Midden volgende maand hoop ik naar Thailand terug te keren, op basis van mijn non-immigrant O-visum. Ik heb op coethailand.mfa.go.th de aanvraag voor het vereiste Certificate of Entry (COE) ingevuld en de vereiste documenten digitaal bijgevoegd.

Je krijgt dan een codenummer waarmee je op diezelfde website de voortgang van het proces kunt volgen. Binnen 3 werkdagen volgt er een – voorlopige – beslissing (pre-approval). Die kreeg ik overigens al halverwege de eerste werkdag na mijn aanvraag in het weekend, dus dat gaat snel.

Bij die ‘pre-approval’ krijg je 15 dagen de tijd om een ASQ hotel en een vlucht naar Bangkok te boeken. De boekingsbewijzen moet je vervolgens weer ‘uploaden’ via die website; heb je dat gedaan dan wordt het COE afgegeven.

De vlucht moet worden geboekt bij één van de toegelaten maatschappijen; je vindt ze in een lijstje op https://thaiembassy.ch/files_upload/editor_upload/VISA/1604497641_list-semi-commercial-flights-4-nov-2020.pdf Heb je een ticket, dan moet je natuurlijk nog op zoek naar onderdak in één van de door de Thaise overheid voor dit doel goedgekeurde hotels.

Op 10 november waren dat er 108, met in totaal 14.348 voor ASQ beschikbare kamers. De link naar de complete officiële lijst vind je op hague.thaiembassy.org/th/content/119625-asq-list
Méér informatie m.b.t. de hotels en vooral over de inhoud van hun quarantaine-pakketten vind je op asq.wanderthai.com – via die website kun je ook contact leggen met de hotels.

Alhoewel vaak wordt gesproken over een quarantaine-periode van 14 dagen, blijken alle ASQ-aanbiedingen uit te gaan van 15 nachten/16 dagen. De prijzen beginnen bij 28.000 baht, maar je kunt er ook 200.000 baht aan uitgeven. De meeste keus lijk je te hebben tussen de 40.000 en 60.000 baht. Wat je er voor uit wilt/kunt geven is natuurlijk persoonlijk; bij die beslissing laat iedereen zijn/haar eigen mogelijkheden en voorkeuren doorwegen. Wil je, bij voorbeeld, dik twee weken in een kamer(tje) van 22 vierkante meter met alleen daglicht via een raampje in de badkamer zitten of mag het wat meer zijn? Wil je een balkon? Wat dat laatste betreft: check dan wel bij het hotel of het toegankelijk is, want sommige ASQ-hotels hebben de balkons afgesloten, zo blijkt uit de ervaringen die quarantaine-gangers hebben gedeeld.

Op een tweetal Facebook-groepen vind je nuttige informatie en ervaringen, namelijk ‘Farangs stranded abroad due to lockdown in Thailand’ en ‘ASQ in Thailand’.

Een ander punt dat in mijn persoonlijke keuze gaat meewegen is de betaling. Sommige hotels eisen volledige betaling bij de boeking, en als daar dan aan vast blijkt te zitten – zoals ik al tegenkwam – dat je, bij voorbeeld, je geld kwijt bent als je binnen 5 dagen voor aankomst annuleert, schrap ik ze van mijn lijstje. Anderen stellen zich uiterst flexibel op, vragen 5.000 baht bij de boeking en de rest bij aankomst.
Waar ik ook op stuitte zijn hotels die eisen dat je Covid-getest bent binnen 72 uur voor aankomst in het hotel, terwijl de eis om Thailand binnen te komen 72 uur voor vertrek is. Die hotels verplichten je, als je op die manier tussen wal en schip valt, dan tot een test direct bij aankomst en die extra test zit meestal niet in het pakket, met een rekening van rond de 6.000 baht tot gevolg.
Kortom, de aanbiedingen op alle aspecten goed bestuderen voor je een keuze maakt!

Nog even dit: 108 hotels met 14.348 voor ASQ beschikbare kamers meldde ik hierboven. Dat is een enorm aanbod, als je vervolgens in een artikel op Thaivisa leest dat er volgens de Tourist Authority of Thailand in de maand oktober 1465 buitenlanders met een Certificate of Entry het land zijn binnengekomen. De bezettingsgraad was dus minimaal maar die gaat nu vermoedelijk wel verbeteren nu de toegang tot het land voorzichtig wat verruimd wordt.

Dramatische cijfers, overigens, wanneer je je realiseert dat in een ‘normale’ maand oktober er zo’n 3 miljoen toeristen het land binnen komen…..

48 reacties op “Alternative State Quarantine (ASQ): waar?”

 1. Cornelis zegt op

  Nog een aanvulling voor degenen die met hun partner in quarantaine willen: ‘Only husband and wife showing marriage certificate can share one room’, dus als je niet wettelijk getrouwd bent moet je 2 kamers boeken!

  • Rob H zegt op

   Volledig correct Cornelis.
   En het hotel vraagt – kan ik uit eigen ervaring zeggen -bij boeken ook specifiek naar het betreffende bewijs.
   Wat de 14 dagen en 15 nachten betreft. Dag van aankomst is dag 0. Vervolgens begint dag 1 dus de volgende dag. Met 14 volledige dagen in quarantaine kom je dan uit op 15 nachten.

  • Fred zegt op

   een specifieke thaise marriage certificate of gewoon een trouwbewijs?

 2. mattheus zegt op

  Er zijn ook hotels die bijvoorbeeld samenlevingscontracten accepteren voor een connected room.

 3. Gerard zegt op

  Beste Cornelis,

  Goede informatie met duidelijk de valkuilen die er zijn en om deze te omzeilen.
  Heeft u tav het non-immigrant O-visum deze bij de Thaise Ambassade/Consulaat aangevraagd/verkregen of is deze op basis van een re-entry. Alvast bedankt voor uw antwoordt.

  • Cornelis zegt op

   Op basis van een tot midden mei 2021 geldige verblijfsperiode plus een re-entry permit, Gerard.

   • john zegt op

    dacht dat als je een non immigrant 0-visum hebt je geen reentry hoeft aan te vragen bij verlaten van Thailand
    . Heb in verleden gewoon in en uit gereisd gedurende het jaar dat het visum geldig was. Dit ter vermijding van misverstanden.

    • Cornelis zegt op

     Bij het verlengen van de verblijfsperiode kun je ook multi re-entry kopen voor, dacht ik, 3800 baht.
     Heb je dat niet en je koopt geen re-entry permit vóór vertrek, dan krijg je bij terugkomst maar een verblijfsduur van 30 dagen. Nu, in corona-tijden, kom je er zonder die re-entry permit het land niet meer in.

    • TheoB zegt op

     Een NON-Immigrant “O” Multiple entry visum heeft een geldigheidsduur van één jaar.
     Daarmee kun je tot het einde van de geldigheidsduur een onbeperkt aantal keren inreizen. Elke keer dat je inreist krijg je een verbijfsvergunning voor 90 dagen (stempel in je paspoort). Voordat die 90 dagen verstreken zijn moet je het land uit (->borderrun). Als het visum is verlopen, maar de verblijfsvergunning nog niet, vervalt bij uitreizen de verblijfsvergunning. Om dan bij uitreizen de einddatum van de verblijfsvergunning te behouden moet je vóór uitreizen bij het immigratiebureau of het vliegveld een re-entry vragen. (Er is keuze uit single en multiple re-entry.) Door die re-entry kun je tot de einddatum van de verblijfsvergunning terug inreizen en verblijven.
     Om nog langer te mogen blijven moet je, ruim vóór het verstrijken van de einddatum van de verblijfsvergunning, bij het immigratiebureau van de provincie waar je verblijft een jaarverlenging van de verblijfsvergunning aanvragen.

     Als gevolg van de pandemie moet je nu ook een Certificate of Entry (CoE) hebben om in te mogen reizen. Even een borderrun doen is nu dus niet mogelijk.

     Is het zo duidelijk?

     PS @Cornelis: bedankt voor de waardevolle tips, aanbevelingen en waarschuwingen!

    • RonnyLatYa zegt op

     Als je een Non-immigrant O Multiple entry bezit en de geldigheidsperiode van dat visum is nog niet verstreken op het moment dat je Thailand terug wil binnen komen kan je dat nog gebruiken.
     De geldigheidsperiode van dat Non-immigrant O Multiple entry visum is immers 1 jaar.
     Op dit moment zouden dat enkel nog Non-immigrant O Multiple entry visums die na vandaag 18 november 2019 werden uitgereikt, want daar kan je nog mee binnen tot vandaag 18 november 2020. Ergens eind maart 2020/begin april bij begin lockdown is men ook gestopt met die visums uit te reiken.
     Voorbeeld : Stel dat je een Non-immigrant O Multiple entry op 20 februari 2019 hebt bekomen dan kan je met dat visum nog binnen tot 20 februari 2020.
     In dat geval is natuurlijk een re-entry niet nodig, want je visum is nog geldig en bij binnenkomst zal je een nieuwe verblijfsperiode van 90 dagen bekomen.

     Je zegt het zelf “…. in en uit gereisd gedurende het jaar dat het visum geldig was.” en dat kan dan alleen een Multiple entry visum zijn geweest.

     Een Non-immigrant O Single entry kan niet. Je kan er maar één keer mee binnen en de geldigheidsperiode is maar 3 maand. De laatste zijn ook eind maart 20 uitgereikt en zijn na drie maand ongeldig geworden (ergens eind juni 20) of ze nu gebruikt werden of niet maakt niet uit.

     • RonnyLatYa zegt op

      Correctie want heb wat fouten geschreven vanmorgen want moest nog snel weg

      Moet zijn ;
      “Op dit moment zouden dat enkel nog Non-immigrant O Multiple entry visums zijn die na 18 november 2019 werden uitgereikt,….”

      “Voorbeeld : Stel dat je een Non-immigrant O Multiple entry op 20 februari 2020 hebt bekomen dan kan je met dat visum nog binnen tot 20 februari 2021.

    • Lung addie zegt op

     Beste John,
     je geeft hier totaal foute en zelfs gevaarlijke informatie betreffende het O-visum:
     Er zijn namelijk twee soorten:

     Non O SE: SINGLE ENTREE. Hiermee krijg je bij binnenkomst in Thailand een verblijfsperiode van 90 dagen. Indien je dan Thailand verlaat is het visum, ook al is het een jaar geldig, OPGEBRUIKT. Dat geldig zijn voor 1 jaar slaat enkel op de datum van binnenkomst.

     Non O-ME: MULTIPLE ENTREE. Hiermee krijg je bij eerste binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen. Indien je dan Thailand verlaat en weer binnenkomt krijg je opnieuw 90 dagen verblijfsperiode en dit kan je doen zolang de geldigheid van het visum loopt.

     Met een NON O SE heb je WEL een Re-Entree nodig anders is na de eerste binnenkomst het visum niet meer geldig.
     Dus ipv misverstanden te vermijden creeer je er een. Jij had/hebt een Non O ME.

     • willem zegt op

      Een NON 0 single entry is slechts 90 dagen geldig. Nooit een jaar. Je kunt wel verlenging van een jaar aanvragen. Extension of stay. Die gaat dan in na de initiële 3 maanden. Een geldig visum vervalt dan alleen als de geldigheidsduur verlopen is of als je Thailand verlaat en er geen reentry permit is aangevraagd. deze kun je als single of multiple verkrijgen.

 4. Ferdinand zegt op

  Beste Cornelis,

  Zeer informatief artikel over de te nemen stappen om met een Non-Imm-O visum weer terug te kunnen keren. Ik heb gisteren ook de aanvraag gedaan en wacht nu op de pre-approval zodat ik daarna een hotel en vlucht kan boeken. Ik zou tot eind maart in Thailand willen zijn.

  Ik heb ook al door de lijst zitten bladeren en hotels aangekruist op basis van prijs en ligging, omdat ik daarna 360 km naar het noorden moet, wil ik een hotel zoeken aan de noordkant van Bangkok.
  N.A.V. Jouw opmerkingen over de betalingseisen en COVID test ben ik eigenlijk benieuwd welk hotel jij dan gekozen hebt.. Misschien spaart mij en anderen dat dan tijd (en geld) om te zoeken bij het maken van een boeking.

  Ik zag dat KLM en EVA AIR geen rechtstreekse vluchten meer maken tot februari, maar ik heb een mogelijkheid gevonden via Lufthansa -AMS-FRA-BKK
  Ik heb een re-entry die geldig is tot 27 december, dus hoop ik voor 24 december uit de quarantaine te zijn om opnieuw een jaarverlenging te krijgen.

  Ik reis alleen, want mijn vriendin is al op 30 september via KLM terug gegaan.
  Zij moest ook 15 nachten en 16 dagen in quarantaine.
  Alles was wel goed geregeld.

  groet
  Ferdinand

  • Cornelis zegt op

   Wellicht ten overvloede, maar wat wachten op de approval betreft moet je zelf regelmatig checken met de codenummer. Je krijgt namelijk geen bericht over het al dan niet goedkeuren van je aanvraag. Als je een ‘pre-approval’ hebt zie je na inloggen dat alleen aan het feit dat er staat dat je je ticket en de hotelboeking moet ‘uploaden’.

 5. Ruud zegt op

  Beste Cornelis,

  Ik ben ook voornemens om midden december terug naar huis(=Thailand) te gaan.
  Ook ik heb de lijsten van hotels gezien waar je kunt boeken.
  Maar hoe werkt dat nu precies?
  Er zijn geen contact gegevens in de lijsten en de website van het hotel geeft niet aan of ze ASQ of ALQ hotel zijn.
  Is het een kwestie van een mailtje sturen?

  Sa Wadi Ruud

  • Cornelis zegt op

   Ha Ruud, via de in het artikel ook vermelde https://asq.wanderthai.com/ zie je wel de gewneste informatie, en via die site kun je ook contact leggen.

  • john zegt op

   dacht dat asq hotels in bangkok en pattaya zijn en de alq buiten deze gebieden.

 6. Niek zegt op

  Mijn transfer van het bedrag voor de booking naar ASQ hotel Princeton met Transferwise is mislukt en het bedrag is nooit aangekomen. Toen ik voorstelde om het dan maar met Western Union te doen werd mij dat afgeraden; spijtig genoeg in een laat stadium omdat ik tot dan toe kennelijk alleen maar met de receptie te maken heb gehad, die mij vertelde dat ik eerst het hele bedrag moest betalen.
  In plaats daarvan vroegen ze mij nu pas mijn creditcard nr. met expiry date te geven en dan wordt het te betalen bedrag pas afgeschreven bij aankomst in het hotel.

  • Sjoerd zegt op

   Niek, Is het geld wel afgeboekt? Zo ja, wellicht kan het hotel de betaling niet vinden zonder het zgn overboekingsbewijs. Dat was ook zo in mijn geval.

   Als de overboeking zichtbaar is op jouw pagina van transferwise, klik daar op.
   Klik vervolgens op de 3 puntjes in dat vierkantje.
   Klik daarna op “view transfer details”.
   Dan krijg je een pop-up venster.
   Klik dan onderaan op “get pdf receipt”. Dat zijn 2 pagina’s, met o.a. het transfernummer van de betaling.
   Als de betaling toch gedaan is, dan moet ie daarmee terug te vinden zijn.

   • Niek zegt op

    Receipt en transferdetails heb ik opgestuurd naar transferwise en hotel en veel gechat in de chatbox van TW, maar de laatste blijft beweren dat het geld moet aangekomen zijn op de rekening van het hotel wat het hotel ontkent.
    En daar eindigt het mee voor het ‘investigation team ‘ van TW en ik ben het geld kwijt.
    Vreemd terwijl vele anderen met mij goede ervaringen hebben met TW.

    • Sjoerd zegt op

     Dan kan een volgende stap zijn dat je contact opneemt met de bank van dat hotel.
     Met dat transfernummer moet elke transfer terug te vinden zijn.

     En vraag aan Transferwise om een print van hun overboeking naar de rekening van het hotel.

     • Sjoerd zegt op

      Als dit allemaal niet lukt: https://www.1213.or.th/th/Pages/default.aspx
      Telefoon 1213
      Email: [email protected]

      Dat is een website voor consumer protection.

      Die vond ik via de website (https://www.bot.or.th/English/Pages/default.aspx) van de centrale bank van Thailand.

      (Ik zou de neiging hebben om tzt als je in het hotel bent, te eisen dat je bankgegevens op hun website wilt inzien.)

 7. Sjoerd zegt op

  Beste Ferdinand,
  Je zegt ” dat KLM geen rechtstreekse vluchten meer maakt naar BKK tot februari.”

  Dat is niet helemaal juist: als je op klm.com kijkt en dan als eindbestemming Kuala Lumpur of Taipeh intikt, dan zie je dat op beide bestemmingen 2 a 3 keer per week gevlogen wordt… met een tussenstop in BKK !!!! (Wisseling bemanning; het is de vraag of passagiers eruit mogen?)

  Misschien dat via de Thaise ambassade zo’n vlucht te boeken is?

  Als je hier https://hague.thaiembassy.org/th/content/register-for-sq-november-2020 kijkt, zie je dat de ambassade in november via KLM twee vluchten naar BKK geregeld heeft, maar een ander vluchtnummer dan de vluchten naar KUL en TAIPEH die ik hier boven noemde.
  Risico is dat je met een aantal Thais in het vliegtuig zit die geen covid-test gedaan hebben.

  • Ferdinand zegt op

   Hallo Sjoerd,

   Ik zag op KLM.com in ieder geval geen BKK meer als eindbestemming. Bij Lufthasa wel.

   Zojuist mijn vriendin gesproken.. zij kreeg bericht van een kennis die vanochtend in Amsterdam was aangekomen vanuit Bangkok met KLM met maar 10 passagiers aan boord..
   Daar kunnen dan in ieder geval passagiers instappen.

   Dan kan je ver uit elkaar gaan zitten lijkt me..

   • Sjoerd zegt op

    Klopt, je moet Kuala Lumpur of Taipeh als eindbestemming invullen en dan op een datum klikken die te boeken is. Daarna zie je de details, dat er een tussenstop is in BKK

  • john zegt op

   Die andere vluchten waar je op wijst zijn waarschijnlijk repatrieringsvluchten door Thaise ambassade geregeld uitsluitend voor fr thaise onderdanen.Die vliegen door en komen terug met vracht!!

  • theoweert zegt op

   Waar haal je het vandaan, dat Thaise onderdanen geen Covid-test hoeven te doen. Dacht dat iedereen dat verplicht was.

   • Sjoerd zegt op

    Thais hoeven van ambassade geen Covid-test te doen (alleen fit-to-fly), tenzij de luchtvaartmaatschappij dat eist. Als je de betreffende Thaise tekst op https://hague.thaiembassy.org/vertaalt mbv translate.google, kun je dat allemaal lezen. (Klik Thailand&Covid-19–> klik op Thaise link (de 3e link) waar ook het woord covid-19 staat. Dan vind je niets over een covid-test.)

    KLM eist – voor zover mij bekend – geen covid-test.
    Emirates bijvoorbeeld wel. Daarom koos ik voor Emirates.

 8. Guido zegt op

  Zijn er bepaalde punten waar op gelet moet worden als een CoE online aangevraagd wordt? Is dat eenvoudig, Hoeveel tijd verstrijkt er na de aanvraag alvorens je een CoE ontvangt?

  • Sjoerd zegt op

   Guido, Gaat verrassend snel! Bij mij: eerste fase 1,5 werkdag, daarna kwam pre-approval. Tweede stap ging net zo snel! Mits alle papieren in orde zijn! Tussen de eerste 1,5 dag en de tweede 1,5 dag zit natuurlijk de periode van het boeken van ticket en ASQ-hotel. (In mijn geval had ik die twee zaken al een paar weken eerder geregeld – ik kon die kostenloos wijzigen als COE op zich liet wachten.)

   • Guido zegt op

    Bedankt Sjoerd. Moeten er altijd 2 stappen zijn maw indien je al voor de eerste stap een ASQ-hotel & vlucht boekt kan alles dan niet in één stap? Men meldde me ook dat je bij verzekering maar één verzekerings attest kan inscannen terwijl je in principe 2 documenten moet scannen nl Health Insurance & Insurance Certificate. Klopt dat?

    • Cornelis zegt op

     Nee, je zit vast aan die 2 stappen. Je komt pas op de pagina’s waar je hotel- en vluchtgegevens kunt invullen als de aanvraag ‘pre-approved’ is.

     • Sjoerd zegt op

      Klopt helemaal. Ik probeerde alles in 1 keer. In die eerste stap kun je namelijk meerdere documenten uploaden, dus ik had mijn ASQ-hotel en vliegticket (beide had ik al enkele weken eerder geboekt) daar ook ge-upload.

      Die vlieger ging niet op, dat moest ik daarna nog een keer doen in de 2e stap…

 9. Niek zegt op

  En wat gebeurt er als vóór je vertrek je vlucht wordt gecanceld, want dan moeten de data van je ASQ hotel en van je COE ook weer veranderd worden.
  Ik word er trouwens goed misselijk van aan welke eisen je allemaal moet voldoen om in Thailand te mogen verblijven.
  Denk er hard over definitief te vertrekken. Ik heb geen zin om de laatste jaren van mijn leven achter pc en printer te moeten zitten om naar hun wensen leven en je vootdurend af te moeten vragen welke niuewe visaeisen er zijn.
  Prijzen van vastgoed zakken dramatisch mocht je een condo of huis hebben wat het ook niet makkelijk maakt zomaar te vertrekken.

  • Niek zegt op

   Bovendien wordt het voor mij als 81- jarige onbetaalbaar als ik verplicht word bij de verlenging van een O-A visum een Thaise verzekeringsmaatschappij te kiezen als er al een is die mij wilt verzekeren.
   Ik heb het zo gehad met die mentaliteit van de Thaise overheid buitenlanders financieël zoveel mogelijk uit te melken.
   Maar hoe moet het dan met mijn invalide Thaise vriendin, waar verder niemand naar omkijkt?
   Ik kan haar mijn condo laten in Chiangmai, maar dan nog moet zij blijvend onderhouden worden.
   Het zal de Thaise overheid een zorg zijn. Daar mogen die ‘vieze’ farangs voor zorgen, die wel goed zijn om er zoveel mogelijk geld uit te persen.
   En al die vrouwen met hun gezinnen die zonder alimentatie of andere bijstandvoorzieningen door farangs gesteund worden? Het zal de Thaise overheid een zorg zijn.
   Poen moeten ze zien om de rijken rijker te maken.
   Lagere inkomensgroepen die afhankelijk zijn van de goedkope toerist, backpackers, lustreizigers, jongeren,
   moeten ook maar zien hoe ze de eindjes aan mekaar kunnen knopen.

   • Sjoerd zegt op

    Beste Niek,
    Als je eenmaal per 2 jaar naar Nederland gaat (zonder re-entry) en dan een nieuwe OA aanvraagt in Den Haag, kun je een visum OA krijgen op basis van je Nederlandse zorgverzekering
    (of eventueel heb je een expatverzekering?).
    Aan het einde van je eerste jaar ga je evenThailand uit (hopelijk is dan alles weer normaal), waarna je zonder de verplichte Thaise verzekering nog een jaar mag blijven in Thailand.

    Na die 2 jaar herhaal je dit.

    Ik ken iemand (via Facebook) die dit zo doet. Een voordeel voor hem (zo zei hij) is dat hij een bedrag equivalent aan 800.000 baht op een rekening in zijn eigen land aantoont bij aanvraag van dit visum. Handig in geval hij komt te overlijden, want dan hoeven zijn nabestaanden geen zeer langdurende procedure te volgen om de 800.000 baht op een Thaise rekening terug te krijgen.

    Informeer voor de zekerheid eens bij aainsure.net of dit zo klopt of dat er een andere oplossing is.

    • Cornelis zegt op

     Het zwakke punt in deze opzet lijkt mij het feit dat je, als je maar eenmaal per twee jaar in Nederland komt, je wettelijk gezien niet ingeschreven kan staan als Nederland. In die situatie heb je feitelijk ook geen recht op de Nederlandse zorgverzekering. Of zie ik dat verkeerd?

    • RonnyLatYa zegt op

     Beste Sjoerd,

     De huidige corona eisen en maatregelen even buiten beschouwing gelaten en ook even de verplichte verblijfsperiode in Nederland waar Cornelis naar verwijst, want dat zal zeker ook meespelen.

     Ik wil enkel even reageren op uw voorstel.

     Uw voorstel werkte inderdaad in het verleden, maar dan voor er sprake was van een verplichte ziekteverzekering, Dat is nog niet zolang want die verplichting is er pas sinds 31 oktober 2019.

     Je vroeg dan een O-A aan. Het visum heeft een Multiple entry en de geldigheidsperiode is 1 jaar. Bij elke binnenkomst tijdens die geldigheidsperiode bekwam je een nieuwe verblijfsperiode van 1 jaar. In theorie kon je met dat visum bijna 2 jaar in Thailand overbruggen. Je hoefde enkel voor het einde van de geldigheidsperiode een “borderrun” te maken en je kreeg opnieuw een verblijfsperiode van een jaar. Enkel tijdens je verblijf nog de 90 dagen meldingen en klaar. Ging perfect. Geen financiele bewijzen en geen verzekering of wat ook dat je in Thailand moest voorleggen. Alles was al bewezen bij de aanvraag.

     Echter, sinds de verplichting (31 oktober 2019) van een ziekteverzekering is er wel wat veranderd en zou dat niet meer mogelijk mogen zijn

     Het is nu zo dat je bij de eerste binnenkomst een verblijfsperiode van maximum een jaar krijgt, net zoals vroeger en indien je ziekteverzekering die periode volledig dekt. Die geldigheidsperiode van de ziekteverzekering is maximum een jaar. Langer kan je niet in één keer voorleggen en is vermeld op dat “Foreign Insurance Certificate” van je ziekteverzekering dat je moet voorleggen.
     Kom je nu een tweede (of meer) keer binnen tijdens de geldigheidsperiode van datzelfde visum, dan zal je niet meer zoals vroeger een nieuwe verblijfsperiode van een jaar bekomen. Je krijgt slecht de resterende periode vanaf de eerste binnenkomst met dat visum, maar ook niet langer dan de dekkingsperiode van je ziekteverzekering die vermeld is op het “Foreign Insurance Certificate”.
     Voorbeeld : Stel dat je op 1 april 21 de eerste keer binnenkomt met een nieuw O-A visum en een ziekteverzekering hebt van 1 april 21 tot 31 maart 22. Dan zal je een verblijfsperiode bekomen van 1 april 21 tot 31 maart 22. Stel je gaat dan op 1 oktober 21 buiten Thailand, om welke reden ook, en je komt terug binnen op 10 oktober 21 met een nog steeds geldig O-A visum. Dan zal je niet opnieuw zoals vroeger een verblijfsperiode van een jaar bekomen van 10 oktober 21 tot 09 oktober 22, maar slecht van 10 oktober 21 tot 31 maart 22.
     Uw eerste datum van binnenkomst blijft dus tellen voor toekenning van een jaar en je bekomt nu de resterende tijd. Bovendien loopt uw verzekering ook maar tot 31 maart 22 en langer kan je niet bekomen.
     Die verblijfsperiode verlengen na 31 maart 22 kan natuurlijk altijd daarna bij immigratie, maar dan zal je ook een nieuwe verzekeringsperiode van een jaar moeten voorleggen die deze keer wel uit de verplichte lijst moet komen.

     Je kan dat allemaal in dit document lezen. Voordien kon je dit document terugvinden op de website van Immigratie, maar bij het maken van de nieuwe website hebben ze niet alle documenten overgenomen. Ik heb het nog wel maar dat document kan je ook nog wel terugvinden op de website van MOPH (Ministry Of Pubublic Health)
     Ik haal er even de belangrijkste tekst uit in verband met die binnenkomsten omdat het misschien wat moeilijk in het document terug te vinden is.

     https://hss.moph.go.th/fileupload_doc/2019-10-18-1-19-50192312.pdf

     Subject: Permission for an alien who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A
     (not exceeding I year) to temporarily stay in the Kingdom

     Deputy Commissioners of the Immigration Bureau
     Commanders of the Immigration Bureau

     According to the Immigration Bureau’s urgent letter no.0029.142/160 dated January 14, 2008 concerning the practice for permitting an alien to temporarily stay in the Kingdom no.4 paragraph 2 appointed an immigration officer to permit an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa with the letter “A” after the purpose of visiting’s code, to stay in the Kingdom for not exceeding 1 year counting from the date of arrival in the Kingdom,

     On April 2, 2019, the Cabinet resolved and approved in principle to add a criterion concerning a health insurance’s requirement for an alien applying for Non-Immigrant Visa Class O-A with the purpose of retirement. (not exceeding 1 year)
     Therefore, when an alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A from an overseas Royal Thai Embassy with the purpose of retirement (not exceeding 1 year), enters the Kingdom, an immigration officer shall abide by the following practices for permitting an alien to stay in the Kingdom, effective from October 31, 2019 onwards:

     1 .An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A for single entry or multiple entry and enters the Kingdom for the first time, will be permitted to stay in the Kingdom for a coverage period of health insurance for not exceeding 1 year. An immigration officer shall check any remarks on a visa issued by an overseas Royal Thai Embassy for consideration and approval.

     2.An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A for multiple entry and enters the Kingdom from the second time onwards, will be permitted to stay in the Kingdom for the remaining coverage period of health insurance for not exceeding 1 year.

     3.An alien, who has been granted Non-Immigrant Visa Class O-A for multiple entry but the coverage period of health insurance has already expired, even if the visa is still valid, will not be permitted to enter the Kingdom. However, the said alien can buy a health insurance in Thailand in order to be permitted to enter the Kingdom for a coverage period of health insurance for not exceeding 1 year.

     4.1n case of the permission of stay in the Kingdom exceeds the coverage period of health insurance, an immigration offcer shall apply mutatis mutandis the Order of the Immigration Bureau no. 115/2553 dated June 29, 2010 concerning the Amendment of an immigration stamp in a passport and the Order ofthe Immigration Bureau no. 79/2557 dated April 1, 2014 concerning the Guideline in case of an alien’s granted permission of stay in Kingdom is not meet a visa class or visa exemption.

     Please be informed and proceed accordingly.
     Police Lieutenant General Sompong Chingduang
     Commissioner of the Immigration Bureau

     Wat hij wel zou kunnen doen is elk jaar een nieuw Non-immigrant O-A visum halen in Nederland voor zover hij daar in orde is met zijn inschrijving/zorgverzekering zoals Cornelis al zei, maar in die Nederlandse voorschriften ben ik niet volledig thuis.

  • fred zegt op

   Zo is dat inderdaad. Heb ook die indruk dat ik steeds meer tijd moet steken in het volgen van steeds veranderende regeltjes steeds aan meer eisen moet voldoen en de administratieve rompslomp steeds ingewikkelder wordt.
   Voor terug hier te geraken deze keer bij mijn vrouw ben ik meer dan een maand bezig geweest met printen scannen….mailen en noem maar op. Ben het nu ook wel kotsbeu aan het worden.
   Velen hebben gekozen om hier van een rustige oude dag te genieten niet meer of niet minder.

   Mocht het te herbeginnen zijn had ik gekozen voor een bestemming binnen de EU. Je hebt er zelfs geen internationaal paspoort voor nodig. Je identiteitskaartje en je bent in orde. Als het zo verder blijft evolueren zie ik me nog naar Roemenië emigreren.

 10. john zegt op

  ten aanzien van ASQ hotels ( quarantaine hotels) nog een tip.Kleine echter.
  Je schrijft terecht dat je goed moet nakijken wat de annuleringsvoorwaarden zijn va n het ASQ hotel. Kan immers zijn dat je niet kunt vliegen, om welke reden dan ook.
  Dat is nogal wat werk. Elk hotel googelen en de website lezen om de annuleringsvoorwaarden te leren kennnen. Als je googelt ” thai airways en ASQ hotels”dan krijg je paar pagina’s met aan thai air gerelateerde hotels. Het mooie daarvan is dat elk van de hotels in standaard volgorde de gegevens van die hotels opgeven. Een van die groep gegevens is exact de annuleringsvoorwaarden!! Oolk als men geen voorwaarden heeft maar gewoon zegt “no refund”dan is dat ook duidelijk.
  Maar zoals gezegd, vermeldty maar beperkt aantal hotels maar het maakt het wel makkelijk! Zijn overigens niet de heel dure hotels!! Succes met aanvraag. Ik hoop je te kunnen volgen. Heb nog een non o die pas volgend jaar “verloopt”

 11. Nancy zegt op

  Bedankt voor deze transparante uitleg.

 12. Stephan zegt op

  Waaw, héél mooi geschreven. The right man on the right place.

 13. Khunchai zegt op

  Nou als ik lees waar je allemaal aan moet voldoen vergaat mij de lust om mijn koffer in te pakken mij niet gezien ik blijf lekker in NL. Natuurlijk moet je allert blijven op besmetting maar hoe de Thaise overheid op die manier touristen wil binnen halen is voor mij een volstrekt raadsel maar Thais zijn nou eenmaal moeilijk te doorgronden door een westerse bril. Voor mij staat vast ik blijf thuis althans ik gaa niet naar Thailand dit jaar niet en waarschijnlijk volgend jaar ook niet. Ik hoop op Zuid Frankrijk.

  • Niek zegt op

   U bent een man die gelukkig vrij is die keuze te maken.
   Maar zodra je een huis of condo bezit en/of een vaste of getrouwde relatie met een Thaise met evt. kinderen hebt ben je een prooi voor alle eisen en verplichtingen die de Thaise overheid je oplegt nu en in de toekomst.

 14. Huib zegt op

  Moderator: Vragen moeten via de redactie.

 15. Rob zegt op

  Hoewel wij Thailand heel erg missen. Mijn vriendin haar familie des te meer. Gaan wij nog even in de wachtkamer. Ik ben benieuwd wat Thailand straks doet als er een vaccin is.
  Sowieso ga ik geen 2 weken in een kamertje zitten voordat ik het land in mag voor misschien nog 3 weken vakantie. Het is ook nog behoorlijk aan de prijs zie ik. Klote virus…..

  • Cornelis zegt op

   Die quarantaine-periode is inderdaad niet echt een prettig vooruitzicht, maar ik denk dat er toch redelijk wat langverblijvers zullen besluiten over dat bezwaar heen te stappen. Ga je, bij voorbeeld, voor een maand of vier en ontwijk je daarmee de Europese winter, dan lijkt het mij – maar dat is persoonlijk – het wel waard.
   Daarbij komt dat je met de huidige corona-maatregelen in NL en BE toch ook beperkingen ondervindt qua contacten, verplaatsingen, horecabezoek enz.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website