Ik heb Lizzy gevonden! Ze maakt het naar omstandigheden goed en woont bij haar oma in een vlek (ik kan het niet anders noemen) tegen de Mekong bij Nong Khai. Na negen maanden wachten, was dit de eerste keer dat ik mijn dochter van 18 maanden terugzag.

De trouwe lezers van dit blog kunnen zich herinneren dat mijn ex-vriendin Jean in april van dit jaar de benen nam uit Hua Hin, op de vlucht voor schuldeisers. Jean had in een casino in Minburi fors gegokt, en uiteraard een flink bedrag verloren.  De mafia was naar haar en het geld op zoek. Mijn ex verdween met de noorderzon en nam Lizzy mee, toen bijna 10 maanden oud. Ik had geen idee waar beiden waren. Later bleek dat mijn dochter bij oma woonde, terwijl Jean aan een zwerftocht begon door Laos, Cambodja en Thailand. Ik bespaar u de details.

Ze zocht sporadisch contact, vooral als weer eens geld nodig was voor Lizzy, en stukje bij beetje kreeg ik te horen waar Lizzy verbleef. Maar toen kwam het water en kon ik geen reis maken naar het uiterste puntje van de Isan.

De grootmoeder van Lizzy woont in een stenen bungalow, maar daar is ook alles mee gezegd. Ik heb geen idee waar het geld heen gaat dat ik maandelijks overmaak, maar het gaat in ieder geval niet in het opknappen van het huis zitten.

Uiteraard was de auto volgeladen met cadeaus. Dat was niet voldoende, want in een shopping mall werd door oma voor nog eens 6000 THB ingekocht. Ach, ik was al blij dat ik mijn dochter gedurende twee bezoeken mocht zien.

Het is volgens mij niet bepaald een gezonde omgeving, daar op het platteland. De bungalow ligt direct aan de weg, met veel voortrazend verkeer. Bovendien is het er bijzonder stoffig. Ik wilde Lizzy dus dolgraag meenemen naar Hua Hin. Frisse zeelucht en tegelijkertijd een goede opvoeding. Ze brabbelt nu alleen wat woordjes Lao. Een goede internationale school bereidt haar beter op de toekomst voor dan een dorpsschooltje in een gat in de Isan.

Daar wil Jean echter niets van weten. Jaloezie? Angst om de maandelijkse toelage te verliezen, die wellicht wordt gebruikt om ook andere monden ter plekke te voeden? Het motief blijft onduidelijk en de discussie moeilijk, omdat Jean inmiddels weer in een buitenland zit om haar rijst te verdienen. De toekomst blijft dus nog ongewis.

Jean heeft herhaaldelijk verklaard dat Lizzy vanaf haar tweede jaar bij mij kan komen wonen. Dat is in juni volgend jaar. Echter, een schriftelijk afspraak met Jean is het papier nog niet waard waarop het geschreven is. Een juridische procedure om de voogdij over Lizzy te krijgen kost veel tijd en geld. En is bovendien vrijwel zinloos, omdat Thaise rechters vrijwel automatisch voor de (Thaise) moeder kiezen. Ik zal het dus voorlopig moeten doen met wekelijkse telefoongesprekken, die er uiteindelijk alleen maar uit bestaan dat ik ‘Poesje Mauw’ zing….

No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Ik heb Lizzy gevonden, maar mocht haar niet meenemen”

 1. pim zegt op

  Hans .
  Geef de hoop niet op .
  Mijn vriendin gaat proberen zich voor je in te zetten .
  Als je hier bent moet je het haar even komen uitleggen .
  Sterkte .

 2. Buccaneer zegt op

  Het is duidelijk dat je als melkkoe gebruikt wordt. Die shopping tour is duidelijk een graai Thai gebeuren (waar je niet in had moeten trappen). Heb met je te doen

  • Julius zegt op

   Daar is hij zichzelf toch ook van bewust maar neemt dat op de koop toe als ik het verhaal goed begrijp… Wat is nou 6k als je je dochtertje na 9 maanden weer kunt en mag zien..

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Klopt. Ik was me daar zeer goed van bewust. Die 6K waren dan ook het probleem niet. Ik betaal maandelijks ook nog eens 10K en liet 2K achter na mijn bezoekjes. Het gaat meer om de manier waarop alles geaccepteerd wordt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

    • kees zegt op

     Beste Hans

     Wat een rot situatie man wou dat ik je kon helpen maar we zitten in NL
     Geld speelt nu ff geen rol voor jou dat begrijp ik wel. Pim en zijn vriendin bieden je hulp aan
     Misschien kunnen ze wat voor je doen.
     Mijn vrouw zegt dat je wel degelijk een kans maakt bij de rechter.
     Mits het kind op jou naam staat. Of via dna.
     Maar wie ben ik om je raad te geven dit is je misschien al 100 keer verteld
     We wensen je het allerbeste. En hopen dat het goed afloopt voor je

     Beste Groeten Pon & Kees

    • marinusmali zegt op

     Beste Hans, als een medebewoner van Hua Hin, leef ik extra met je mee, want het is altijd vreselijk als je zo wordt uitgenomen en als de dingen alleen maar draaien om geld.
     Het blijkt wel als Oma zonder blik en blozen voor 6000 bath ook nog eens extra inkopen gaat doen, terwijl je auto al vol kado’s had…
     Ik ben inderdaad bang de gehele familie geen mentaliteit heeft.
     Jammer voor je.
     Ik hoop dat je eens een echte lieve vrouw ontmoet.
     Zie mijn vrouw op facebook Marinus Mali, die echt een schatje is……

     • robert48 zegt op

      Ja die van mij is anders heb je dat boek al eens gelezen Marinus Mali moet je echt doen.

      • Bestaat er ook een boek met vooroordelen over Farang? Mijn farang is anders…. Mijn farang zit niet in penopauze met teveel geld en wil daar graag wat grote jongens speelgoed voor kopen. LOL

 3. HansNL zegt op

  Hans
  Wellicht dat een familielid (je weet wel) je zou kunnen adviseren?

 4. Cornelis van Kampen zegt op

  Welke achternaam heeft Lizzy? Als ze jouw achter-naam heeft en jouw ex is overal en
  nergens en het kind groeit op in een zeer slechte omgeving, dan is een goeie advocaat
  genoeg om haar aan jouw toegewezen te krijgen. Je bewijs van inkomen zegt dan al
  genoeg. Bij de gemeente amtenaren (meestel vrouwen) heb je al een streepje voor.
  Zeker als farang die voor zijn eigen kind wil zorgen. Ik zelf ervaring met de kleindochter
  van mijn vrouw. Ze heeft zelfs nu mijn achternaam. Hans het moet lukken.
  Het geld wat je nu uitgeeft aan een advocaat komt dubbel terug.
  Sterkte Cor.

 5. Riet zegt op

  Hans wat een drama voor je en ik wil je dan ook heel veel sterkte wensen en hoop voor jou en de kleine meid dat je haar snel mee mag nemen naar Hua Hin.

  Groetjes Riet Verbrugge

 6. pietpattaya zegt op

  Hans treurig wat jou overkomt,doch je bent zeker niet kansloos ,verzamel alle gegevens van de baths die je hebt overgemaakt.
  Staat je dochtertje op je naam? en is de “ongeboren vrucht” erkend?
  Maak bij de rechter aannemelijk dat je allang voor haar zorgt,en de moeder dit niet kan/wil echt je bent niet kansloos! mits de gegevens als boven hard worden gemaakt.

  Ook in Thailand kijkt men naar belang van het kind al zul je vaak fantasie verhalen horen,door farangs.

  In iedergeval sterkte en succes met de zaak ,je bent niet de enigste die een proces hier wint .

 7. Dick C. zegt op

  Hans,

  Heel veel succes met de poging om notabene je eigen Lizzy op een rechtmatige wijze en legale manier weer terug te krijgen en een kindwaardige toekomst te kunnen bieden.
  We leven met je mee.

  Dick C.

 8. Janty zegt op

  Hans,

  Ook ik wil je sterkte wensen. Hopen op een goede afloop kan geen kwaad. Het moet een verrekt moeilijke situatie voor je zijn en je zal je ook geregeld machteloos voelen. Dus, sterkte!

 9. riekie zegt op

  hallo hans
  denk als op de geboorteakte staat dat het jou kind is
  er moet wel bewijs zijn dat het jou kind is.
  en je kunt aantonen dat de moeder schulden heeft
  en niet voor haar kind zorgt ook oma niet in dit geval
  dat je een goede kans maakt om haar terug te krijgen
  en stuur geen geld meer naar haar
  stuur kleren en dergelijke voor je kindje
  want het geld word niet aan haar besteed.
  maar aan moeders zelf heel veel sterkte.
  ik hoop echt dat je haar terug krijgt.
  informeer daar eens bij een farang advocaat wat je mogelijkheden zijn.
  sterkte

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Met dit verschil: This Is Thailand, waar de farang maar moet afwachten uit welke hoek de juridische wind waait.

 10. colin de jong zegt op

  Hallo Hans wens je heel veel sterkte en heb deze ervaringen ook meegemaakt in Ned.Maar vooral blijven doorvechten. Wij hebben zeker ook rechten vooral als het kind jou naam heeft en nog beter een Ned. paspoort, danwel erkenning. Ik weet uit ervaring van 2 landgenoten dat ze de voogdij hebben gekregen van de rechter omdat de moeder niet deugde. Er was wel een getuige voor nodig die verklaarde dat de moeder gokte en erg laat thuis kwam.De ene procedure heeft 3 weken geduurd en de andere 2 maanden. En een getuige moet je altijd een lapje voor houden want ze trekken altijd partij voor elkaar mits ze er beter van kunnen worden. De eerste getuige nam genoegen met 10 en de andere met 20 duizend. Maar ze leven nu gelukkig met hun kroost in Nederland.

 11. Chang Noi zegt op

  Laat je niet belazeren. Bemoei je er niet zelf mee, maar laat een emotioneel onafhankelijk persoon duidelijk maken dat de dames 2 keuzes heeft. De eerste levert haar geld op per direct, de tweede levert haar een rechtszaak, verlies van kind en eventueel gevangenis straf op wegens ontvoering.

  Ik neem aan dat je het kind erkend hebt en dat het eventueel zelfs een NL nationaliteit heeft?

  Voor de rest niks meer van je laten horen. Klinkt hard maar van je goede geld geven worden alleen de moeder en schoonouders beter, niet het kind.

  Chang Noi

 12. BramSiam zegt op

  Zorg in elk geval dat ze niet en het geld en het kind krijgen (zoals nu dus wel gebeurt). De kraan dichtdraaien is hard, maar strategisch wel het beste lijkt me. Het is je enige wapen. Je kind terug moeten kopen klinkt rot, maar misschien werkt het. Het eigen belang (geld) is voor dit soort mensen doorgaans belangrijker dan een kind. Vooroordelen zeker, maar vooroordelen ontstaan niet voor niets en als je voldoende kennis hebt om te oordelen zijn de meeste vooroordelen gewoon een oordeel geworden.
  Kijk eens naar het gemak waarmee kinderen achtergelaten en bij ouders gedumpt worden. Laat wel een Thai(se) bemiddelen, dit om gezichtsverlies van de liefhebbende grootouders te voorkomen.

  • martin hofstede zegt op

   ik ben het zooo eens met je bram ik had ook de zelfde situatie op advies een thai advocaat laten bemiddelen maar die maakte meteen duidelijk dat geld voor de meeste werkt dus ja wat heb je er voor over ik zelf heb afstand moeten doen van huis 2 miljoen /fortuner1.6 etc stiffelen dat ze al zoveel hebben werkt niet .ik heb een bedrag geboden en meteen gezegd dat dit het laatste bod was of ze zouden niets krygen wat denk het antwoord was nee!! nu komt het heb het contante geld laten zien in de tas gedaan en zo het pad afgereden tegen hun gezegd dat ze maar nieuwe farang moeten zoeken en niet meer terug zou komen dus ik weet hard opstellen is moeilijk maar hoe wil je het anders oplossen !!!ik weet niet iedereen kan naar de bank maar geloof me je dochter is er maar een van en een huis kun je opnieuw kopen .maar wat denk je twee weken later ging de telefoon ze ging accoord maar of er nog 100.000 bij kon ik heb meteen ja gezegd alleen tegen voledig ouderschap thais recht dus ze moest afstand doen van mn dochter en notarieel vast laten leggen neem als getuige een regeringsfunctionaris mee (hoogeplaatst liefst)ze kan dan niet terugkomen op haar beslissing tip!!!iedere dag als ik wakker word denk ach jammer van de poen maar mn dochter is zo veel beter af doet het goed op school ben apetrots.haar ma wil haar terug wat ik nooit zal doen ze wil zelfs mij terugbetalen van mn eigen geld 5555 nooit doen .wees dapper en draai de kraan dicht wedden om een kist bier dat er gebeld wordt veel sterte martin

 13. marc zegt op

  Een pijnlijke historie om te lezen.Hopelijk kan dit dochtertje nog een mooie toekomst opbouwen.Hopelijk zorgt de grootmoeder goed voor het kindje en voelt Lizzy er zich thuis.Hoe voelt het kindje zich bij jou?Hopelijk kent dit verhaal een happy ending…..En zeker niet opgeven,.Veel sterkte.En sukses voor jou en het kindje

 14. Friso zegt op

  Verschrikkelijk verhaal… Blijf sterk, en laten we met zijn allen hopen dat het
  snel goed komt. Blijven vechten.

  Friso.

 15. Leo Bosch zegt op

  Beste Hans,

  We (mijn Thaise vrouw en ik) hebben je in- en intrieste vehaal met belangstelling gelezen en leven erg met je mee.

  Volgens mijn vrouw is de kans zeer groot , dat als je kunt aantonen bij de rechter dat het jouw dochter is, en dat de moeder w.b. de verzorging en opvoeding in gebreke blijft, Lizzy door de rechter aan jou toegewezen wordt.

  Wij wonen in Thailand (Pattaya), mochten we je ergens mee behulpzaam kunnen zijn, laat het ons weten.

  We wensen je veel sterkte.

  Leo Bosch

 16. HansNL zegt op

  Veel reacties die een advocaat aanraden……
  Ook veel reacties die met geld willen gooien…….
  Maar…….
  Er is een instantie in Thailand die wel degelijk het belang van het kind voorop stelt.
  En ook wel degelijk heel vaak de voogdij over weet te hevelen naar de vader, ook als de vader een farang is.
  En als het kind twee nationaliteiten heeft is de kans daarop heel erg groot.

  Department of Social Development and Welfare, Krungkasem Road, Bangkok 10100

  Ook de instantie die adopties regelt en uitvoert.
  Heeft ook in diverse grotere plaatsen vertegenwoordigers en/of kantoren

  • pietpattaya zegt op

   Klopt Hans NL, maar met advocaat gaat het soepeler wel duurder,maar dat is bijzaak als het om je kind gaat toch?

   Verwacht trouwens van andere Hans reaktie !

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Ik ben de lezers dankbaar voor hun adviezen. Die laat ik de revue passeren op zoek naar de best mogelijke oplossing. Daarbij gaat mijn voorkeur uit naar overleg met de moeder van Lizzy. Een harde confrontatie stel ik uit totdat het niet anders meer kan.

    • guyido zegt op

     hans , svp niet te veel thailand blog over dit …niet goed voor je. hou het wat discrete voor je zelf en vrienden die je kunt vertrouwen.
     dat is mijn mening .
     hou het persoonlijk .

     beste groet en zie je op facebook !

   • HansNL zegt op

    Beste PietPattaya

    De idee dat het met een advocaat soepeler en/of sneller zou kunnen gaan is soms waar, soms niet.

    Met het inschakelen van een advocaat trek je een zaak als deze direct in een “oorlogssfeer”, en of dat in het belang van een kind is betwijfel ik ten zeerste.

    En of het sneller zal gaan,?
    Denk het niet, immers zowel de advocaat van de tegenpartij als de eigen advocaat is eigenlijk maar voor een ding bezig, geld dus.
    Hoe langer het duurt, hoe meer er gedeclareerd kan worden.

    Ik ben toeschouwer bij twee van deze zaken geweest, de ingeschakelde advocaten hebben inderdaad een vreselijke hoeveelheid geld getoucheerd en heel erg weinig aan de zaken hebben bijgedragen.
    Bij de rechtbank, zowel in Khon Kaen als in Bangkok stonden beide figuren dan ook geheel buitenspel, de rechters waren alleen maar geinteresseerd in de verhalen van de belanghebbenden en de documenten en adviezen van het Department.

    Voor wat betreft je opmerking van de Hans-Hans reacties, gezien het droevige van de zaak heb ik emailcontact met Hans.

    • pietpattaya zegt op

     Hans kun je best gelijk in hebben, maar als je jou zaken voor elkaar hebt,dwz je dochter op jou naam e.d. zijn je kansen groot met goede advocaat.

 17. Hans G zegt op

  Beste Hans.
  In ieder geval zou ik de kraan enorm dichtdraaien.
  Een kind wat geld kost zullen ze eerder naar de vader toesturen.
  Ik weet dat dat makkelijk gezegd is vanaf de zij lijn.
  Sterkte
  Hans G

 18. Maarten zegt op

  Hans,
  Sunbelt Asia Legal Advisors beantwoordt iedere week gratis juridische vragen in de column van Stickman. Als je hem een mailtje stuurt met je situatie, heb je grote kans dat je de zondag erop nuttige informatie/advies van ervaren juridische adviseurs terugvindt. Wellicht een nuttige aanvulling op de goedbedoelde adviezen van non-juristen alhier.
  Sterkte!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website