voor je eraan begint.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website